2 metode de a redimensiona o partiție în Windows (toate versiunile)

Dacă ai spațiu liber pe una dintre unitățile tale de stocare și partițiile de pe ea sunt prea mici, vei vrea să le redimensionezi pentru a le face mai mari. Sau poate că vrei să redimensionezi una dintre partițiile de pe unitatea ta de stocare pentru a o face mai mică și a putea crea o partiție nouă în spațiul rămas neocupat. Dacă crezi că ai nevoie de instrumente din terțe părți pentru a face aceste lucruri, vestea bună este că nu ai nevoie. Windows are deja tot ce îți trebuie. Iată două metode de a redimensiona o partiție în Windows, folosind numai instrumente incluse în sistemul de operare:

NOTĂ: Această procedură funcționează la fel în toate versiunile moderne de Windows: Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7.

1. Cum redimensionezi o partiție în Windows, folosind aplicație "Gestionare disc"

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să deschizi instrumentul Gestionare disc. Dacă nu știi cum, acest ghid te va ajuta: 9 metode de a deschide instrumentul Gestionare Disc în Windows (toate versiunile). Dacă te grăbești și nu ai timp să îl citești, o metodă rapidă care funcționează în toate versiunile recente de Windows este să folosești funcția de căutare. În Windows 10, scrie cuvântul "partiții" în câmpul de căutare de pe bara de activități, în Windows 7 tastează-l în câmpul de căutare din Meniul Start, iar în Windows 8.1 scrie-l direct pe ecranul Start. Apoi, în oricare dintre aceste sisteme de operare, apasă pe "Creare și formatare partiții pe hard disk".

Gestionare disc, partitii, Windows

În fereastra Gestionare disc, localizează partiția pe care vrei o redimensionezi și dă clic dreapta sau apasă lung pe ea (pe un ecran tactil). Notează faptul că poți să faci acest lucru în lista de volume din partea de sus a ferestrei cât și în partea cu reprezentarea grafică a unităților de disc și a partițiilor, de jos.

Pentru a redimensiona partiția pe care ai selectat-o, în meniul contextual care se deschide:

  • Alege pe "Extindere volum" dacă vrei să crești dimensiunea partiției, sau
  • Alege pe "Îngustare volum" dacă vrei să faci partiția mai mică.
Gestionare disc, partitii, Windows

Dacă nu există spațiu liber nealocat lângă partiție, atunci nu o poți mări. În acest caz, opțiunea "Extinde volum" are culoarea gri. Similar, dacă partiția pe care vrei să o micșorezi este plină de date, nu o poți face mai mică deoarece nu există spațiu pe care să îl iei din ea. În acest caz, opțiunea "Îngustare volum" are culoarea gri.

Gestionare disc, partitii, Windows

Dacă vrei să faci partiția mai mare și ai spațiu liber lângă ea, după ce apeși pe opțiunea "Extindere volum", Gestionare disc deschide expertul numit "Expert Extindere volum". În el, apasă pe Următorul.

Gestionare disc, partitii, Windows

În continuare, vei vedea cât spațiu poți să adaugi la partiție. Cantitatea de spațiu pe care o poți adăuga depinde de cât spațiu liber este disponibil lângă partiție. În mod implicit, expertul selectează tot spațiul liber ce poate fi folosit, pe care poți să îl vezi în lista Selectat.

Gestionare disc, partitii, Windows

Dacă vrei să adaugi mai puțin spațiu la partiție, îl poți specifica în câmpul "Selectați mărimea spațiului, în MB", din partea de jos a ferestrei. După ce te-ai decis, apasă pe Următorul pentru a continua.

Gestionare disc, partitii, Windows

La final, "Expert Extindere volum" afișează un rezumat al setărilor pe care le-ai făcut. Dacă ești mulțumit de ele și vrei să continui, apasă pe butonul Terminare.

Gestionare disc, partitii, Windows

Expertul se închide și în fereastra Gestionare disc poți să vezi că partiția este acum mărită. În funcție de viteza unității tale de stocare, acest proces poate să dureze o secundă sau câteva minute.

Dar dacă vrei să faci o partiție mai mică decât este acum? În acest caz, în meniul clic dreapta, alegi "Îngustare volum". Această acțiunea declanșează apariția unei ferestre de dialog numită "Reducere X:" unde X este litera acelei partiții.

În primele două câmpuri din această fereastră de dialog, instrumentul Gestionare disc îți spune care este dimensiunea partiției acum și cât spațiu poți să iei din ea. Această valoare este afișată în "Dimensiune spațiu liber, în MB" și este calculată de Windows în funcție de cât spațiu liber este pe partiție și de locația fișierelor inamovibile aflate pe acea partiție.

Singurul câmp care poate fi editat se numește "Introduceți volumul spațiului de redus, în MB" și aici trebuie să scrii spațiul pe care vrei să îl iei din acea partiție. Valoare pe care o introduci nu poate fi mai mare decât cea specificată în "Dimensiune spațiu liber, în MB". În cel de-al patrulea câmp, ultimul, Gestionare disc calculează automat dimensiunea partiției după ce o micșorezi.

Gestionare disc, partitii, Windows

După ce te-ai hotărât și ai decis cât spațiu vrei să iei din partiție, apasă pe butonul Reducere.

Gestionare disc, partitii, Windows

Așteaptă câteva momente pentru ca partiția să fie micșorată de către Windows. Apoi, poți să vezi care este dimensiunea ei nouă, în instrumentul Gestionare disc.

Gestionare disc, partitii, Windows

Spațiul pe care l-ai luat din partiție ar trebui să fie acum disponibil lângă ea, marcat ca nealocat. Dacă vrei, poți să îl folosești pentru a crea noi partiții.

2. Cum redimensionezi o partiție în Windows, folosind PowerShell sau Linia de comandă și instrumentul DiskPart

Dacă îți place linia de comandă, poate că preferi Linia de comandă sau PowerShell pentru a îți redimensiona partițiile. Pornește una dintre aceste aplicații ca administrator, după care tastează următoarele comenzi, urmate de Enter:

  • diskpart - comanda pornește instrumentul de partiționare a unităților de stocare.
  • list volume - listează toate volumele (partițiile) care există pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows. Identifică numărul de volum al partiției pe care vrei să o redimensionezi. Caută-l în coloana Volume ###.
  • select volume # - înlocuiește # cu numărul partiției pe care vrei să o redimensionezi. În exemplul nostru de mai jos, noi am tastat "select volume 3" deoarece am vrut să redimensionăm partiția cu litera E și numărul de volum 3.

Următoarea comandă depinde de intenția ta de a face partiția mai mare sau mai mică:

  • Dacă vrei să o faci mai mare, tastează extend size=customsize. Valoarea customsize trebuie specificată în megaocteți (MB sau megabytes).
  • Dacă vrei să o faci mai mică, tastează shrink desired=customsize. Valoarea customsize trebuie specificată în megaocteți (MB sau megabytes).
Gestionare disc, partitii, Windows

Din păcate, instrumentul DiskPart este mai complicat de folosit decât Gestionare disc. Acest lucru se datorează faptului că DiskPart nu îți spune cantitatea de spațiu disponibil pe care poți să îl adaugi sau elimini de pe o partiție. Trebuie să știi acest lucru dinainte, sau va trebui să o iei pe încercate.

Când ai terminat de redimensionat partiția, poți să închizi Linia de comandă sau PowerShell, în funcție de aplicația pe care ai folosit-o. Dacă vrei să știi mai multe despre instrumentul diskpart și cum să îl folosești în Windows pentru a îți gestiona partițiile și unitățile de stocare, citește acest tutorial: Linia de comandă - 6 comenzi de gestionare a discurilor pe care ar trebui să le știi.

Ce metodă preferi pentru a îți redimensiona partițiile?

Acum știi că Windows are tot ce îți trebuie pentru a îți redimensiona partițiile de pe disc și nu este necesar să cumperi sau să încerci instrumente din terțe părți. Dacă micșorezi sau mărești partiții pe calculatorul tău cu Windows, care dintre cele două metode este cea pe care o preferi? Îți place instrumentul Gestionare disc cu interfața sa grafică, sau preferi să folosești mai complicatul instrumentul de linie de comandă DiskPart? Ai ceva de întrebat sau de adăugat? Folosește secțiunea de comentarii de mai jos pentru a ne spune.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Programe Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează