Ce este Notepad și șapte lucruri pe care le poți face cu el

Notepad este un editor de text foarte simplu, care a făcut parte din Windows de foarte mult timp. Este excelent pentru a scrie documente relativ scurte, pe care vrei să le salvezi ca text simplu, iar asta nu este tot ce poți să faci cu el. Dacă nu ai folosit mult Notepad, s-ar putea să fii surprins de cât de ușor este să lucrezi cu el. Hai să aruncăm o privire la această veche aplicație pentru Windows, ce este și ce face:

NOTĂ: Notepad este aproape identic în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1.Majoritatea ilustrațiilor din acest articol au fost create în Windows 10. Singurele diferențe sunt legate de modul în care deschizi aplicația în fiecare sistem de operare.

Cum deschizi Notepad

Înainte de a vedea ce poți să faci cu Notepad, trebuie mai întâi să știi cum să îl deschizi. Cea mai ușoară metodă de a o face este să folosești căutarea. În Windows 10, tastează notepad în caseta de căutare de pe bara de activități și apasă pe rezultatul Notepad.

În Windows 7, tastează notepad în caseta de căutare din Meniul Start și dă clic pe rezultatul corespunzător.

În Windows 8.1, mergi pe ecranul Start și tastează notepad pe el. Apoi, apasă pe rezultatul Notepad.

O alternativă care funcționează la fel în toate sistemele de operare este să localizezi și să apeși pe scurtătura Notepad din folderul Accesorii din Meniul Start (în Windows 10 și 7) sau pe ecranul Start (în Windows 8.1).

Când se deschide Notepad, în oricare sistem de operare, poți să vezi această fereastră simplă. Nu este nevoie de nimic în plus, având în vedere că Notepad are un set limitat de opțiuni. În partea de sus a ferestrei, ar trebui să vezi meniuri pentru Fișier, Editare, Formatare, Vizualizare și Ajutor.

Hai să aruncăm o privire la ce poți face. Totul ar trebui să fie familiar, dar nu uita că Notepad nu este nimic mai mult decât un simplu editor de text. Dacă încerci să adaugi imagini în el, nu poți.

1. Creează, deschide și salvează fișiere text cu Notepad

Alegerile pe care le ai în meniul Fișier sunt Nou, Salvare, Salvare ca, Inițializare pagină și Imprimare. După cum poți să vezi, multe din aceste comenzi au și ele combinații de taste asociate. Ar trebui să fii familiar cu aceste comenzi, deoarece sunt aceleași în aproape orice aplicație de Windows.

Crearea și salvarea documentelor text cu Notepad este simplă: deschide Notepad, începe să tastezi, editează textul și formatează-l după cum dorești. După ce ai terminat, folosește comanda "Salvare ca" pentru a îți salva munca. Folderul implicit este folderul OneDrive din Windows 10 și 8.1, iar folderul Documentele mele este cel implicit în Windows 7. Poți să modifici acest lucru ușor: folosește comanda "Salvare ca" și navighează la folderul tău preferat și apasă pe Deschidere. Notepad își va aminti de opțiunea ta. Ține minte că fișierele tale sunt salvate cu extensia .txt și conțin doar text.

2. Salvează fișiere text cu codificări diferite

De asemenea, poți să folosești "Salvare ca" pentru a schimba codificarea fișierului tău astfel încât să se potrivească unui anumit set de caractere. Mai jos, am copiat și lipit în Notepad niște text de pe saitul nostru.

Dacă ai încerca să salvezi documentul așa cum este acum, ai avea șanse mari să primești un mesaj în care să ți se spună că dacă îl salvezi ca text simplu, toată formatarea ar fi pierdută.

Trebuie să alegi codificarea potrivită din listă. S-ar putea să fie nevoie să experimentezi puțin ca să nimerești cum trebuie, în funcție de tipurile de caractere din fișier. Codificarea Unicode este un start bun.

Dacă nu ești familiar(ă) cu ce înseamnă codificarea textului, prima secțiune din acest tutorial ar trebui să îți explice conceptul: Cum schimbi limba de afișare pentru programele non-Unicode în Windows.

3. Salvează fișiere ca HTML

De asemenea, poți să folosești Notepad pentru a crea fișiere HTML. Ai grijă să activezi opțiunea Încadrare cuvânt (vom vorbi despre ea imediat) și tastează codul HTML ca și cum ai scrie text normal. Când vine timpul să îți salvezi munca, alege "Salvare ca" și selectează Toate fișierele din lista de opțiuni. Apoi salvează-ți fișierul cu extensia .htm sau .html.

4. Imprimă fișiere text

Dacă nu ai nimic de personalizat la documentul pe care intenționezi să îl tipărești, deschide meniul Fișier și apasă pe Imprimare. Dacă vrei să personalizezi imprimarea, apasă mai întâi pe Inițializare pagină, în meniul Fișier.

În programe mai sofisticate, Inițializare pagină oferă o listă lungă de opțiuni. În Notepad însă, alegerile tale sunt simple. Poți să alegi dimensiunea hârtiei și de unde să își ia hârtia, orientarea paginii și dacă vrei să ai un antet și un subsol (și textul care să fie inclus în fiecare).

În mod implicit, textul din antet este numele documentului și data la care a fost imprimat, iar textul din subsol este numărul paginii. Dacă nu vrei ca această informație să fie imprimată, este de ajuns să ștergi codurile. Dacă vrei să vezi care sunt codurile disponibile pentru antet și subsol, vizitează acest sait web: Modificarea comenzilor de antet și subsol din Notepad.

5. Fă editări simple pe text

Meniul Editare oferă destul de multe opțiuni și, și în acest caz, tot ce este în meniu ar trebui să fie familiar oricui a folosit Windows. Toate opțiunile din Editare au asociate combinații de taste.Reține că majoritatea comenzilor sunt inactive până când nu este selectat text în fereastra Notepad.

Primul element din meniul Editare este Anulare/Refacere, care poate să fie util atunci când editezi documentul. Ce apare în acest loc depinde de ce ai făcut. Dacă ai folosit doar comanda Anulare sau ai apăsat Ctrl + Z, ar trebui să vezi comanda Refacere în vârful listei (și scurtătura de la tastatură, Ctrl + Y). Restul meniului, Decupare, Copiere, Lipire, Ștergere, Căutare, Următorul găsit, Înlocuire, Salt la, Selectare totală și Dată/Oră, sunt standard în aproape toate programele care se ocupă cu documente.

Salt la este comanda mai puțin familiară din această listă. Ea este folosită în combinație cu Încadrare cuvânt, despre care vom vorbi imediat. "Salt la" funcționează doar dacă Încadrare cuvânt este dezactivat și doar dacă documentul conține linii numerotate. Dacă Încadrare cuvânt este activat, "Salt la" este inactiv. Poți să folosești "Salt la" pentru a sări la o anumită linie numerotată din document.

6. Activează sau dezactivează încadrarea cuvintelor

Meniul Formatare îți oferă doar două opțiuni: Încadrare cuvânt și Font.

Dintr-un motiv necunoscut, Notepad a venit întotdeauna cu opțiunea "Încadrare cuvânt" dezactivată. Asta înseamnă că tot ce tastezi se termină pe o singură linie lungă, doar atunci când apeși pe Enter, după care va începe o altă linie lungă.

Poți să apeși Enter atunci când te apropii de marginea din dreapta a ferestrei Notepad, dar asta face ca liniile să aibă o lungime variabilă care depinde doar de lățimea ferestrei. Dacă vrei să vezi ce tastezi fără să fie nevoie să derulezi până la capătul din dreapta al liniilor, activează "Încadrare cuvânt". Apoi Notepad ar trebui să se comporte la fel ca oricare alt program de procesare text.

NOTĂ: În meniul Vizualizare găsești o opțiune numită Bară de stare, care are legătură cu Încadrare cuvânt. Dacă Încadrare cuvânt este dezactivată, poți să vezi o notificare în bordura de jos a ferestrei, care îți arată unde se află cursorul în document. Dacă Încadrare cuvânt este activă, bordura de jos este goală.

7. Modifică fontul textului

Opțiunea Font ar trebui să fie clară. Ea oferă o listă cu toate fonturile instalate și opțiunea de a folosi stiluri cursive, aldine (îngroșate) ș.a.m.d. Spre deosebire de programe precum Microsoft Word, o modificare a fontului are efect imediat asupra întregului document. Nu poți să folosești un anumit font doar pentru o secțiune a documentului și altul pentru o altă secțiune. Este totul sau nimic.

În meniul Font apare și o opțiune mai puțin familiară, în submeniul derulant numit Script. Acesta îți permite alegerea caracterelor ce nu sunt disponibile în fonturile standard pentru "Vest". Opțiunile sunt Europa Centrală, Vest, Grec, Turc, Baltic (nu este disponibilă în Windows 7), Chirilic și Vietnameză (aceasta nu este disponibilă și în Windows 7). Alege un set și vei vedea câteva caractere reprezentative deasupra, în Eșantion. Setul Vest este cel selectat implicit și va trebui să îl schimbi cu un altul dacă este necesar.

Tu folosești Notepad pentru editare (simplă) de text?

Notepad este disponibil de foarte mult timp și continuă să fie o aplicație foarte utilă pentru scrierea de text simplu și chiar și de cod HTML. Uneori, asta este tot ce îți trebuie. Dacă ai nevoie de mai mult, WordPad poate fi o alegere mai bună. Și este inclus în toate versiunile de Windows! Tu folosești des Notepad? Dacă da, spune-ne dacă ți se pare util, în secțiunea de comentarii de mai jos.