Cum exporți structura unui folder în Windows

Ai avut vreodată nevoie să exporți întreaga structură a unui anumit folder? Ai avut nevoie de un document text care să listeze sub formă ierarhică toate fișierele și toate folderele aflate într-un anumit folder de pe calculatorul tău? Noi am avut nevoie de acest lucru atunci când am încercat să creăm un document care ar fi trebuit să conțină un sumar al tuturor documentelor Word și al tuturor foilor de calcul Excel pe care le aveam într-un folder. Acela a fost momentul în care ne-am întrebat dacă am putea să creem automat un fișier text care să listeze toată structura folderului, inclusiv fișierele aflate în el. După ce am făcut puțină muncă de căutare, am găsit o metodă simplă de a realiza acest lucru și acum vrem să o împărtășim cu voi. Citește acest ghid pentru a afla cum poți să exporți structura unui folder în Windows.

NOTĂ : Pentru a-ți arăta toți pașii pe care va trebui să îi faci, vom exporta structura unui folder numit Date aflat pe partiția noastră D. Acest ghid funcționează în toate versiunile de Windows, inclusiv Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10.

Pasul 1. Navighează la folderul care te interesează și deschide Linia de comandă

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să folosești Windows/File Explorer pentru a naviga la folderul pentru care vrei să exporți structura de directoare. În cazul nostru, acesta este "D:\Date".

Deschide acel folder.

Apoi, scrie "cmd" în bara de adrese din Windows/File Explorer și apasă pe Enter , pentru a deschide o Linie de comandă direct la folderul care te interesează.

Se va deschide o instanță de Linie de comandă , care va fi direcționată automat la folderul tău. În cazul nostru, Linia de comandă a fost deschisă în folderul "D:\Date" , așa cum poți să vezi mai jos.

NOTĂ: Dacă vrei să exporți structura de directoare a unui folder care conține fișiere sau foldere de sistem, va trebui să lansezi o Linie de comandă cu drepturi administrative și apoi să navighezi la folderul respectiv direct din Linia de comandă. Pentru a deschide Linia de comandă ca administrator, citește acest tutorial: 7 Metode pentru a deschide Linia de comandă în Windows. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a naviga la folderul tău direct din Linia de comandă , ar trebui să citești și prima secțiune a acestui tutorial: Linia de comandă – Cum folosim comenzile de bază.

Pasul 2. Execută comanda "Tree"

Acesta este cel mai important pas din tutorialul nostru. Pentru a obține lista ierarhică a folderelor și fișierelor din folderul tău, va trebui să rulezi comanda "tree". În fereastra Liniei de comandă , tasteaz ă: "tree /a /f > output.doc".

Notează faptul că "output.doc" este fișierul document în care va fi salvată întreaga structură a folderului. Poți să folosești orice nume pentru el și poți să specifici orice tip de fișier atâta timp cât este vorba de un fișier text. Noi preferăm să folosim fișiere Word cu extensia ".doc" , dar ai putea să folosești orice alt tip de fișier. De exemplu, poți alege să salvezi structura folderului într-un fișier simplu de tip ".txt" pe care să îl poți edita cu Notepad.

Odată ce te-ai asigurat că ai scris corect comanda, apasă Enter. În funcție de câte foldere și fișiere sunt stocate în folderul tău, execuția acestei comenzi poate dura câteva momente.

Pasul 3. Deschide fișierul text cu structura de directoare a folderului tău

Acum poți să închizi fără probleme Linia de comandă , deoarece nu mai ai nevoie de ea. Mergi înapoi la Windows/File Explorer și navighează înapoi la folderul pentru care ai vrut să exporți structura de directoare. Înăuntrul lui vei găsi un fișier text nou ce poartă numele pe care l-ai specificat în comanda "tree". În cazul nostru, acest fișier este numit "output.doc".

Deschide fișierul text și vei vedea întreaga structură ierarhică de directoare listată. Arată bine, nu-i așa?

Acum chiar că mă simt tocilar! :)

Concluzie

După cum vezi, exportarea întregii structuri de directoare a unui folder direct într-un fișier text, este foarte ușor de realizat în Windows. Ai nevoie doar de Linia de comandă și de comanda corectă. Dacă ai întrebări legate de acest subiect, nu ezita să ne întrebi mai jos, în formularul de comentarii. Vom face tot posibilul să te ajutăm.