Cum creezi și configurezi o conexiune VPN în Windows 10

VPN sau rețelele virtuale private au devenit instrumente utilizate pe scară largă, care ajută oamenii obișnuiți și companiile să acceseze în siguranță o rețea privată și, de asemenea, să transfere date confidențiale prin intermediul rețelelor publice. VPN poate genera conexiuni virtuale P2P, așa-numitele tunele criptate, care îți vor permite să folosești internetul ca un mediu de transport pentru date care vor fi greu de interceptat și accesat de terțe părți. De asemenea, îți va permite să falsifici locația ta fizică, deoarece adresa IP reală este înlocuită cu cea a furnizorului VPN. Din fericire, Windows 10 ne oferă o metodă foarte ușoară prin care se poate crea și configura o conexiune VPN. Să vedem cum putem face ca Windows 10 și protocoalele de VPN să lucreze bine împreună.

Ce ai nevoie pentru a te conecta la un VPN

Pentru a te conecta la o rețea virtuală privată (VPN), chiar dacă aceasta este deținută de compania pentru care lucrezi sau este o conexiune personalizată pe care ai configurat-o chiar tu, va trebui să știi următoarele detalii:

  • Adresa IP a serverului VPN;
  • Denumirea conexiunii și detaliile contului tău VPN (nume de utilizator și parolă);
  • Orice detalii tehnice de configurare, pentru a stabili cu succes o conexiune securizată.

După ce reușești să aduni toate aceste detalii specifice, tot ce trebuie să mai deții este o conexiune adecvată la internet. Acest lucru poate să te surprindă, dar este imposibil să te conectezi la un server VPN dacă nu ești conectat la internet. Asta e tot, de aici înainte poți să începi să creezi o conexiune VPN folosind informațiile din secțiunile de mai jos.

Cum creezi și configurezi o conexiune VPN în Windows 10

Înainte de a putea crea o conexiune VPN, trebuie să te autentifici în Windows 10 cu un cont de administrator. Mai apoi, trebuie să deschizi aplicația Setări. Dacă ai orice fel de problemă în a găsi sau a deschide această aplicație, îți recomandăm să utilizezi acest ghid: 6 metode de a deschide aplicația Settings (Setări) în Windows 10.

În fereastra abia deschisă, va trebui să apeși pe secțiunea numită Rețea și internet.

În fereastra Rețea și Internet , vei găsi șapte secțiuni în coloana din partea stângă. Apasă pe VPN.

Mai apoi, în zona VPN, trebuie să apeși pe opțiunea etichetată Adăugați o conexiune VPN.

Vei fi rugat să introduci detaliile de conectare specifice pentru conexiunea ta VPN. În mod normal, înainte de a începe să creezi un VPN în Windows 10 va trebui să găsești un bun furnizor de astfel de servicii pe care te poți baza că îți poate securiza prezența online. În funcție de fiecare furnizor în parte, vei primi fie un URL care este similar cu orice sait obișnuit (de exemplu, vnp.example.com) sau adresa IP. Totuși, trebuie să știi că serviciile proxy diferă foarte mult în ceea ce privește calitatea sau prețul și vei avea nevoie de multă răbdare pentru a găsi unul care poate funcționa bine.

Revenind la tutorial nostru și la fereastra de configurare a conexiunii VPN, va trebui mai întâi să alegi un furnizor de VPN. Windows 10 are o capacitate integrată de a funcționa cu servere VPN, astfel că, în primul câmp al ferestrei Adăugați o conexiune VPN , ar trebui să selectezi opțiunea Windows(încorporat) din meniul vertical.

Mai apoi, în câmpul denumit Nume conexiune , trebuie să introduci un nume pentru rețeaua virtuală privată pe care încerci să o creezi. De obicei nu contează prea mult denumirea pe care o vei alege însă, în cadrul acestui tutorial și în încercarea de a avea un nume cât mai descriptiv, am folosit Free PPTP VPN.

Apoi, trebuie să introduci adresa serverului VPN pe care tocmai l-ai selectat în câmpul denumit Nume sau adresă server și să te asiguri că ceea ce ai introdus se potrivește exact cu datele oferite furnizorul de VPN.

Am ales un VPN cu protocol PPTP (tunel punct-la-punct), deoarece aceasta este cea mai des utilizată metodă de implementare a rețelelor virtuale private. Ca atare, dacă vrei să utilizezi același tip protocol, va trebui să îl selectezi din lista oferită în câmpul Tip VPN.

Orice furnizor de conexiuni VPN îți va solicita să utilizezi o metodă predefinită de autentificare, pentru a te putea conecta cu ușurință la rețeaua lor virtuală privată. În următorul câmpul, Tipul informațiilor de conectare , va trebui să selectezi din lista oferită de Windows 10, o metodă care se potrivește cu cea oferită de furnizorul de conexiuni VPN. Sereviciul folosit de noi pentru acest ghid furnizează un nume de utilizator și o parolă pentru clienții săi. Ca atare, am selectat această opțiune din listă.

Totuși, completarea câmpurilor Numele utilizatorului și Parolă este opțională. Acest lucru înseamnă că, dacă aceste câmpuri sunt goale, ți se va cere să introduci numele de utilizator și parola de fiecare dată când te vei conecta la serviciul VPN.