8 metode de a afla versiunea de BIOS a plăcii de bază a calculatorului

Este posibil să ai nevoie să afli versiunea exactă a BIOS-ului plăcii de bază din calculator. În mod tradițional, asta însemna să repornești calculatorul, să intri în BIOS și să verifici informațiile despre versiune afișate. Dar aceasta este doar una dintre metode și, cu siguranță, nu este cea mai rapidă. Dacă ai un calculator cu Windows, există mai multe metode de a afla versiunea de BIOS și, în acest articol, ți le vom prezenta:

NOTĂ: Dacă folosești un calculator, este probabil să fi auzit de termenii BIOS sau UEFI. În cazul în care dorești să afli mai multe, îți recomandăm acest articol: Ce este BIOS-ul și care este rolul lui?.

1. Află versiunea de BIOS repornind calculatorul și intrând în BIOS

Unele dispozitive afișează versiunea de BIOS în timpul procesului POST ce se derulează imediat ce pornești calculatorul, iar în cazul altora trebuie să intri în BIOS. Din nefericire, procesul POST este rapid și s-ar putea să nu ai timp să vezi nimic, așa că trebuie să accesezi BIOS-ul.

Pentru a-l accesa, trebuie să apeși o tastă (sau o combinație de taste) de pe tastatură, în timp ce pornești calculatorul. Producătorul plăcii de bază poate alege orice tastă vrea, dar cele mai comun utilizate sunt Delete, F2, F10 și F12. Vei găsi tasta pe care trebuie să o apeși în manualul plăcii de bază. După ce ai intrat în BIOS, caută o pagină de informații. Acolo găsești versiunea de BIOS folosită de placa de bază a calculatorului.

Versiunea de BIOS pentru o placă de bază ASUS RoG

2. Află versiunea de UEFI BIOS repornind dispozitivul și intrând în UEFI BIOS

Programele de pornire de pe plăcile de bază (firmware) au evoluat de la începuturile BIOS până la o nouă versiune denumită UEFI. UEFI este mai rapid, permite mai multe elemente de securitate, poate să lucreze cu un mouse și poate să încarce sistemul de operare de pe unități de disc mari (de la 3 teraoctețiîn sus). Un efect al acestei măriri de viteză este că UEFI nu mai face pauză ca să se asigure că prinde eventualele apăsări de taste din timpul pornirii. Rezultatul este că este aproape imposibil să prinzi un firmware UEFI în timpul încărcării.

Repornește PC-ul

Prezentăm o metodă de acces la UEFI în acest ghid: Cum pornești BIOS-ul UEFI pe tablete, laptopuri și alte dispozitive cu Windows. Odată intrat în UEFI BIOS, caută pagina de informații. Acolo găsești versiunea de BIOS folosit.

3. Află versiunea de BIOS folosind aplicația Informaţii de sistem

Poți determina versiunea de BIOS a plăcii de bază folosind instrumentul Informații de sistem din Windows. În fereastra Informații de sistem apasă pe Rezumat sistem în panoul din stânga. În cel din dreapta, caută un element numit Versiune BIOS/Dată. Valoarea sa îți spune versiunea și data BIOS-ului calculatorului.

Versiune BIOS în Informații de sistem

4. Află versiunea de BIOS folosind Registry Editor

Informațiile despre BIOS sunt accesibile și în Registry Editor. Pentru a-l deschide, caută termenul "regedit" și apasă rezultatul Registry Editor.

Caută regedit în Windows 10

Pentru o listă completă de metode pentru accesarea Windows Registry, citește 7 metode de a deschide Registry Editor (Editorul de regiștri), ca admin, în Windows.

Odată ce ai deschis Registry Editor, navighează la această locație:

"My Computer -> HKEY_LOCAL_MACHINE -> HARDWARE -> DESCRIPTION -> System"

În panoul din dreapta, găsești două chei de regiștri numite SystemBiosDate (Data BIOS-ului) şi SystemBiosVersion (Versiunea BIOS-ului). Valorile acestor chei sunt exact ceea ce căutăm.

Versiunea de BIOS în Registry Editor

5. Află versiunea de BIOS folosind Linia de comandă

Linia de comandă poate fi de asemenea folosită pentru a afla informații despre versiunea de BIOS. Pentru a afla versiunea și data, execută această comandă: "systeminfo | findstr /I /c:bios" (fără ghilimele). Reține că folosim majuscula I și nu litera mică L. Apasă Enter și informațiile despre BIOS sunt afişate.

Versiunea și data de BIOS folosind systeminfo

Dacă îți trebuie versiunea de BIOS dar nu și data lui, execută următoarea comandă:

"wmic bios get manufacturer, smbiosbiosversion" (fără ghilimele).

Datele afișate arată similar cu cele din captura de ecran de mai jos.

Versiunea de BIOS folosind wmic

De asemenea, poți citi Regiștrii Windows din Linia de comandă, folosind următoarea comandă: "reg query HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DESCRIPTION\System\BIOS" (fără ghilimele).

Executarea acestei comenzi extrage toate informațiile despre BIOS stocate în Regiștrii Windows și le afișează în fereastra Liniei de comandă. Apoi, tot ce trebuie să faci este să localizezi intrările BIOSVersion şi BIOSReleaseDates.

Versiunea și data de BIOS folosind reg query

6. Află versiunea de BIOS folosind PowerShell

Poți prefera să folosești noul PowerShell. După ce l-ai deschis, introdu următoarea comandă: Get-WmiObject win32_bios.

Versiunea de BIOS ar trebui să fie prima informație afișată, pe linia SMBIOSBIOSVersion.

Versiunea de BIOS folosind PowerShell

7. Află versiunea de BIOS folosind Instrumentul de diagnosticare DirectX

Instrumentul de diagnosticare DirectX sau dxdiag.exe este un instrument folosit pentru a culege informații despre dispozitive pentru a ajuta depanarea problemelor cu componentele DirectX de sunet, video și intrare. Folosește termenul de căutare "dxdiag" în Windows și apasă pe rezultatul dxdiag.

Deschide Instrumentul de diagnosticare DirectX în Windows 10

Poți găsi versiunea BIOS pentru sistemul tău pe fila Sistem.

Versiunea de BIOS în Instrument de diagnosticare DirectX

8. Află versiunea de BIOS folosind software din terțe părți

Dacă niciuna dintre metodele anterioare nu îți place, poate preferi să folosești aplicații provenite din terțe părți, ce oferă aceste informații. Un exemplu bun este CPU-Z, o aplicație gratuită care culege informații despre componentele principale din sistemul tău. În fila Mainboard a acestei aplicații, poți vedea versiunea de BIOS a plăcii de bază din calculator.

Informații despre BIOS în CPU-Z

Există multe alte aplicații similare ce pot oferi aceste informații. O altă aplicaţie ce ne place este Speccy.

Ce metodă ai folosit să afli versiunea ta de BIOS?

După cum ai putut vedea din acest ghid, sunt multe metode de a afla ce versiune de BIOS folosește placa de bază a calculatorului. Noi preferăm să folosim instrumentele ce oferă ușor aceste informații, precum Informații de sistem, dar nu ezităm să folosim și Linia de comandă sau PowerShell atunci când este nevoie. Încearcă metodele de mai sus și, înainte de a închide acest articol, nu ezita să ne spui care dintre ele îți place mai mult și de ce.