Cum dezactivezi criptarea cu BitLocker To Go și elimini parola de deblocare

BitLocker To Go este o caracteristică utilă care te poate ajuta să-ți protejezi datele de pe unitățile de disc amovibile (stick-uri de memorie USB, hard disk-uri externe și altele), atunci când sunt furate ori pierdute. Deși este utilă, nu funcționează perfect și unii utilizator nu sunt fani ai BitLocker To Go, pentru că li se cere o parolă de fiecare dată când vor să-și acceseze datele. Dacă ai criptat cu BitLocker To Go un stick USB, un hard disk extern ori un alt tip de memorie de stocare și vrei să-l folosești fără a introduce parola de deblocare, trebuie să-l decriptezi și să elimini BitLocker To Go. În acest ghid îți arătăm cum se face asta:

Vrei cumva să elimini parola BitLocker To Go?

Multe persoane găsesc acest ghid pentru că au căutat pe Google o metodă de a dezactiva parola BitLocker To Go. Dacă vrei să faci asta, vei dezactiva BitLocker To Go și unitatea ta de stocare nu va mai fi criptată. Drept urmare, dacă unitatea respectivă este pierdută ori furată, alte persoane pot accesa foarte ușor datele pe ea, deoarece nu este protejată prin criptare.

Ai și alternativa de a configura BitLocker To Go astfel încât să-ți deblocheze automat unitatea criptată, pe calculatoarele unde o folosești cel mai des, astfel încât să nu fie nevoie să introduci parola de deblocare așa de des. Dacă preferi această opțiune, citește și urmează instrucțiunile din acest ghid, până la final: Cum deblochezi o unitate amovibilă criptată cu BitLocker, în Windows. Vei găsi în a doua parte a ghidului instrucțiuni despre cum se realizează deblocarea automată.

Dacă tot vrei să dezactivezi BitLocker To Go și să elimini parola de deblocare, citește mai departe acest ghid.

Înainte de a decripta o unitate amovibilă, trebuie să o deblochezi

Nu contează ce versiune de Windows folosești și cum a fost criptată unitatea amovibilă pe care o folosești, cu BitLocker To Go. Înainte de a o putea decripta, trebuie să o introduci în calculatorul tău cu Windows și să o deblochezi. Află cum se face asta, în prima parte a acestui ghid: Cum deblochezi o unitate amovibilă criptată cu BitLocker, în Windows.

Cum dezactivezi Bitlocker To Go și decriptezi un stick de memorie în Windows 10 și Windows 8.1

Sunt două locuri de unde poți începe această procedură: File Explorer și Panoul de Control. Dacă ai nevoie să afli cum se deschide File Explorer, citește aceste ghiduri:

Apoi, mergi la Acest PC (This PC) și dă clic drepta ori apasă și ține apăsat pe unitatea amovibilă criptată. În meniul contextual, alege "Gestionare BitLocker" ("Manage BitLocker").

Se deschide fereastra "Criptare unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption)", de unde poți începe procesul de decriptare.

O altă metodă pentru a ajunge în același loc, este să deschizi Panoul de Control. Dacă nu știi cum se face asta, citește acest ghiduri:

Apoi, mergi la "Sistem și securitate -> Criptare unitate BitLocker" ("System and Security -> BitLocker Drive Encryption").

Se deschide fereastra "Criptare unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption)". Aici poți vedea toate unitățile de disc care există pe calculatorul tău cu Windows și le poți administra din punct de vedere al criptării cu BitLocker.

Extinde unitatea pe care vrei să o decriptezi apăsând pe săgeata din dreapta numelui său. Sunt afișate mai multe opțiuni. Alege "Dezactivare BitLocker" ("Turn off BitLocker").

Este afișat expertul "Criptare unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption)". Apasă pe "Dezactivare BitLocker (Turn off BitLocker)".

Odată pornită decriptarea, o fereastră cu o bară de progres ține evidența procesului. În funcție de cantitatea de memorie aflată pe unitatea respectivă, procesul poate dura de la câteva secunde până la peste 20 de minute, dacă pe el se află o cantitate de date mai mare de 10 GO. Dacă ai nevoie să deconectezi stick-ul de la calculator, apasă pe butonul Pauză (Pause) pentru a opri temporar decriptarea.

În momentul în care s-a oprit decriptarea, poți deconecta unitatea respectivă de la calculator. Când dorești reluarea procesului, conectează unitatea înapoi la calculator și tastează parola pentru deblocare. Bara de progres va apărea automat, iar procesul de decriptare va continua de unde a fost oprit. În momentul finalizării decriptării, se afișează un mesaj de notificare. Apasă Închidere (Close) și ai terminat.

BitLocker To Go este acum dezactivat pe unitatea amovibilă respectivă și unitatea este decriptată.

Cum dezactivezi Bitlocker To Go și decriptezi un stick de memorie în Windows 7

Pentru a porni decriptarea în Windows 7, deschide Panoul de Control și mergi la "Sistem și securitate -> Criptare unitate BitLocker" ("System and Security -> BitLocker Drive Encryption").

Se deschide fereastra Criptare unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption), unde poți vedea toate unitățile de disc care există pe calculatorul tău cu Windows 7.

Mergi la unitatea amovibilă pe care vrei să o decriptezi, în secțiunea BitLocker To Go. Aici, dă clic pe Dezactivare BitLocker ("Turn Off BitLocker"), în dreptul unității pe care vrei să o decriptezi.

Este afișat expertul "Criptare unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption)". Dă clic pe "Dezactivare BitLocker (Turn off BitLocker)". și începe decriptarea.

O bară de progres va ține evidența procesului de decriptare. În funcție de dimensiunea datelor prezente pe unitatea respectivă, durata procesului variază și poate dura foarte mult timp până se ajunge la 100%. Dacă ai nevoie să deconectezi unitatea respectivă de la calculator înainte de a se termina decriptarea, apasă pe butonul Pause (Pauză).

Odată ce progresul este oprit, poți scoate în siguranță unitatea din calculator. Când dorești reluarea procesului, conecteaz-o înapoi la calculator și decriptarea va continua de unde a fost oprită. După ce procesul s-a finalizat, este afișată o notificare precum cea de mai jos. Apasă Close (Închide) și ai terminat.

Acum unitatea de stocare amovibilă este decriptată și BitLocker To Go dezactivat.

NOTĂ: Dacă încerci să dezactivezi BitLocker To Go din Windows Explorer, ajungi la o fereastră unde poți alege să elimini parola de pe unitatea respectivă. Din păcate, opțiunea respectivă nu-ți permite să dezactivezi BitLocker To Go. Ea doar te forțează să alegi alt mod pentru deblocarea unității criptate.

Singurul mod pentru dezactivarea criptării BitLocker To Go din Windows 7 este folosind Panoul de Control și pașii descriși mai devreme.

Concluzie

Din moment ce ai citit acest articol, sigur ai experiență în lucrul cu BitLocker To Go și unități de stocare criptate, cum ar fi stick-uri USB, hard disk-uri externe și altele. Înainte de a închide, spune-ne despre experiența ta cu criptarea BitLocker To Go. Îți place cum funcționează? Ai îmbunătăți ceva? Ce frustrări ai avut? Lasă un comentariu mai jos.