Două moduri de a șterge o partiție, în Windows, fără aplicatii terțe

Windows oferă mai multe aplicații și unelte decât știu majoritatea utilizatorilor să folosească. Dacă ai nevoie să ștergi o partiție ori un disc, nu este nevoie să instalezi o aplicație separată dintr-o terță parte, pentru sarcina asta, cum ar fi EaseUS Partition Master. Poți folosi Windows în mod direct și aplicațiile oferite de sistemul de operare pentru administrarea partițiilor și a discurilor. Iată cum se șterge orice partiție, folosind unelte din Windows precum Gestionare Disc, Linia de Comandă ori Powershell:

NOTĂ: Această procedură funcționează la fel în toate versiunile de Windows.

Cum ștergi o partiție din Windows, folosind Gestionare Disc

Pornește Gestionare Disc. Găsește partiția pe care vrei să o ștergi și dă clic dreapta pe ea (ori apasă și ține apăsat, dacă folosești un ecran tactil). Poți face asta în lista de volume din partea de sus a ferestrei Gestionare Disc (Disk Management).

Windows, sterge, partitie, disc

Sau, poți face același lucru în lista de discuri și partiții din partea de jos a Gestionare Disc (Disk Management). În meniul contextual, alege "Ștergere Volum" (Delete Volume).

Windows, sterge, partitie, disc

Este afișată o fereastră în care ți se cere confirmarea operației de ștergere. Ești informat(ă) că se vor șterge toate datele de pe volumul respectiv. Înainte de a apăsa pe Da (Yes), asigură-te că datele importante de pe partiția respective au fost copiate în altă parte, ca să nu le pierzi.

Windows, sterge, partitie, disc

După câteva secunde, Gestionare Disc (Disk Management) șterge partiția aleasă. Acum o poți vedea marcată drept spațiu nealocat, asemeni capturii de ecran de mai jos.

Windows, sterge, partitie, disc

Închide Gestionare Disc (Disk Management) și ai terminat.

Cum ștergi o partiție din Windows, folosind Linia de Comandă ori PowerShell și unealta diskpart

Dacă ești fan al liniei de comandă, poți folosi atât Linia de Comandă (Command Prompt) cât și Powershell. Pornește aplicația pe care o preferi și introdu următoarele comenzi, urmate de tasta Enter:

  • diskpart - comanda pornește unealta de partiționare a discurilor
  • list volume - listează toate volumele (partițiile) care există pe sistemul tău cu Windows. Identifică numărul volumului pentru partiția pe care vrei să o ștergi. Caută-l în coloana Volume ###.
  • select volume # - înlocuiește # cu numărul partiției pe care vrei să o ștergi. În exemplul nostru de mai jos, noi am introdus comanda "select volume 3" pentru că vrem să ștergem partiția cu litera E și numărul de volum 3.
  • delete partition - această comandă șterge partiția cu numărul introdus mai devreme.
Windows, sterge, partitie, disc

Partiția selectată este ștearsă. Poți închide Linia de Comandă (Command Prompt) sau Powershell, în funcție de aplicația folosită. Dacă vrei să afli mai multe despre unealta diskpart și cum o folosești pentru a administra partițiile și discurile din Windows, citește acest tutorial: Linia de comandă - 6 comenzi de gestionare a discurilor pe care ar trebui să le știi.

Ce vei face cu acest tutorial?

După ce ștergi o partiție în Windows, spațiul pe care îl ocupa este marcat drept nealocat, ceea ce înseamnă că este nefolosit. Poți folosi acest spațiu nealocat pentru a extinde mărimea unei alte partiții sau poți șterge o altă partiție și apoi să combini spațiile nealocate într-o partiție mai mare. Alegerea este a ta, în funcție de nevoile tale. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne dacă totul a mers bine și ce ai decis să faci cu spațiul rămas nealocat. Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează