Cum folosești Centru Windows pentru mobilitate

Cum folosești Centru Windows pentru mobilitate

Încă de la primele laptopuri apărute, producătorii au inclus taste speciale de funcții pe tastaturi, oferind utilizatorilor acces rapid și ușor la anumite opțiuni comune. Totuși, ideile fiecărui producător despre ce este util sunt unice, așa că nu prea există consistență între ce primești de la un brand la altul. Microsoft a inclus Centru Windows pentru mobilitate direct în sistemul de operare, astfel că utilizatorii de laptopuri și tablete pot avea acces rapid la unele dintre cele mai utile setări pentru portabilitate. În acest tutorial, îți vom arăta cum se folosește Centru Windows pentru mobilitate în Windows 10:

Reclamă

Ce este Centru Windows pentru mobilitate (Windows Mobility Center)?

Centru Windows pentru mobilitate sau Windows Mobility Center este o aplicație creată pentru a oferi acces rapid la facilitățile și setările cele mai folosite de către utilizatorii de dispozitive mobile precum laptopuri, tablete și convertibile. Este important de reținut că nu ai acces la Centru Windows pentru mobilitate decât dacă ai un tip de calculator portabil.

Nu este o aplicație chiar populară și nu multă lume știe că aceasta există. Totuși, Microsoft o oferă în toate versiunile de Windows de după Vista, inclusiv în Windows 10. Printre lucrurile la care îți dă acces Centru Windows pentru mobilitate, cele pe care noi le considerăm a fi cele mai importante sunt setările pentru baterie, luminozitatea ecranului, volumul sunetului și modul de prezentare. Vom vorbi despre fiecare, în detaliu, în următoarea secțiune a acestui articol.

Centru Windows pentru mobilitate în Windows 10

Centru Windows pentru mobilitate în Windows 10

Centru Windows pentru mobilitate este inclus atât în ediția Pro, cât și în cea Home a Windows 10. Înainte de a-ți arăta cum se folosește Centru Windows pentru mobilitate, asigură-te că știi să îl deschizi, citind acest ghid: 10 metode de a deschide Centrul Windows pentru mobilitate în Windows.

Cum se folosește Centru Windows pentru mobilitate

Puterea Centrului Windows pentru mobilitate stă în interfața sa foarte simplă. În loc de apăsări pe mai multe taste unice sau navigare prin Meniul Start, poți folosi câteva cursoare și meniuri listă. Având în vedere că majoritatea funcțiilor extra de pe tastele laptopurilor sunt imprimate în culori care, de obicei, nu ies în evidență, utilizarea Centrului Windows pentru mobilitate te scapă de acele momente de priviri încordate necesare pentru a înțelege ce scrie pe taste.

Cursoarele Luminozitate ecran și Volum sunt clare prin definiție și probabil că le-ai mai folosit oricum și în afara Centrului Windows pentru mobilitate. Utilizează cursorul pe care îl vrei pentru a seta nivelul pe care îl vrei. Reducerea luminozității ecranului este una dintre metodele rapide și ușoare de a îți face bateria să țină mai mult. Deși planurile de alimentare scad automat luminozitatea ecranului tău, îți poți alege singur setarea mutând cursorul la un nivel care îți convine.

Centru Windows pentru mobilitate în Windows 10: Luminozitate și Volum

Centru Windows pentru mobilitate în Windows 10: Luminozitate și Volum

Dala numită Stare baterie îți spune instantaneu câtă energie electrică mai are bateria și îți permite să selectezi rapid unul din planurile de alimentare din Windows 10. Terminologia Microsoft îți oferă opțiunile Echilibrat, Economisire energie și Performanță înaltă.

Reclamă

Planul Echilibrat, care este și cel implicit, de obicei, permite sistemului Windows 10 să echilibreze automat economisirea de energie cu performanța. Celelalte două planuri sunt destul de clare în denumiri: alocă resurse pentru a maximiza autonomia pe baterie sau performanța sistemului. Merită să experimentezi cu toate cele trei setări pentru a afla care ți se potrivește cel mai bine.

În Stare baterie din Centru Windows pentru mobilitate, poți alege planul de alimentare

În Stare baterie din Centru Windows pentru mobilitate, poți alege planul de alimentare

Dala Ecran extern te ajută să configurezi o conexiune cu un ecran secundar. Dacă apeși pe butonul Conectare ecran, se deschid opțiunile de Proiectare din Windows 10 (combinație de taste: Win + P) ce îți permit să îți conectezi laptopul (sau tableta) la un al doilea ecran.

Conectarea unui ecran prin intermediul Centrului Windows pentru mobilitate din Windows 10

Conectarea unui ecran prin intermediul Centrului Windows pentru mobilitate din Windows 10

După ce ai realizat o conexiune la un monitor extern sau la un dispozitiv similar, Centru Windows pentru mobilitate își schimbă mesajul.

Centru Windows pentru mobilitate: Ecran conectat

Centru Windows pentru mobilitate: Ecran conectat

Dala “Centru de sincronizare” din Centru Windows pentru mobilitate te duce într-un loc numit tot Centru de sincronizare. Este vorba de o facilitate din sistemele de operare Windows ce îți permit să sincronizezi fișiere și foldere între PC-urile tale desktop și dispozitivele mobile precum laptopuri sau tablete.

Reclamă

Este un instrument vechi, ce putea fi util în versiunile mai vechi de Windows, dar care pare inutil în Windows 10, unde facilități precum Grupul de domiciliu local nu mai există, iar partajarea fișierelor este ceva ce Microsoft vrea să se realizeze cu ajutorul OneDrive. În plus, vechiul Centru de sincronizare se pare că are și probleme semnificative - cel puțin pe calculatoarele noastre, refuză să activeze Fișierele offline, acestea reprezentând practic funcția lui esențială.

Deschiderea Centrului de sincronizare din Centru Windows pentru mobilitate

Deschiderea Centrului de sincronizare din Centru Windows pentru mobilitate

În unele versiuni mai vechi de Windows, pregătirea unei prezentări era un proces consumator de timp și uneori chiar frustrant. Centru Windows pentru mobilitate face ca acest proces să devină incredibil de simplu. Când apeși pe Activare pentru prima dată, în dala “Setări pentru prezentare”, Windows 10 deschide o fereastră în care te întreabă dacă faci o prezentare.

Setări pentru prezentare din Centru Windows pentru mobilitate

Setări pentru prezentare din Centru Windows pentru mobilitate

Când apeși pe caseta “În acest moment susțin o prezentare”, Windows 10 dezactivează imediat toate setările de economisire de energie care ar putea să îți oprească ecranul, iar toate notificările de sistem ar trebui să fie amânate. De asemenea, poți alege să dezactivezi economizorul de ecran, să ajustezi volumul difuzoarelor și să modifici imaginea de fundal pentru desktop cu una care să nu distragă atenția de la prezentare.

Modificare Setări pentru prezentare

Modificare Setări pentru prezentare

După prima utilizare, Centru Windows pentru mobilitate transformă acel mic buton într-un comutator de pornire/oprire. În cazul în care ai nevoie să schimbi din nou setările pentru prezentări, o poți face rapid deschizând fișierul presentationsettings.exe din caseta Executare (Win + R).

Cum deschizi Setări pentru prezentare: execuți presentationsettings.exe

Cum deschizi Setări pentru prezentare: execuți presentationsettings.exe

Tu la ce folosești Centru Windows pentru mobilitate?

Centru Windows pentru mobilitate poate fi util dacă ai un calculator portabil precum un laptop, tabletă sau dispozitiv 2-în-1. Să ai opțiunea de a controla setările comune disponibile poate fi ceva util, mai ales dacă te chinui să îți aduci aminte ce funcții unice au tastele de pe laptopul tău. Cu acest centru, și pregătirea pentru o prezentare se face rapid, cu doar câteva apăsări. Dacă încă nu ai folosit Centru Windows pentru mobilitate, de ce nu îl încerci acum? S-ar putea să-ți placă. 🙂

Descoperă: Productivitate Economisire energie Ghiduri Hardware și sunete Programe Recomandate Windows