2 moduri de conectare la reţele wireless ascunse, în Windows 10

Rețelele WiFi ascunse nu-și distribuie numele, astfel încât ele nu sunt vizibile în lista cu rețele wireless pe care o afișează Windows 10. Dar, asta nu înseamnă că nu te poți conecta la o reţea ascunsă: poţi, dar va trebui să îi ştii SSID-ul (numele), parola precum şi alte detalii de securitate. Iată două metode prin care te poți conecta la rețele WiFi ascunse, care funcționează pe laptopuri, tablete și dispozitive hibride cu Windows 10:

Găsește detaliile de conectare ale rețelei WiFi ascunsă

Atunci când te conectezi la o reţea care îşi publică numele pentru a fi vizibilă, cea mai mare parte a configurării reţelei este realizată automat. Tot ce trebuie să faci este să scrii parola sau să apeşi pe butonul WPS de pe router. Când te conectezi la o reţea ascunsă trebuie să îi cunoşti informaţiile de securitate şi să le introduci manual. Iată ce informații sunt necesare:

  • Numele rețelei, cunoscut și drept SSID (Service Set Identifier)
  • Parola pentru conectarea la rețea
  • Tipul de criptare (securitate) folosit pentru parolă. Dacă reţeaua foloseşte WEP, notează parola WEP. Dacă foloseşte WPA-PSK sau WPA2-PSK, notează parola Pre-shared. Dacă nu foloseşti niciun fel de securitate, ai nevoie doar de SSID.

Aceste informații sunt obținute de la proprietarul rețelei, de la administratorul IT (dacă te afli într-un mediu de business) sau de pe routerul tău (dacă ești acasă).

Accesează meniul de configurare al router-ului. În general, poţi face acest lucru dacă scrii adresa sa IP în bara de adresă din browser-ul tău. Înainte de a încerca să te conectezi, asigură-te că te afli în aria de acoperire a reţelei wireless ascunse.

Metoda 1: Folosește expertul Windows 10 pentru conectarea la rețele wireless

Windows 10 face ușoară conectarea la rețele WiFi vizibile, care își publică numele. Dar, conectarea la rețele ascunse este mai puțin intuitivă.

În primul rând, deschide lista de rețele wireless, apăsând pe simbolul WiFi din zona de notificare de pe bara de activități (colțul dreapta-jos al ecranului). Dacă nu vezi această pictogramă, citește acest tutorial pentru a o aduce înapoi: Cum setezi ce iconiţe sunt afişate pe bara de activități din Windows 10, în zona de notificări.

Windows 10 afișează toate rețelele wireless vizibile în zona ta. Derulează această listă în jos.

Vei vedea o rețea WiFi numită Rețea ascunsă (Hidden Network). Apasă pe numele său și asigură-te că este selectată opțiunea "Conectare automată" (Connect automatically). Apoi, apasă pe Conectare (Connect).

Ți se cere să introduci numele rețelei wireless ascunse. Introdu numele rețelei și apasă Următorul (Next).

Acum ești rugat(ă) să introduci parola (ori cheia de securitate) pentru conectarea la rețea. După ce o introduci, apasă Următorul (Next).

Windows 10 are nevoie de câteva secunde pentru a se conecta la rețeaua WiFi ascunsă. Dacă totul a mers bine ți se cere să permiți PC-ului tău să poată fi descoperit de alte PC-uri și dispozitive din rețea. Alege Da sau Nu, în funcție de ceea ce dorești.

Această alegere configurează profilul de rețea și setările de partajare active. Dacă vrei să afli mai multe și să înțelegi rolul acestei alegeri, citește acest ghid: Ce sunt locațiile de rețea în Windows?.

Acum ești conectat(ă) la rețeaua wireless.

Metoda 2: Folosește Panoul de Control și expertul "Conectare manuală la o rețea fără fir"

Dacă opțiunile prezentate în prima metodă din acest ghid nu sunt disponibile pe sistemul tău cu Windows 10, înseamnă că folosești o versiune mai veche de Windows 10. Dacă vrei să știi ce versiune folosești, citește acest tutorial: Ce versiune, ediție și tip de Windows 10 am instalat?

În acest caz trebuie să încerci altă metodă: Deschide Panoul de Control (Control Panel) și mergi la "Rețea și internet -> Centru de reţea şi partajare" ("Network and Internet -> Network and Sharing Center"). Acolo, dă clic pe legătura care spune: "Configurare conexiune sau reţea nouă" ("Set up a new connection or network").

Selectează "Conectare manuală la o reţea fără fir" ("Manually connect to a wireless network") şi apasă pe Următorul (Next).

Introdu informaţiile de securitate ale reţelei, în câmpurile corespunzătoare, după cum urmează:

  • Scrie SSID-ul sau numele rețelei în câmpul Nume reţea (Network name).
  • În câmpul Tip securitate (Security type) alege tipul de securitate folosit de reţeaua wireless ascunsă. Unele routere pot numi acest lucru metodă de autentificare. În funcţie de tipul pe care îl alegi, Windows 10 îţi poate cere să specifici şi un tip de criptare.
  • În câmpul Cheie securitate (Security key), scrie parola folosită de reţeaua wireless.
  • Dacă nu vrei ca alţii să poată vedea parola pe care o scrii, bifează caseta "Ascundere caractere" ("Hide characters").
  • Pentru a te conecta automat la această reţea, bifează caseta "Pornire automată a acestei conexiuni" ("Start this connection automatically").

Când ai terminat de completat tot, apasă pe Următorul (Next).

NOTĂ: Dacă bifezi şi caseta "Conectare chiar dacă reţeaua nu difuzează" ("Connect even if the network is not broadcasting"), Windows 10 va căuta rețeaua ascunsă de fiecare dată când nu este conectat la o rețea, chiar dacă rețeaua ascunsă nu este în zona respectivă. Asta poate reprezenta un risc de securitate și un profesionist va putea intercepta această căutare după rețeaua ascunsă.

Windows 10 îţi spune că reţeaua fără fir a fost adăugată cu succes. Apasă Închidere (Close) şi ai terminat.

Dacă te afli în aria de acoperire a reţelei ascunse, dispozitivul tău cu Windows 10 se va conecta automat la ea.

Tu folosești rețele WiFi ascunse?

După cum ai văzut, procedura de conectare la o reţea fără fir ascunsă este ceva mai complexă faţă de simpla introducere a unei parole pentru o reţea WiFi care îşi distribuie numele. În cazul în care te întrebi dacă merită efortul, este de discutat. Ascunderea SSID-ului te poate proteja de hackerii slabi, dar nu ar încetini deloc unul bun. La final, spune-ne dacă ai ales să folosești rețele wireless ascunse și de ce. Comentează mai jos și hai să discutăm.