Cum pornești orice aplicație de Windows cu o scurtătură de la tastatură

Puține persoane cunosc faptul că Windows le permite să-și pornească aplicațiile favorite folosind scurtături de la tastatură. Poți folosi scurtături predefinite, pentru a lansa aplicații desktop sau aplicații din Magazinul Microsoft sau poți folosi propriile tale scurtături, pentru a porni orice aplicație desktop dorești. Acest lucru poate fi realizat folosind doar facilitățile din Windows, fără a instala aplicații din terțe părți. Dacă vrei să afli cum se face, citește acest ghid:

1. Fixează orice aplicație pe bara de activități a Windows și pornește-o cu o scurtătură de la tastatură

Acest truc merge în Windows 10, Windows 7 și în Windows 8.1, atât pentru aplicații desktop cât și pentru aplicații din Magazinul Windows. Mai întâi trebuie să fixezi aplicația respectivă la bara de activități (taskbar). Pentru a face asta, dă clic dreapta pe scurtătura ei și alege "Fixare în bara de activități," în funcție de unde ești și ce versiune de Windows folosești.

Totul este explicat în detaliu, în acest ghid: Ghidul de personalizare completă al barei de activități din Windows 10. Dacă folosești Windows 8.1, atunci acest ghid te va ajuta: Fixează și afișează aplicațiile moderne din Windows 8.1 la bara de activități.

După ce ai fixat la bara de activități toate aplicațiile care te interesează, le poți deschide rapid apăsând tasta Windows împreună cu numărul corespunzător scurtăturii de pe bara de activități. De exemplu, în captura de ecran de mai jos, am fixat următoarele aplicații: Google Chrome, Netflix, VLC Media Player și Minecraft.

Pentru a le porni, apăsăm:

  • Windows + 1 pentru Google Chrome
  • Windows + 2 pentru Netflix
  • Windows + 3 pentru VLC Media Player
  • Windows + 4 pentru Minecraft

Poți face asta cu primele nouă aplicații fixate la bara de activități, fiecare primind un număr de la 1 la 9, în funcție de poziția scurtăturii sale.

2. Creează o scurtătură pentru o aplicație, editează-i proprietățile, astfel încât să pornească cu o scurtătură de la tastatură

Dacă preferi să folosești o scurtătură de la tastatură aleasă de tine, pentru a porni o aplicație, trebuie să faci mai întâi o scurtătură pentru aplicația respectivă, ori să folosești una care există deja. Dacă ai nevoie de ajutor cu crearea de scurtături, acest ghid te va ajuta: Creează scurtături către aplicații, fișiere, foldere și pagini web, în Windows.

După ce ai scurtătura respectivă, dă clic dreapta pe ea (ori apasă și ține apăsat). În meniul clic dreapta, alege Proprietăți (Properties). Poți și să dai clic pe scurtătură și să apeși ALT+Enter pe tastatură, pentru a ajunge la același rezultat.

În fereastra cu proprietățile scurtăturii, mergi la fila Comandă rapidă (Shortcut). Ar trebui să nu fie nicio scurtătură de la tastatură asociată ei. Apasă pe câmpul "Tastă de comandă rapidă" (Shortcut key) și apoi introdu de la tastatură scurtătura dorită. De exemplu, noi am tastat CTRL+ALT+C pentru a deschide Google Chrome.

Când ai terminat, apasă OK pentru a îți salva setările. Apoi, apasă comanda rapidă de la tastatură, pentru a testa dacă merge și deschide automat aplicația dorită.

Această scurtătură de la tastatură rămâne validă cât timp nu ștergi scurtătura ale cărei proprietăți le-ai schimbat. Imediat ce o ștergi, scurtătura de la tastatură devine inactivă. Dacă vrei să-ți schimbi setările, folosește aceeași procedură și, în câmpul "Tastă de comandă rapidă" (Shortcut key) apasă tasta Backspace, pentru a șterge scurtătura existentă deja.

3. Editează-i o scurtătură din Meniul Start și schimbă-i proprietățile, astfel încât să pornească cu o scurtătură de la tastatură (doar în Windows 7)

Acest truc funcționează doar în Windows 7. Dacă aplicația pe care o dorești are o scurtătură în Meniul Start, găsește-i scurtătura și dă clic dreapta pe ea. În meniul afișat, alege Proprietăți (Properties).

În fereastra cu proprietățile scurtăturii, mergi la fila Comandă rapidă (Shortcut). Dă clic sau apasă pe câmpul "Tastă de comandă rapidă" (Shortcut key) și apoi introdu de la tastatură combinația dorită de taste. De exemplu, noi am tastat CTRL+ALT+F pentru a deschide Mozilla Firefox.

Apasă OK pentru a îți salva setările. Apoi, apasă comanda rapidă de la tastatură, pentru a testa dacă merge și deschide automat aplicația dorită. Dacă vrei să-ți schimbi setările, folosește aceeași procedură și, în câmpul "Tastă de comandă rapidă" (Shortcut key) apasă tasta Backspace, pentru a șterge scurtătura existentă deja.

Ce metodă folosești pentru a porni rapid aplicațiile Windows, de la tastatură?

Acum știi mai multe metode pentru a porni aplicații Windows de orice fel, folosind combinații de taste. Testează-le și spune-ne ce metodă preferi. Câte aplicații pornești astfel? Comentează mai jos și hai să discutăm.