Cum te conectezi la rețelele wireless ascunse, în Windows 10

Într-un tutorial anterior, am arătat cum te poți conecta la o rețea wireless ce își distribuie numele. În timp ce acesta este un proces foarte simplu ce implică doar introducerea unei parole, nu același lucru îl putem spune și despre conectarea la o rețea ascunsă. Rețelele wireless ascunse nu își distribuie numele, așa că ele nu sunt vizibile în lista de rețele disponibile la care te poți conecta de pe orice dispozitiv. Totuși, asta nu înseamnă că nu te poți conecta la o rețea ascunsă: poți, dar va trebui să îi știi SSID-ul (numele), precum și toate celelalte detalii de securitate ale ei. Acest tutorial include instrucțiuni pas cu pas pentru cum să te conectezi la o rețea wireless ascunsă, în Windows 10.

Cum găsești detaliile rețelei tale wireless ascunse

Atunci când te conectezi la o rețea ce își distribuie numele, cea mai mare parte a configurării rețelei este făcută automat. Tot ce trebuie să faci este să scrii parola sau să apeși pe butonul WPS. Când te conectezi la o rețea ascunsă trebuie să îi cunoști informațiile de securitate și să le introduci manual.

Accesează meniul de configurare al router-ului. În general poți face acest lucru dacă scrii adresa sa IP în bara de adresă din browser-ul tău.

Selectează secțiunea de setări wireless și notează numele rețelei (sau SSID-ul) și tipul ei de securitate. Dacă rețeaua ta folosește WEP, notează parola WEP. Dacă folosești WPA-PSK sau WPA2-PSK, notează parola Pre-shared. Dacă nu folosești nici un fel de securitate, vei avea nevoie doar de SSID.

NOTĂ: Tipurile de securitate pe care le-am menționat mai sus sunt cele mai frecvent folosite în rețelele de domiciliu. WPA, WPA2 și 802.1x se găsesc de obicei în rețelele din corporații, unde un administrator se ocupă de configurările de acest gen.

Înainte de a încerca să te conectezi, asigură-te că te afli în aria de acoperire a rețelei wireless ascunse.

Cum te conectezi la o rețea wireless ascunsă, în Windows 10

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să deschizi Network and Sharing Center (Centrul de rețea și partajare). Cea mai rapidă metodă de a face acest lucru este să dai clic dreapta sau să ții apăsat pe iconița de rețea din zona de notificare și să selectezi "Open Network and Sharing Center" ("Deschidere Centrul de rețea și partajare").

În Network and Sharing Center (Centrul de rețea și partajare), apasă pe "Set up a new connection or network" ("Configurare conexiune sau rețea nouă").

Selectează "Manually connect to a wireless network" ("Conectare manuală la o rețea fără fir") și apasă pe Next (Următorul).

Introdu informațiile de securitate ale rețelei tale, în câmpurile corespunzătoare, după cum urmează:

  1. Scrie SSID-ul în câmpul Network name (Nume rețea).
  2. În câmpul Security type (Tip securitate) alege tipul de securitate folosit de rețeaua ta wireless ascunsă. Unele routere pot numi acest lucru metodă de autentificare. În funcție de tipul pe care îl alegi, Windows îți poate cere să specifici și un tip de criptare.
  3. În câmpul Security key (Cheie securitate), scrie parola folosită de rețeaua ta wireless.
  4. Dacă nu vrei ca alții să poată vedea parola pe care o scrii, bifează caseta "Hide characters" ("Ascunde caractere").
  5. Pentru a te conecta automat la această rețea, bifează caseta "Start this connection automatically" ("Pornește această conexiune automat").
  6. Ar trebui să bifezi și caseta "Connect even if the network is not broadcasting" ("Conectare chiar dacă rețeaua nu își distribuie numele").

Odată ce ai introdus toate informațiile solicitate, apasă butonul Next (Următorul).

Windows 10 îți va spune că rețeaua wireless a fost adăugată cu succes. Apasă Close (Închide) și ai terminat procesul.

Dacă te afli în aria de acoperire a rețelei, dispozitivul tău Windows 10 se va conecta acum automat la ea.

Concluzie

După cum ai văzut, procedura de conectare la o rețea ascunsă este ceva mai complexă față de simpla introducere a unei parole pentru o rețea WiFi ce își distribuie numele. În cazul în care te întrebi dacă merită efortul, e de discutat. Ascunderea SSID-ului te poate proteja de hackerii slabi, dar nu ar încetini deloc unul bun. În cele din urmă, dacă ascunderea SSID-ului te face să te simți mai în siguranță, ascunde-l. Dar, indiferent de ce alegi, asigură-te că folosești o parolă și o criptare sigură.