Sfat rapid: Cum lansezi orice executabil cu o combinație de taste

Vrei să lansezi un executabil apăsând pe câteva taste, fără a fi nevoie să folosești mausul? Vrei să faci acest lucru în Windows fără a instala o aplicație provenită din terțe părți? Sunt câteva metode de a realiza asta, chiar dacă nu ai o tastatură cu taste programabile, folosind funcționalități implicite din Windows. Acest tutorial va arăta două metode prin care poți face asta în Windows 7 și Windows 8.

Pentru a exemplifica modul în care funcționează lucrurile, am ales să creez o combinație de taste pe care să o pot folosi pentru a lansa serviciul Steam.

Cea mai ușoară metodă: Fixează executabilul pe Bara de activități

Cea mai rapidă metodă este să fixezi serviciul Steam pe bara de activități din Windows 7 sau Windows 8. Acest lucru îți va permite lansarea lui rapidă nu numai folosind mausul, dar și folosind tastatura.

Toate programele pe care le fixezi pe bara de activități pot fi lansate folosind două taste: tasta Windows urmată de numărul scurtăturii. De exemplu, Steam este cea de-a doua scurtătură de pe bara mea de activități și trebuie să apăs Windows + 2 pentru a-l lansa.

Alternativă: Crează o scurtătură cu Taste de comandă rapidă

Există și o altă metodă: să creăm o scurtătură și să configurăm apoi o combinație de taste care să o lanseze.

Prima dată, am creat o scurtătură pentru serviciul Steam. Dacă nu știi cum să creeză una, citește mai întâi acest articol: Cum creăm scurtături către orice, în Windows 7 și Windows 8.

Apoi trebuie să edităm proprietățile scurtăturii. Dă un clic dreapta pe scurtătură și alege Proprietăți.

În fereastra Proprietăți, mergi la câmpul "Tastă de comandă rapidă", din fila Comandă rapidă.

Aici poți introduce combinații de taste, de obicei formate din Ctrl + Alt și un număr sau o literă. Poți experimenta până când găsești o combinație care să îți fie pe plac.

Din nefericire scurtătura pentru tastatură nu va funcționa dacă nu pui efectiv scurtătura pe Desktop sau o fixezi la meniul Start.

Chiar și atunci, e posibil ca ea să nu funcționeze imediat. Cel mai probabil, va trebui să te deconectezi și apoi să te reconectezi, pentru ca Windows să indexeze scurtătura și proprietățile ei, inclusiv tastele de lansare rapidă.

Este enervant, însă Microsoft a documentat această limitare aici: Shortcut key for shortcut does not work.

Concluzie

Acest tutorial te poate ajuta în a-ți crea propriul tău sustem de lansare a aplicațiilor cu doar câteva taste. Pentru alte sfaturi interesante, nu ezitați să treceți în revistă și articolele recomandate de mai jos.