Șterge complet driverele proaste din Windows, în patru pași (toate versiunile)

Driverele sunt critice pentru buna funcționare a unui sistem cu Windows. Dar, acestea pot fi uneori prea vechi și incompatibile cu versiunea ta de Windows, ori prea noi și insuficient testate. Pentru a scăpa de erorile și problemele de instabilitate generate de un driver, inclusiv ecranele albastre BSOD, este nevoie să dezinstalezi driverul respectiv care generează problemele. Procedura pentru a face acest lucru nu este foarte complicată și este explicată în acest tutorial:

NOTĂ: Acest ghid se aplică pentru Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1.

Dacă Windows se blochează și afișează un Ecran Albastru al Morții (BSOD), fă ce-ți recomandăm în această secțiune. Altfel, mergi mai departe

Driverele nepotrivite pot face ca Windows să nu mai funcționeze corect și să afișeze un ecran albastru al morții (BSOD). Astfel, nu te mai poți autentifica în Windows și folosi calculatorul. Dacă și tu ai problema asta, înainte de a merge mai departe, trebuie să pornești sistemul în Safe Mode (Modul de Siguranță). Aceste ghiduri te vor ajuta cu asta:

După ce ai intrat în modul de siguranță, urmează pașii din acest ghid.

Pasul 1. Deschide Manager Dispozitive (Device Manager)

Deschide Manager Dispozitive. O metodă rapidă pentru a face asta este să cauți folosind cuvintele "manager dispozitive" și să dai clic pe rezultatul de căutare potrivit. O altă opțiune este să deschizi Panoul de Control și să mergi la Hardware și sunete, iar apoi să dai clic pe legătura "Manager Dispozitive".

Caută Manager dispozitive

Sunt și alte metode, toate descrise în acest tutorial: 8 moduri de a deschide Manager Dispozitive în Windows (toate versiunile).

Pasul 2. Găsește dispozitivul hardware sau componenta cu driverul problematic

Aplicația Manager Dispozitive afișează o listă cu toate componentele hardware din calculatorul tău sau care sunt conectate la acesta. De asemenea, include și hardware-ul emulat instalat de aplicațiile tale. Toate componentele sunt organizate după tipul lor. Navighează prin lista respectivă și găsește componenta cu driverul care are probleme.

Aplicația Manager Dispozitive

Pasul 3. Accesează proprietățile componentei hardware cu driverul problemă

Dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat (dacă ai un ecran tactil) pe numele componentei cu driverul problematic. În meniul contextual, alege Proprietăți.

Meniul clic dreapta din Manager Dispozitive

O altă metodă pentru a ajunge la același rezultat este să dai clic pe componentă și să apeși tastele ALT+ENTER de pe tastatură.

Încă o alternativă este să deschizi meniul Acțiune din partea de sus și să alegi Proprietăți.

Pasul 4. Șterge driverul problemă din Windows

Acum vezi o fereastră cu proprietățile componentei hardware pe care ai ales-o. Pentru a șterge complet driverul din Windows, mergi la fila Driver și apasă pe butonul Dezinstalare dispozitiv.

Proprietățile unei componente hardware

Asigură-te că bifezi opțiunea "Șterge software-ul de driver pentru acest dispozitiv".

După aceea, apasă pe Dezinstalare. Dacă nu bifezi opțiunea menționată mai devreme, Windows nu șterge driverul respectiv și îi păstrează fișierele pe disc, pentru a fi folosit data viitoare când detectează componenta respectivă în sistem.

Dezinstalarea unui dispozitiv și ștergerea driverului său

Acum driverul respectiv este șters și componenta hardware asociată a dispărut din Manager Dispozitive. Ar trebui să poți să reiei folosirea normală a sistemului, fără problemele pe care le-ai avut.

Driverul problemă este șters. Ce fac după aceea?

Dacă driverul problemă a fost livrat prin Windows Update, sunt șanse mari ca el să fie instalat din nou, automat, de către Windows. Poți ascunde driverul respectiv și să-l blochezi de la reinstalare, folosind acest ghid: Folosește Show or Hide Updates pentru a bloca actualizări nedorite pentru Windows 10.

Dacă driverul șters a fost instalat manual de către utilizator, atunci nu ar trebui să îl mai reinstalezi, ci să găsești o versiune diferită de driver, care funcționează corect.

Ce driver ți-a provocat probleme?

Noi am avut probleme cu drivere de slabă calitate pentru plăcile video și plăcile de rețea wireless, care ne-au provocat erori și instabilitate. Driverele NVIDIA au fost cel mai adesea o sursă de probleme. Înainte de a închide acest ghid, spune-ne despre tine și problemele tale. Ce driver, al cărei componente hardware, ți-a provocat erori și dureri de cap? Comentează mai jos și hai să discutăm.