Cum pornești Restaurare Sistem când nu mai poți intra în Windows?

Restaurare Sistem este o unealtă care ne ajută să restaurăm Windows la un stadiu precedent de funcționare atunci când avem probleme. Dar există momente când problemele sistemul de operare sunt atât de mari încât nu ne mai putem intra în Windows pentru a porni Restaurare Sistem. Ce facem atunci? Cum pornim Restaurare Sistem într-un astfel de scenariu? Haideți să aflăm din acest ghid.

Pornește Restaurare Sistem folosind opțiunile avansate de depanare din Windows 8 și Windows 8.1

În Windows 8 și Windows 8.1, trebuie să ajungem la ecranul cu opțiuni avansate de pornire. Procedura pentru a ajunge la el nu este chiar atât de intuitivă și implică folosirea unui disc sau a unei memorii USB cu unelte de recuperare.

În Windows 8, folosiți un disc cu unelte de reparare a sistemului și porniți de pe el. Găsiți aici un ghid despre cum se crează unul: Crează un CD/DVD de reparare a sistemului în Windows 7 & Windows 8.

În Windows 8.1 trebuie să creați o memorie USB cu unelte de recuperare și să porniți de pe ea. Găsiți aici un ghid despre cum se crează o astfel de memorie Crează o unitate de recuperare USB cu unelte pentru Windows 8 & Windows 8.1.

Porniți de pe discul sau memoria USB creată și, odată încârcată, veți avea mai multe opțiuni la dispoziție. Alegeți Depanare (Troubleshoot).

După aceea alegeți Opțiuni complexe (Advanced options).

Acum aveți de ales între mai multe unelte pentru recuperarea sistemului. Alegeți Restaurare sistem (System Restore).

Windows se va încărca și va porni Restaurare Sistem (System Restore). De la acest punct, întreaga interfață de lucru va fi cel mai probabil în engleză și, de aceea, ghidul nostru va folosi doar capturi de ecran în engleză pentru pașii următori.

La început sunteți rugați să alegeți un cont de administrator. Alegeți contul pe care doriți să-l folosiți. Pe calculatorul nostru aveam doar un singur utilizator definit.

După aceea trebuie să introduceți parola pentru acel cont. Vă rugăm să fiți atenți la faptul că Windows vă spune ce fel de tastatură folosește (1). Dacă trebuie să o schimbați apăsați Change keyboard layout (Schimbă limba de introducere la tastatură) (2) și alegeți o altă limbă din cele disponibile. După aceea introduceți parola în câmpul disponibil (3) și apăsați Continue (Continuă) (4).

Resturare Sistem este pornit și-l puteți folosi pentru a restaura Windows 8 sau Windows 8.1 la un stadiu precedent la care funcționa corect.

Pornește Restaurare Sistem folosind opțiunile avansate de depanare din Windows 7

În Windows 7 este ceva mai simplu să ajungeți la ecranul cu opțiuni avansate de pornire și depanare (ecran numit Advanced Boot Options).

Imediat ce porniți calculatorul, apăsați F8 pe tastatură, înainte de a se încărca Windows 7. Se va încărca ecranul Advanced Boot Options (Opțiuni Avansate de Pornire). Alegeți Repair Your Computer (Repară-ți Calculatorul).

O altă metodă este să folosiți un disc cu unelte de reparare a sistemului și să porniți de pe el. Găsiți aici un ghid despre cum se crează unul: Crează un CD/DVD de reparare a sistemului în Windows 7 & Windows 8.

Este încărcată lista cu unelte de recuperare. Odată terminat procesul de încărcare, sunteți rugați să alegeți limba ce va fi folosită pentru tastatură. Alegeți limba dorită și apăsați Next (Următorul).

Sunteți rugați să alegeți un utilizator care are drepturi de administrator și să-i introduceți parola. Faceți asta și apăsați pe OK.

Sunt afișate toate uneltele de recuperare disponibile. Alegeți System Restore (Restaurare Sistem).

În câteva momente este afișat Restaurare Sistem (System Restore) și-l puteți folosi pentru a readuce sistemul la un stadiu funcțional din trecut.

Concluzie

Acum știți cum se porneste Restaurare Sistem atunci când nu mai puteți intra în Windows. Vă va fi mai ușor să vă reparați sistemul atunci când acesta are probleme. Dar, pentru a fi siguri că totul va fi OK, nu ezitați să creați acum un disc sau o memorie USB cu uneltele de recuperare necesare. Vă veți bucura că ați făcut asta atunci când veți avea probleme.