Întrebări simple: Ce este NFC (Near Field Communication)?

NFC este în primul rând un acronim folosit des în descrierea specificațiilor telefoanelor și tabletelor moderne. Dar ce înseamnă NFC? Ce face NFC? Există mulți posesori de telefoane scumpe cu NFC care nu știu de existența acestei tehnologii și cum poate fi folosită pentru a fi mai productivi. Dacă vreți să fiți utilizatori mai bine informați citiți acest articol despre NFC și aflați ce face și cum se folosește această tehnologie.

Ce este NFC?

NFC sau Near Field Communication (comunicare în câmp apropiat) este un set de standarde de comunicare fără fir, pe distanțe foarte scurte, cu consum redus de energie, ce permite ca două dispozitive să comunice între ele, atingându-le unul de celălalt ori punându-le unul lângă celalalt, la o distanță de maxim 10 centimetri.

Tehnologia NFC a fost inventată de o colaborare dintre Sony, Philips și Nokia. Primul telefon cu NFC a fost Nokia 6131, lansat în 2006. Primul telefon cu Android și NFC a fost Nexus S, lansat în 2010. Microsoft a adăugat suport nativ pentru NFC în sistemul de operare Windows Phone 8. Drept urmare, toate telefoanele cu Windows Phone produse începând cu 2012 ar trebui să aibă tehnologia NFC inclusă.

Această tehnologie a fost adoptată de sute de companii la nivel mondial și este folosită în dispozitive diverse, cum ar fi: telefoane, tablete, calculatoare, cărți de credit sau mașini. Evoluția aceste tehnologii și a standardului din spatele ei este administrată de NFC Forum - o organizație industrială non-profit. Forumul NFC are peste 100 de membri și include cele mai importante companii din lumea tehnologiei, inclusiv Microsoft, Intel ori Google. Toți producătorii importanți de telefoane mobile fac parte din acest forum.

Cu puteți face cu NFC?

NFC are un număr surprinzător de mare de utilizări. Cele mai întâlnite sunt următoarele:

  • Transferul de contacte și pagini web - NFC poate transfera instantaneu contactele de pe un telefon pe altul ori adresa oricărei pagini web. Este cel mai rapid mod de a transfera astfel de date între două telefoane.
  • Plăți fără contact - poți folosi telefonul cu NFC pentru a efectua plăți, ca și cum ai folosi o carte de credit. Atât Google cât și Microsoft oferă soluții de plată bazate pe NFC în sistemele lor de operare mobile, folosind o aplicație numită Portofel. Această aplicație poate stoca datele cărților de credit și poate realiza plăți rapide folosind aceste date.
  • Împerecheat dispozitive (sună “controversat", nu-i așa?) - NFC poate fi folosit pentru a împerechea prin Bluetooth dispozitive gen căști, boxe, dispozitive de redare multimedia ori controlere cu telefoane, tablete sau console cu NFC. Această tehnologie este adoptată din ce în ce mai mult și de producătorii de automobile deoarece poate fi folosită pentru a împerechea rapid telefonul șoferului cu sistemele multimedia ale mașinii. Companii precum BMW și Mercedes folosesc această tehnologie în noile lor modele de mașini.
  • Transfer de fișiere - NFC poate fi folosit pentru a realiza în mod automat pașii de pornire și împerechere a două dispozitive prin conexiuni Bluetooth, pentru a transfera mai rapid fișiere între cele două.

Există și alte posibile utilizări dar acestea sunt mai mult experimentale. Cel mai interesant scenariu de utilizare ni se pare faptul că NFC poate fi utilizat pentru a face verificări de acces și securitate. În mod teoretic se pot folosi dispozitive NFC pentru a verifica identitatea unei persoane și a îi oferi sau nu acces într-o clădire de birouri. Câteva companii și universități internaționale experimentează cu dispozitive NFC pentru genul ăsta de verificări. De asemenea, compania aeriană Iberia din Spania, a creat un parteneriat cu Samsung prin care se permite călătorilor să stocheze informațiile de pe cartela de îmbarcare pe telefoanele lor cu NFC. Călătorii pot folosi telefoanele lor Samsung pentru a se urca în avion în loc de a folosi cartela tipărită la ghișeul de îmbarcare.

Probleme de securitate existente pentru NFC

Din nefericire, tehnologia NFC nu oferă niciun fel de securitate și protecție în afara faptului că astfel de conexiuni se realizează doar pe o rază de câțiva centimetri. NFC este vulnerabilă la multe tipuri de atacuri informaționale precum și susceptibilă la modificarea datelor transmise între două terminale. O listă completă a vulnerabilităților acestei tehnologii se găsește pe Wikipedia: NFC Security Aspects.

Cum poți afla dacă ai NFC pe Windows Phone?

Dacă aveți un smartphone cu Windows Phone, puteți vedea foarte rapid dacă aveți NFC sau nu. Mergeți la ecranul de Setări. Derulați în jos până vedeți secțiunile Wi-Fi și Bluetooth. Dacă veți găsi sub ele o categorie numită apropie+trimite, atunci aveți NFC pe telefonul dvs cu Windows Phone.

Dacă apăsați pe această secțiune veți găsi un comutator pentru Partajare NFC, comutator ce trebuie pornit pentru a putea folosi NFC.

Cum poți afla dacă ai NFC pe un telefon cu Android?

Nu toate smartphone-urile cu Android au NFC inclus, cel puțin nu modelele mai convenabile ca preț. Pentru a verifica dacă aveți NFC, mergeți la Setări și apoi la Wireless și rețele. Acolo, apăsați pe legătura "Mai multe…", pentru a extinde lista de setări.

Dacă vedeți o setare numită NFC, atunci aveți această tehnologie pe smartphone-ul dvs. Pentru a o activa, bifați căsuța NFC.

Cum poți afla dacă ai NFC pe un iPhone?

Pe telefoanele iPhone de la Apple nu există tehnologia NFC, nici măcar pe modelele iPhone 5S și 5c. Asta deoarece Apple au decis să nu adopte acest standard în dispozitivele lor.

NOTĂ: Găsiți o listă completă a tuturor telefoanelor cu NFC, aici: NFC phones: The definitive list.

Concluzie

După cum vedeți din acest ghid, NFC este o tehnologie cu potențial, ce poate fi utilizată pentru multe lucruri. Rata sa de adopție crește de la an la an ceea ce înseamnă că, vrând nevrând, ne vom lovi de ea din ce în ce mai des în viața de zi cu zi.
Dacă aveți întrebări ori comentarii, nu ezitați să folosiți formularul de mai jos.