Cum folosești aplicația Decupaj și schiță pentru a face capturi de ecran în Windows 10

Începând cu October 2018 Update, Windows 10 include un nou instrument numit Decupaj și schiță (Snip & Sketch). Este o aplicație simplă care înlocuiește Instrumentul de decupare și cu care poți să faci capturi de ecran pe dispozitivul tău cu Windows 10, precum și să le editezi. Dacă vrei să afli cum poți să deschizi Decupaj și schiță și cum să o folosești pentru a face capturi de ecran, citește acest tutorial:

NOTĂ: Instrumentul Decupaj și schiță (Snip & Sketch) este disponibil începând cu Windows 10 October 2018 Update. Dacă ai o versiune mai veche de Windows, nu poți să folosești această aplicație. Dacă nu știi ce versiune de Windows 10 ai, citește acest tutorial: Ce versiune, ediție și tip de Windows 10 am instalat?.

Cum deschizi aplicația Decupaj și schiță în Windows 10

Una dintre cele mai ușoare metode de a deschide aplicația Decupaj și schiță este să apeși pe scurtătura sa din Meniul Start.

Scurtătura pentru Decupaj și schiță din Windows 10

O metodă alternativă de a deschide Decupaj și schiță este să folosești căutarea. Apasă pe butonul de căutare de pe bara de activități, scrie cuvântul decupaj și apoi apasă pe rezultatul Decupaj și schiță.

Folosirea căutării pentru a găsi Decupaj și schiță

Cum faci capturi de ecran cu aplicația Decupaj și schiță din Windows 10

Există mai multe metode de a face capturi de ecran cu Decupaj și schiță. Dacă ai deschis deja aplicația Decupaj și schiță, ar trebui să vezi o fereastră similară cu aceasta:

Aplicația Decupaj și schiță

În fereastra Decupaj și schiță, în colțul din stânga sus, găsești un buton numit Nou. Pentru a începe crearea unei capturi de ecran, apasă pe Nou. Alternativ, poți să folosești și combinația de taste Ctrl + N.

Butonul Nou pentru crearea de capturi de ecran cu Decupaj și schiță

Reține și faptul că, în cazul în care fereastra Decupaj și schiță este mică, butonul Nou și restul meniului s-ar putea să fie afișat în partea de jos a ferestrei.

Butonul Nou pentru crearea de capturi de ecran cu Decupaj și schiță

După ce ai apăsat pe butonul Nou, tot ecranul se întunecă și, în partea centrală sus, apare un meniu mic cu câteva opțiuni.

Începerea creării unei capturi de ecran, cu Decupaj și schiță

Meniul afișat în partea de sus a ecranului îți oferă posibilitatea de a alege ce tip de captură de ecran vrei să realizezi:

  • Clip dreptunghiular - îl poți folosi pentru a realiza o captură parțială a ecranului tău, trăgând cursorul mouse-ului pe ecran pentru a crea o formă dreptunghiulară.
  • Clip formă liberă - poți folosi această opțiune pentru a crea o captură de ecran parțială, cu orice formă ai vrea, fără restricții din punct de vedere al formei și dimensiunii sale.
  • Clip ecran complet - această opțiune realizează imediat o captură a întregului ecran.

În mod implicit, prima opțiune - Clip dreptunghiular - este cea activă. Atunci când o folosești, dacă tragi cursorul mouse-ului pe ecran creează capturi de ecran cu forme dreptunghiulare, precum în imaginea de mai jos.

Realizarea unei capturi de ecran dreptunghiulare cu Decupaj și schiță

Dacă preferi să folosești una dintre celelalte opțiuni - Clip formă liberă sau Clip ecran complet - apasă pe cea pe care o preferi.

Opțiuni pentru realizarea de capturi de ecran cu Decupaj și schiță

Dacă alegi să folosești Clip formă liberă, poți să tragi cursorul mouse-ului pe ecran în orice fel vrei, pentru a realiza o captură de ecran cu orice formă și dimensiune vrei. Iată un exemplu:

Realizarea unei capturi de ecran parțiale, cu formă liberă

Dacă alegi să realizezi un Clip ecran complet, aplicația Decupaj și schiță face imediat o captură de ecran completă.

Realizarea unei capturi de ecran complete

După ce a făcut captura de ecran, aplicația Decupaj și schiță se deschide și îți arată noua captură. Acum poți să folosești aplicația pentru a edita captura de ecran, în cazul în care vrei asta.

Vizualizarea capturii de ecran cu Decupaj și schiță

Cum realizezi capturi de ecran cu aplicația Decupaj și schiță în Windows 10, folosind butonul său din Acțiunile rapide

Aplicația Decupa și schiță oferă și un buton în panoul de Acțiuni rapide, pe care îl poți folosi pentru a face mai rapid capturi de ecran. Pentru a ajunge la el, deschide panoul de Notificări și acțiuni apăsând pe butonul său din colțul dreapta jos al ecranului, sau glisând cu degetele dinspre partea dreaptă a ecranului (dacă ai un ecran tactil). De asemenea, poți să apeși pe tastele Windows + A. Apoi, apasă pe Extindere și ar trebui să vezi butonul Decupaj ecran.

Butonul Decupaj ecran din panoul de Acțiuni rapide

După ce ai apăsat pe butonul Decupaj ecran, aplicația Decupaj și schiță încarcă același meniu din partea centrală sus a ecranului, pe care îl poți folosi pentru a realiza capturi de ecran exact cum ți-am arătat în secțiunea anterioară a acestui tutorial.

Opțiunile de capturi de ecran din Decupaj și schiță

Cum realizezi capturi de ecran cu aplicația Decupaj și schiță în Windows 10, folosind butonul Print Screen

De asemenea, poți să setezi Windows 10 să realizeze capturi de ecran folosind aplicația Decupaj și schiță atunci când apeși pe butonul Print Screen de pe tastatură. Totuși, pentru a face acest lucru, este nevoie să schimbi o setare din aplicația Setări. Începe prin a deschide aplicația Setări - o metodă rapidă de a o face este să apeși pe tastele Windows + I. Apoi, mergi la Simplificare acces.

Setările Windows 10

În partea stângă a ferestrei, apasă pe Tastatură.

Setările de simplificare acces pentru tastatură din Windows 10

Derulează în partea dreaptă a ferestrei până găsești o setare numită "Comandă rapidă imprimare ecran" și activează comutatorul care spune "Utilizați butonul PrtScn pentru a deschide decuparea ecranului".

Utilizarea butonului PrtScn pentru realizarea de capturi de ecran

Imediat sub acea setare, Windows 10 îți spune că "În funcție de celelalte setări ale aplicației, poate fi necesar să reporniți PC-ul pentru a vedea această modificare.". Deși nu este obligatoriu. Cel mai bine este să îți repornești PC-ul astfel încât Windows 10 să nu aibă probleme la asocierea tastei Print Screen cu aplicația Decupaj și schiță. După aceea, atunci când vei apăsa tasta Print Screen, aplicația Decupaj și schiță ar trebui să afișeze opțiunile de capturi de ecran.

Opțiunile de captură de ecran din Decupaj și schiță

Îți place cum se realizează capturile de ecran cu aplicația Decupaj și schiță din Windows 10?

Noua aplicație Decupaj și schiță este mai bine integrată cu Windows 10 decât era vechiul Instrument de decupare și ar trebui să fie mai ușor de folosit. Ție îți place ce are de oferit și modul în care funcționează? Crezi că ar trebui îmbunătățită? Spune-ne părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos.