O parte dintre cititorii noștri ne-au întrebat dacă Windows 11 acceptă date biometrice. Da, acceptă, dar pentru a folosi conectarea prin date biometrice, ai nevoie și de laptopuri sau calculatoare desktop, care au hardware compatibil cu elemente precum conectarea cu amprentă sau recunoașterea facială. Ambele tipuri de identificare biometrică permit o conectare rapidă și sigură, iar mie personal îmi place să le folosesc în locul metodelor clasice de conectare. Dacă ai un laptop cu Windows 11 dotat cu un cititor de amprente, iată cum configurezi și folosești conectarea cu amprentă:
Cum configurezi Recunoașterea amprentei (Windows Hello)
Pentru a activa conectarea cu amprentă în Windows 11, trebuie să configurezi serviciul Recunoașterea amprentei prin Windows Hello. Pentru a face asta, pe laptopul tău cu cititor de amprente, deschide Setările din Windows 11 folosind combinația de taste Windows + I sau apăsând pe Start și apoi pe Setări. În aplicația Setări, selectează Conturi în bara laterală din stânga. În partea dreaptă, caută secțiunea Setările contului și apasă pe Opțiuni de conectare.
Apar mai multe opțiuni pentru a te conecta la Windows 11. Apasă pe Recunoașterea amprentei (Windows Hello). Dacă laptopul tău are un cititor de amprente compatibil, precum laptopul HUAWEI MateBook D 16 2024, pe care-l folosesc eu, Windows 11 afișează mesajul „Conectați-vă utilizând scanerul de amprente digitale (recomandat)” în această secțiune.
Secțiunea Recunoașterea amprentei (Windows Hello) se extinde, iar acum apare butonul Configurare. Apasă-l pentru a configura conectarea prin amprentă în Windows 11.
Mai întâi, Windows 11 afișează un mesaj de bun venit, iar apoi îți cere să introduci codul PIN sau parola contului tău pentru a te asigura că tu ești. Tasteaz-o și așteaptă. Din fericire, această caracteristică funcționează atât pentru conturile Microsoft, cât și pentru cele locale.
În continuare, ți se cere să atingi în mod repetat senzorul de amprentă. Respectă instrucțiunile.
Pe măsură ce apeși și ridici degetul de pe cititorul de amprente, vezi o hartă a unei amprente și instrucțiuni despre ce trebuie să faci în continuare și cum să-ți miști degetul. Urmează cu atenție aceste instrucțiuni.
Atunci când Windows 11 a citit toate informațiile de care are nevoie despre amprenta ta, te anunță că Totul este în regulă! În această etapă, poți să apeși pe „Adăugați un alt deget” sau să alegi Închidere și să te oprești aici.
IMPORTANT: Dacă nu ai configurat un cod PIN pentru conectarea la Windows 11 și folosești o parolă, la ecranul de mai sus, ți se va cere să creezi un cod PIN și nu vei vedea opțiunea Închidere. Dacă nu vrei să faci asta, apasă pur și simplu pe butonul X din colțul din dreapta sus pentru a închide fereastra.
Dacă-ți folosești laptopul în tot felul de medii și cu ambele mâini, este o idee bună să alegi „Adăugați un alt deget” și să parcurgi același proces pentru citirea următoarei amprente. Mie îmi place să înregistrez același deget pe ambele mâini, astfel încât să pot deschide cu ușurință laptopul cu mâna dreaptă sau cu stânga, în funcție de ce-mi este mai ușor într-un anumit context.
Nu pot configura Recunoașterea amprentei în Windows 11
Dacă laptopul tău nu are un scaner de amprente compatibil, Windows 11 va afișa mesajul „Această opțiune este momentan indisponibilă” în secțiunea Opțiuni de conectare din aplicația Setări. Din păcate, nu poți continua să configurezi recunoașterea amprentei, deoarece fie nu ai un cititor de amprente pe laptop, fie ai unul, dar nu este instalat corespunzător.
Dacă știi că ai unul, deschide Manager dispozitive și vezi dacă apare în rubrica Dispozitive biometrice. Dacă nu apare, sau dacă apare, dar are un semn de exclamare galben, ar trebui să cauți driverele corespunzătoare pe site-ul de asistență al producătorului laptopului tău. Caută modelul exact de laptop pe care-l folosești, descarcă și instalează cele mai recente drivere pentru scanerul de amprente și încearcă din nou.
Cum folosești conectarea cu amprentă în Windows 11
După ce ai configurat Recunoașterea amprentei (Windows Hello), nu trebuie decât să-ți scanezi degetul cu cititorul de amprente data viitoare când pornești laptopul. Adesea, butonul de pornire acționează ca un cititor de amprente, iar asta este excelent, deoarece poți face mai multe lucruri cu o singură apăsare de buton: pornești laptopul și lansezi Windows 11, iar, totodată, te conectezi cu amprenta ta.
Dacă, dintr-un anumit motiv, Windows 11 nu se conectează automat cu ajutorul amprentei tale, pe ecranul de conectare, apasă Opțiuni de conectare, alege Amprentă, iar apoi atinge scanerul de amprente cu degetul pe care l-ai înregistrat pentru conectare.
Dacă folosești un deget greșit pentru conectare sau dacă degetul tău este murdar, Windows 11 îți spune că amprenta ta nu a putut fi recunoscută și te roagă să încerci un alt deget. Urmează instrucțiunile și ar trebui să te poți conecta imediat.
Cum dezactivezi conectarea cu amprentă în Windows 11
Deși conectarea cu amprentă Windows Hello a fost păcălită de mai multe ori, asta nu înseamnă că este o tehnologie nesigură. Conectarea cu amprentă este rapidă, precisă și sigură pentru majoritatea oamenilor și în majoritatea situațiilor. Nu este atât de ușor s-o spargi pe cât ai crede bazat pe titlurile de știri. Totuși, dacă nu-ți place s-o folosești sau te simți mai în siguranță fără ea, o poți dezactiva. Pentru a face asta, deschide Setări (Windows + I) și accesează Conturi > Opțiuni de conectare > Recunoașterea amprentei (Windows Hello). Când această secțiune este extinsă, apasă pe Eliminare.
Conectarea cu amprentă este eliminată imediat, fără să ți se ceară vreo confirmare, și nu-ți mai poți folosi degetul (degetele) pentru a te conecta la Windows 11. În plus, informațiile despre amprenta ta sunt șterse, iar pentru a folosi din nou această funcție, trebuie să refaci toți pașii de configurare prezentați la începutul acestui tutorial.
SUGESTIE: Dacă vrei ca laptopul tău cu Windows 11 să rămână în siguranță când ești departe de el, este mai bine să oprești (shut down) Windows 11, în loc să închizi pur și simplu capacul laptopului tău. Să presupunem că nu-ți place să-l închizi; măcar blochează Windows 11 înainte de a te îndepărta de laptop.
Ce tip de conectare biometrică preferi?
Windows Hello oferă atât recunoaștere facială în Windows 11, cât și conectare cu amprentă. Alegerea uneia sau a celeilalte depinde de laptopul (sau PC-ul) tău, de hardware-ul intern și de compatibilitatea acestuia cu sistemul de conectare biometrică realizat de Microsoft. Înainte de a închide acest tutorial, sunt curios dacă-ți place conectarea cu amprentă și cât de rapid funcționează sau dacă folosești mai degrabă recunoașterea facială. Comentează utilizând opțiunile de mai jos și spune-mi pe care o preferi și de ce.