Cum Ascunzi sau Demontezi o Partiție în Windows

Vrei să ascunzi sau să demontezi o partiție pentru ca Windows să nu o mai poată vedea și să nu mai poată scrie fișiere pe ea? Dacă da, atunci ai ajuns la locul potrivit. Acest tutorial îți va arăta cum să faci aceste lucruri atât din Gestionare computer cât și din Linia de comandă. De asemenea, vei afla și cum să montezi înapoi partițiile, în cazul în care vrei să le folosești din nou.

De ce ai vrea să ascunzi o partiție?

Motivele pentru care e posibil să vrei să faci acest lucru variază, în funcție de context:

  • Dacă ai instalat mai multe sisteme de operare pe calculatorul tău este posibil să vrei ca anumite partiții să fie accesibile numai anumitor sisteme de operare.
  • Dacă lucrezi ca administrator de sistem, e posibil să vrei să ascunzi o partiție ce conține utilitare de recuperare, pe fiecare din calculatoarele din rețea.
  • Poate vrei să faci o surpriză de 1 aprilie și să ascunzi o partiție pe care o accesează și alți utilizatori ai calculatorului :).

Atunci când ascunzi (demontezi) o partiție în Windows (în orice versiune a acestuia), setarea pe care o faci este păstrată până re-montezi manual acea partiție. Partiția va fi invizibilă tuturor conturilor de utilizatori definiți în sistemul de operare, dar va continua să existe, conținutul ei rămânând intact. Dacă sunt și alte sisteme de operare instalate pe același calculator, pentru ele, partiția nu este ascunsă. Conturile de utilizatori definite pe celealte sisteme de operare vor putea accesa și utiliza partiția respectivă.

Ascunderea (Demontarea) unei Partiții din Gestionare disc

Primul pas este să deschizi Gestionare disc sau Gestionare computer și apoi secțiunea Gestiune disc. Am arătat cum poți face acest lucru într-un articol mai vechi: Administrarea Hard-Disk-urilor utilizând aplicația Gestionare Disc.

Aici vei vedea o listă ce conține toate partițiile existente pe calculatorul tău.

Dă clic dreapta pe partiția pe care vrei să o ascunzi (demontezi) și selectează "Modificare litere și căi unitate".

În fereastra "Modificare litere de unitate și căi", dă clic pe butonul Eliminare.

Îți va fi solicitată confirmarea acțiunii. Apasă pe Da.

NOTĂ: Dacă există aplicații deschise ce folosesc fișiere de pe acea partiție, vei fi atenționat că partiția se află în uz. Închide toate aplicațiile ce ar putea folosi fișiere de pe ea și apoi apasă pe Da, pentru a continua procesul de eliminare a litere de unitate.

Acum partiția este ascunsă (demontată) și nu va mai fi accesibilă din sistemul de operare pe care îl folosești în acest moment. Windows își va aminti setarea pe care ai făcut-o și partiția nu va fi accesibilă niciunui utilizator până când nu vei alege să o re-montezi.

Ascunderea (Demontarea) unei Partiții din Linia de comandă

Același rezultat poate fi realizat și din linia de comandă. Lansează aplicația Linie de comandă ca administrator.

Apoi, tastează următoarea comandă: mountvol literă unitate /D. Înlocuiește "literă unitate" cu litera reală a partiției pe care vrei să o ascunzi (demontezi). Am vrut să ascund partiția "D:" așa că am tastat mountvol D:\ /D. Argumentul /D vine de la demontare.

Dacă vrei să afli mai multe despre parametrii comenzii mountvol, tastează mountvol /? Și vei avea acces la informații detaliate.

NOTĂ: Dacă nu rulezi Linia de comandă cu drepturi administrative, comanda de mai sus nu va funcționa.

Montarea unei Partiții din Gestionare disc

Dacă vrei să montezi o partiție, astfel ca ea să fie din nou disponibilă, deschide Gestionare disc și dă clic dreapta pe partiția respectivă. Apoi, selectează "Modificare litere și căi unitate", la fel ca mai sus.
În fereastra "Modificare litere de unitate și căi", vei vedea că partiția nu are nici o literă alocată. Pentru a o face vizibilă din nou, are nevoie de una. Apasă pe butonul Adăugare.

Din meniul derulant "Se atribuie litera de unitate", selectează litera pe care vrei să o aloci pentru partiție. Poate fi o literă veche sau una nouă. După ce ai ales-o, dă clic pe OK.

Acum partiția va fi din nou vizibilă și poate fi accesată de utilizatorii definiți în sistemul Windows curent.

Montarea unei Partiții din linia de comandă

Lansează ca administrator aplicația Linie de comandă. Apoi, tastează mountvol /?.
Prima dată vei vedea o listă cu parametrii disponibili pentru comanda mountvol. Derulează mai jos, pentru a vedea toate valorile posibile pentru VolumeName. Aici vei găsi o listă cu toate partițiile și literele alocate lor, în cazul în care acestea sunt alocate.

Caută intrările unde vezi textul "NO MOUNT POINTS", ca în imaginea de mai jos. Acele intrări reprezintă partiții ascunse (demontate), ce pot fi montate din nou.

Pentru a monta o partiție tastează: mountvol literă unitate VolumeName. Textul "literă unitate" trebuie înlocuit cu litera pe care vrei să o folosești (de ex. D:, E:, F:). Verifică mai întâi ca litera pe care vrei să o utilizezi să nu fie deja alocată altei partiții. VolumeName trebuie înlocuit cu textul ce începe cu \\?\Volume{. Ai grijă să scrii valoarea corectă și completă. De asemenea, ai grijă la tipul de litere folosite (mari sau mici). Utilizarea unei litere mici în locul unei majuscule va duce la nefuncționarea comenzii.

În cazul în care comanda a funcționat corect, nu vei primi nici un fel de mesaje. Partiția va apărea, pur și simplu, în Windows Explorer sau File Explorer.

Concluzii

După cum puteți vedea, ascunderea și montarea partițiilor este mai simplu de realizat decât pare. Dacă aveți întrebări despre această procedură, nu ezitați să folosiți formularul de mai jos.