Cum deschizi mai multe ferestre ale aceleiași aplicații în Windows

Uneori, ai nevoie să deschizi ferestre multiple ale aceleiași aplicații pentru a lucra cu ele în paralel. De exemplu, poate ai nevoie să deschizi două sau trei documente Microsoft Word pentru a lucra simultan cu ele. Ori ai nevoie de mai multe instanțe de File Explorer deschise, pentru a-ți fi mai ușor să faci operații cu fișiere între diverse foldere. A deschide mai multe ferestre ale aceleiași aplicații este același lucru cu a deschide mai multe instanțe ale aplicației respective. Iată cum se face asta în toate versiunile moderne de Windows:

NOTĂ: Acest tutorial merge în sistemele de operare Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10. Dar, există câteva mici diferențe minor între cele trei versiuni de Windows, care vor fi explicate mai jos.

SHIFT+clic sau Clic mijloc deschide mai multe instanțe ale aceleiași aplicații desktop

Deschide aplicația pe care vrei să o folosești. Nu contează cum o pornești: folosind o scurtătură de pe desktop, din Meniul Start ori Ecranul Start (din Windows 8.1), de pe bara de activități ori folosind Linia de Comandă. Odată deschisă, vei vedea pictograma aplicației pe taskbar (bara de activități). Apasă și ține apăsată tasta SHIFT și dă un clic pe pictograma aplicației, de pe taskbar. Un clic deschide o nouă instanță a acelei aplicații. Două clicuri deschide două instanțe, ș.a.m.d. Dacă ai un mouse cu o rotiță de derulare care poate funcționa și drept buton de clic mijloc, dă un clic mijloc folosind rotița, atunci când cursorul mouse-ului este pe pictograma aplicației din bara de unelte. Vei obține același rezultat ca atunci când folosești SHIFT+clic. Iată cum arată lucrurile în Windows 7 (în Windows 8.1 sunt similare):

Se vede în captura de ecran de mai sus că, pentru fiecare nouă fereastră (instanță) de Microsoft Word, un nou dreptunghi este afișat în dreptul pictogramei aplicației respective de pe bara de unelte.

În Windows 10, există o diferență minoră: pictograma aplicației primește doar un singur dreptunghi adițional, după ce deschizi a doua instanță a aceleiași aplicații. Indiferent de cât de multe alte instanțe deschizi, pictograma ei va avea doar două dreptunghiuri pe bara de unelte. De exemplu, în captura de ecran de mai jos, avem patru ferestre deschise ale aplicației File Explorer și vedem doar două dreptunghiuri în bara de unelte.

Această procedură nu merge pentru toate aplicațiile Windows

Procedura descrisă în acest ghid merge pentru aplicațiile desktop care au fost create de programatorii lor astfel încât să poată funcționa în mai multe ferestre deschise simultan. Unele aplicații nu pot face asta. Exemple de aplicații populare care merg doar într-o singură fereastră deschisă sunt: Skype, jocurile pentru Windows, aplicațiile antivirus, Dropbox, OneDrive sau Windows Media Player. De asemenea, toate aplicațiile tactile din Magazinul Windows , inclusiv Magazinul Windows însuși, nu pot rula în mai multe ferestre deschise simultan.

Cum deschizi mai multe ferestre ale aceleiași aplicații, cu drepturi administrative

Dacă vrei să deschizi mai multe ferestre ale aceleiași aplicații desktop, dar care să aibă permisiuni de administrare (ca și cum ai da clic dreapta -> Executare ca administrator ), procedura este aproximativ aceiași: apasă CTRL+SHIFT+clic pe pictograma aplicației din bara de unelte. Astfel, se va deschide o nouă fereastră cu drepturi de administrator, pentru fiecare clic. De asemenea, se va afișa și un prompt CCU pe care trebuie să apeși Da (Yes) , pentru ca noua instanță a aplicației să poată fi pornită.

Dacă vrei să pornești și prima instanță a aplicației ca administrator, trebuie să dai clic dreapta pe scurtătura ei și apoi să alegi "Executare ca administrator".

Mai multe sfaturi despre cum să folosești bara de activități în mod productiv, în Windows

Sfaturile din acest tutorial sunt incluse și într-o colecție mai mare de sfaturi, publicată acum ceva vreme. Dacă vrei să afli mai multe despre cum să-ți folosești bara de activități din Windows într-un mod productiv, citește acest ghid: 9 Sfaturi pentru utilizarea eficientă a barei de activități din Windows. Dacă ai alte sfaturi pe care vrei să le împărtășești cu noi și ceilalți cititori, nu ezita să lași un comentariu mai jos.