Testează și folosește webcam-ul în Windows 10, cu aplicația Cameră

Multe dispozitive moderne cu Windows 10 includ o cameră web şi, pentru a o putea folosi, ai nevoie de o aplicaţie care să facă fotografii, să înregistreze clipuri video sau să redea imagini video atunci când porţi conversaţii online. Pentru aceste scopuri, Microsoft a dezvoltat aplicaţia Cameră, inclusă în Windows 10. În acest ghid îţi arătăm tot ce trebuie să ştii despre cum să-ți testezi și să îți folosești webcam-ul cu aplicația Cameră. Iată cum o porneşti, cum faci fotografii şi înregistrezi video, cum setezi luminozitatea şi alţi parametri, precum și cum configurezi modul în care funcţionează camera ta web:

IMPORTANT: Dacă este prima dată când folosești aplicaţia Cameră pe dispozitivul tău cu Windows 10, asigură-te că ai instalat driverele pentru webcam-ul tău. Pentru a crea acest ghid, am folosit Windows 10 November 2019 Update. Dacă nu știi ce versiune de Windows 10 ai, citește Verifică versiunea de Windows 10, compilarea OS, ediția și tipul sistemului.

Primul lucru: Cum porneşti aplicaţia Cameră în Windows 10

Aplicaţia Cameră din Windows 10 poate fi lansată urmând mai multe metode. Una dintre cele mai rapide este să foloseşti Căutarea. Apasă pe caseta de căutare de pe bara de activităţi şi scrie cuvântul “cameră”. Apoi, apasă pe aplicaţia Cameră sau selecteaz-o din lista de rezultate și apasă pe Deschideți în partea dreaptă.

Căutarea aplicației Cameră în Windows 10

O altă metodă de a deschide aplicaţia Cameră în Windows 10 este să foloseşti Meniul Start. Apasă pe butonul Start, deschide lista de aplicații și apoi apasă pe scurtătura Cameră.

Aplicația Cameră din Meniul Start

Acum că știi cum să deschizi aplicația Cameră, hai să vedem cum o poți testa și folosi pentru a face fotografii și a filma clipuri video, precum și cum o configurezi exact așa cum vrei:

Cum îți testezi camera web în Windows 10 folosind aplicația Cameră

Testarea funcționării camerei tale web în Windows 10 se face foarte simplu. Deschizi aplicația Cameră și verifici dacă vezi imagini video de la webcam. Dacă aceasta este prima dată când deschizi aplicația Cameră, ea s-ar putea să-ți ceară permisiunea să îți acceseze camera web și microfonul, precum și locația. Îți recomandăm să lași aplicația să acceseze toate aceste dispozitive și caracteristici. Sau, cel puțin, permite accesul la camera web, ca să o poți testa. Dacă vezi o imagine transmisă de webcam, adică probabil cu tine, atunci camera ta web funcționează. 🙂

Testare webcam cu aplicația Cameră din Windows 10

Asta este tot ce trebuie să faci dacă vrei să testezi un webcam în Windows 10!

Cum alegi ce webcam este folosit de aplicația Cameră

Dacă ai mai multe camere web conectate la PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10, poți să alegi pe care să o folosești. Pentru a comuta la webcam-ul secundar de pe dispozitivul tău sau pentru a trece prin toate camerele web conectate (dacă ai trei sau mai multe camere web), deschide aplicația Cameră și apasă pe butonul “Schimbați camera”.

Schimbarea camerei web folosită de aplicația Cameră din Windows 10

Cum îți folosești camera web pentru a face fotografii în Windows 10 cu aplicaţia Cameră

În partea dreaptă a aplicaţiei Cameră, găsești mai multe butoane, fiecare dintre ele oferindu-ți acces la diferite moduri de lucru ale camerei. În mod implicit, modul selectat este cel numit “Capturați Fotografie”. Modul selectat are un buton mai mare decât celelalte și un fundal alb care îl scoate în evidență.

Modurile foto și video disponibile în aplicația Cameră din Windows 10

Tot ce trebuie să faci pentru a realiza o fotografie este să apeşi pe butonul “Capturați Fotografie”. Reţine că, dacă aplicaţia Cameră se afla în modul “Capturați Video”, trebui să apeşi de două ori pe butonul “Capturați Foto”: o dată pentru a trece la modul foto şi încă o dată pentru a fotografia.

Cum faci fotografii cu un webcam și aplicația Cameră din Windows 10

Cum îți folosești camera web pentru a înregistra clipuri video în Windows 10, cu aplicaţia Cameră

Pentru a înregistra clipuri video cu aplicaţia Cameră în Windows 10, treci mai întâi la modul “Capturați Video” din partea dreaptă a ferestrei aplicației.

Butonul Capturați Video din aplicația Cameră

Apoi, apasă din nou pe butonul “Capturați Video”. După ce ai început să înregistrezi, aplicaţia Cameră afişează un cronometru în partea de jos a ferestrei, care îţi spune cât timp a trecut de când ai început înregistrarea.

Înregistrare video cu camera web în Windows 10, folosind aplicația Cameră

Dacă vrei să pui pe pauză înregistrarea video, apasă pe butonul Pauză din partea dreaptă. Când un clip video este întrerupt, vezi un mesaj despre acest lucru în dreapta ferestrei, precum și simbolul de pauză în stânga timpului trecut de la începutul înregistrării. Pentru a continua înregistrarea video, apasă din nou pe butonul de Pauză.

Întreruperea și continuarea înregistrării video în aplicația Cameră din Windows 10

Apoi, când vrei să finalizezi clipul video, apasă pe butonul Stop, aflat în dreapta ferestrei.

Oprirea înregistrării video în aplicația Cameră

Cum îți folosești camera web de pe dispozitivul tău cu Windows 10 pentru a fotografia documente, table de scris sau panorame

Dacă ai un dispozitiv cu Windows 10 mai mobil decât un PC desktop sau un laptop, precum o tabletă sau un dispozitiv hibrid 2-în-1, s-ar putea să ai la dispoziție și alte câteva moduri de fotografie ce poate că îți sunt utile. În partea dreaptă a aplicației Cameră, poți alege să faci niște fotografii mai speciale: panorame, documente și table de scris. Aceste moduri foto pot fi chiar utile uneori, cu condiția să poți să-ți miști fizic dispozitivul cu Windows 10, dacă ai un webcam wireless sau, și mai bine, dacă ți-ai transformat smartphone-ul cu Android sau iPhone-ul într-o cameră web pentru PC-ul tău cu Windows 10.

Pentru a scana un document cu camera web, îndreapt-o spre document și apasă pe butonul “Capturați Document”. Similar, pentru a face poză une table de scris, îndreaptă camera web spre ea și apasă pe butonul “Tablă albă”.

Fotografierea unui document cu camera web și aplicația Cameră

Pentru a fotografia o panoramă cu aplicația Cameră din Windows 10, selectează modul Panoramă și mișcă-ți încet dispozitivul de la stânga la dreapta.

Fotografierea unei panorame cu un webcam și aplicația Cameră din Windows 10

Însă, reține că acest mod de fotografiere funcționează doar dacă folosești o tabletă sau dispozitiv hibrid 2-în-1 cu Windows 10 care are senzori de poziționare, precum accelerometru și senzor de câmp geomagnetic. În caz contrar, aplicația Cameră nu are de unde să știe că îți miști dispozitivul. Cu alte cuvinte, acest mod de fotografie nu funcționează cu webcam-urile wireless, nici cu un smartphone sau iPhone transformat în cameră web wireless.

Cum setezi un temporizator pentru fotografii în aplicația Cameră din Windows 10

Aplicaţia Cameră îţi oferă şi posibilitatea de a seta un “Temporizator foto” pentru realizarea automată a fotografiilor, la câteva secunde după ce ai apăsat pe butonul “Capturați Fotografie”. Poți folosi această setare pentru a face fotografii cu o întârziere de 2, 5 sau 10 secunde. Pentru a selecta întârzierea, apasă pe pictograma în formă de ceas de mai multe ori. Numărul de secunde de întârziere este afișat cu cifre mici lângă pictograma ceas.

Utilizarea temporizatorului foto în aplicația Cameră

Dacă te răzgândești și nu mai vrei să folosești un temporizator, apasă pe același buton în formă de ceas până când aplicația Cameră este setată pe “Fără temporizator”.

Cum folosești blițul de pe camera web în Windows 10

Aplicația Cameră îți permite inclusiv să schimbi modul de lucru al blițului de pe webcam. În cazul fotografiilor, poți să apeși pe butonul Bliț din stânga aplicației pentru a comuta între “Bliț automat”, “Bliț pornit” și “Bliț oprit”. Însă, aceste opțiuni funcționează doar dacă webcam-ul tău are un bliț. 🙂

Comutarea între diferitele moduri de funcționare ale blițului

Similar, când ești în modul “Capturați Video”, poți să activezi “Iluminare video pornită” sau “Iluminare video oprită”, în funcție de ce preferi.

Cum activezi sau dezactivezi HDR în fotografiile pe care le faci cu camera web

Când intri în modul de fotografie, aplicația Cameră te lasă să folosești și HDR (High Dynamic Range). Pentru a-l activa, apasă pe butonul HDR din partea stângă a ferestrei. Totuși, dacă webcam-ul tău nu suportă HDR, această setare nu are niciun efect.

Activarea sau dezactivarea HDR în aplicația Cameră

Cum faci zoom cu camera ta web în aplicația Cameră din Windows 10

Atât în modul foto cât și în cel video, aplicația Cameră îți permite să faci zoom cu webcam-ul tău. Pentru asta, apasă pe butonul Zoom și apoi folosește cursorul care apare, pentru a ajusta nivelul de mărire al camerei web.

Zoom cu webcam-ul în aplicația Cameră din Windows 10

Citește pagina următoare a acestui tutorial pentru a afla cum să vezi fotografiile și clipurile video capturate cu aplicația Cameră, precum și cum să ajustezi setările mai avansate pe care le oferă.

Descoperă: Divertisment Ghiduri Hardware și sunete Programe Recomandate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează