Modifică serverele DNS folosite de PC-ul tău cu Windows, în 3 pași

Serverele DNS pe care ți le oferă distribuitorul tău de internet sunt prea lente? Ești îngrijorat de securitatea ta online? Sau poate vrei să îți protejezi copii de saiturile web nepotrivite? Indiferent de motiv, modificarea serverelor DNS folosite de calculatorul tău cu altele noi, precum serverele DNS oferite de Google sau OpenDNS, te poate ajuta. Iată cum faci acest lucru în Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7:

NOTĂ: Pașii din acest tutorial funcționează la fel în Windows 10, Windows 8.1 și în Windows 7. Ca să păstrăm lucrurile cât mai simple cu putință, vom folosi capturi de ecran realizate în principal în Windows 10.

Pasul 1. Deschide Centrul de rețea și partajare

Pentru a putea schimba serverele DNS folosite de calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows, trebuie mai întâi să deschizi Centrul de rețea și partajare. Există multiple metode de a face acest lucru și le vei găsi pe toate explicate în detaliu, în acest tutorial: Întrebări simple: Ce este Centrul de rețea și partajare?.

Dacă te grăbești și nu ai timp să citești articolul de mai sus, trebuie să știi că una dintre cele mai rapide metode de a deschide Centrul de rețea și partajare este să folsoești funcția de căutare din Windows. În Windows 10, scrie cuvântul rețea în câmpul de căutare de pe bara de activități și apoi apasă pe Centrul de rețea și partajare.

În Windows 8.1, mergi pe ecranul Start și pur și simplu începe să scrii "rețea". Apasă pe Centru de rețea și partajare în lista de rezultate ale căutării afișată în partea dreaptă a ecranului.

În Windows 7, deschide Meniul Start și tastează rețea în caseta de căutare. Apoi dă clic pe rezultatul căutării Centru de rețea și partajare.

Pasul 2. Deschide setările adaptorului tău de rețea

Apasă pe scurtătura numită "Modificare setări adaptor" din coloana din stânga a Centrului de rețea și partajare.

Acțiunea precedentă va deschide o fereastră numită "Conexiuni în rețea". În ea, vei vedea adaptoarele de rețea instalate pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows.

Găsește adaptorul de rețea pe care îl folosești pentru a te conecta la internet. Apoi, dă clic dreapta sau apasă lung pe el. În meniul contextual afișat, apasă pe Proprietăți.

Windows va deschide fereastra de Proprietăți a acelui adaptor de rețea. Iată cum arată ea în Windows 10:

Fereastra Proprietăți este locul unde vei face toate setările necesare pentru schimbarea serverelor DNS folosite de calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows.

Pasul 3. Schimbă serverele DNS folosite de Windows

În primul rând, asigură-te că ești pe fila Lucru în rețea a Proprietăților adaptorului.

Apoi, apasă pe "Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)" în lista de elemente folosite de conexiunea de rețea, pentru a îl selecta. Apasă pe butonul Proprietăți de sub listă.

Undeva spre partea de jos a ferestrei "Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)" , vei găsi o setare care, în mod implicit, spune că "Se obține automat adresa de server DNS".

Dacă vrei să schimbi serverele DNS folosite de adaptorul tău de rețea, bifează setarea care spune "Se utilizează următoarele adrese de server DNS". Apoi introdu adresele IP ale serverelor DNS care vrei să fie folosite de calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows.

Tot ce îți rămâne de făcut acum este să închizi toate ferestrele pe care le-ai deschis pe parcursul acestui proces, iar apoi să repornești conexiunea de rețea astfel încât calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows să înceapă să folosească noile servere DNS pe care le-ai setat. De asemenea, o repornire a calculatorului îți va oferi același rezultat.

Concluzie

După cum ai văzut, schimbarea serverelor DNS folosite de calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows nu este ceva greu de făcut. Fie că o faci pentru că serverele DNS oferite de distribuitorul tău de internet nu-și fac treaba prea bine sau pentru că vrei să îți crești nivelul de securitate, acum știi cum să gestionezi trecerea la noile servere DNS. Dacă ai întrebări sau dacă ai ceva de adăugat la tutorialul nostru, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.