Creează un stick USB cu instalarea pentru Windows 10 sau descarcă un fișier ISO

Dacă vrei să instalezi Windows 10 pe un calculator sau pe un alt dispozitiv, trebuie mai întâi să creezi un suport fizic de instalare, precum un stick de memorie USB sau un DVD bootabil. Din fericire, este ușor să faci asta în Windows 10, deoarece Microsoft a creat un instrument numit Media Creation Tool, gândit special pentru așa ceva. Dacă vrei să afli de unde să îl iei și cum să îl folosești pentru a îți crea propriul suport fizic de instalare sau pentru a descărca un fișier ISO pe care să poți să îl scrii pe un DVD, cu ultima versiune de Windows 10 (October 2018 Update), citește acest ghid:

NOTĂ: Acest ghid este bazat pe Windows 10 October 2018 Update, versiune de Windows 10 disponibilă începând cu 2 octombrie 2018.

Ce trebuie să știi înainte de a continua

Înainte de a începe crearea propriului tău stick de memorie USB sau DVD cu Windows 10 October 2018 Update, verifică următoarele:

  • Trebuie să ai disponibilă o conexiune la internet, astfel încât să poți descărca fișierele de instalare.
  • Trebuie să ai suficient spațiu pe hard disk pentru fișierele de instalare pe care le vei descărca. Este o idee bună să ai cel puțin 12 GO de spațiu de stocare liber.
  • Dacă vei crea un stick de memorie USB, reține faptul că toate datele de pe el vor fi șterse, deoarece Media Creation Tool îl va formata înainte de a copia pe el fișierele necesare instalării Windows 10.
  • Dacă vei crea o unitate media cu fișiere de instalare Windows 10, vei avea nevoie de un DVD sau stick USB cu cel puțin 8 GO spațiu de stocare.
  • Dacă vrei să instalezi Windows 10 pe curat, ai nevoie de o cheie de licență. În cazul în care ai nevoie de ajutor pentru instalarea Windows 10 de la zero, citește și acest articol: Cum se instalează Windows 10 de pe un stick, de pe DVD ori dintr-un fișier ISO.
  • Dacă intenționezi să faci upgrade-ul direct pentru calculatorul sau dispozitivul de pe care lucrezi acum, verifică întâi dacă îndeplinește cerințele minime. Le găsești aici: Specificații și cerințe de sistem Windows 10.
  • Dacă nu știi ce este nou în Windows 10 October 2018 Update și de ce merită să îl instalezi, citește acest articol: 7 motive pentru care ar trebui să instalezi Windows 10 October 2018 Update.

Descarcă și execută Media Creation Tool pentru Windows 10

Nu contează dacă vrei să-ți creezi propriul mediu de instalare ori doar să descarci un fișier ISO cu kit-ul de instalare pentru cea mai nouă versiune de Windows 10. Pentru ambele sarcini folosești Media Creation Tool - un fișier executabil oferit de Microsoft. Acesta îți permite să descarci Windows 10 și să îți creezi propriile tale unități media de instalare sau să faci actualizarea la cea mai nouă versiune de Windows 10, pe PC-ul curent.

Pentru a obține Media Creation Tool, deschide navigatorul tău web favorit și mergi aici: Descărcați Windows 10. Derulează pagina până găsești butonul "Descărcați instrumentul acum" și apasă pe el. Este în secțiunea care te întreabă: "Doriți să instalați Windows 10 pe PC?".

Pagina Descărcați Windows 10

Saitul îți cere să descarci un fișier executabil numit MediaCreationTool, cu o dimensiune de 18,3 MO. Numele fișierului este urmat de numărul de versiune 1809, care îți spune că vei primi Windows 10 cu October 2018 Update.

Fișierul executabil Media Creation Tool

Salvează-l undeva pe PC-ul tău și apoi rulează-l. În funcție de ceea ce dorești să faci, citește următoarea secțiune din acest ghid sau pe cea după ea.

Folosește Media Creation Tool pentru a-ți crea propria unitate media de instalare cu Windows 10 (cea mai nouă versiune)

După ce l-ai descărcat, rulează fișierul MediaCreationTool.exe. Reține faptul că trebuie să fii autentificat cu un cont de administrator pentru a putea rula acest program. Când Controlul Contului Utilizatorului (CCU) te întreabă dacă vrei să rulezi acest program, apasă pe Da pentru a continua.

Permisiune cerută de CCU pentru Media Creation Tool

Apoi, Media Creation Tool încarcă interfața de utilizare și îți cere să accepți termenii de licențiere. Apasă pe butonul Acceptare pentru a continua.

Termenii de licențiere pentru Media Creation Tool

Media Creation Tool are nevoie de câteva secunde pentru a "finaliza câteva lucruri". Apoi, te întreabă dacă vrei să faci upgrade-ul pentru PC-ul de pe care lucrezi, ori vrei să creezi o unitate media de instalare pe care să o poți folosi apoi pentru a instala Windows 10 pe orice calculator sau dispozitiv. Alege cea de-a doua opțiune, care spune "Creați un suport fizic de instalare (unitate flash USB, DVD sau fișier ISO) pentru alt PC".

Alege să creezi un suport fizic de instalare (unitate flash USB, DVD sau fișier ISO)

În continuare, alege Limba, Ediția de Windows 10 și Arhitectura care vrei să fie folosite pentru crearea unității media de instalare. Arhitectura poate fi 64 de biți, 32 de biți sau ambele. Îți recomandăm să folosești 64 de biți cât mai des cu putință. De asemenea, poți să alegi și să folosești "opțiunile recomandate pentru acest PC", opțiune ce selectează automat limba, ediția și arhitectura care se potrivesc PC-ului pe care lucrezi în acest moment. După ce ai ales ceea ce dorești, pasă pe Următorul.

Alege limba, arhitectura și ediția de Windows 10 pe care o vrei

Mai departe, alege ce tip de unitate media vrei să folosești. În scenariul nostru, alege "Unitate flash USB" și apasă pe Următorul.

Alegerea suportului fizic care urmează să fie utilizat

Acum vezi toate stick-urile USB (unități amovibile) conectate la calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows. Selectează-l pe cel pe care vrei să îl folosești pentru crearea unității media de instalare pentru Windows 10. Nu uita că toate datele de pe el vor fi șterse, deoarece Media Creation Tool va formata acel stick. Asigură-te că ai o copie de siguranță a acelor date, înainte de a continua.

Alege unitatea flash USB pentru instalarea de Windows 10

După ce ai selectat stick-ul de memorie USB, Media Creation Tool începe descărcarea fișierelor de instalare pentru Windows 10. În funcție de viteza conexiunii tale la internet și de cât de solicitate sunt serverele Microsoft, acest proces poate dura destul de mult. Ai nevoie de ceva răbdare.

Media Creation Tool descarcă Windows 10

După ce s-a terminat descărcarea fișierelor, este verificată integritatea acestora. După aceea, se creează unitatea media aleasă inițial, cu programul de instalare al Windows 10. Acest proces durează și el câteva minute.

Media Creation Tool creează suportul fizic pentru Windows 10

Când s-a terminat procesul de creare, ți se spune că unitatea flash USB este gata. Apasă pe Terminare și poți folosi stick-ul pentru a instala Windows 10 pe orice dispozitiv vrei.

Finalizarea procesului de creare a stick-ului USB cu Windows 10

Pentru a instala Windows 10 fără probleme, te sfătuim să citești cu atenție ghidul nostru: Cum se instalează Windows 10 de pe un stick, de pe DVD ori dintr-un fișier ISO.

Folosește Media Creation Tool pentru a descărca un fișier ISO cu cea mai nouă instalare de Windows 10

Execută fișierul MediaCreationTool.exe, cu un cont de utilizator cu drepturi de administrator. Atunci când Controlul Contului Utilizatorului (CCU) te întreabă dacă vrei să rulezi acest program, apasă pe Da. Apoi, Media Creation Tool se încarcă și îți cere să accepți termenii de licențiere. Apasă pe butonul Acceptare.

Termenii de licențiere pentru Media Creation Tool

Media Creation Tool te întreabă ce vrei să faci. Selectează cea de-a doua opțiune, care spune "Creați un suport fizic de instalare (unitate flash USB, DVD sau fișier ISO) pentru alt PC" și apasă pe Următorul.

Alege să creezi un suport fizic de instalare pentru un alt PC

În continuare, alege Limba, Ediția de Windows 10 și Arhitectura care vrei să fie folosite pentru crearea unității media de instalare. De asemenea, poți să alegi și să folosești "opțiunile recomandate pentru acest PC", opțiune ce selectează automat limba, ediția și arhitectura care se potrivesc PC-ului pe care lucrezi în acest moment. După ce ai ales ceea ce dorești, pasă pe Următorul.

Alege limba, arhitectura și ediția de Windows 10 pe care o vrei

Alege ce tip de unitate media vrei să folosești. În scenariul nostru, alege "Fișier ISO" și apasă pe Următorul.

Selectarea opțiunii de creare a unui fișier ISO

Media Creation Tool îți cere să alegi locația unde vrei să salvezi fișierul ISO care va fi descărcat. Răsfoiește pe calculatorul tău și alege folderul unde salvezi fișierul. Dacă vrei, dă-i și ce nume dorești. După aceea, apasă pe Salvare.

Alege unde vrei să salvezi fișierul ISO cu Windows 10

Media Creation Tool începe descărcarea fișierelor de instalare pentru Windows 10. În funcție de viteza conexiunii tale la internet și de cât de solicitate sunt serverele Microsoft, acest proces poate dura multe minute.

Media Creation Tool descarcă Windows 10

După ce s-a terminat descărcarea, este verificată integritatea fișierului ISO. După aceea, fișierul ISO poate fi găsit în locul ales de tine mai devreme. Atunci când fișierul ISO a fost creat, ți se afișează locația sa pe disc. Apasă pe Terminare și poți folosi fișierul ISO pentru a-l scrie pe un DVD ori a-l monta într-o mașină virtuală.

Calea către fișierul ISO cu Windows 10

Pentru a instala Windows 10 fără probleme, te sfătuim să citești cu atenție ghidul nostru: Cum se instalează Windows 10 de pe un stick, de pe DVD ori dintr-un fișier ISO.

Concluzie

Utilizarea aplicației Media Creation Tool este intuitivă, chiar dacă nu ești un expert în tehnologie. Dacă urmezi cu atenție instrucțiunile noastre, nu vei avea probleme în a îți crea singur(ă) un stick de memorie USB ori un fișier ISO cu kit-ul de instalare Windows 10. Dacă ai întrebări despre procedura de mai sus, nu ezita să ne lași un comentariu, în secțiunea de comentarii de mai jos.