Cum setezi utilizarea unui server proxy în Windows 10

Windows 10 oferă posibilitatea configurării unui server proxy în aplicația Setări, fără a fi nevoie de software adițional. Această caracteristică a apărut prima dată în Windows 8, în aplicația Setări PC, optimizată pentru ecran tactile. Cu ajutorul ei poți să-ți protejezi confidențialitatea când navighezi pe internet. În medii de business, utilizarea unui proxy poate fi singura metodă de accesare a internetului. Serverul proxy acționează ca un intermediar între dispozitivul tău cu Windows 10 și internet, fiind folosit de toate browserele instalate și de aplicațiile Windows din Magazinul Microsoft, pentru a accesa conținut online. Citește acest ghid pentru a afla cum se configurează și se folosesc serverele proxy în Windows 10:

NOTĂ: Dacă nu știi ce este un server proxy, de ce este util și când este util, citește acest tutorial: Ce este un server proxy și de ce ai folosi unul?

Unde găsești setările pentru utilizarea unui server proxy, în Windows 10

Pentru a configura utilizarea unui server proxy, deschide aplicația Setări. Un mod rapid de a face asta este să apeși tastele Windows + I de pe tastatură. În fereastra nou deschisă, apasă pe secțiunea Rețea și internet (Network & Internet).

Windows 10, server proxy, utilizare

Aici vei găsi mai multe secțiuni cu setări. Ultima secțiune se numește Proxy. Apasă pe ea. În partea dreaptă, sunt două secțiuni separate care pot fi configurate individual: "Configurare automată proxy" ("Automatic proxy setup") și "Configurare manuală proxy" ("Manual proxy setup").

Windows 10, server proxy, utilizare

Le vom discuta pe rând:

Cum setezi un server proxy folosind un script automat de configurare

Înainte de a seta utilizarea unui server proxy în Windows 10, trebuie să găsești câteva adrese de proxy-uri pe care le poți folosi. De obicei, aceste servere proxy au o adresă de tip URL similară cu un sait web (e.g., proxy.exemplu.org). De asemenea, ar trebui să știi că, de obicei, calitatea serviciilor de tip proxy variază foarte mult și ai nevoie de răbdare până vei găsi un proxy care se potrivește nevoilor tale. Dacă vrei să folosești un server proxy care are nevoie de încărcarea unui script automat de configurare, mergi la secțiunea "Configurare automată proxy" ("Automatic proxy setup"). Aici, vezi dacă este activată detectarea automată a setărilor și activează comutatorul pentru utilizarea unui script de configurare. La final, introdu adresa URL în câmpul "Adresă script" (Script address) și apasă pe Salvare (Save).

Windows 10, server proxy, utilizare

Acum, setările tale sunt active și folosite de Windows 10, navigatoarele web și aplicațiile instalate.

Cum configurezi manual utilizarea unui server proxy în Windows 10

Dacă vrei să configurezi utilizarea unui server proxy în mod manual, asigură-te că ai dezactivat comutatorul "Utilizați un script de configurare" ("Use setup script"). Apoi, în secțiunea "Configurare manuală proxy" ("Manual proxy setup"), activează comutatorul "Utilizați un server proxy" (Use a proxy server).

Configurarea manuală a unui server proxy necesită o adresă IP specifică și un port pentru serverul pe care-l vei folosi. După ce obții aceste informații, trebuie să le introduci în câmpurile pentru adresă și port. Poți introduce și adrese web specifice, pentru care proxy-ul nu va fi folosit, indiferent de browser-ul web pe care îl preferi. Este un mod bun de a configura ce saituri îți pot vedea adresa IP când le vizitezi. La final, poți bifa căsuța "Nu utilizați serverul proxy pentru adrese locale" ("Don't use the proxy server for local (intranet) addresses"). Deși nu este obligatoriu să faci asta, poate fi o idee bună, mai ales atunci când ești într-o rețea corporate.

Windows 10, server proxy, utilizare

Apasă butonul Salvare (Save) după ce ai introdus toate detaliile de configurare.

NOTĂ: În cazul în care nu ești sigur(ă) dacă funcționează serverul proxy pe care îl folosești, verifică asta folosind saituri precum Find My IP. Ar trebui să verifici adresa ta IP văzută de saiturile web, înainte de a activa proxy-ul și după. Dacă adresa ta IP s-a schimbat, înseamnă că proxy-ul își face treaba.

Cum dezactivezi utilizarea unui server proxy în Windows 10

Dacă ți-ai dus dispozitivul cu Windows 10 într-o altă locație și ai o altă conexiune la internet, poți să oprești utilizarea serverului proxy. Pentru a realiza asta, trebuie să deschizi Setări (Settings), la fel cum ai făcut mai devreme. Apoi mergi la Rețea și internet (Network & Internet) și după aceea la Proxy. Dacă ai activat un proxy folosind un script de configurare automată, dezactivează comutatorul pentru "Utilizați un script de configurare" (Use setup script).

Windows 10, server proxy, utilizare

Pentru un proxy configurat manual, oprește comutatorul "Utilizați un server proxy" ("Use a proxy server").

Windows 10, server proxy, utilizare

Reține faptul că setările proxy stocate de Windows 10 pot fi oricând reactivate.

Ce fel de server proxy folosești?

Serverele proxy reprezintă o soluție rezonabilă pentru a-ți ascunde o parte din activitatea ta online și pentru a accesa internetul într-o rețea corporate. Din fericire, Windows 10 ne oferă o metodă ușoară pentru configurarea setărilor de proxy, prin aplicați Setări. Aceasta reprezintă o evoluție pozitivă în modul în care dispozitivele cu Windows se pot conecta la internet. Dacă ai folosit deja această caracteristică a Windows 10, spune-ne despre experiența ta în comentariile de mai jos. De asemenea, spune-ne ce fel de server proxy folosești. Suntem curioși să aflăm.

Descoperă: Securitate Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Sistem și Securitate Windows