Cum vezi și administrezi procesele aflate în execuție, cu Managerul de activități din Windows

Fila Procese din Managerul de activități inclus în Windows 10 și Windows 8.1, oferă utilizatorilor informații despre cum folosesc programele resursele de sistem. Este clar că această filă este extrem de utilă, dar nu putem spune că este chiar generoasă cu detaliile oferite. Dacă vrei să intri într-o mare de informații cu detalii despre fiecare proces care rulează pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10 sau Windows 8.1, trebuie să te duci la fila Detalii din Managerul de activități. Iată ce vei găsi în ea și ce poți face cu acele informații?

NOTĂ: Informațiile prezentate în acest tutorial se aplică pentru Windows 8.1 și Windows 10. Pentru simplitate, vom folosi capturi de ecran realizate în Windows 10.

Cum accesezi fila Detalii din Managerul de activități

Pentru a accesa fila Detalii trebuie să apeși un singur buton, dar va fi necesar înainte de asta să deschizi Managerul de activități. Sunt mai multe metode de a deschide acest instrument, iar una dintre cele mai rapide este să apeși "Ctrl + Shift + Esc" pe tastatură. Apasă pe butonul "Mai multe detalii" dacă Managerul de activități pornește în modul de vizualizare compact.

Apoi, selectează fila Detalii.

Cum personalizezi informațiile afișate în fila Detalii

Fila Detalii afișează multe informații în modul său implicit de vizualizare. Când încarci prima dată această filă, vei vedea următoarele coloane:

 • Nume - Numele procesului aflat în execuție.
 • PID - Un număr de identificare unic folosit de Windows pentru a identifica procesul.
 • Stare - Îți spune dacă un proces este în execuție sau este suspendat. Aplicațiile universale Windows sunt suspendate pentru a economisi resurse, atunci când nu sunt utilizate.
 • Nume utilizator - Numele contului de utilizator care rulează procesul.
 • CPU - Procentul de procesor folosit de proces.
 • Memorie (Set de lucru privat) - Cantitatea de memorie folosită și rezervată pentru proces.
 • Descriere - O descriere text scurtă despre ce este acel proces.

Dacă ești mulțumit de informațiile afișate dar vrei să modifici ordinea în care apare, apasă și trage de antetul de coloană și mut-o spre stânga sau spre dreapta.

Dacă vrei să adaugi mai multe informații la filă, ai de unde alege. Ca să vezi ce poți să adaugi, dă clic dreapta pe un antet de coloană și apasă pe "Selectare coloane".

Vei vedea acum fereastra "Selectare coloane". Ea afișează toate coloanele disponibile. Lista completă are aproape 40 de opțiuni care includ informații detaliate despre memorie, procesor, discuri și altele. Nu putem intra în detaliu pentru atât de multe opțiuni, dar este îndeajuns să îți spunem că dacă este ceva ce vrei să afli, sigur va fi pe această listă.

Dacă ai o coloană de care nu mai ai nevoie, o poți ascunde dând clic dreapta pe antetul ei și selectând opțiunea "Ascundere coloană".

Cum închizi procese din fila Detalii din Managerul de activități

Una dintre cele mai comune utilizări pentru această filă este să oprești rapid procese, ca să eliberezi resurse. Pentru a închide o activitate, selecteaz-o și apasă pe butonul "Închideți activitatea" din colțul dreapta jos al ferestrei.

De asemenea, poți să dai clic dreapta și pe numele procesului și apoi clic pe "Închideți activitatea". Această metodă îți dă și opțiunea de a selecta "Închide arborele de procese".

Această ultimă opțiune nu va închide doar procesul pe care ai dat clic dreapta ci și toate celelalte procese asociate cu el.

Cum schimbi modul în care sunt executate procesele, cu ajutorul filei Detalii

Deși închiderea proceselor este o activitate utilă și comună, poți să faci mult mai multe lucruri în fila Detalii. Accesează meniul contextual dând clic dreapta pe un proces. Apoi, poți să alegi niște opțiuni care modifică modul de execuție al procesului respectiv pe calculatorul tău cu Windows.

Alege "Stabilire prioritate" pentru a crește sau a descrește prioritatea pe care o dă sistemul procesului, atunci când împarte resursele. Creșterea priorității va face ca procesul respectiv să funcționeze mai bine, dar ar putea să destabilizeze restul sistemului și ar putea chiar să îl blocheze. Pentru a evita problemele de performanță, nu crește niciodată prioritatea cu mai multe niveluri odată. Testează fiecare pas înainte de a continua.

Alege "Setare afinitate" pentru a asocia procesul selectat cu un anumit procesor sau nucleu de procesor din sistem.

Alege nucleul sau nucleele pe care vrei să fie executat acel proces și apoi apasă pe OK.

Deși poate părea o idee mai bună să lași Windows să împartă utilizarea nucleelor, anumite aplicații mai vechi cum sunt jocurile din anii 90 sau 2000, care au fost create pentru a rula pe procesoare cu un singur nucleu, s-ar putea să meargă mai bine dacă sunt asociate unuia singur.

Cum depanezi procesele cu probleme, cu ajutorul filei Detalii

Nu numai că poți să modifici modul în care sunt rulate programele pe calculatorul tău, cu ajutorul filei Detalii, ci poți și să primești informații care te vor ajuta să depanezi eventualele probleme. Dacă ai un program care se blochează și nu mai răspunde la comenzi, selectează "Analiză șir de așteptare" din meniul contextual din fila Detalii.

Această acțiune va examina procesul și va lista toate subprocesele care încearcă în prezent să încheie o sarcină. Închiderea acestor subprocese, de multe ori, va elibera procesul părinte și îi va permite să salveze date care altfel ar putea fi pierdute. De asemenea, poți să investighezi subprocesele cu probleme ca să vezi de ce ar putea să consume atât de multe resurse.

Dacă ai un proces care cauzează probleme de performanță, blochează sistemul sau dă erori, poți să îi creezi un fișier dump care va conține informații detaliate despre tot ce face acel proces în memorie, în acel moment. Dă clic dreapta sau apasă lung pe acel proces și apoi alege "Creare fișier dump".

Fișierul generat poate fi deschis cu software-uri de depanare precum WinDBG, dar majoritatea utilizatorilor probabil că vor folosi această opțiune pentru a trimite fișierul dump la un agent de suport. Reține calea unde se salvează fișierul și apoi apasă pe OK.

Va trebui să activezi vizualizare fișierelor ascunse pentru a putea accesa folderul în care este stocat acel fișier dump.

Cum activezi virtualizarea UAC pentru un proces, în fila Detalii din Managerul de activități

O altă opțiune pe care o vei găsi în meniul contextual din fila Detalii este Virtualizarea UAC. Această opțiune îți oferă posibilitatea de a activa virtualizarea opțiunii de Control Cont Utilizator pentru un anumit program. Deși majoritatea utilizatorilor nu vor folosi această opțiunea prea des, ea servește unui scop foarte important.

Anumite aplicații mai vechi sunt configurate să scrie direct în locații de sistem importante și au nevoie ca utilizatorul să le ofere drepturi administrative. Dacă nu vrei să oferi astfel de drepturi unei aplicații, poți să activezi virtualizarea din Managerul de activități. Aceasta va face ca Windows să recreeze locații importante precum folderul System32 și chei de regiștri, într-un mediu virtual, astfel încât să prevină eventualele probleme ce ar putea afecta fișierele tale reale.

Pentru a activa această opțiune, alege "Virtualizare UAC" în meniul contextual ce apare după ce dai clic dreapta pe un proces.

Apasă pe "Modificare virtualizare" pentru a activa sau dezactiva opțiunea pentru procesul selectat.

Cum afli mai multe despre un proces, în fila Detalii

Restul opțiunilor din meniul contextual sunt identice cu cele din celelalte file. Acest meniu apare când dai clic dreapta sau când apeși lung pe un proces.

În cazul în care coloana cu descrierile proceselor nu îți oferă toate detaliile pe care le dorești, poți folosi aceste opțiuni pentru a afla mai multe:

 • "Deschidere locație fișier" - Va deschide File Explorer și te va duce la locația în care se află executabilul programului selectat.
 • "Căutare online" - Va deschide navigatorul de Internet implicit sau o nouă filă dacă este deja deschis și va realiza o căutare după numele procesului.
 • Proprietăți - Va deschide o fereastră de proprietăți ce îți oferă mai multe informații despre executabilul programului respectiv.
 • "Comutare la servicii" - Va comuta la fila Servicii și va selecta orice serviciu este asociat cu procesul selectat. Dacă astfel de servicii nu există, nu va avea loc decât comutarea la fila Servicii.

Concluzii

După cum vezi, sunt multe informații detaliate pe care le poți găsi în fila Detalii din Managerul de activități al Windows 10 și Windows 8.1. Cantitatea de informații disponibilă în această filă este foarte valoroasă pentru utilizatorii profesioniști și pentru agenții de suport tehnic, iar activitățile simple precum închiderea proceselor sau cercetarea lor online sunt de ajutor oricui vrea să afle mai multe despre programele care rulează pe sistem. Dacă ai întrebări despre Managerul de activități din Windows 10 și Windows 8.1, nu ezita să ne lași un comentariu.