Cum setezi un server proxy în Chrome, Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge și Opera

Dacă te plimbi mult cu laptopul ori tableta, inclusiv în rețele corporate care folosesc servere proxy, atunci trebuie să știi cum setezi folosirea unui server proxy în browserul tău favorit, ca să poti naviga pe internet. Acest tutorial îți arată cum se schimbă serverul proxy în toate navigatoarele web importante, pentru Windows: Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge și Opera. Avem multe lucruri de arătat, așa că hai să începem:

Cum setezi un server proxy în Internet Explorer

Am început cu navigatorul web Internet Explorer pentru că setările de proxy pe care le faci în acest browser afectează restul sistemului de operare Windows. De exemplu, alte navigatoare web cum ar fi Google Chrome și Opera, folosesc setările de proxy ale Internet Explorer. În Windows 10 și Windows 8.1, aplicațiile moderne se conectează la internet folosind aceleași setări de proxy ș.a.m.d.

Dacă ai Windows 10 și nu vrei să folosești Internet Explorer pentru a-ți seta proxy-ul, poți urmări și instrucțiunile din acest ghid: Cum setezi un server proxy în Windows 10 și cum îl oprești. Aceste setări se vor aplica și pentru Google Chrome, Opera, Microsoft Edge și Firefox.

Dacă ai Windows 7 sau Windows 8.1, pornește Internet Explorer și mergi la Instrumente (Tools). Poți apăsa și tastele Alt+X pentru accesa acest meniu, nu doar mouse-ul. Apoi, dă clic pe Opțiuni internet.

În fereastra Opțiuni Internet, apasă pe fila Conexiuni și apoi pe butonul Setări LAN din partea de jos.

Se deschide fereastra “Setări pentru rețeaua locală (LAN)”. Dacă folosești un server proxy cu o adresă URL asemănătoare unui sait web, bifează căsuța care spune: “Utilizare script automat de configurare”. Apoi, introdu adresa în câmpul Adresă.

Dacă vrei să folosești un server proxy care poate fi accesat doar printr-o adresă IP și un anumit port, bifează căsuța care spune: “Utilizare server proxy pentru rețeaua locală”. Apoi, în câmpul adresă introdu IP-ul serverului și apoi portul, în câmpul următor. Dacă ești într-o rețea de business, este posibil să fie nevoie să bifezi și căsuța care spune: “Evitare server proxy pentru adresele locale”, pentru ca serverul proxy să nu fie folosit atunci când vrei să accesezi saituri și servicii din rețeaua locală. Când ai terminat de configurat tot, în fereastra “Setări pentru rețeaua locală (LAN)” apasă OK și apoi același buton în fereastra Opțiuni Internet.

Cum setezi un server proxy în Google Chrome pentru Windows

Google Chrome nu oferă nicio opțiune pentru configurarea unui server proxy pentru că folosește setările din Internet Explorer ori din Windows. Dar, poți porni procesul de configurare al unui server proxy în Google Chrome, pentru ca browser-ul să-ți deschidă fereastra Opțiuni Internet, prezentată în secțiunea precedentă a acestui ghid.

Dacă ai Windows 10, cel mai rapid mod pentru a seta un server proxy este să urmezi instrucțiunile din acest ghid: Cum setezi un server proxy în Windows 10 și cum îl oprești. Aceste setări se vor aplica și pentru Google Chrome.

Dacă folosești Windows 7 sau Windows 8.1 și vrei să pornești configurarea din Google Chrome, în fereastra browser-ului, apasă pe butonul “Personalizați și controlați Google Chrome, din colțul dreapta-sus. Este reprezentat de trei puncte, unul sub celălalt, la fel ca în captura de ecran de mai jos. Apoi, apasă pe Setări.

Se deschide o listă foarte lungă cu setări și niciuna nu este despre setarea unui proxy. Pentru a extinde lista de setări disponibile, derulează în jos până găsești o legătură care spune: “Afișează setările avansate”.

Lista este extinsă. Derulează în jos, până la secțiunea Rețea. Apasă pe butonul “Modifică setările proxy” și se deschide fereastra Opțiuni Internet din Windows.

În fereastra Opțiuni Internet, apasă pe fila Conexiuni și apoi pe butonul Setări LAN din partea de jos.

Se deschide fereastra “Setări pentru rețeaua locală (LAN)”. Poți bifa “Utilizare script automat de configurare” și să introduci o adresă URL a scriptului de configurare pentru serverul proxy ori poți să bifezi căsuța care spune: “Utilizare script automat de configurare” și să introduci adresa IP și portul serverului proxy. Când ai terminat de configurat tot, în fereastra “Setări pentru rețeaua locală (LAN)” apasă OK și apoi același buton în fereastra Opțiuni Internet.

Setările tale de proxy sunt acum active atât pentru Google Chrome cât și pentru Internet Explorer, cât și pentru sistemul de operare și aplicațiile care folosesc setările din Internet Explorer.

Cum setezi un server proxy în Firefox

În mod implicit, Firefox folosește setările proxy din Windows sau din Internet Explorer. Dar, există setări individuale, care pot fi activate doar pentru Firefox. Pentru a le accesa, apasă pe butonul Deschide Meniu din colțul dreapta sus. Arată ca trei linii paralele. Apoi, în meniul care se deschide, apasă pe Opțiuni.

În fila Opțiuni, mergi la secțiunea Avansat, din partea stângă. Apoi, dă clic pe fila Rețea din partea dreaptă. Aici vei găsi o secțiune numită Conexiune. Apasă pe butonul Setări din această secțiune.

Aici vei găsi multe setări despre conexiunile prin proxy. Așa cum vezi în captura de ecran de mai jos, Firefox folosește în mod implicit setările sistemului de operare Windows.

Pentru a folosi alte setări proxy pentru Firefox, alege “Configurarea manuală a proxy-ului” și introdu setările pe care le dorești. Spre deosebire de alte navigatoare web, Firefox îți permite să configurezi diferite servere proxy pentru tipuri diferite de trafic: HTTP, SSL, FTP ș.a.m.d. Dacă nu vrei să folosești serverul proxy configurat de tine pentru anumite adrese din rețea, le poți adăuga urmate de virgulă, în câmpul “Fără proxy pentru”.

Pentru a îți salva setările, apasă pe OK și închide file Opțiuni.

Citește următoarea pagină a acestui ghid pentru a afla cum setezi un server proxy în Microsoft Edge și în Opera, precum și modul în care dezactivezi utilizarea unui proxy.