Minimizarea și maximizarea aplicațiilor te ajută să-ți organizezi desktopul în Windows 10 și să te concentrezi pe aplicațiile pe care le folosești. Există mai multe moduri de a minimiza sau maximiza o fereastră și, deși unele din ele necesită doar să dai clic pe un buton, altele implică folosirea tastaturii. Poți decide pe care să-l folosești, în funcție de situație. Acest tutorial ilustrează șapte moduri de a minimiza și maximiza aplicații în Windows 10, inclusiv cum minimizezi toate ferestrele:
Mai întâi: Minimizarea și maximizarea aplicațiilor în Windows 10
Înainte de a trece în revistă toate modurile diferite de a minimiza și maximiza ferestrele aplicațiilor, să clarificăm ce înseamnă fiecare:
- Minimizarea unei aplicații ascunde fereastra ei de pe desktop fără a închide aplicația. Pe bara de acivități, este afișată pictograma acelei aplicații. Poți să restaurezi ușor fereastra minimizată la forma ei prealabilă și să continui să o folosești.
- Maximizarea unei aplicații îi extinde fereastra pe tot ecranul desktopului tău. O aplicație maximizată ocupă întregul spațiu disponibil pe ecran, în afară de bara de activități.
Imaginea de mai jos arată o fereastră de Google Chrome maximizată. Aplicația ocupă tot ecranul.
După cum poți vedea în imaginea de mai jos, când fereastra de Google Chrome este minimizată, nu mai apare pe ecran. Cu toate astea, aplicația este deschisă în continuare și poate fi restaurată, după cum indică pictograma ei, care este afișată pe bara de activități din Windows 10.
Minimizarea și maximizarea aplicațiilor pot părea acțiuni opuse. Cu toate astea, este folositor să ții minte că există un stadiu intermediar între ele - când fereastra aplicației este afișată, dar nu ocupă tot ecranul, și o poți muta și redimensiona cum vrei.
PONT: Dacă folosești Windows 10 în Modul tabletă, toate aplicațiile sunt lansate și rămân complet extinse, deci opțiunea de a maximiza ferestre nu mai este disponibilă. În acest caz, aplicațiile pot fi doar minimizate sau maximizate și bara lor de titlu este ascunsă, după cum poți vedea mai jos. În mod implicit, pictogramele aplicațiilor sunt și ele ascunse de pe bara de activități.
Continuă să citești pentru a afla cum maximizezi programe pentru a le extinde pe tot ecranul și cum minimizezi fereastra unei aplicații în Windows 10.
1. Minimizează și maximizează aplicații cu butoanele din colțul din dreapta sus al barei de titlu
Cea mai cunoscută metodă pentru a minimiza sau maximiza fereastra unei aplicații este să apeși pe butoanele Minimizare sau Maximizare din bara de titlu. Toate aplicațiile din Windows 10 și majoritatea aplicațiilor desktop afișează butoanele Minimizare și Maximizare în colțul din dreapta sus a barei de titlu a ferestrei, lângă butonul X folosit pentru a închide aplicații. Butonul Minimizare este cel din stânga și pictograma lui afișează o liniuță de subliniere.
Butonul Maximizare este în mijloc și pictograma lui arată ca un pătrat.
Când fereastra aplicației este deja afișată pe tot ecranul pictograma Maximizare se transformă în două pătrate intercalate. Dacă ții cursorul deasupra butonului, poți vedea mesajul Restabilire jos. Apasă pe butonul Restabilire jos pentru a înapoia fereastra aplicației la forma și locația originale, de dinainte să fie maximizată.
2. Minimizează și maximizează aplicații din meniul barei de titlu folosind mouse-ul
Poți folosi și meniul barei de titlu pentru a minimiza și maximiza aplicații în Windows 10. Dacă preferi mouse-ul, dă clic dreapta sau menține apăsat pe bara de titlu a unei ferestre pentru a deschide un meniu. Apoi, apasă pe opțiunea Minimizare or Maximizare, în funcție de ce vrei să faci.
Dacă o fereastră este maximizată, poți folosi și butonul Restaurare din acest meniu pentru a o aduce la mărimea și locația precedentă de pe ecranul tău.
Toate aceste acțiuni pot fi realizate din meniul barei de titlu și cu scurtături de tastatură, după cum urmează să vedem în secțiunea următoare. Poți combina elemente din aceste două metode pentru a găsi metoda ta preferată de a minimiza, maximiza și restaura ferestre din bara de titlu în Windows 10.
3. Minimizează și maximizează aplicații din meniul barei de titlu folosind tastatura
O alternativă pentru a deschide meniul barei de titlu este scurtătura de tastatură Alt + Spațiu.
Când se deschide meniul barei de titlu, poți apăsa tasta N pentru a minimiza sau tasta X pentru a maximiza fereastra. Dacă fereastra este extinsă, apasă R pe tastatură pentru a o restaura.
PONT: dacă folosești Windows 10 în altă limbă, tastele folosite pentru a maximiza, minimiza și restaura pot fi diferite. Cu toate astea, le poți afla ușor deschizând meniul barei de titlu cu scurtătura Alt + Spacebar și uitându-te la literele subliniate din fiecare cuvânt. După cum poți vedea mai jos, pentru română, acestea sunt N, X și R.
4. Minimizează și maximizează aplicații folosind scurtături de tastatură Windows
Dacă combinațiile de taste din bara de titlu sunt prea complicate pentru tine și cauți un mod mai direct pentru a minimiza și maximiza din tastatură, poți încerca un set diferit de scurtături care folosesc tasta Windows. Pentru a minimiza aplicația pe care o folosești, apasă Windows + Săgeată jos pe tastatura ta. Dacă aplicația este maximizată, această scurtătură de minimizare o restaurează doar la stadiul intermediar, deci trebuie folosită de două ori pentru a ascunde fereastra de pe desktop.
Pentru a maximiza aplicația curentă, folosește combinația de taste Windows + Săgeată sus.
PONT: Dacă doar ce ai minimizat o aplicație cu scurtătura Windows + Săgeată jos, poți folosi imediat scurtătura de maximizare de mai sus pentru a o restaura, cât timp nu dai drumul tastei Windows.
Pentru a minimiza o aplicație, poți folosi și scurtătura Windows + 1 la 9. Numără pictogramele din bara de activități de la stânga la dreapta și reține numărul celei pe care vrei s-o minimizezi. În imaginea de mai jos, 1 corespunde cu Explorer, 2 cu Mozilla Firefox și așa mai departe.
Ține apăsată tasta Windows și apasă pe tasta numerică ce corespunde pictogramei aplicației pe care vrei s-o minimizezi. Scurtătura Windows + 1 minimizează Explorer, Windows + 2 pentru Mozilla Firefox, Windows + 3 poate fi folosită pentru a minimiza Meteo și așa mai departe.
Aceleași scurtături pot fi folosite și pentru a restaura fereastra unei aplicații. Când o aplicație are mai multe ferestre deschise, scurtătura Windows + 1 la 9 poate fi folosită doar pentru a restaura una dintre ele. Ține apăsată tasta Windows și apasă numărul o dată pentru a restaura prima previzualizare afișată, de două ori pentru a restaura a doua fereastră etc.
O altă scurtătură folositoare este Windows + D. O poți folosi pentru a minimiza imediat toate ferestrele și a-ți accesa desktopul. Apas-o din nou pentru a restaura ferestrele pe care doar ce le-ai minimizat și a-ți continua activitatea.
O altă scurtătură pentru a minimiza dintr-o mișcare toate ferestrele de aplicații de pe desktop este Windows + M.
Pentru a inversa efectul scurtăturii și a restaura toate ferestrele de aplicații la starea lor originală pe desktopul tău, folosește combinația de taste Windows + Shift + M.
Dacă ai nevoie de ajutor ca să te concentrezi pe ceva, poți folosi scurtătura Windows + Home pentru a minimiza toate celelalte ferestre, în afară de cea activă.
5. Minimizează și maximizează aplicații din bara de activități
Bara de activități din Windows oferă câteva moduri de a minimiza și maximiza ferestre de aplicații. Cel mai evident se aplică la minimizare și necesită doar o apăsare. Când deschizi o aplicație, Windows 10 afișează automat o pictogramă pentru ea pe bara de activități. Apasă pe pictogramă și fereastra aplicației este minimizată. Dacă apeși din nou pe aceeași pictogramă, aplicația este restaurată la starea ei precedentă, care poate fi sau nu maximizată.
Dacă ai deschis mai multe ferestre ale aceleiași aplicații, poți vedea previzualizarea ambelor ferestre dacă apeși pe pictograma ei. Apasă pe oricare previzualizare pentru a restaura sau afișa în prim plan acea fereastră.
Poți afișa o previzualizare a unei aplicații cu o singură fereastră deschisă dacă ții cursorul deasupra pictogramei ei. Dă clic dreapta pe previzualizarea unei aplicații pentru a deschide un meniu similar celui de titlu discutat mai sus. Apasă Minimizare, Maximizare sau Restaurare în meniu ori N, X sau respectiv R pe tastatura ta, în funcție de ce vrei să faci.
Poți accesa același meniu apăsând Shift + Clic dreapta (sau Shift + menține apăsat pentru ecrane tactile) pe pictograma aplicației pe care vrei s-o minimizezi, maximizezi sau restaurezi. Apoi, apasă pe Minimizare, Maximizare sau Restaurare ori folosește tastele omoloage N, X și R.
Dacă sunt deschise mai multe ferestre ale aceleiași aplicații, opțiunile disponibile în acest meniu se aplică tuturor. Din moment ce nu poți maximiza mai multe de o fereastră, nu poți apăsa decât "Restaurați toate ferestrele" sau "Minimizați toate ferestrele". Poți folosi și tastele omoloage R sau M pentru aceleași rezultate.
6. Maximizează fereastra unei aplicații folosind bara de titlu
Bara de titlu a unei aplicații poate fi de asemenea folosită pentru a maximiza o aplicația și pentru a o restaura la mărimea și locația precedentă. Cel mai simplu mod de a face asta este să dai dublu clic sau să apeși de două ori pe bara de titlu a ferestrei. Apasă încă o dată de două ori în succesiune rapidă pentru a o restaura.
Poți și să dai clic sau să apeși pe bara de titlu a unei aplicații pentru a o apuca și a o trage apoi în partea de sus a ecranului. Apare un chenar transparent în jurul ecranului, arătând o previzualizare pentru plasarea ferestrei. Dă drumul butonului de la mouse sau ridică degetul când vezi chenarul și fereastra este maximizată.
Poți, de asemenea, să tragi bara de titlu a unei ferestre maximizate în jos pentru a o restaura.
7. Minimizează toate ferestrele cu o singură apăsare
Butonul Arată desktopul minimizează toate aplicațiile de pe ecranul tău cu o singură apăsare. Îl poți găsi în colțul din dreapta jos al ecranului tău. Apasă pe el pentru a minimiza toate ferestrele deschise și a accesa desktopul.
Dacă apeși din nou pe butonul Arată desktop restaurează aceleași ferestre la mărimea și locul lor inițiale de pe desktopul tău.
BONUS: Restaurează aplicațiile minimizate folosind Comutare activități în Windows 10
Aplicațiile minimizate sunt încă deschise, deci le poți restaura și din Vizualizare activități sau Comutare activități, care oferă fiecare o imagine de ansamblu asupra aplicațiilor tale deschise. Pentru a deschide Comutare activități, folosește combinația de taste Ctrl + Alt + Tab.
Comutare activități afișează previzualizări pentru toate ferestrele deschise ale aplicațiilor tale active. Apasă pe cea pe care vrei s-o restaurezi sau folosește săgețile pentru a o selecta și, apoi, apasă tasta Enter.
Alternativ, poți menține apăsat Alt + Tab pentru a accesa Comutare activități. Continuă să ții apăsat pe tasta Alt și apasă pe Tab de mai multe ori pentru a muta selecția între ferestrele deschise până o găsești pe cea pe care vrei s-o restaurezi. Apoi, eliberează butoanele și fereastra este restaurată în locul ei precedent.
Pentru a accesa Vizualizare activități, poți folosi combinația de taste Windows + Tab. În Modul tabletă, glisează înspre interior din partea stângă a ecranului pentru a deschide acest ecran. Exact ca și Comutare activități, Vizualizare activități arată toate ferestrele deschise pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Apasă pe cea pe care vrei s-o restaurezi sau folosește tastele săgeți și, apoi, apasă Enter.
Ai aflat vreo metodă nouă de a minimiza, maximiza sau restaura aplicații?
Deși unele din metodele ilustrate în acest tutorial sunt intuitive, altele sunt mai greu de găsit. Este întotdeauna o idee bună să maximizezi aplicații dacă încerci să te concentrezi pe ceva - noi ne scriem mereu articolele cu aplicația maximizată. Dacă ai nevoie să-ți organizezi ecranul, te poate ajuta să minimizezi ferestre. Cu toate astea, dacă nu ai de gând să folosești o aplicație pentru o perioadă îndelungată, este mai bine să o închizi. Spune-ne dacă ai aflat ceva nou din tutorialul nostru. E vreo metodă de a minimiza, maximiza sau restaura aplicații pe care nu o știai? E vreuna care ne-a scăpat? Spune-ne în comentarii.