Cum schimbi litera unei unități de disc sau a unei partiții, în Windows

Windows alocă litere pentru toate unitățile de disc, unitățile SSD, unitățile de discuri optice, memorii externe și cardurile de memorie conectate la calculatorul tău. Deoarece sistemul de operare face asta singur, poate ești tentat să crezi că aceste litere nu pot fi schimbate. Însă acest lucru nu este adevărat, deoarece Windows îți dă voie să schimbi litera oricărei unități de disc, atâta timp cât nu este deja folosită de o altă unitate de stocare. Iată cum se face acest lucru în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1:

NOTĂ: Acest ghid funcționează la fel în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Pentru simplitate, folosim capturi de ecran realizate numai în Windows 10. De asemenea, trebuie să știi că modificarea literei unității de disc pe care este instalat Windows nu este recomandată și nu poate fi realizată urmând acest ghid.

Pasul 1. Deschide instrumentul Gestionare disc

Pentru a modifica litera unei unități de disc în Windows, trebuie să deschizi mai întâi instrumentul Gestionare disc. Sunt multe metode pentru a face asta și le-am discutat în acest articol: 9 metode de a deschide instrumentul Gestionare Disc în Windows (toate versiunile).

Dacă te grăbești, trebuie să știi că o metodă care funcționează la fel în toate versiunile de Windows este să folosești căutarea:

  • În Windows 10, apasă pe butonul de căutare de pe bara de activități și scrie partiții,
  • În Windows 7, scrie partiții în caseta de căutare din Meniul Start,
  • În Windows 8.1, tastează partiții pe ecranul Start.

Apoi, apasă pe rezultatul "Creare și formatare partiții pe hard disk".

Windows, Gestionare Disc

Pasul 2. Dă clic dreapta pe unitatea de disc căreia vrei să îi schimbi litera

Se deschide utilitarul Gestionare disc, care ar trebui să arate similar cu captura de ecran de mai jos.

Windows, Gestionare Disc

Găsește unitatea de disc pentru care vrei să schimbi litera și dă clic dreapta pe ea (sau apasă lung pe ea, dacă folosești un ecran tactil). Această acțiune ar trebui să deschidă un meniu contextual, similar cu cel din captura de ecran de mai jos.

Windows, Gestionare Disc

Pasul 3. Schimbă litera de unitate

În meniul contextual, apasă pe opțiunea care spune "Modificare litere și căi unitate".

Windows, Gestionare Disc

Gestionare disc deschide acum o mică fereastră numită "Modificare litere de unitate și căi pentru [literă unitate]:". În câmpul numit "Se permite accesul la acest volum utilizând următoarea literă de unitate sau cale de acces", poți să vezi care este litera folosită în prezent de acea unitate de disc.

De exemplu, unul dintre stick-urile noastre de memorie folosește litera de unitate F.

Windows, Gestionare Disc

Apasă pe butonul Modificare.

Windows, Gestionare Disc

O altă fereastră de dialog, numită "Modificare literă unitate sau cale", se deschide acum. În ea, găsești o opțiune care spune "Se atribuie litera de unitate". În partea sa din dreapta, se găsește o listă de selecție cu toate literele alfabetului care nu sunt deja utilizate. Valoarea implicită selectată este cea folosită în prezent de unitatea de disc pe care ai selectat-o.

Windows, Gestionare Disc

Apasă pe lista cu litere și alege noua literă pe care vrei să o aloci pentru unitatea de disc.

Windows, Gestionare Disc

După ce selectezi noua literă, apasă pe OK.

Windows, Gestionare Disc

Este posibil ca Windows să te alerteze despre faptul că "Unele programe care țin cont de literele unității pot să nu funcționeze corect.". Trebuie să știi că, în majoritatea cazurilor, schimbarea literei unei unități de disc nu este o problemă și aplicațiile moderne nu ar trebui să înceteze să mai funcționeze cum trebuie. Dacă folosești programe mai vechi, ele ar putea să întâmpine dificultăți în a rula corect, dacă au nevoie de acces la unitatea de disc în cauză.

Windows îți dă opțiunea de a continua sau nu. Dacă ești hotărât în continuare să schimbi litera unității, apasă pe Da.

Windows, Gestionare Disc

Dacă ai ales să continui, litera unității este schimbată imediat.

Windows, Gestionare Disc

Asta a fost tot!

Concluzie

După cum ai văzut, schimbarea literei de unitate pentru o partiție sau unitate de disc se face ușor în Windows. Dacă vrei să îți organizezi unitățile de disc prin schimbarea literelor lor, acum știi cum să o faci. Ai ceva de adăugat la ghidul nostru? Pentru orice întrebări sau informații, nu ezita să ne lași un comentariu în secțiunea de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează