Cum exporți & imprimi un fișier GIF animat, cadru cu cadru

În unul din articolele noastre anterioare, am arătat cum poți să îți creezi propriul tău GIF animat, folosindu-ți propriile imagini și un editor de imagini gratuit numit GIMP. Dar dacă vrei să printezi un GIF animat, cadru cu cadru? Dacă vei încerca să imprimi pe hârtie un GIF animat pur și simplu, tot ce vei obține este ultimul său cadru. Pentru a putea să printezi toate cadrele sale, e nevoie de câțiva pași suplimentari. În acest tutorial, vom arăta o metodă simplă și eficientă de a exporta toate cadrele dintr-un GIF animat, astfel încât apoi să le poți imprima cu ușurință.

De ce ai nevoie pentru a putea să exporți cadrele dintr-un GIF

În primul rând, vei avea nevoie de software-ul gratuit de editare imagini numit GIMP. Îl poți descărca de pe pagina sa oficială, sau de pe Softpedia. Noi am folosit versiunea 2.8.14.

După ce l-ai descărcat, rulează fișierul executabil gimp-2.8.14-setup-1.exe și urmează pașii necesari pentru a instala GIMP pe calculatorul tău.

În afară de GIMP, vei avea nevoie și de un plugin GIMP gratuit numit Export Layers. Îl poți descărca de pe pagina oficială de pluginuri GIMP, de aici.

Plugin-ul Export Layers vine sub forma unui fișier ZIP mic, de 297 KO, cu numele export-layers-2.3.zip.

Pentru a instala acest plugin, extrage conținutul fișierului ZIP și copiază fișierele în această locație: C:\Program Files\GIMP 2\lib\gimp\2.0\plug-ins, unde C este partiția ta de Windows.

Deoarece vei copia fișiere în Program Files, care este un folder de sistem, e posibil să fie nevoie să ai drepturi de administrator. Alege Continuare și permite copierea fiecărui fișier. Notează faptul că poți să selectezi opțiunea "Se procedează astfel pentru toate elementele curente" astfel încât să permiți copierea tuturor fișierelor dintr-un singur pas.

După ce toate fișierele au fost copiate, deschide GIMP.

Cum exporți toate cadrele dintr-un fișier GIF animat

În fereastra principală a GIMP, deschide meniul Fișier și selectează Deschide.

Apoi, în fereastra Deschidere imagine, du-te la locația unde este salvat fișierul GIF, selectează-l și apoi apasă Deschide.

GIMP va încărca fișierul GIF animat.

În continuare, deschide meniul Fișier din nou, și apasă pe opțiunea Export Layers.

GIMP va deschide o nouă fereastră, numită Export Layers. Aici, răsfoiește până la locația unde vrei să fie salvate cadrele din GIF-ul animat, selectează extensia pe care vrei să o folosești pentru ele, iar apoi apasă butonul Export Layers.

În funcție de formatul de imagine pe care ai ales să îl folosești, GIMP va afișa câteva setări adiționale pentru modul de salvare al cadrelor. Poți vedea mai jos ce poți să modifici dacă alegi să salvezi cadrele în formatul implicit PNG.

Dacă vrei să aduci modificări fișierelor pe care le salvezi, fă-le acum. Apoi, apasă butonul Export.

Acum am terminat lucrul cu GIMP și poți să îl închizi. Apoi, deschide folderul unde ai ales să salvezi cadrele pe care le-ai exportat. În el vei găsi toate cadrele din fișierul GIF animat original, salvate fiecare ca imagine separată.

Cum imprimi cadrele dintr-un fișier GIF animat

Acum că am salvat toate cadrele ca imagini separate, le poți imprima la fel ca pe orice alt fișier. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a tipări imaginile, acest ghid te va ajuta cu siguranță: Prezentare Windows 8 & 8.1: Cum Tipărești din Aplicații & Programe.

Concluzie

După cum ați văzut din acest tutorial, exportarea cadrelor ce fac parte dintr-un GIF animat este un lucru ușor de făcut atâta timp cât ai instrumentele potrivite la îndemână. Din fericire, GIMP este atât gratuit cât și ușor de folosit, iar oferta de plugin-uri este destul de mare. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să folosiți comentariile de mai jos. Vom face tot posibilul să vă fim de ajutor.