Cum configurezi setările pentru serverul proxy în Windows 10

Cum configurezi setările pentru serverul proxy în Windows 10

Windows 10 oferă posibilitatea configurării unui server proxy în aplicația Setări, fără a fi nevoie de software adițional. Această caracteristică te ajută să-ți protejezi confidențialitatea online ascunzând unele din urmele pe care le lași pe internet atunci când navighezi. În plus, utilizarea unui server proxy s-ar putea să fie singura opțiune de a accesa internetul în școli sau în medii de business. Serverul proxy, care acționează ca un intermediar între dispozitivul tău cu Windows 10 și internet, este folosit de toate browserele instalate și de aplicațiile Windows 10 din Magazinul Microsoft pentru a accesa conținut online. Citește acest ghid pentru a afla cum se schimbă setările proxy în Windows 10:

Reclamă

NOTĂ: Înainte de a continua și a modifica setările proxy în Windows 10, este bine să știi deja ce este un server proxy și de ce s-ar putea să vrei să folosești unul.

Cum găsesc setările proxy în Windows 10?

Pentru a configura šetările proxy în Windows 10, trebuie să folosești aplicația Setări. Un mod rapid de a face asta este să apeși Windows + I pe tastatură. În fereastra nou deschisă, apasă pe secțiunea Rețea și internet.

Rețea și internet în Setările din Windows 10

Rețea și internet în Setările din Windows 10

Aici găsești mai multe secțiuni cu setări. Ultima secțiune se numește Proxy. Pentru a schimba setările proxy în Windows 10, apasă pe ea. În partea dreaptă, sunt două secțiuni separate care pot fi configurate individual: “Configurare automată proxy” și “Configurare manuală proxy”.

Setările proxy din Windows 10 se găsesc în Proxy, în aplicația Setări

Setările proxy din Windows 10 se găsesc în Proxy, în aplicația Setări

Acum hai să vedem cum se modifică setările de proxy în Windows 10:

Cum configurez setările proxy cu un script automat de configurare (adresă)?

Înainte de a seta utilizarea unui server proxy în Windows 10, trebuie să găsești câteva adrese de proxy-uri pe care le poți folosi. De obicei, aceste servere proxy au o adresă de tip URL similară cu un site web (ex. proxy.exemplu.org). De asemenea, ar trebui să știi că, de obicei, calitatea serviciilor de tip proxy variază foarte mult și ai nevoie de răbdare până vei găsi un proxy care se potrivește nevoilor tale.

Reclamă

De asemenea, unele servere proxy au nevoie să specifici o adresă de script. Ce este o adresă de script? Este adresa IP sau URL-ul unui script de configurare proxy care trebuie să fie încărcată de Windows 10 pentru ca acesta să poată configura serverul proxy. Dacă vrei să folosești un astfel de server proxy, mergi la secțiunea “Configurare automată proxy”. Aici, vezi dacă este activată detectarea automată a setărilor și activează comutatorul pentru utilizarea unui script de configurare. La final, introdu adresa URL în câmpul “Adresă script” și apasă pe Salvare.

Cum configurezi setăirle proxy folosind o adresă de script

Cum configurezi setăirle proxy folosind o adresă de script

Acum, setările tale sunt active și folosite de Windows 10, browserele web și aplicațiile instalate.

Cum configurez setările proxy folosind un server proxy configurat manual?

Dacă vrei să configurezi utilizarea unui server proxy în mod manual, asigură-te că ai dezactivat comutatorul “Utilizați un script de configurare”. Apoi, în secțiunea “Configurare manuală proxy”, activează comutatorul “Utilizați un server proxy”.

Configurarea manuală a unui server proxy necesită o adresă IP specifică și un port pentru serverul pe care-l vei folosi. După ce obții aceste informații, trebuie să le introduci în câmpurile pentru adresă și port. Poți introduce și adrese web specifice, pentru care proxy-ul nu va fi folosit, indiferent de browser-ul web pe care îl preferi. Este un mod bun de a configura ce site-uri îți pot vedea adresa IP când le vizitezi.

La final, poți bifa căsuța “Nu utilizați serverul proxy pentru adrese locale”. Deși nu este obligatoriu să faci asta, poate fi o idee bună, mai ales atunci când ești într-o rețea corporate.

Cum configurezi manual setările proxy

Cum configurezi manual setările proxy

Apasă butonul Salvare după ce ai introdus toate detaliile de configurare, pentru a aplica noile setări proxy.

NOTĂ: După ce ai configurat setările proxy din Windows 10, s-ar putea să te întrebi: “Cum știu dacă proxy-ul meu merge?”. Pentru a afla dacă serverul tău proxy funcționează sau nu, vezi care este starea sa pe site-uri web precum whatismyip.com.

Reclamă

Cum dezactivez serverul proxy în Windows 10?

Dacă ți-ai dus dispozitivul cu Windows 10 într-o altă locație și ai o altă conexiune la internet, poți să oprești utilizarea serverului proxy. Pentru a realiza asta, trebuie să deschizi Setări, să mergi la Rețea și internet și după aceea la Proxy. Dacă ai activat un proxy folosind un script de configurare automată, dezactivează comutatorul pentru “Utilizați un script de configurare".

Cum dezactivezi un server proxy care folosește o adresă proxy

Cum dezactivezi un server proxy care folosește o adresă proxy

Pentru un proxy configurat manual, oprește comutatorul “Utilizați un server proxy”.

Cum dezactivezi un server proxy configurat manual

Cum dezactivezi un server proxy configurat manual

Reține faptul că setările proxy sunt stocate de Windows 10 și pot fi oricând reactivate.

Ce fel de server proxy folosești?

Serverele proxy reprezintă o soluție rezonabilă pentru a-ți ascunde o parte din activitatea ta online și pentru a accesa internetul într-o rețea corporate. Din fericire, Windows 10 ne oferă o metodă ușoară pentru configurarea setărilor de proxy, prin aplicația Setări. Aceasta reprezintă o evoluție pozitivă în modul în care dispozitivele cu Windows se pot conecta la internet. Dacă ai folosit deja această caracteristică a Windows 10, spune-ne despre experiența ta în comentariile de mai jos. De asemenea, spune-ne ce fel de server proxy folosești. Suntem curioși să aflăm.

Descoperă: Securitate Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Sistem și Securitate Windows