Cum creezi și folosești foldere dinamice în Meniul Start din Windows 10

Folderele sunt unul dintre conceptele definitorii ale Windows, ele fiind una dintre cele mai bune metode de a îți organiza fișierele de pe calculator. Acest lucru este valabil și în cazul Meniului Start. Utilizatorii au putut întotdeauna să creeze foldere în interiorul Meniului Start, foldere în care să își organizeze scurtăturile. Și Windows 10 îți dă posibilitatea de a crea foldere pentru scurtăturile din Meniul Start, însă nu îți dădea opțiunea de a face același lucru și pentru dalele dinamice. Cel puțin nu până de curând, deoarece începând cu actualizarea Creators Update, Windows 10 include și această opțiune. Acum poți să îți grupezi dalele dinamice din Meniul Start în foldere, așa cum vrei. Ca să vezi cum faci asta, citește acest tutorial:

NOTĂ: Acest ghid a fost creat pentru Windows 10 Creators Update, actuallizare ce va fi disponibilă pentru toți utilizatorii de Windows 10, gratuit, în primăvara lui 2017.

Cum creezi un folder dinamic în Meniul Start din Windows 10

Crearea de foldere dinamice în Meniul Start este probabil unul dintre cele mai simple lucruri pe care le-ai putea face. Trebuie să ai două dale dinamice sau două scurtături care vrei să facă parte din același folder. După ce te-ai decis care sunt acestea, trage-o pe una dintre ele deasupra celeilalte.

Windows 10, Meniul Start, foldere

După ce îi dai drumul unei dale sau scurtături deasupra alteia, cele două vor crea automat un folder dinamic și îl vor afișa în forma sa extinsă, astfel:

Windows 10, Meniul Start, foldere

Pentru a închide un folder din Meniul Start, trebuie să apeși pe dala săgeată de deasupra formei extinse a folderului dinamic.

Windows 10, Meniul Start, foldere

Când este închis, sau restrâns dacă preferi termenul, un folder dinamic arată așa:

Windows 10, Meniul Start, foldere

Cum adaugi mai multe dale și scurtături la un folder dinamic din Meniul Start, în Windows 10

Pentru a adăuga mai multe dale sau scurtături la un folder pe care tocmai l-ai creat, trage-le peste acel folder cu ajutorul mouse-ului sau cu degetul (dacă ai un ecran tactil).

Windows 10, Meniul Start, foldere

Cum redimensionezi folderele dinamice din Meniul Start din Windows 10

Folderele dinamice pot fi redimensionate la fel ca orice altă dală dinamică.

Dai clic dreapta sau apeși lung pe un folder dinamic din Meniul Start, după care apeși pe Resize (Redimensionare) și alegi dimensiunea pe care o dorești: mică, medie, lată sau mare.

Windows 10, Meniul Start, foldere

Așa arată folderele dinamice de dimensiuni diferite:

Windows 10, Meniul Start, foldere

Cum redimensionezi dalele și scurtăturile din folderele dinamice din Meniul Start din Windows 10

Dalele și scurtăturile aflate în interiorul unui folder dinamic din Meniul Start pot fi redimensionate la fel ca oricare altă dală/scurtătură care nu face parte dintr-un folder dinamic. Singura diferență este că, pentru a putea redimensiona o dală/scurtătură aflată într-un folder dinamic, va trebui mai întâi să deschizi acel folder.

Windows 10, Meniul Start, foldere

Dacă ai nevoie de un ghid mai amănunțit pentru cum se redimensionează dalele din Meniul Start, acesta îți va fi de ajutor: Cum redimensionezi scurtăturile și dalele din meniul Start în Windows 10.

Cum muți un folder dinamic pe Meniul Start din Windows 10

Mutarea folderelor dinamice din Meniul Start se face la fel ca mutarea dalelor sau scurtăturilor din Meniul Start: tragi folderul dinamic acolo unde vrei să fie așezat.

Windows 10, Meniul Start, foldere

Dacă vrei mai multe informații legate de acest subiect, acest tutorial îți va fi util: Cum muți și grupezi dale și scurtături în Meniul Start din Windows 10.

Cum ștergi un folder dinamic de pe Meniul Start din Windows 10

Folderele dinamice nu pot fi șterse de pe Meniul Start. Pentru a elimina un folder dinamic, va trebui să îl golești de dale și scurtături. Când nu mai rămâne nicio dală și nicio scurtătură în interiorul folderului, el va dispărea în mod automat.

Urmărește acest tutorial video

Dacă vrei să vezi procedurile descrise în acest articol, poți urmări acest clip video cu pașii pe care îi faci atunci când lucrezi cu foldere dinamice în Meniul Start din Windows 10:

Folderelor dinamice din Meniul Start din Windows 10 le lipsește ceva:

În timp ce testam această nouă caracteristică din Windows 10 Creators Update, am descoperit câteva lucruri care lipsesc și care ar trebui să fie adăugate la funcționalitatea folderelor dinamice:

  • Folderele dinamice nu pot fi denumite sau redenumite. Deși ele sunt foarte utile și așa cum sunt acum, în a ne ajuta să ne organizăm Meniul Start, folderele dinamice ar fi putut fi chiar și mai utile dacă ar fi fost mai ușor de identificat. Cea mai bună metodă de a identifica un lucru este să îi dai un nume, la fel cum faci cu grupurile de scurtături și dale.
  • Folderele dinamice nu sunt chiar dinamice. Dacă ai folosit vreodată un smartphone cu Windows, știi că folderele dinamice pe care le creezi pe ecranul Start sunt cu adevărat dinamice, adică dalele din interiorul lor afișează informații actualizate din aplicațiile lor. Poți vedea aceste informații chiar dacă folderul este restrâns, pe un smartphone cu Windows 10. În Windows 10 pentru PC-uri, folderele dinamice nu afișează nimic atunci când sunt închise/restrânse, cu excepția iconițelor statice ale dalelor și scurtăturilor din interior.

Concluzie

Actualizarea Creators Update aduce multe caracteristici noi pentru Windows 10, iar una dintre cele mai utile este faptul că acum poți să creezi foldere dinamice în Meniul Start. După cum ai văzut în acest ghid, este foarte ușor să le personalizezi după cum îți dorești. Pe de altă parte însă, folderele dinamice ar putea fi îmbunătățite în continuare. Tu ce părere ai?