La momentul redactării acestui articol, AMD Radeon RX 7900 XTX este placa video de top de la AMD. Promițând să ofere performanțe excelente în orice joc, inclusiv în rezoluția 4K, această placă video pare a fi una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face în 2023. Având ca scop să concureze și chiar să detroneze GeForce RTX 4080 de la Nvidia, atât în ceea ce privește performanța, cât și ca preț, Radeon RX 7900 XTX pare să reușească asta, cel puțin pe hârtie. Dar ce se întâmplă în scenarii din viața reală? Cum se descurcă în jocuri și ce aduce nou? După ce i-am verificat specificațiile și am testat-o într-o serie de jocuri de primă clasă, aș dori să-ți împărtășesc concluziile mele. Vrei să știi cât de puternică este de fapt AMD Radeon RX 7900 XTX? Atunci continuă să citești această recenzie:
AMD Radeon RX 7900 XTX: Pentru cine este o alegere potrivită?
AMD Radeon RX 7900 XTX este cea mai bună placă video de la AMD, dacă vrei:
- Să joci orice joc la calitate grafică ultra
- Să te bucuri de jocuri în rezoluție 4K
- O placă video foarte puternică la un preț relativ echilibrat
Pro și contra
Există o mulțime de lucruri bune de luat în considerare la AMD Radeon RX 7900 XTX:
- Folosește cea mai recentă arhitectură video RDNA 3 de la AMD și oferă performanțe uimitoare
- Are 24 GB de memorie rapidă GDDR6 și o lățime de bandă uriașă de până la 3500 GB/s
- Performanțe de ray tracing îmbunătățite semnificativ în comparație cu generația anterioară de plăci video Radeon
- Răcire excelentă, atât eficientă, cât și silențioasă
- Se bazează pe doi conectori de alimentare standard cu 8 pini (nu cu 16 pini, ca Nvidia)
- Vine cu DisplayPort 2.1, care permite rate de refresh mai rapide decât DisplayPort 1.4 (încă folosit de Nvidia)
- Prețul echilibrat
În ceea ce privește aspectele negative, AMD Radeon RX 7900 XTX:
- Este încă puțin în urma celor de la Nvidia, când vine vorba de performanța ray tracing
- Are un consum ridicat de energie electrică
Verdict
În opinia mea, dacă ești în căutarea unei performanțe de top în jocurile de astăzi, AMD Radeon RX 7900 XTX este una dintre cele mai bune alegeri pe care le-ai putea face. Oferă un număr excelent de cadre pe secundă în orice joc, la calitate vizuală maximă și rate de refresh ridicate, și poate face asta chiar și în rezoluție 4K. În plus, prețul său este relativ echilibrat și nu văd un motiv pentru a nu o alege în locul unei plăci video echivalente de la Nvidia. Singura placă video cu care Radeon RX 7900 XTX nu se poate lupta în materie de performanță brută este Nvidia GeForce RTX 4090, dar oricum nu intenționează asta. La urma urmei, prețul recomandat pentru Radeon RX 7900 XTX este de 1000 de dolari, în timp ce RTX 4090 are un preț recomandat de 1600 de dolari!
Despachetarea AMD Radeon RX 7900 XTX
Radeon RX 7900 XTX este cea mai nouă placă video de top de la AMD, așa că și ambalajul său este premium. Cutia în care sosește este realizată din carton de înaltă calitate, având un design complet negru, cu o imagine mare a plăcii video pe capacul superior.
Pe spatele cutiei, se află o prezentare rapidă a modelului AMD Software Adrenalin Edition, dar nu există detalii despre specificațiile tehnice ale plăcii video.
Cutia se deschide la fel ca cea a unui ceas de lux, elevând ușor placa atunci când ridici capacul superior. Este momentul când AMD îți urează bun venit în echipa roșie și poți contempla frumusețea acestei plăci video. 🙂
Conținutul cutiei este limitat la placa video, o notă de bun venit și un ghid de pornire rapidă.
Sosind într-un ambalaj frumos, placa video AMD Radeon RX 7900 XTX arată excelent la prima vedere.
Design și specificații hardware
La fel ca și Radeon RX 7900 XT, Radeon RX 7900 XTX este construită pe cea mai recentă arhitectură grafică RDNA 3.0 (Navi 31) de la AMD. Pentru aceste plăci, AMD a început să folosească o tehnologie chiplet, care împarte efectiv subsistemul grafic în mai multe matrițe. Avem o matriță (die) principală, numită GCD (Graphics Compute Die), și până la șase MCD (Memory Cache Dies). GCD, care se ocupă de partea de calcul propriu-zis a plăcii video, este construită pe un proces de fabricație de 5 nanometri. Datorită procesului de fabricație mai mic, aceasta poate oferi mai multă performanță decât celelalte matrițe, care sunt construite pe un proces de 6 nanometri. Totuși, celelalte matrițe nu au nevoie de o viteză atât de mare, deoarece memoria nu trebuie să fie la fel de rapidă ca unitatea grafică de bază. În plus, interconectarea dintre matrițe este extrem de rapidă, iar placa beneficiază, de asemenea, de o cantitate sporită de memorie cache L2 (Level 2).
Radeon RX 7900 XTX are 96 MB de memorie cache L2, mai exact. Împreună cu un bus de memorie de 384 de biți și 24 GB de memorie RAM video GDDR6, placa video atinge o lățime maximă de bandă a memoriei de până la 960 GB/s și, conform AMD, lățimea de bandă efectivă a memoriei poate ajunge la un nivel extrem de impresionant de 3500 GB/s!
Valorile impresionante nu se opresc la memorie sau lățime de bandă; numărul de tranzistori, frecvențele de ceas, unitățile de calcul și acceleratoarele ray tracing sunt și ele de primă clasă. Cu 58 de miliarde de tranzistori, AMD Radeon RX 7900 XTX dispune de 96 de unități de calcul, poate atinge o frecvență de boost de până la 2500 MHz (frecvența de joc este de 2300 MHz) și include 384 de unități de texturi, 6 engine shaders, 6144 de procesoare stream și 96 de acceleratoare ray tracing.
AMD Radeon RX 7900 XTX funcționează pe PCI Express 4.0 și merită menționat faptul că, în ceea ce privește software-ul, placa este compatibilă cu DirectX 12 Ultimate și acceptă tehnologia de upscaling FidelityFX Super Resolution 2 (FSR 2) de la AMD. Această tehnologie permite plăcii video să mărească numărul de cadre din jocuri prin redarea imaginilor la o rezoluție mai mică și extinderea lor ulterior la rezoluția selectată. Datorită algoritmilor care profită de vectorii de culoare, profunzime și mișcare ai cadrelor, precum și prin analiza cadrelor anterioare, pierderea calității imaginii este minimă.
Acum, să aruncăm o privire asupra dimensiunilor, designului și caracteristicilor de conectivitate ale plăcii AMD Radeon RX 7900 XTX. Ocupând 2,5 sloturi și măsurând 287 de milimetri (~11,30 inci) în lungime, această placă video este masivă, dar mai mică decât concurența sa directă, NVIDIA GeForce RTX 4080, care este cu aproximativ doi centimetri jumătate mai lungă. În ceea ce privește aspectul, AMD Radeon RX 7900 XTX seamănă cu sora sa mai mică, the Radeon RX 7900 XT. Ambele au un design aproape în întregime negru, cu doar câteva accente de roșu și gri, iar ambele au o mare placă metalică pe spate. Ambele plăci folosesc trei ventilatoare mari pentru răcire și ambele au marca Radeon imprimată pe placa din spate. Cu toate acestea, spre deosebire de RX 7900 XT, RX 7900 XT include și un sistem subtil de iluminare cu accente RGB lângă ventilatorul central.
Placa video AMD Radeon RX 7900 XTX are patru porturi de ieșire: două porturi DisplayPort 2.1, un port HDMI 2.1 și un port USB Type-C. Evident, poți conecta cel mult patru ecrane. Trebuie să subliniez că Radeon RX 7900 XTX și RX 7900 XT sunt singurele plăci video care oferă momentan DisplayPort versiunea 2.1. Comparativ cu mai vechiul DisplayPort 1.4, întâlnit pe generația anterioară de plăci video AMD și pe ultimele plăci video RTX 4000 de la NVIDIA, DisplayPort versiunea 2.1 poate susține o rată de refresh maximă de 900 Hz la rezoluția 1440p, 480 Hz la 4K și 165 Hz la 8K. În plus, un alt avantaj al plăcilor Radeon RX 7900 XTX și RX 7900 XT este că ambele au pe ele un port de ieșire USB Type-C, ceea ce permite utilizarea monitoarelor USB-C, ceea ce plăcile video RTX 4000 de la NVIDIA nu oferă.
AMD Radeon RX 7900 XTX utilizează doi conectori PCIe standard cu 8 pini pentru a asigura toată energia electrică de care are nevoie. Specificațiile sale indică un TBP (Total Board Power) de 355 de wați, iar AMD recomandă o sursă de alimentare de 800 de wați.
Acestea au fost principalele caracteristici și specificații ale plăcii video AMD Radeon RX 7900 XTX. Dacă vrei să afli și mai multe detalii despre aceasta, accesează pagina sa oficială: AMD Radeon RX 7900 XTX.
Cu un design frumos și robust, precum și cu un set impresionant de specificații tehnice, placa video top de gamă de la AMD, Radeon RX 7900 XTX, pare a fi un monstru în orice tip de activitate și mai ales în jocuri.
AMD Radeon RX 7900 XTX - Benchmarkuri de gaming
Pentru a înțelege exact ce performanțe poți aștepta de la placa video AMD Radeon RX 7900 XTX, am folosit-o pentru a compara o serie de jocuri AAA cu cerințe de sistem ridicate. Aceasta este configurația calculatorului desktop folosit:
- Placă de bază: ASUS Prime X670E-Pro WiFi
- Procesor: AMD Ryzen 9 7900X
- Cooler procesor: Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
- Memorie: Kingston Fury Beast RGB DDR5-6000 32GB
- Stocare: Kingston KC3000 NVMe PCIe 4.0 SSD 2TB
- Monitor: ASUS ROG Strix XG32UQ
- Sursă de alimentare: ASUS ROG Thor 850W Platinum
- Sistem de operare: Windows 11 Pro version 22H2
Înainte de a vedea rezultatele, reține că am rulat toate jocurile următoare la cele mai înalte setări grafice posibile (ultra) și cu efectele de ray tracing activate (setate pe high) în jocurile care le acceptă. Și, pentru a vedea cum se compară AMD Radeon RX 7900 XTX cu alte plăci video, în următoarele grafice, am inclus și rezultatele obținute cu ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition și cu AMD Radeon RX 7900 XT.
Am început cu CyberPunk 2077, unul dintre cele mai frumoase jocuri din ultimii ani. Din păcate, grafica superbă din acest joc se traduce și prin cerințe hardware extrem de mari. Pe setarea Ray Tracing Ultra, AMD Radeon RX 7900 XTX a redat o medie de 63 de cadre pe secundă la rezoluția 1080p, 41 fps în 1440p și 21 în 4K. Acestea sunt rezultate excelente, demonstrând că AMD a făcut cu adevărat un pas înainte la capitolul performanțe în ray tracing, față de generația anterioară de plăci video (seria RX 6000). Totuși, rezultatele obținute sunt mixte. Pe de o parte, Radeon RX 7900 XTX este în mod clar mai rapidă decât sora sa mai mică, Radeon RX 7900 XT. Pe de altă parte, deși este puțin mai rapid decât GeForce RTX 4070 Ti în 4K (creștere a numărului de cadre pe secundă cu 5%), RX 7900 XTX este mai lent la rezoluții mai mici (RTX 4070 Ti oferă o creștere a numărului de cadre pe secundă de 22% în 1080p și 1440p).
În continuare, am testat The Callisto Protocol, un alt joc care necesită un hardware video puternic pentru a rula la calitate vizuală maximă, mai ales dacă activezi efectele de ray tracing. De data asta, AMD Radeon RX 7900 XTX a fost în mod clar cea mai bună placă video din comparație, depășind atât GeForce RTX 4070 Ti, cât și Radeon RX 7900 XT. Oferă o creștere a numărului de cadre între 15 și 20% față de RTX 4070 Ti (în funcție de rezoluția folosită) și, deși diferența de cadre nu este atât de mare comparativ cu RX 7900 XT la rezoluții mai mici (1080p și 1440p), aceasta este aproape dublă în 4K!
Al treilea joc testat a fost The Witcher 3: Wild Hunt. Deși versiunea originală a jocului nu includea efecte de ray tracing, acesta a primit recent o actualizare majoră, care a îmbunătățit semnificativ calitatea vizuală și a introdus și compatibilitate cu ray tracing. AMD Radeon RX 7900 XTX a reușit să se mențină aproape de GeForce RTX 4070 Ti la toate rezoluțiile testate, dar a fost totuși cu un pas în urma acestuia (cu câteva cadre mai puțin). Pe de altă parte, creșterea nivelului de performanță este remarcabilă (o creștere a numărului de cadre cu 12 până la 19%) în comparație cu AMD Radeon RX 7900 XT.
În Total War WARHAMMER III, barele din grafic au arătat ceva foarte diferit față de ceea ce am văzut în jocurile anterioare. Atât AMD Radeon RX 7900 XTX, cât și AMD Radeon RX 7900 XT au oferit o performanță considerabil mai bună decât GeForce RTX 4070 Ti de la NVIDIA. În comparație cu RTX 4070 Ti, RX 7900 XTX a oferit o creștere a numărului de cadre de 30 până la 33% în 1080p și 1440p și de aproximativ 20% în 4K. Iar în comparație cu RT 7900 XT, creșterea performanței a variat între 15 și 21%, în funcție de rezoluția folosită.
Mai departe, am analizat Assassin’s Creed Valhalla de la Ubisoft, un joc cu o ambianță extrem de frumoasă și o poveste captivantă. Chiar dacă nu folosește ray tracing, cerințele sale de sistem sunt foarte mari. AMD Radeon RX 7900 XTX a fost cea mai bună placă video dintre cele pe care le-am testat, oferind un număr de cadre pe secundă considerabil mai mare în toate rezoluțiile. Creșterea numărului de cadre variază între 22 și 30% față de RTX 4070 Ti și între 9 și 30% comparativ cu AMD Radeon RX 7900 XT (care este și ea mai rapidă decât RTX 4070 Ti).
Următorul joc pe care l-am folosit pentru a testa AMD Radeon RX 7900 XTX a fost Resident Evil Village. Chiar dacă a fost lansat acum doi ani (în 2021), grafica sa este încă de o calitate uimitoare. Acestea fiind spuse, cerințele sale hardware sunt, de asemenea, ridicate, deși nu la fel de mari ca cele ale unor jocuri mai noi. AMD Radeon RX 7900 XTX s-a comportat admirabil, redând un număr excelent de cadre pe secundă în toate rezoluțiile testate, cu jocul setat la calitate maximă și cu ray tracing activat. Comparativ cu GeForce RTX 4070 Ti, am asistat la o creștere a numărului de cadre pe secundă (fps), care a variat între 23 și 42% în funcție de rezoluție, în timp ce, în comparație cu Radeon RX 7900 XT, intervalul de creștere a numărului de cadre pe secundă a fost de 12-16%.
Ultimul joc testat a fost unul de curse auto: F1 22. Aceeași poveste: AMD Radeon RX 7900 XTX a fost mai rapidă și s-a dovedit mai puternică decât celelalte două plăci video incluse în teste. În funcție de rezoluție, creșterea numărului de cadre a fost între 6 și 19%, comparativ cu GeForce RTX 4070 Ti, iar față de Radeon RX 7900 XT, creșterea a fost între 10 și 14%.
În continuare, am vrut să văd cum se descurcă AMD Radeon RX 7900 XTX în benchmarkurile specializate pentru jocuri de la 3DMark. După cum vezi în graficul de mai jos, placa video a obținut rezultate extraordinare în toate cele trei teste pe care le-am rulat, dovedindu-se semnificativ mai bună decât Nvidia GeForce RTX 4070 Ti sau AMD Radeon RX 7900 XT. Asta chiar și în benchmarkul Port Royale, care măsoară performanța pentru ray tracing.
În timp ce rulam benchmarkurile, am urmărit totodată temperaturile și consumul de energie al plăcii video AMD Radeon RX 7900 XTX. Am constatat că, în condiții de solicitare maximă, această placă video reușește să se mențină la sau sub 75 de grade Celsius, la fel ca și celelalte două plăci. Cât despre consumul de energie, aceasta poate consuma până la 348 de wați, ceea ce este destul de mult și înseamnă că vei avea nevoie de o sursă de alimentare bună, de cel puțin 800 de wați.
AMD Radeon RX 7900 XTX este cea mai bună placă video produsă de AMD până acum. Performanța pe care o oferă este uimitoare, iar rezultatele benchmarkurilor arată că este o alegere excelentă pentru a juca jocuri la calitate vizuală maximă în rezoluție 4K.
Ce părere ai despre AMD Radeon RX 7900 XTX?
Acum știi ce poate face placa video AMD Radeon RX 7900 XTX și la ce te poți aștepta de la ea în jocuri. Ce părere ai despre ea? Ești interesat să joci jocuri în 4K și, dacă da, crezi că AMD Radeon RX 7900 XTX este alegerea potrivită pentru asta? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.