4 Motive pentru care trebuie să utilizezi mai mult de o partiție pe calculator

Cu toții știm că majoritatea calculatoarelor au un hard disc fizic și o partiție etichetată cu "C:". Foarte puțini oameni știu însă că poți crea mai mult de o partiție pe un calculator, existând anumite avantaje de a separa spațiul de pe hard disc în acest mod. De exemplu, dacă aveți două partiții, una pentru sistemul de operare și una pentru a vă păstra datele personale, există o șansă mai mare ca, în cazul unei erori fatale, datele personale să fie în siguranță. În acest articol vom încerca să vă convingem că este mai avantajos să utilizați mai mult de o partiție pe calculator și avem câteva argumente pe care dorim să le împărtășim cu voi. Deci, să începem discuția:

Ce este o partiție?

O partiție este pur și simplu o cale de a transmite calculatorului că doriți să împărțiți spațiul fizic al hard discului într-un anumit număr de discuri logice. Atunci când partiționați un hard disc, calculatorul va trata fiecare partiție ca pe un hard disk separat.

Puteți recunoaște partițiile pe care le aveți pe calculator deschizând Calculatorul Meu în Windows 7 sau Acest PC în Windows 8.1. În secțiunea Dispozitive și unități veți găsi toate unitățile de pe calculator. În mod implicit veți avea cel puțin o partiție etichetată cu "C:".

Dacă aveți nevoie de un ghid pentru a crea mai multe partiții în Windows, citiți acest articol: Administrarea Hard-Disk-urilor utilizând aplicația Gestionare Disc.

1. În cazul în care sistemul cedează, datele sunt mai în siguranță

În zilele noastre, sistemele de operare iau foarte în serios partea de protecție a datelor, deci este destul de dificil să atingeți o stare în care sistemul nu mai poate fi recuperat. Totuși, dacă sistemul va ceda din cauza unei probleme hardware sau a unei infecții cu un virus, ați putea să pierdeți anumite date personale.

Utilizând cel puțin două partiții - una pentru sistemul de operare și una pentru a vă păstra datele personale, veți fi siguri că de fiecare dată când veți fi forțat să reinstalați sistemul de operare, datele personale vor rămâne neatinse și veți putea să le accesați.

De asemenea, este mult mai ușor să faceți backup (copii de rezervă) la partiții mai mici ce conțin informații cruciale și este convenabil să stocați acele date într-un loc diferit.

2. Puteți utiliza mai multe sisteme de operare pe același calculator

Chiar dacă nu prea mulți oameni au nevoie să utilizeze multiple sisteme de operare pe același calculatoar, sunt unii care fac asta. Împărțirea spațiului de pe hard disc în două sau mai multe partiții este obligatorie în această situație, deoarece fiecare sistem de operare are nevoie de o partiție proprie.

De asemenea, veți dori ca fișierele să fie separate între sistemele de operare, pentru a fi siguri că atunci când un anumit sistem de operare este folosit, el nu încurcă fișierele celorlalte sisteme de operare.

3. Performanța este îmbunătățită

Hard discurile lucrează, de obicei, mai bine pe bucăți de date mai mici față de atunci când au la dispoziție o singură mare partiție. De asemenea, veți avea parte și de o mică îmbunătățire a performanței. De exemplu, dacă aveți o partiție care are dimensiunea aproximativă de 20% - 30% din dimensiunea totală a hard discului, veți putea face ca numărul de întârzieri cauzate de repoziționarea capului de citire (un proces care scade performanța) să fie redus puternic, după cum puteți citi în acest articol în limba engleză, de peWikipedia.

4. Organizarea datelor este mai ușoară

După cum am menționat la începutul acestui articol, partiționarea spațiului de pe hard disc este o cale prin care transmiteți sistemului de operare să trateze un singur hard disc ca pe mai multe discuri logice. Asta vă permite să organizați cu precizie datele pe aceste partiții, în special pe hard discuri mari (de 1 TO sau mai mult). De exemplu, puteți alege să aveți o partiție pentru documente, imagini și filme, o altă partiție pentru a salva date importante, una pentru jocuri și pentru orice altceva mai aveți nevoie. Desigur, veți avea nevoie de cel puțin o partiție pentru sistemul de operare.

Concluzie

În opinia noastră, numărul de utilizatori care au mai mult de o partiție nu este destul de mare în comparație cu beneficiile pe care le primiți utilizând această metodă de organizare a datelor. Toți cei din echipa noastră utilizează mai mult de o partiție pe calculatoarele lor și cu toții avem mai puțin de furcă din acest motiv. Sperăm că argumentele noastre v-au convins să ne urmați exemplul.