Recenzie ASUS Lyra Voice: Transformers în lumea routerelor WiFi!

Recenzie ASUS Lyra Voice: Transformers în lumea routerelor WiFi!
Rating

Performanța wireless

Să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am făcut testele. Am amplasat routerul ASUS Lyra Voice în sufragerie. De obicei, puterea semnalului nu este grozavă în camere precum Bucătăria și Balconul Mediu.

Apartamentul în care am testat ASUS Lyra Voice
Apartamentul în care am testat ASUS Lyra Voice

Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop HP Spectre 13 pentru măsurătorile noastre și câteva unelte software.

Reclamă

Pentru a ne face o idee mai bună asupra performanțelor oferite de către ASUS Lyra Voice, l-am comparat cu Linksys EA7500 v2 AC1900 și Synology RT2600ac. Am analizat mai întâi banda de 2.4 GHz și am măsurat puterea semnalului folosind NetSpot. Puterea semnalului oferită de ASUS Lyra Voice a fost similară cu a routerelor cu care l-am comparat.

ASUS Lyra Voice - Puterea semnalului pe banda de 2.4 GHz
ASUS Lyra Voice - Puterea semnalului pe banda de 2.4 GHz

Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura cât de rapidă este conexiunea la internet oferită de acest router, pe frecvența wireless de 2.4 GHz. Vitezele de descărcare oferite de ASUS Lyra voice au fost neimpresionante.

ASUS Lyra Voice - Viteza de descărcare în SpeedTest pe banda de 2.4 GHz
ASUS Lyra Voice - Viteza de descărcare în SpeedTest pe banda de 2.4 GHz

La fel s-a întâmplat și atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor prin SpeedTest, pe banda de 2.4 GHz.

=ASUS Lyra Voice - Viteza de încărcare în SpeedTest pe banda de 2.4 GHz
=ASUS Lyra Voice - Viteza de încărcare în SpeedTest pe banda de 2.4 GHz

Am continuat măsurătorile pe frecvența wireless de 2.4 GHz și am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Atunci când am măsurat viteza de descărcare, ASUS Lyra Voice a avut performanțe similare cu testul precedent. Din păcate, variabilitatea ridicată a transferurilor WiFi pe această bandă duce la viteze medii scăzute.

ASUS Lyra Voice - Viteza de descărcare pe banda de 2.4 GHz
ASUS Lyra Voice - Viteza de descărcare pe banda de 2.4 GHz

Atunci când am măsurat viteza de încărcare, trendul a fost similar în toate camerele.

ASUS Lyra Voice - Viteza de încărcare pe banda de 2.4 GHz
ASUS Lyra Voice - Viteza de încărcare pe banda de 2.4 GHz

Pe banda wireless de 2.4 GHz, ASUS Lyra Voice oferă o performanță care nu impresionează și care trebuie îmbunătățită în viitoare actualizări de firmware. De vină este variabilitatea ridicată a transferurilor pe această bandă, care micșorează semnificativ viteza medie de transfer a datelor.

Apoi am analizat performanțele pe banda wireless de 5 GHz. Ne-am uitat la evoluția puterii semnalului în fiecare cameră. ASUS Lyra Voice ne-a oferit o bună putere a semnalului, exceptând în camera cea mai depărtată de router.

ASUS Lyra Voice - Puterea semnalului pe banda de 5 GHz
ASUS Lyra Voice - Puterea semnalului pe banda de 5 GHz

Pentru a vedea cât de rapidă este viteza conexiunii la internet pe banda de 5 GHz, am folosit SpeedTest. Am luat laptop-ul nostru de teste și am măsurat viteza sa în fiecare cameră din apartament. ASUS Lyra Voice a fost campionul vitezei în camerele cele mai apropiate de router și a oferit viteze rapide de descărcare în întreg apartamentul.

ASUS Lyra Voice - Viteza de descărcare în SpeedTest pe banda de 5 GHz
ASUS Lyra Voice - Viteza de descărcare în SpeedTest pe banda de 5 GHz

Vitezele de încărcare au fost și ele rapide, mai puțin în camera cea mai depărtată de router.

ASUS Lyra Voice - Viteza de încărcare în SpeedTest pe banda de 5 GHz
ASUS Lyra Voice - Viteza de încărcare în SpeedTest pe banda de 5 GHz

Pentru ultimele măsurători pe banda de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. ASUS Lyra Voice ne-a oferit viteze rapide de descărcare, în toate camerele.

ASUS Lyra Voice - Viteza de descărcare pe banda de 5 GHz
ASUS Lyra Voice - Viteza de descărcare pe banda de 5 GHz

Încărcările de date au fost și ele rapide în toate camerele, mai puțin în cea mai depărtată de router.

ASUS Lyra Voice - Viteza de încărcare pe banda de 5 GHz
ASUS Lyra Voice - Viteza de încărcare pe banda de 5 GHz

ASUS Lyra Voice iese pozitiv în evidență atunci când folosești banda WiFi de 5 GHz. Este capabilă să ofere transferuri rapide, care concurează serios cu cele ale altor routere similare.

Reclamă

Performanța pentru rețelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un SSD foarte rapid. Am măsurat viteza conexiunii la internet, folosind un cablu Ethernet de 1 Gbps și SpeedTest. Așa cum se vede mai jos, te poți bucura de conexiuni la internet la viteze de 1 Gbps, folosind ASUS Lyra Voice. Viteza de încărcare nu a depășit 500 Mbps deoarece conexiunea noastră este limitată la acea viteză.

ASUS Lyra Voice - SpeedTest pe conexiuni Ethernet
ASUS Lyra Voice - SpeedTest pe conexiuni Ethernet

ASUS Lyra Voice are doar două porturi Ethernet și noi l-am folosit drept router. De aceea, nu am putut testa viteza conexiunilor în rețea prin cabluri Ethernet, între două calculatoare. Asta deoarece unul dintre porturile sale era ocupat cu conexiunea la internet.

ASUS Lyra Voice nu are probleme în a oferi viteze de 1 Gbps atunci când folosești conexiuni Ethernet.

Caracteristici suplimentare

Așa cum este cazul cu routerele ASUS, Lyra Voice oferă un set generos de caracteristici, cu unele elemente unice:

ASUS Lyra Voice - Amazon Alexa Skills
ASUS Lyra Voice - Amazon Alexa Skills
 • Integrare cu asistentul vocal Amazon Alexa - poți spune comenzi precum "Alexa, ask ASUS ROUTER to upgrade the firmware" pentru a realiza diverse sarcini. În plus, dacă instalezi și aplicația mobilă Alexa și o integrezi cu Lyra Voice, poți să o folosești ca și cum ar fi un dispozitiv Amazon Echo.
 • Router Security Assessment - o unealtă bine realizată, care verifică nivelul de securitate al setărilor tale de pe router. Atunci când găsește probleme, te anunță în mod proactiv și te îndrumă la zonele unde trebuie să faci schimbări.
 • Malicious Sites Blocking - o unealtă eficientă de securitate bazată pe cloud, pentru blocarea saiturilor malițioase, pe toate dispozitivele conectate la rețea.
 • Two-Way IPS - un sistem de prevenție al atacurilor, care te protejează de spam, de atacuri de tip DDOS, de atacuri la nivel de rețea și altele. În plus, scanează atât pachetele care intră în rețea, cât și cele care ies din rețea.
 • Infected Device Prevention and Blocking - dacă un dispozitiv din rețea este infectat și devine un zombie într-o rețea malware, este blocat automat și ești informat(ă) de această problemă, pentru a putea lua măsuri.
 • Parental Controls - controale parentale utile, bazate pe cloud, pe care părinții le pot folosi pentru a crea reguli pentru accesul la internet al copiilor.
 • Adaptive QoS - un serviciu avansat de tipul Quality of Service care poate fi folosit pentru a optimiza traficul în rețea, inclusiv pe cel pentru gaming-ul online.
 • Guest network - poți activa o rețea wireless pentru oaspeți, pe frecvența de 2.4 GHz. De asemenea, ai la dispoziție multe setări pentru a personaliza ce fel de acces primesc.
 • Traffic Analyzer - dacă vrei să vezi cât trafic trece prin rețeaua ta, cine folosește cea mai multă lățime de bandă și cum, este o unealtă este foarte utilă.
 • IPv6 - suport pentru adresele IPv6, care devin noua normă, înlocuind treptat adresele IPv4.
 • VPN - îți poți configura ASUS Lyra Voice să funcționeze precum un server VPN, folosind protocoalele PPTP sau OpenVPN. De asemenea, îți oferă suport și pentru conexiuni VPN realizate de dispozitivele din rețeaua ta.
 • Network Tools - o colecție de unelte care sunt utile atunci când ai probleme cu rețeaua, cu routerul ori cu conexiunea la internet.
 • DDNS - Dynamic Domain Name System. Îți permite să te conectezi la routerul wireless, chiar și atunci când are o adresă IP dinamică, printr-un nume de domeniu înregistrat.

Lista de opțiuni avansate disponibile pe ASUS Lyra Voice este una lungă și face ca acest router să iasă în evidență în lumea routerelor wireless.

Ce părere ai despre routerul wireless ASUS Lyra Voice?

Acum știi ce ne place și ce nu ne place la ASUS Lyra Voice. Este un dispozitiv wireless ambițios, cu un pachet de caracteristici și facilități care-l fac să iasă în evidență. Nu este un dispozitiv ieftin, dar alte opțiuni similare sunt la fel de scumpe. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce părere ai despre ASUS Lyra Voice și dacă l-ai cumpăra sau nu. Dacă-l ai deja, împărtășește cu noi și cu alți cititori interesați experiența ta de până acum.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless