Cum găsești numărul de serie al PC-ului tău cu Windows (laptop, desktop, 2-în-1)

Cum găsești numărul de serie al PC-ului tău cu Windows (laptop, desktop, 2-în-1)

Ai un laptop, un PC desktop, un dispozitiv 2-în-1 sau o tabletă cu Windows 10 sau Windows 11? Ai nevoie de numărul de serie al laptopului tău pentru garanție sau probleme de asigurare? Ai nevoie de asistență tehnică din partea producătorului PC-ului tău și acesta îți cere numărul de serie? În acest caz, ai ajuns în locul potrivit, deoarece acest ghid îți prezintă patru modalități de a-l recupera:

Reclamă

1. Folosește comanda wmic bios get serialnumber (în CMD, PowerShell sau Windows Terminal)

Una dintre cele mai simple modalități de a obține numărul de serie al laptopului, PC-ului, dispozitivului 2-în-1 sau tabletei tale cu Windows este să pornești Linia de comandă, să deschizi PowerShell sau să rulezi Windows Terminal, în funcție de ce preferi. O modalitate de a face asta este să dai clic dreapta (sau să apeși și să menții apăsat) pe butonul Windows, iar apoi să alegi Terminal din meniul care apare.

Deschide Windows Terminal

Deschide Windows Terminal

În aplicația de linie de comandă deschisă, copiază și lipește următoarea comandă, iar apoi apasă pe Enter:

wmic bios get serialnumber

Vei vedea imediat câmpul SerialNumber cu numărul de serie afișat sub el, ca în imaginea de mai jos.

wmic bios get serialnumber

wmic bios get serialnumber

Această metodă funcționează pentru toate laptopurile, PC-urile desktop, tabletele și dispozitivele 2-în-1 cu Windows, indiferent de producătorul acestora: Acer, ASUS, Dell, Lenovo, HP, Samsung, Microsoft, MSI sau Razer. Funcționează chiar și pe laptopurile Apple cu Windows 10 sau Windows 11 instalat.

Reclamă

2. Găsește numărul de serie de pe spatele laptopului, PC-ului, tabletei sau dispozitivului 2-în-1

Dacă metoda anterioară nu a afișat un număr de serie și nu ai decât câmpuri goale, ca în imaginea de mai jos, există alte câteva locuri unde ai putea găsi numărul de serie:

Pentru unele PC-uri, nu apare niciun număr de serie

Pentru unele PC-uri, nu apare niciun număr de serie

Dacă ai un laptop, rotește-l și vei vedea probabil numărul de serie pe un abțibild, într-o rubrică denumită SN, SN# sau ceva similar. De exemplu, iată cum arată pe un ASUS ROG Flow X16 (2022).

Numărul de serie al laptopului pe un abțibild

Numărul de serie al laptopului pe un abțibild

Pe unele laptopuri, precum modelul HP pe care-l folosesc eu, nu există niciun abțibild. Însă numărul de serie este imprimat direct pe spatele laptopului, cu un font foarte mic. Așa că a trebuit să fac o fotografie cu smartphone-ul și să măresc imaginea pentru a o înțelege.

Pe acest laptop HP, numărul de serie este imprimat pe spate cu litere mici

Pe acest laptop HP, numărul de serie este imprimat pe spate cu litere mici

Pentru unele laptopuri cu baterie detașabilă, numărul de serie poate fi afișat pe un abțibild în interiorul compartimentului bateriei, sub acumulator. Prin urmare, citește manualul de utilizare pentru scoaterea bateriei, urmează instrucțiunile și găsește abțibildul cu informațiile dorite.

Dacă ai un PC desktop de marcă, de la Dell, Lenovo, HP sau alt producător, PC-ul tău va avea un număr de serie. Și acesta se găsește, de obicei, pe un abțibild în spatele, partea superioară sau o laterală a carcasei. Numărul de serie poate fi, de asemenea, pe un abțibild în interiorul carcasei, așa că s-ar putea să trebuiască să o deschizi. Numărul de serie este mai ușor de găsit dacă ai un mini PC. Tot ce trebuie să faci este să-l întorci și să te uiți la datele imprimate pe el.

Rotește-ți mini-PC-ul pentru a găsi numărul de serie

Rotește-ți mini-PC-ul pentru a găsi numărul de serie

Dacă nu găsești numărul de serie pe PC, pornește Google sau Bing și caută pe internet instrucțiuni specifice modelului tău. Site-ul web al producătorului conține, de obicei, informații despre unde anume să cauți. Un alt loc unde poți găsi numărul de serie este în documentația de înregistrare a calculatorului, pe bonul de cumpărături sau în chitanța pentru garanție.

Reclamă

3. Găsește numărul de serie în aplicațiile de asistență oferite de producător (ASUS, HP, Dell, Lenovo etc.)

Laptopurile, tabletele, dispozitivele 2-în-1 și PC-urile prefabricate includ, de obicei, o aplicație de asistență preinstalată de către producător. De exemplu, pe laptopul meu HP cu Windows 10, am aplicația HP Support Assistant, care-mi oferă detalii exact despre dispozitivul pe care-l folosesc, mă ajută să găsesc actualizări de drivere și BIOS și așa mai departe.

HP Support Assistant

HP Support Assistant

În fila Tabloul meu de bord din HP Support Assistant, pot vedea numele dispozitivului meu și Numărul de serie, ca în imaginea de mai jos.

HP Support Assistant îți arată numărul de serie

HP Support Assistant îți arată numărul de serie

Pe un laptop ASUS cu Windows 11, am găsit preinstalată aplicația MyASUS.

MyASUS

MyASUS

În fila Home (Acasă) din MyASUS, pot vedea numele produsului și numărul de serie (Serial number) al laptopului.

MyASUS îți arată numărul de serie

MyASUS îți arată numărul de serie

Acer, Dell, Lenovo, Samsung, MSI, Razer și toți ceilalți producători au aplicații similare, care oferă informații despre produs, inclusiv numărul de serie.

4. Intră în BIOS (UEFI) pentru a găsi numărul de serie

O altă soluție este să accesezi UEFI/BIOS de pe laptopul sau PC-ul tău cu Windows. Iată câteva ghiduri care te vor ajuta cu asta:

Apoi, pe ecranul principal (Main) al UEFI, găsești informații detaliate despre sistem, inclusiv numărul de serie (Serial Number). Iată cum arată pe laptopul meu HP:

Număr de serie al unui laptop afișat de BIOS Setup Utility

Număr de serie al unui laptop afișat de BIOS Setup Utility

Aceste informații sunt și mai vizibile pe laptopurile ASUS, unde, în partea de sus, ai o secțiune dedicată numărului de serie (Serial Number), ca în imaginea următoare.

Numărul de serie al unui laptop afișat de BIOS Utility

Numărul de serie al unui laptop afișat de BIOS Utility

Laptopurile, PC-urile, tabletele și dispozitivele 2-în-1 de la alte mărci oferă, de asemenea, aceste informații în BIOS/UEFI.

Ai găsit numărul de serie al PC-ului tău cu Windows?

Acest ghid ar fi trebuit să te ajute să afli numărul de serie pentru majoritatea laptopurilor, PC-urilor, tabletelor și dispozitivelor 2-în-1 cu Windows 10 și Windows 11. Există însă o situație în care acest ghid nu-ți va fi de ajutor: atunci când folosești un calculator desktop construit de tine sau de altcineva din piese personalizate. În acest caz, PC-ul tău nu are un număr de serie, deoarece nu a fost construit în prealabil de către un producător de PC-uri. Au numere de serie doar componentele individuale ale PC-ului tău, precum placa de bază, dar PC-ul în sine nu are unul.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Sistem și Securitate Windows