Cum descarci Windows 10 Fall Creators Update și creezi un stick USB sau un DVD de instalare

Windows 10 Fall Creators Update este disponibil începând din 17 octombrie 2017, astfel că oricine are Windows 10 poate face upgrade. Microsoft va începe să distribuie Fall Creators Update către toți utilizatorii de Windows 10, prin intermediul serviciului Windows Update. Totuși, dacă nu ai răbdare să aștepți până când îl vei primi astfel, îl poți descărca chiar acum de pe serverele Microsoft, cu ajutorul unui mic instrument numit Media Creation Tool. Îl poți folosi pentru a crea un fișier ISO cu Windows 10 Fall Creators Update, un stick de memorie USB “boot-abil” cu Windows 10 Fall Creators Update, sau poți să îl folosești pentru a îți actualiza direct calculatorul sau dispozitivul la Windows 10 Fall Creators Update. Citește în continuare pentru a vedea care sunt pașii pe care trebuie să îi faci:

NOTĂ: Acest ghid este realizat pentru Windows 10 Fall Creators Update, ultima versiune de Windows 10, disponibilă începând cu 17 octombrie 2017.

Ce ar trebui să le știi înainte de a continua

Înainte de a începe crearea propriului tău stick de memorie USB sau DVD cu Windows 10 Fall Creators Update, este bine să verifici următoarele:

  • Trebuie să ai disponibilă o conexiune la Internet, astfel încât să poți descărca fișierele de instalare.
  • Trebuie să ai suficient spațiu pe hard disc pentru fișierele de instalare pe care le vei descărca. Este o idee bună să ai cel puțin 12 GO de spațiu de stocare liber.
  • Dacă vei crea un stick de memorie USB, reține faptul că toate datele de pe el vor fi șterse, deoarece Media Creation Tool îl va formata.
  • Dacă vei crea o unitate media cu fișiere de instalare Windows 10 pe 32 de biți sau pe 64 de biți, dar nu pentru ambele simultan, vei avea nevoie de un DVD de cel puțin 4GO sau de un stick de memorie USB de cel puțin 3GO.
  • Dacă vei crea o unitate media cu fișiere de instalare pentru Windows 10 atât pentru 32 de biți cât și pentru 64 de biți, vei avea nevoie de un DVD de 8GO sau de un stick de memorie USB de cel puțin 6GO.
  • Dacă instalezi Windows 10 pe curat, vei avea nevoie de o cheie de licență. În cazul în care ai nevoie de ajutor pentru instalarea Windows 10 de la zero, citește și acest articol: Cum se instalează Windows 10 de pe un stick, de pe DVD ori dintr-un fișier ISO.
  • Dacă intenționezi să faci upgrade-ul direct pentru calculatorul sau dispozitivul de pe care lucrezi acum, verifică întâi dacă îndeplinește cerințele minime. Le găsești aici: Specificații și cerințe de sistem Windows 10.
  • Dacă nu știi ce este nou în Windows 10 Fall Creators Update și de ce merită să îl instalezi, citește acest articol: 15+ motive pentru care ar trebui să instalezi Windows 10 Fall Creators Update.

Ce este și de unde descarci Media Creation Tool

Media Creation Tool este un fișier executabil mic oferit de Microsoft, care îți permite să descarci Windows 10 și să îți creezi propriile tale unități media de instalare sau să faci upgrade-ul la Windows 10 Fall Creators Update pentru calculatorul sau dispozitivul pe care îl folosești acum.

Pentru a obține Media Creation Tool, deschide navigatorul tău web favorit și mergi la acest sait web: Descărcați Windows 10. Derulează pagina până găsești butonul “Descărcați instrumentul acum” și apasă pe el.

Saitul îți va cere să descarci un fișier executabil numit MediaCreationTool.exe, cu o dimensiune de 17,8 MO. Salvează-l undeva pe PC-ul tău și apoi urmează pașii din următoarea secțiune a acestui ghid.

Cum folosești Media Creation Tool pentru a-ți crea propria unitate media de instalare cu Windows 10 Fall Creators Update

După ce ai descărcat Media Creation Tool pe calculatorul sau dispozitivul tău, rulează fișierul MediaCreationTool.exe. Reține faptul că trebuie să fii logat ca administrator pentru a putea rula acest program. Când Controlul Contului Utilizatorului (CCU) te va întreba dacă ești sigur că vrei să rulezi acest program, apasă pe Da pentru a continua.

Apoi, Media Creation Tool își va încărca interfața și îți va cere să accepți termenii de licențiere. Apasă pe butonul Acceptare pentru a continua.

Media Creation Tool are acum nevoie de câteva secunde pentru a “finaliza câteva lucruri”. Apoi, te întreabă dacă vrei să faci upgrade-ul pentru PC-ul de pe care lucrezi, ori vrei să creezi o unitate media de instalare pe care să o poți folosi apoi pentru a instala Windows 10 Fall Creators Update pe orice calculator sau dispozitiv.

Deoarece scopul acestui ghid este să îți arate cum să îți creezi propria ta unitate media de instalare, selectează cea de-a doua opțiune, cea care spune “Creați un suport fizic de instalare (unitate flash USB, DVD sau fișier ISO) pentru alt PC”.

În continuare, poți să alegi Limba, Ediția de Windows 10 și Arhitectura care vrei să fie folosite pentru crearea unității media de instalare. Reține că poți să folosești și “[...]opțiunile recomandate pentru acest PC”, adică Media Creation Tool identifică toate caracteristicile sistemului Windows 10 pe care lucrezi acum și le folosește pe aceleași pentru a crea mediul de instalare nou. Dacă intenția ta este să realizezi o instalare pe curat de Windows 10 Fall Creators Update, pe PC-ul pe care lucrezi, atunci poți să selectezi această opțiune. Alege opțiunile pe care le dorești și apoi apasă pe Următorul.

Mai departe, poți alege ce tip de unitate media vrei să folosești. Poți să alegi un stick de memorie USB ori să creezi un fișier ISO pe care apoi îl poți scrie pe un DVD.

Dacă alegi să creezi un stick de memorie USB, la următorul pas vei vedea toate stick-urile conectate la calculatorul sau dispozitivul tău. Selectează-l pe cel pe care vrei să îl folosești pentru crearea unității media de instalare Windows 10 Fall Creators Update. Dar nu uita că toate datele de pe el vor fi șterse, deoarece Media Creation Tool va formata acel stick.

Dacă alegi să creezi un fișier ISO, instrumentul Media Creation Tool îți va cere să alegi locația și numele pe care vrei să le folosești pentru el. Răsfoiește prin calculatorul sau dispozitivul tău, selectează locația pe care o vrei, alege un nume și apoi apasă pe butonul Salvare pentru a începe crearea fișierului ISO.

Indiferent de tipul de unitate media pe care l-ai ales la pasul anterior, după ce ai selectat stick-ul de memorie USB sau numele și locația fișierului ISO, Media Creation Tool începe descărcarea fișierelor de instalare pentru Windows 10. În funcție de viteza ta de internet și de cât de solicitate sunt serverele Microsoft, acest proces poate dura destul de mult. Acum ai nevoie doar de răbdare.

După ce s-a terminat descărcarea fișierelor, este verificată integritatea acestora. După aceea, se creează unitatea media aleasă inițial (stick USB sau fișier ISO). Acest proces va dura și el câteva minute.

Dacă ai ales ca Media Creation Tool să creeze un stick de memorie USB, ești informat că unitatea este gata. Apasă pe Terminare și poți folosi stick-ul pentru a instala Windows 10 Fall Creators Update pe orice dispozitiv vrei.

Dacă ai ales ca Media Creation Tool să creeze un fișier ISO, atunci îți este arătată calea către fișierul creat. Apasă pe Terminare și poți folosi fișierul respectiv pentru a îl scrie pe un DVD ori pentru a îl folosi într-o mașină virtuală.

Pentru a instala Windows 10 fără probleme, te sfătuim să citești cu atenție ghidul nostru: Cum se instalează Windows 10 de pe un stick, de pe DVD ori dintr-un fișier ISO.

Concluzie

După cum vezi, utilizarea aplicației Media Creation Tool este intuitivă, chiar dacă nu ești un expert în tehnologie. Dacă urmezi cu atenție instrucțiunile noastre, nu ar trebui să ai probleme în a îți crea singur(ă) un stick de memorie USB ori un fișier ISO cu instalarea de Windows 10 Fall Creators Update. Dacă ai întrebări despre procedura de mai sus, nu ezita să le transmiți într-un comentariu, în secțiunea de mai jos.