Cum împarți ecranul din Windows 10 pentru a vedea aplicațiile una lângă alta

Cum împarți ecranul din Windows 10 pentru a vedea aplicațiile una lângă alta

Facilitatea de împărțire a ecranului din Windows 10 este excelentă pentru lucrul cu mai multe ferestre, mai ales dacă folosești un ecran mare. Poți vedea aplicațiile din Windows 10 una lângă alta, una deasupra celeilalte, sau amândouă, deoarece este posibil să aliniezi până la patru ferestre pe ecran în același timp. Iar cu Asistentul aliniere, este mai ușor ca niciodată să plasezi fiecare fereastră exact unde vrei. Acest tutorial îți arată cum împarți ecranul din Windows 10 pentru a vedea aplicațiile una lângă alta:

Reclamă

Mai întâi: Despre Snap (Aliniere) și Snap Assist (Asistentul Aliniere) din Windows

Snap (Aliniere) este numele oficial pentru caracteristica de împărțire a ecranului din Windows și este disponibilă începând de la Windows 7. În versiuni precedente de Windows, Alinierea le permitea utilizatorilor să aranjeze două ferestre una lângă alta, fiecare ocupând jumătate din ecran, lucru foarte folositor atunci când compari două documente sau când muți fișiere dintr-un loc în altul.

Ferestrele aplicațiilor Explorer și Mozilla Firefox aliniate una lângă alta
Ferestrele aplicațiilor Explorer și Mozilla Firefox aliniate una lângă alta

În Windows 10, împărțirea ecranului a fost actualizată. Acum poți alinia și trei sau patru ferestre pe ecranul tău (una în fiecare colț) și poți face asta folosind un mouse, tastatura sau degetul (pe dispozitivele cu ecran tactil). Asta îți permite să compari sau să muți date fără chinul de a te plimba între ferestre.

Patru ferestre aliniate pe ecran
Patru ferestre aliniate pe ecran

Asistentul aliniere este o caracteristică ce ajută utilizatorii să alinieze ferestrele una lângă alta. Dacă este activat, atunci când aliniezi o fereastră. Asistentul aliniere te lasă să alegi între celelalte ferestre deschise pentru cea pe care vrei s-o ai în parte de ecran rămasă liberă.

Asistentul aliniere te lasă să alegi între ferestrele nealiniate
Asistentul aliniere te lasă să alegi între ferestrele nealiniate

Anumite aplicații nu pot împărți ecranul deloc. Altele, cum ar fi aplicația Fotografii, nu pot fi micșorate sub o anumită limită dacă vrei să le poți folosi. De aceea, în funcție de afișajul tău, ele nu își vor schimba mărimea automat, așa cum te-ai aștepta atunci când le aliniezi să ocupe un sfert din ecran.

Reclamă

Activează împărțirea (alinierea) ecranului și setări înrudite precum Asistentul aliniere în Windows 10

Caracteristica de împărțire a ecranului și opțiunile înrudite ar trebui să fie activate în mod implicit, dar poți verifica oricând că sunt pornite. Deschide aplicația Setări apăsând simultan Win + I pe tastatură și accesează Sistem.

Accesează Sistem din Setările Windows 10
Accesează Sistem din Setările Windows 10

În partea stângă, derulează dacă este necesar, și accesează fila Multitasking. Setările de împărțire sau aliniere a ecranul sunt afișate în partea dreaptă. Pentru a folosi eficient împărțirea și Asistentul aliniere, toate opțiunile din secțiunea "Lucrați cu mai multe ferestre" ar trebui să fie pornite. Comutatorul Aliniere ferestre trebuie Activat și cele trei casete de dedesubt bifate.

Setările Multitasking
Setările Multitasking

Cum vezi două ferestre una lângă alta în Windows 10

Cel mai rapid mod de a împărți ecranul este folosind combinații de taste. Du-te într-una din ferestrele pe care vrei să le aliniezi și apasă simultan tastele Win + Săgeată stânga pentru a o alinia în partea stângă a ecranului, sau Win + Săgeată dreapta pentru a o muta în jumătatea dreaptă. Dacă preferi să folosești mouse-ul sau să atingi ecranul tactil pentru a alinia, apasă pe bara titlu a unei ferestre pentru a o apuca și trage-o spre marginea stângă sau dreaptă a ecranului tău. Un chenar transparent este aplicat pe jumătatea respectivă a ecranului, oferind o previzualizare a plasării ferestrei. Dă drumul butonului sau ia degetul de pe ecran pentru a alinia fereastra în spațiul indicat.

Trage fereastra spre marginea ecranului și poți vedea unde o poți plasa
Trage fereastra spre marginea ecranului și poți vedea unde o poți plasa

Indiferent dacă folosești mouse-ul sau tastatura, Asistentul aliniere apare în partea liberă a ecranului de îndată ce prima fereastră este plasată. Apasă pe fereastra care vrei să ocupe cealaltă jumătate a ecranului tău. Poți folosi și tastele săgeți pentru a alege între previzualizările oferite. Apasă Enter pentru a o alege pe cea care vrei să-ți ocupe restul ecranului.

Apasă pe o aplicație pentru a o alinia în partea stângă a ecranului
Apasă pe o aplicație pentru a o alinia în partea stângă a ecranului

Pentru a ieși din Asistent aliniere fără a alege o a doua fereastră care să împartă ecranul, apasă tasta Esc sau apasă oriunde altundeva pe ecran. Aplicația aliniată rămâne pe loc și celelalte ferestre se întorc în poziția lor inițială. Folosește mouse-ul sau combinația de taste aferentă acelei părții libere din ecranul tău, dacă vrei să aliniezi o a doua fereastră manual mai târziu.

NOTĂ: Poți redimensiona ușor cele două ferestre poziționate una lângă alta dacă apeși pe linia neagră care le desparte și tragi de ea într-o parte. Deoarece sunt aliniate, cele două ferestre se redimensionează în același timp.

Trage de linia de împărțire pentru a redimensiona ferestrele
Trage de linia de împărțire pentru a redimensiona ferestrele

Dacă ții cursorul deasupra marginii dintre ferestrele aplicațiilor, linia devine mai proeminentă, ceea ce o face mai ușor de apăsat.

PONT: Dacă folosești Modul tabletă, există încă un mod de a-ți împărți ecranul în două. Pentru mai multe detalii, citește Modul tabletă în Windows 10: Află totul despre el și cum îl folosești.

Reclamă

Cum aliniezi ferestre în cele patru colțuri ale ecranului folosind tastatura în Windows 10

Dacă ai un afișaj mare și vrei să accesezi mai mult de două ferestre, poți folosi Aliniere colț pentru a împărți ecranul între trei sau patru ferestre în același timp. Dacă preferi combinațiile de taste, cel mai ușor este să împarți mai întâi ecranul în jumătate, cum am arătat în secțiunea anterioară, înainte de a folosi Aliniere colț. Selectează una dintre cele două ferestre aliniate și folosește scurtătura Win + Săgeată sus, pentru a o muta în colțul de sus al jumătății sale de ecran, sau Win + Săgeată jos pentru a o repoziționa în colțul de jos.

De îndată ce muți fereastra, apare Asistentul aliniere, solicitându-ți să alegi una din celelalte ferestre deschise pentru a umple partea liberă de ecran. Folosește săgețile pentru a naviga între previzualizări și apasă Enter pentru a selecta o a treia fereastră care să fie afișată pe ecranul tău.

Alege a treia fereastră aliniată
Alege a treia fereastră aliniată

Ecranul tău este acum împărțit între cele trei ferestre.

Aliniază trei ferestre pe ecran
Aliniază trei ferestre pe ecran

Pentru a afișa patru aplicații, selectează fereastra care ocupă jumătate de ecran și repetă procesul. Mai întâi, apasă Win + Săgeată sus sau Win + Săgeată jos pentru a alinia fereastra într-unul din colțurile rămase. Apoi, folosește Asistentul aliniere pentru a alege altă fereastră pentru colțul liber unde sunt afișate previzualizările.

Alege o fereastră pentru colțul rămas
Alege o fereastră pentru colțul rămas

Acum ai patru ferestre de aplicații afișate pe ecranul tău în același timp.

Ecranul tău este împărțit între cele patru ferestre
Ecranul tău este împărțit între cele patru ferestre

Dacă vrei să-ți așezi colțurile de la zero și vrei să faci asta folosind combinații de taste, procesul este puțin mai complicat. Selectează o fereastră și folosește Win + Săgeată dreapta/stânga pentru a o muta, mai întâi, într-o parte a ecranului. Apoi, fără a da drumul tastei Windows, folosește combinația Win + Săgeată sus/jos pentru a o muta în colțul dorit. Dacă dai drumul tastei Windows înainte ca aplicația să fie într-un colț, apare Asistentul aliniere și ecranul tău este împărțit doar în jumătate. Dacă se întâmplă asta, apasă Esc pentru a ieși din Asistentul aliniere și continuă cu a doua combinație de taste.

Aliniază o fereastră într-un colț
Aliniază o fereastră într-un colț

După ce un colț este ocupat, deschide altă fereastră de aplicație și folosește aceleași combinații de taste pentru a o alinia în alt colț. Dacă aliniezi primele două ferestre una peste alta, Asistentul aliniere apare pentru a umple cealaltă jumătate. Dar le poți pune în colțuri diferite pentru a evita asta. Ține cont că Asistentul aliniere apare numai când nu există niciun dubiu despre care parte a ecranului trebuie completată.

Plasarea ferestrelor în colțuri opuse evită Asistentul aliniere
Plasarea ferestrelor în colțuri opuse evită Asistentul aliniere

Poți folosi aceeași metodă pentru a alinia o a treia fereastră. Asistentul aliniere nu mai poate fi evitat în acest caz și apare dornic să te ajute cu ultimul colț. Alege o a patra fereastră pentru a o alinia și ai terminat.

Folosește Asistentul aliniere pentru a termina de împărțit ecranul în patru
Folosește Asistentul aliniere pentru a termina de împărțit ecranul în patru

Cum aliniezi ferestre în cele patru colțuri folosind mouse-ul în Windows 10

Când vine vorba de a împărți ecranul în patru, mouse-ul este cel mai rapid mod de a o face. Apasă pe bara de titlu a aplicației pentru a o apuca și trage-o într-unul din cele patru colțuri ale ecranului pentru a face să apară chenarul transparent. Dă drumul butonului de mouse când ești mulțumit de previzualizarea plasării.

Chenarul transparent arată colțul pentru fereastra ta
Chenarul transparent arată colțul pentru fereastra ta

Apoi, poți deschide altă fereastră pe care vrei s-o folosești și poți face același lucru. Asistentul aliniere apare pentru a te ajuta când jumătate sau un sfert de ecran rămâne liberă. Dacă ai ecran tactil, poți folosi degetul pentru a trage și plasa aplicații în colțurile ecranului cu această metodă. Cu toate astea, este posibil să îți ia căteva încercări pentru că chenarul nu apare mereu când vine vorba de Aliniere colț.

Cum împarți ecranul când folosești mai multe monitoare în Windows 10

Alinierea ferestrelor una lângă alta merge aproape la fel în Windows 10 când ai două sau mai multe monitoare. Pentru a afla mai multe, citește: Cum faci două aplicații din Windows să ocupe fiecare câte o jumătate de ecran, când ai două monitoare.

Folosirea alinierii cu mai multe monitoare
Folosirea alinierii cu mai multe monitoare

Câte aplicații folosești cu alinierea din Windows 10?

Ne place funcția de împărțire a ecranului din Windows 10, dar o folosim, de obicei, doar cu două ferestre. Adăugarea mai multor aplicații le face prea mici pentru monitoarele noastre și ajungem să pierdem timp încercând să găsim informația pe care o căutam. Ție cum ți se pare? Ai un monitor destul de mare încât să poți folosi patru ferestre de aplicații? Folosești împărțirea ecranului pentru muncă sau distracție? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Recomandate Windows