Cum transformi smartphone-ul cu Android într-un webcam pentru PC-ul cu Windows

Ai un laptop sau un calculator cu Windows pe care îl folosești și pentru a face apeluri prin Skype, dar nu ai și o cameră web pe care să o poți folosi? Sau poate că webcam-ul de pe laptop tocmai ți s-a stricat și trebuie neapărat să participi la o întâlnire video online foarte urgentă? Dacă ai un smartphone cu Android, atunci ai noroc: poți să îl configurezi să funcționeze pe post de cameră web pentru calculatorul tău cu Windows. Tot ce-ți trebuie este aplicația potrivită pentru Android și clientul software corespunzător pentru Windows. În acest ghid, îți vom arăta care sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru a îți transforma smartphone-ul sau tableta cu Android într-un webcam pentru PC-ul tău cu Windows:

Ce îți trebuie pentru a îți transforma smartphone-ul cu Android într-o cameră web pentru PC-ul tău cu Windows

Trebuie să descarci și să instalezi o aplicație de Android care să poată să îți facă smartphone-ul să se comporte precum o cameră web. Existăm multe astfel de aplicații disponibile în Magazinul Play, dar după ce am testat mai multe, singura care ne-a plăcut a fost DroidCam Wireless Webcam. Aplicația funcționează prin crearea unei conexiuni între smartphone-ul tău cu Android și calculatorul cu Windows prin utilizarea unei rețele wireless ori prin utilizarea unei conexiuni USB.

Aplicația de Android este disponibilă în două versiuni: gratuită și contra cost. Versiunea gratuită, pe care am folosit-o pentru a crea acest ghid, are dezavantajul că afișează reclame pe smartphone-ul tău, iar varianta Pro care este contra cost are avantajul că îți oferă suport pentru video la rezoluție înaltă (până la 720p), o opțiune numită "FPS Boost" care permite un număr aproape dublu de cadre pe secundă și mai multe opțiuni de personalizare în clientul de Windows, cum ar fi posibilitatea de a oglindi imaginea video, de a roti video-ul, de a crește sau a descrește contrastul imaginii, claritatea sa și altele. Totuși, pentru a atinge scopul esențial de a îți trasnforma smartphone-ul cu Android într-o cameră web care să poată fi folosită cu un PC cu Windows, versiunea gratuită este de ajuns.

Înainte de a continua, asigură-te că atât smartphone-ul tău cu Android cât și calculatorul cu Windows sunt conectate la aceeași rețea. După ce te-ai asigurat de acest lucru, fă pașii următori:

Pasul 1. Descarcă și instalează aplicația DroidCam Wireless Webcam pe dispozitivul tău cu Android

Prima dată trebuie să descarci și să instalezi aplicația DroidCam Wireless Webcam pentru Android. O poți găsi în Magazinul Play, aici: DroidCam Wireless Webcam. Pe pagina din Magazin a aplicației, apasă Instalați și așteaptă ca ea să fie instalată.

După ce aplicația a fost instalată pe smartphone-ul tău cu Android, du-te la calculatorul tău cu Windows și urmează pasul 2 din acest ghid.

Pasul 2. Descarcă și instalează aplicația DroidCam Client pe PC-ul tău cu Windows

Pe PC-ul tău cu Windows, deschide-ți browser-ul web favorit și vizitează această pagină: DroidCam Windows Client. După ce s-a încărcat, vei vedea un buton mare numit Client v6.0. Apasă pe el pentru a descărca DroidCam Client.

Acum ar trebui să descarci un fișier mic, de 692 de KO, numit DroidCam_Client_6.0.zip. Salvează-l undeva pe calculatorul tău cu Windows, de exemplu pe desktop. Apoi extrage-i conținutul: un fișier executabil numit DroidCam.Client.6.0.exe, cu o dimensiune de 736 KO.

Dă dublu clic pe DroidCam.Client.6.0.exe și urmează instrucțiunile expertului de instalare. Acesta este destul de concis: apasă mereu pe Next (Următorul). Există un singur detaliu la care trebuie să fii un pic atent: atunci când ești întrebat dacă vrei sau nu să instalezi un driver de la "DEV47 APPS", răspunde că da, vrei să îl instalezi. Dacă nu faci acest lucru, clientul de Windows nu se va putea conecta la aplicația de Android.

Când este finalizată instalarea, deschide clientul Windows și mergi la pasul următor din acest ghid.

Pasul 3. Conectează aplicația de Android DroidCam Wireless Webcam la aplicația de Windows DroidCam Client

Mergi la smartphone-ul tău cu Android și deschide DroidCam Wireless Webcam. Ar trebui să o găsești în lista cu Toate aplicațiile.

Prima dată când deschizi aplicația DroidCam Wireless Webcam, ești întâmpinat cu un ecran de bun venit pe care poți să vezi un ghid de pornire rapidă și modul de utilizare al aplicației. Citește și apoi apasă pe Next (Următorul) și pe butonul Got it (Am înțeles) din partea de jos a ecranului.

Acum, aplicația DroidCam Wireless Webcam va încărca un ecran nou, pe care îți arată rețeaua WiFi la care ești conectat, adresa IP a smartphone-ului tău și portul folosit de aplicație.

De exemplu, în cazul nostru, WiFi IP este 192.168.1.24 și DroidCam Port este 4747. Ține-ți smartphone-ul deblocat deoarece vei avea nevoie de aceste informații imediat.

Mergi la calculatorul tău cu Windows și deschide aplicația DroidCam Client. În fereastra sa, în secțiunea Connect over WiFi (LAN), scrie valorile afișate de smartphone-ul tău cu Android la Device IP și DroidCam Port. În cazul nostru Device IP is 192.168.1.24 și DroidCam Port este 4747.

Apoi selectează opțiunea Video și, dacă vrei, și opțiunea Audio. Aceste opțiuni îi spun dispozitivului tău cu Android dacă să transmită doar imaginea video sau dacă vrei să activeze și microfonul.

Pasul 4. Pornește transmisia video de pe smartphone

În final, apasă pe butonul Start din DroidCam Client de pe calculatorul tău cu Windows, pentru a începe transmisia. Dacă totul a funcționat bine, acum ar trebui să vezi o previzualizare cu imaginea video transmisă de camera de pe smartphone. Cu alte cuvinte, acum ai o cameră web funcțională! :)

Pasul 5. Folosește-ți smartphone-ul cu Android ca webcam, în Cameră, Skype și Facebook

Acum poți să deschizi orice aplicație are nevoie de un webcam și o poți configura să îți folosească smartphone-ul cu Android, sub numele de DroidCam Source. De exemplu, în setările video din Skype, vei găsi un webcam numit DroidCam Source 3. Tot ce trebuie să faci ca să îl poți folosi în Skype este să îl selectezi.

La fel, tot ce trebuie să faci pentru a folosi noul webcam smartphone în Facebook este să îl selectezi atunci când inițiezi un apel video.

Detalii importante de avut în vedere

Aplicația de Windows DroidCam Client include și alte câteva butoane ce pot fi folosite pentru a accesa alte opțiuni și controale suplimentare. Însă, dacă nu plătești pentru versiunea Pro a aplicației DroidCam Wireless Webcam pentru Android, controalele adiționale nu pot fi folosite.

Similar, aplicația de Windows DroidCam Client include și două alte metode de conectare diferite între PC-ul tău și smartphone-ul cu Android: via USB sau prin crearea unei conexiuni wireless directe între PC-ul cu Windows și smartphone-ul cu Android. Însă metoda USB este recomandată doar utilizatorilor avansați deoarece presupune utilizarea opțiunililor pentru dezvoltatori, mai exact "USB Debugging".

Concluzie

Acum că știi cât de ușor este să îți transformi smartphone-ul cu Android într-o cameră web pe care o poți folosi pe calculatorul tău cu Windows, încă mai ești tentat să îți cumperi un webcam adevărat? Sau vei continua să îți folosești smartphone-ul de fiecare dată când vei avea nevoie să faci un apel video de pe calculator? Îți place cum funcționează DroidCam? Sau preferi să folosești o aplicație similară din Magazinul Play? Spune-ne ce părere ai, în comentariile de mai jos.