Cum creezi un fișier ZIP în Windows (folosind uneltele din sistem)

Cum creezi un fișier ZIP în Windows (folosind uneltele din sistem)

Te întrebi cum arhivezi un fișier ZIP în Windows 10 sau Windows 11? Deși fișierele ZIP au apărut în 1989, pentru următorii zece ani, trebuia să instalezi în Windows o aplicație dintr-o terță parte pentru a lucra cu fișierele ce aveau extensia „.zip”. Însă, începând cu 1998, Windows a inclus crearea de fișiere ZIP ca funcție standard. Dacă vrei să transferi fișiere sau să economisești spațiu, fișierele ZIP sunt soluția pe care o cauți, pentru că sunt ușor de folosit și disponibile în orice sistem Windows. Hai să aflăm cum creezi un fișier ZIP în Windows 10 și Windows 11:

Reclamă

Ce este un fișier ZIP?

Un fișier ZIP este o arhivă folosită pentru a comprima unul sau mai multe fișiere și foldere pentru a lucra mai ușor cu ele și a economisi spațiu de stocare. Conceptul de a arhiva fișiere combinându-le într-unul singur (care ocupă, de obicei, mai puțin spațiu) a apărut în perioada de început a internetului, când unitățile PC-urilor aveau doar o mică parte din puterea de procesare pe care o ai astăzi pe cele mai slabe smartphone-uri, iar transferul unui fișier se făcea prin conexiuni dial-up, după ce ascultai coloana lor sonoră super relaxantă. Când comprimi un fișier în ZIP, îi poți reduce uneori semnificativ mărimea, ceea ce era important în acea perioadă, pentru că economisea timp atunci când transferai fișiere prin conexiuni lente la internet prin dial-up. Fișierul ZIP și compresia performantă de date ce-l însoțea au devenit foarte populare și pentru că specificațiile lor publice au permis oricui să creeze aplicații care funcționau cu acest standard de arhivare a fișierelor.

Un fișier ZIP în Windows 11

Un fișier ZIP în Windows 11

Microsoft a început să aibă funcționalitate standard pentru fișiere ZIP din 1998. Inițial, se numea „Folder comprimat (ZIP)” - un nume folosit încă în Windows 10 și în vechiul meniu clic dreapta din Windows 11. Și are sens să tratezi un fișier ZIP ca pe un folder deoarece se comportă ca unul: îl poți copia, muta sau șterge, dar poți și să adaugi sau să elimini fișiere din el.

Deși lățimea de bandă a conexiunilor la internet a crescut exponențial de-a lungul anilor, comprimarea de date a rămas un subiect valid, pentru că avem nevoie să partajăm din ce în ce mai multe informații. Din fericire, tehnicile de comprimare fac acum parte din majoritatea formatelor standard pentru imagini și video. De exemplu, atunci când arhivezi ca ZIP un fișier de imagine JPEG, fișierul rezultat are o dimensiune similară cu originalul, deoarece formatul JPEG comprimă deja datele imaginii. Pe de altă parte, când am transformat un PDF într-un fișier ZIP, arhiva era cu aproximativ 12% mai mică decât documentul original, iar un fișier ICO a fost redus la doar 5% din mărimea sa originală atunci când l-am comprimat! Am putea continua, dar este preferabil să testezi singur pentru a decide care dintre fișierele tale merită să fie comprimate.

Reclamă

Arhivarea fișierelor și a folderelor pentru a le transfera sau doar pentru a economisi spațiu pe unitatea ta rămâne un motiv bun de a folosi formatul ZIP. Dacă descarci mai multe fișiere din Microsoft OneDrive sau mai multe poze de pe Google Photos, acestea sunt grupate și descărcate într-un singur fișier ZIP. Atunci când transferi fișiere prin e-mail, un singur fișier ZIP este mult mai ușor de folosit atât pentru cel ce trimite, cât și pentru cel care primește, și îl poți atașa la mesaj ca pe orice alt fișier. În plus, arhivarea fișierelor este o idee bună atunci când vine vorba de colecția ta de poze, videoclipuri și jocuri: comprimă fișierele pe care nu le deschizi prea des pentru a economisi spațiu fără a șterge date.

Acum că am discutat conceptele de bază, hai să vedem cum creezi un fișier ZIP în Windows 10 și Windows 11.

Cum arhivezi un fișier ca ZIP în Windows 10 și Windows 11

Pentru a afla cum transformi un fișier sau folder din Windows în ZIP cât se poate de repede, nu trebuie să cauți mai departe de meniul său de clic dreapta. Pentru început, deschide File Explorer și localizează fișierul sau folderul pe care vrei să-l arhivezi. În continuare, dă clic dreapta sau apasă și menține apăsat pe el pentru a-i deschide meniul contextual. În meniul clic dreapta din Windows 11, apasă pe opțiunea „Comprimare în fișier ZIP”, ca mai jos.

Cum creezi un fișier ZIP în Windows 11 din meniul contextual

Cum creezi un fișier ZIP în Windows 11 din meniul contextual

Dacă folosești Windows 10, accesează Trimitere la (X) din meniul contextual și apoi apasă pe „Folder comprimat (ZIP)”.

Cum creezi un fișier ZIP în Windows 10 folosind meniul clic dreapta

Cum creezi un fișier ZIP în Windows 10 folosind meniul clic dreapta

Alternativ, pentru acest prim pas, poți să selectezi fișierul și să folosești instrumentele din File Explorer pentru a-l arhiva.

Reclamă

În Windows 11, accesează meniul Vedeți mai multe (...) și apasă pe „Comprimare în fișier ZIP”.

Cum creezi un fișier ZIP în Windows 11 cu File Explorer

Cum creezi un fișier ZIP în Windows 11 cu File Explorer

Opțiunea Zip din Windows 10 se află în fila Partajare din File Explorer.

Cum creezi un fișier ZIP în Windows 10 folosind File Explorer

Cum creezi un fișier ZIP în Windows 10 folosind File Explorer

Indiferent de sistemul tău de operare sau de metoda folosită, Windows creează imediat noul folder ZIP. În mod implicit, numele sugerat este cel al fișierului original, dar poți tasta altul în loc. Când ești mulțumit de rezultat, apasă fie pe tasta Enter, fie oriunde altundeva pe ecranul tău.

Alege un nume pentru fișierul tău ZIP sau mulțumește-te cu cel sugerat

Alege un nume pentru fișierul tău ZIP sau mulțumește-te cu cel sugerat

După cum vezi în imaginea de mai sus, noua arhivă folosește ca pictogramă un folder cu un fermoar și are extensia ZIP.

SFAT: Știai că poți crea și un fișier ZIP protejat cu parolă în Windows?

Cum incluzi mai multe documente într-un fișier ZIP în Windows 10 și Windows 11

Dacă vrei să creezi un fișier ZIP ce conține mai multe elemente, există două metode. Pentru a-l crea de la zero, selectează mai multe fișiere și/sau foldere și urmează instrucțiunile din capitolul precedent.

Însă, dacă ai deja arhiva și doar îi lipsesc câteva fișiere, le poți pur și simplu copia și lipi în folderul tău ZIP. Un mod ușor de a face asta este să le tragi și plasezi în arhivă, cum vezi mai jos.

Adaugă mai multe fișiere la o arhivă ZIP

Adaugă mai multe fișiere la o arhivă ZIP

După ce le-ai plasat în arhivă, elementele sunt adăugate fișierului ZIP existent.

SFAT: Acum că știi cum arhivezi fișiere, poate vrei să afli și cum extragi conținutul dintr-un fișier ZIP în Windows.

BONUS: Fișierul ZIP pentru ANAF

Mulți cititori ajung pe acest tutorial pentru că au nevoie să creeze un fișier ZIP pentru ANAF și să-l atașeze atunci când trimit bilanțul. Am întrebat-o pe contabila care ne ajută pe noi despre acest subiect și ne-a spus că fizierul ZIP constituie anexa la bilanț și trebuie să includă următoarele documente/rapoarte:

  1. Declarația administratorului în conformitate cu prevederile art.30 din Legea contabilității nr.82/1991, prin care administratorul își asumă răspunderea pentru întocmirea situațiilor financiare de sfârșit de an.
  2. Procesul verbal al asociatului unic sau al adunării asociaților.
  3. Raportul administratorului în care se expune situația financiară a companiei la sfârșitul anului (cheltuieli, venituri, profit sau pierdere).
  4. Prima pagina a bilanțului cu indicatori precum total capitaluri, capital social, profit/pierdere, după caz.

De ce vrei să creezi fișiere ZIP?

Indiferent dacă vrei să le partajezi sau să le stochezi pentru o perioadă lungă de timp, arhivarea fișierelor te ajută să le reduci considerabil dimensiunea, menținând totul organizat. Folosim fișiere ZIP mai ales când vine vorba de transferuri de fișiere, dar ele pot fi utile și dacă trebuie să eliberezi spațiu pe unitatea ta. Înainte de a închide acest ghid, suntem curioși să aflăm motivele pentru care vrei să creezi un fișier ZIP. Spune-ne povestea ta în secțiunea de comentarii.

Descoperă: Productivitate Explorer Ghiduri Programe Recomandate Windows