6 Metode de a afla versiunea de BIOS a plăcii de bază a calculatorului

Este posibil să aveți nevoie să aflați versiunea exactă a BIOS-ului plăcii de bază din calculator. În mod tradițional, asta însemna să reporniți calculatorul, să intrați în BIOS și să verificați informațiile despre versiune afișate. Dar aceasta este doar una din metode și, cu siguranță, nu este cea mai rapidă. Dacă aveți un calculator cu Windows, există mai multe metode de a afla versiunea de BIOS și, în acest articol, vi le vom prezenta:

NOTĂ: Dacă folosiți un calculator, este improbabil să nu fi auzit niciodată de termenul BIOS. Totuși, în cazul în care doriți să citiți câteva informații despre el, ce este și ce face, vă recomandăm acest articol: Întrebări simple: Ce este BIOS-ul și care este rolul lui?.

1. Reporniți calculatorul & intrați în BIOS

Aceasta este metoda tradițională de a găsi informații despre versiunea de BIOS a sistemului. De asemenea, accesul la această informație diferă de la un calculator la altul. Unele dispozitive afișează versiunea de BIOS în timpul procesului POST ce se derulează imediat ce porniți calculatorul, iar în cazul altora trebuie să intrați în BIOS. Din nefericire, procesul POST este foarte rapid și s-ar putea să nu aveți timp să vedeți nimic, așa că oricum va trebui să accesați BIOS-ul.

Pentru a-l accesa, va trebui să apăsați o tastă (sau o combinație de taste) de pe tastatură, în timp ce porniți calculatorul. Producătorul plăcii de bază poate alege orice tastă vrea, dar cele mai comun utilizate sunt Delete, F2, F10 și F12. Veți găsi tasta pe care trebuie să o apăsați în manualul plăcii de bază.

Odată ce ați intrat în BIOS, căutați o pagină de informații. Acolo veți găsi versiunea de BIOS folosită de placa de bază a calculatorului.

2. Folosiți instrumentul Informații de sistem

Puteți determina versiunea de BIOS a plăcii de bază folosind instrumentul Informații de sistem din Windows. Aflați cum se deschide și utilizează acest instrument în acest tutorial: Informații de sistem - Aflați totul despre configurația calculatorului.

În fereastra Informații de sistem selectați Rezumat sistem în panoul din stânga. În cel din dreapta, căutați un element numit Versiune BIOS/Dată. Valoarea sa vă va spune versiunea și data BIOS-ului calculatorului.

3. Folosiți Registry Editor

Informațiile despre BIOS sunt accesibile și via Registry Editor. Mai întâi, trebuie să îl lansați. Dacă folosiți Windows 8 sau 8.1, căutați termenul "regedit" pe ecranul Start și dați clic sau apăsați rezultatul regedit.exe.

Dacă folosiți Windows 7, tastați "regedit" în câmpul de căutare din Meniul Start și dați clic pe rezultatul regedit.exe..

Odată ce ați deschis Registry Editor, folosiți panoul din stânga pentru a naviga la această locație:

"My Computer -> HKEY_LOCAL_MACHINE -> HARDWARE -> DESCRIPTION -> System".

În panoul din dreapta, veți găsi două chei de regiștri numite SystemBiosDate (Data BIOS-ului) și SystemBiosVersion (Versiunea BIOS-ului). Valorile acestor chei sunt exact ceea ce căutăm.

4. Folosiți Linia de comandă

Linia de comandă poate fi de asemenea folosită pentru a afla informații despre versiunea de BIOS.

Pentru a afla versiunea și data, rulați această comandă:

systeminfo | findstr /I /c:bios

Notați că folosim majuscula I și nu litera mică L. Apăsați Enter și informațiile despre BIOS sunt afișate.

Dacă vă trebuie versiunea de BIOS dar nu și data lui, executați următoarea comandă:

wmic bios get manufacturer, smbiosbiosversion

Datele afișate ar trebui să fie similare cu cele din captura de ecran de mai jos.

De asemenea, puteți citi Regiștrii Windows din Linia de comandă, folosind următoarea comandă:

reg query HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DESCRIPTION\System\BIOS

Executarea acestei comenzi va extrage toate informațiile despre BIOS stocate în Regiștrii Windows și le va afișa în fereastra Liniei de comandă. Apoi, tot ce trebuie să faceți este să localizați intrările BIOSVersion și BIOSReleaseDates.

5. Folosiți PowerShell

În cazul în care Linia de comandă vi se pare prea învechită, poate preferați noul PowerShell. Odată ce l-ați deschis, introduceți următoarea comandă:

Get-WmiObject win32_bios

Versiunea de BIOS ar trebui să fie prima informație afișată, în intrarea SMBIOSBIOSVersion.

6. Folosiți software din terțe părți, precum CPU-Z

Dacă nici una dintre metodele anterioare nu vă place, poate preferați să folosiți aplicații provenite din terțe părți, ce oferă aceste informații. Un exemplu bun este CPU-Z. Îl puteți descărca de aici. În fila Mainboard a acestei aplicații, puteți vedea versiunea de BIOS a plăcii de bază din calculator.

Există multe aplicații similare ce pot oferi aceste informații. O altă aplicație ce ne place este Speccy.

Concluzie

După cum ați putut vedea din acest ghid, sunt multe metode de a afla ce versiune de BIOS folosește placa de bază a calculatorului. Noi preferăm să folosim instrumentele ce oferă ușor aceste informații, precum Informații de sistem, dar nu ezităm să folosim și Linia de comandă sau PowerShell atunci când trebuie.

Încercați metodele de mai sus și, înainte de a închide acest articol, nu ezitați să ne spuneți care dintre ele vă place mai mult și de ce.