Cum ascunzi (sau afișezi) orice partiție, în Windows (toate versiunile)

Dacă folosești calculatoare și dispozitive cu Windows care au mai multe partiții și unități de stocare, este posibil să fie nevoie să ascunzi o anumită partiție. După o vreme, este posibil să fie nevoie să reactivezi partiția respectivă și să o faci vizibilă pentru utilizare. Dacă vrei să afli cum se ascund (sau se afișează) partiții și unități de disc, în Windows, citește acest ghid:

NOTĂ: Acest ghid funcționează la fel pentru Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Pentru a ne fi mai ușor să-l creăm, am folosit capturi de ecran luate în Windows 10.

Cum ascunzi (sau demontezi) o partiție în Windows, folosind Gestionare Disc

Mai întâi, deschide Gestionare Disc (Disk Management). Am descris toate modurile în care poți face asta, aici: 9 metode de a deschide instrumentul Gestionare Disc în Windows (toate versiunile). O metodă care merge la fel de bine în toate versiunile de Windows, este să scrii cuvântul "partiții" în caseta de căutare de lângă butonul Start (în Windows 10), în caseta de căutare din Meniul Start (în Windows 7) sau pe ecranul Start (în Windows 8.1).

În fereastra Gestionare Disc (Disk Management), identifică partiția sau unitatea pe care vrei să o ascunzi. O vezi listată în lista de volume de sus, ori în reprezentarea grafică a discurilor tale de stocare, din partea de jos.

Windows, ascunde, partitie, disc

Dă clic dreapta pe ea (ori apasă și ține apăsat). În meniul care se deschide, alege "Modificare litere și căi unitate" ("Change Drive Letter and Paths").

Windows, ascunde, partitie, disc

În fereastra "Modificare litere și căi unitate" ("Change Drive Letter and Paths"), apasă butonul Eliminare (Remove).

Windows, ascunde, partitie, disc

Ți se cere să confirmi că ești sigur(ă) că vrei să ștergi litera de unitate. Apasă Da (Yes).

Windows, ascunde, partitie, disc

Ești avertizat(ă) că unitatea este în uz. Închide orice aplicații sau fișiere ai deschis, mai ales pe cele care sunt stocate pe partiția pe care vrei să o ascunzi. Apoi, apasă pe Da (Yes).

Windows, ascunde, partitie, disc

Unitatea de stocare respectivă este acum ascunsă (demontată) și nu mai este accesibilă din File Explorer sau Windows Explorer. Windows ține minte setarea făcută și, la fiecare autentificare, partiția respectivă nu mai este disponibilă pentru aplicații și utilizator. Poți închide Gestionare Disc (Disk Management) și continua cu munca ta.

Cum activezi (montezi) o partiție în Windows, folosind Gestionare Disc

Când vrei să faci vizibilă o partiție ascunsă, trebuie să o activezi (montezi) pentru utilizare. Pentru a face asta, deschide Gestionare Disc. În lista de volume de sus, ori în reprezentarea grafică a unităților de stocare de jos, găsește partiția ascunsă și dă clic dreapta pe ea. Pe un ecran tactil, apasă și ține apăsat pe ea. În meniul care se deschide, alege "Modificare litere și căi unitate" ("Change Drive Letter and Paths").

Windows, ascunde, partitie, disc

Se deschide o mică fereastră. În ea, apasă pe Adăugare (Add).

Windows, ascunde, partitie, disc

În fereastra "Adăugare literă de unitate sau cale" ("Add Drive Letter or Path"), alege o literă pe care vrei să o asociezi și apasă pe OK.

Windows, ascunde, partitie, disc

Partiția respectivă este iarăși montată și vizibilă aplicațiilor și utilizatorului.

Cum ascunzi (sau demontezi) o partiție în Windows, folosind Linia de Comandă (CMD)

Poți face același lucru pe care-l faci din Gestionare Disc, folosind Linia de Comandă (Command Prompt). Deschide CMD ca administrator și introdu comanda mountvol Literă: /D și apasă Enter. Înlocuiește textul Literă cu litera reală pe care o are partiția pe care vrei să o ascunzi. De exemplu, pentru a ascunde unitatea de disc G:, am tastat mountvol G: /D și am apăsat pe Enter.

Windows, ascunde, partitie, disc

Dacă vrei să știi mai multe despre comanda mountvol și cum funcționează, citește documentația oferită de Microsoft aici: mountvol.

Cum activezi (montezi) o partiție în Windows, folosind Linia de Comandă

Pentru a face o partiție disponibilă din nou, pentru utilizare, trebuie să o montezi la loc. Pentru a face asta, deschide Linia de Comandă ca administrator, introdu comanda mountvol /? și apasă pe Enter. Se afișează documentația de ajutor pentru comanda mountvol și parametrii pe care îi acceptă.

Windows, ascunde, partitie, disc

Derulează în jos și la final vezi o listă cu valorile posibile pentru parametrul VolumeName, precum și punctele de montare. Caută acele volume care au textul "NO MOUNT POINTS" (Fără puncte de montare). Acestea reprezintă partițiile ascunse (demontate), care pot fi montate și activate pentru utilizare.

Windows, ascunde, partitie, disc

Pentru a monta o partiție, introdu comanda: mountvol Literă: NumeVolum. Textul Literă ar trebui să fie înlocuit cu litera pe care o vrei pentru partiția respectivă: D: E: F: etc. Asigură-te că asociezi o literă care nu este deja folosită pentru altă unitate de stocare. NumeVolum trebuie înlocuit cu textul care începe cu "\?Volume{" semnalat mai devreme. Scrie valoarea completă și corectă. După ce introduci comanda, apasă Enter pentru a o executa.

Windows, ascunde, partitie, disc

Nu primești niciun mesaj de confirmare, doar vezi partiția afișată de Windows, accesibilă pentru utilizare.

NOTĂ: Un aspect mai greoi al acestei metode este că, atunci când ai un calculator cu multe partiții ascunse, nu știi care este ID-ul volumului partiției pe care vrei să o montezi. Pentru a-l afla, trebuie să deschizi Gestionare Disc, să-i accesezi proprietățile, să mergi la fila Securitate (Security) și să vezi ID-ul în câmpul Nume obiect (Object name).

Windows, ascunde, partitie, disc

Ai ascuns partiții în Windows?

Acum știi două metode prin care poți ascunde sau monta partiții în Windows. Încearcă-le și comentează mai jos, spunându-ne metoda pe care o preferi. Folosești Gestionare Disc ori Linia de Comandă? Comentează și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Programe Recomandate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează