Cum formatezi un card SD, un stick USB sau o partiție, în Windows

Vrei să știi cum se formatează tot felul de dispozitive și unități de stocare, pe calculatorul tău cu Windows? Ai nevoie să formatezi un card de memorie SD, un stick de memorie USB, un hard disk extern USB ori o partiție de pe hard disk-ul ori SSD-ul calculatorului tău? Nu contează ce tip de unitate de stocare vrei să formatezi, acest ghid îți va arăta cum se face:

Înainte de a merge mai departe, fă o copie de siguranță a datelor și alege sistemul de fișiere potrivit

Nu contează dacă vrei să formatezi un stick de memorie USB, un card SD ori o partiție. Înainte de a formata unitatea respectivă, vezi dacă nu cumva ai nevoie de datele de pe ea. Dacă da, atunci realizează o copie de siguranță pe un alt dispozitiv, pentru a le putea folosi mai târziu. Dacă formatezi unitatea respectivă, nu vei putea recupera datele pierdute, decât cu mare greutate și doar folosind aplicații specializate pentru recuperararea datelor. Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, citește acest articol: Cele mai bune aplicații pentru recuperarea fișierelor - 5 dintre cele mai populare programe.

Cum formatezi un card de memorie SD, în Windows

Dintre toate dispozitivele de stocare pe care le poți formata, cardurile SD sunt cel mai greu de formatat pe un calculator cu Windows. În primul rând, trebuie să afli ce fel de card SD ai: un microSD, un miniSD ori un card SD standard. Poți vedea cum diferă în mărime, în poza de mai jos. Cel mai mic este cardul microSD iar cel mai mare este cardul standard SD.

Sursa imaginii:Wikipedia

Trebuie să introduci cardul SD într-un cititor de carduri de pe calculatorul tău. În funcție de calculatorul pe care-l ai, s-ar putea să ai un cititor de carduri SD pentru carduri de o altă dimensiune decât cardul tău. De exemplu, unele laptop-uri au cititoare pentru carduri miniSD și tu poate folosești un card microSD.

Dacă aceasta este situația cu care te confrunți, trebuie să folosești un adaptor în care să bagi cardul tău SD, care să se potrivească cititorului de pe calculator. Mai jos poți vedea o poză cu diferitele tipuri de adaptoare pe care le poți găsi pe piață.

Sursa imaginii:Wikipedia

Dacă PC-ul tău nu are port ori cititor pentru carduri SD și nu vrei să ai multe adaptoare, poți cumpăra un cititor universal pentru carduri SD, care merge cu toate formatele pentru astfel de carduri și care poate fi conectat la calculator folosind un port USB. O recomandare potrivită și ieftină este Card reader + hub USB 2.0 A+, 3 porturi USB 2.0 + 4 sloturi card.

După ce ai rezolvat problema conectării cardului SD la calculatorul tău cu Windows, așteaptă ca acesta să fie detectat de sistemul de operare.

Dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1, deschide File Explorer și mergi la Acest PC. Pe partea dreaptă, în lista “Dispozitive și unități”, fă clic dreapta ori apasă și ține apăsat pe unitatea pe care vrei să o formatezi. În meniul contextual, alege Formatare.

Dacă folosești Windows 7, deschide Windows Explorer și mergi la Computer. În secțiunea “Unități cu stocare detașabilă”, fă clic dreapta pe unitatea care reprezintă cardul SD și, în meniul care se afișează, dă clic pe Formatare.

Pașii următori sunt la fel în toate versiunile de Windows: fereastra Formatare este deschisă. Aici poți vedea capacitatea cardului SD, sistemul de fișiere folosit, mărimea unității de alocare și eticheta volumului respectiv. Poți schimba acești parametri așa cum dorești. Dacă vrei să restaurezi sistemul de fișiere și mărimea unității de alocare implicite pentru unitatea de stocare respectivă, apasă butonul “Restaurare setări implicite pentru dispozitiv”. O întrebare pe care ți-o vei pune este: să execut o formatare rapidă ori una completă? Dacă alegi o formatare rapidă pentru cardul de memorie SD, procesul va dura mult mai puțin dar datele care au fost stocate pe el vor fi mult mai ușor de recuperat folosind aplicații specializate pentru această sarcină. Dacă ai avut probleme cu coruperea datelor pe cardul SD, este mai bine să nu folosești formatarea rapidă și să aștepți mai mult timp, pentru ca formatarea completă să fie realizată. Când ai terminat de configurat modul în care vrei să faci formatarea, apasă pe butonul Start.

Windows te avertizează că urmează să șteargă toate fișierele de pe unitatea de stocare respectivă. Pentru a merge mai departe, apasă pe OK și așteaptă ca formatarea să fie realizată. Când s-a terminat, Windows îți spune “Formatare terminată”. Apasă OK și ai terminat. Acum poți scoate cardul de memorie SD din calculator, pentru a îl putea folosi pe alte dispozitive.

Cum formatezi un stick de memorie USB ori un hard disk extern, în Windows

Dacă ai un stick de memorie USB ori un hard disk extern USB, procedura este mai simplă decât în cazul cardurilor de memorie SD. Trebuie doar să introduci unitatea respectivă într-un port USB liber. Dacă ai o unitate care folosește USB 3.0 și doar un port USB 2.0 liber, este în regulă deoarece cele două standarde sunt compatibile.

Dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1, deschide File Explorer și mergi la Acest PC. Pe partea dreaptă, în lista “Dispozitive și unități”, fă clic dreapta ori apasă și ține apăsat pe unitatea pe care vrei să o formatezi. În meniul contextual, alege Formatare.

Dacă folosești Windows 7, deschide Windows Explorer și mergi la Computer. În secțiunea “Unități cu stocare detașabilă”, fă clic dreapta pe unitatea care reprezintă dispozitivul pe care vrei să-l formatezi și, în meniul care se afișează, dă clic pe Formatare.

Se deschide fereastra Formatare, unde poți vedea capacitatea unității de stocare, sistemul de fișiere folosit, mărimea unității de alocare și eticheta volumului. Poți configura orice parametru dorești. Dacă vrei să restaurezi sistemul de fișiere și mărimea unității de alocare implicite pentru unitatea de stocare respectivă, apasă butonul “Restaurare setări implicite pentru dispozitiv”. O întrebare pe care ți-o vei pune este: să execut o formatare rapidă ori una completă? Dacă alegi o formatare rapidă, procesul va dura mult mai puțin dar datele care au fost stocate vor fi mult mai ușor de recuperat folosind aplicații specializate pentru această sarcină. Dacă ai avut probleme cu coruperea datelor, este mai bine să nu folosești formatarea rapidă și să aștepți mai mult timp, pentru ca formatarea completă să fie realizată. Dacă ai de formatat un hard disk extern cu o capacitate mare de stocare, formatarea completă va dura foarte mult timp. Când ai terminat de configurat modul în care vrei să faci formatarea, apasă butonul Start.

Windows te informează că va șterge toate datele de pe disc. Apasă OKpentru a continua.

Când s-a terminat, Windows îți spune “Formatare terminată. Apasă pe OKși ai terminat.

Acum poți deconecta unitatea de stocare respectivă din calculator, dacă vrei să faci asta.

Cum formatezi o partiție internă a calculatorului tău cu Windows

Înainte de a formata o partiție de pe calculatorul tău cu Windows, trebuie să te asiguri că nu mai ai date utile rămase pe ea. Realizează o copie de siguranță a lor și apoi începe procedura de formatare.

Dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1, deschide File Explorer și mergi la Acest PC. Pe partea dreaptă, în lista “Dispozitive și unități”, fă clic dreapta ori apasă și ține apăsat pe partiția pe care vrei să o formatezi. În meniul contextual, alege Formatare.

Dacă folosești Windows 7, deschide Windows Explorer și mergi la Computer. În secțiunea “Unități cu stocare detașabilă”, fă clic dreapta pe partiția pe care vrei să o formatezi și, în meniul care se afișează, dă clic pe Formatare.

Se deschide fereastra Formatare, unde poți vedea capacitatea unității de stocare, sistemul de fișiere folosit, mărimea unității de alocare și eticheta volumului. Poți configura orice parametru dorești. Dacă vrei să restaurezi sistemul de fișiere și mărimea unității de alocare implicite pentru partiția respectivă, apasă butonul “Restaurare setări implicite pentru dispozitiv”. O întrebare pe care ți-o vei pune este: să execut o formatare rapidă ori una completă? Dacă alegi o formatare rapidă, procesul va dura mult mai puțin dar datele care au fost stocate vor fi mult mai ușor de recuperat folosind aplicații specializate pentru această sarcină. Dacă ai avut probleme cu coruperea datelor, este mai bine să nu folosești formatarea rapidă și să aștepți mai mult timp, pentru ca formatarea completă să fie realizată. Formatarea completă va dura foarte mult timp pe partiții de dimensiuni mari. Când ai terminat de configurat modul în care vrei să faci formatarea, apasă pe butonul Start.

Windows te informează că va șterge toate datele de pe disc. Apasă OKpentru a continua.

Când s-a terminat, Windows îți spune “Formatare terminată”. Apasă pe OKși ai terminat.

Concluzie

Acum știi cum se formatează toate unitățile de stocare populare, pe un calculator cu Windows: carduri de memorie SD, stick-uri de memorie USB, hard disk-uri externe și partiții de pe hard disk-ul ori SSD-ul intern calculatorului tău. Dacă ai întrebări despre acest proces, nu ezita să folosești formularul de comentarii de mai jos.