Review ASUS TUF Gaming NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti OC Edition

Review ASUS TUF Gaming NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti OC Edition
Rating

Cea mai nouă familie de plăci video NVIDIA, seria RTX 4000, include până în prezent trei modele: RTX 4090, RTX 4080 și RTX 4070 Ti. Va exista și RTX 4060, dar nu avem nicio informație oficială despre aceasta la momentul redactării recenziei. În prezent, RTX 4070 Ti este cea mai accesibilă opțiune, dar asta nu înseamnă în niciun caz că este slabă. De fapt, ar trebui să ofere performanțe similare sau chiar mai bune decât cele obținute de generația anterioară RTX 3090. Pentru a testa această presupunere, am analizat recent lansata ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition. Dacă vrei să vezi ce oferă și cât de bună este experiența de gaming pe care o obții cu ea, citește acest review:

Reclamă

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti OC Edition: Pentru cine este o alegere potrivită?

Această placă video este o alegere excelentă dacă vrei:

 • Jocuri la setări ultra și un număr mare de cadre pe secundă în rezoluție 1440p
 • Performanțe bune de ray tracing și DLSS 3
 • O placă video puternică cu un consum de energie electrică rezonabil

Pro și contra

Iată ce-mi place la ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition:

 • Performanță de top în rezoluții 1440p și performanță bună în 4K
 • Performanța ray tracing este mai bună decât la generația anterioară
 • Compatibilitate cu tehnologia de upscaling DLSS 3
 • Multă memorie RAM video rapidă GDDR6X (12 GB)
 • Sistem de răcire și mod overclocking excelente
 • Consumul de energie electrică este relativ scăzut (mai puțin de 300 de wați)

În ceea ce privește aspectele negative, această placă video și plăcile Nvidia GeForce RTX 4070 Ti în general:

 • Au un preț ridicat, care nu pare bine echilibrat
 • Nu au DisplayPort 2.1 și nu găsesc niciun motiv pentru care NVIDIA a ales să nu-l implementeze pe plăcile video RTX 4000
 • Folosesc un conector de alimentare cu 16 pini în loc de doi conectori PCIe standard cu 8 pini (care ar trebui să fie suficienți pentru RTX 4070 Ti)
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition este o placă video excelentă din punct de vedere al performanței și eficienței. Aceasta poate face față oricărui joc la rezoluție 1440p, cu un număr ridicat de cadre pe secundă și setări Ultra. În plus, este destul de capabilă să ruleze jocuri în 4K, deși, pentru un număr mare de cadre, va trebui să activezi DLSS și/sau să reduci setările de calitate vizuală. Dacă ești fan NVIDIA și vrei să faci upgrade de la o placă din seria RTX 2000, RTX 4070 Ti merită. Însă, dacă ai deja o placă video de top RTX 3080 Ti sau 3090, este posibil ca acest upgrade să nu ofere o îmbunătățire atât de mare pe cât te-ai aștepta. Acestea fiind spuse, eu cred în continuare că ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition merită verdictul nostru maxim de 5 stele și medalia Pentru Gameri.

Design și specificații hardware

Construită pe arhitectura Ada Lovelace, RTX 4070 Ti este concepută pentru a oferi un număr mare de cadre pe secundă în majoritatea jocurilor, deși nu la rezoluție 4K, ci mai degrabă la 1440p. După cum vom afla mai târziu, în secțiunea de benchmarkuri a acestei recenzii, placa poate rula unele jocuri mai puțin solicitante în 4K la peste 100 de cadre pe secundă. Cu toate acestea, este cu adevărat performantă la rezoluția 1440p.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition

Funcționând pe versiunea PCI Express 4.0, placa video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition dispune de 7680 de nuclee CUDA și 12 GB de memorie RAM GDDR6X pe un bus de memorie de 192 de biți (viteza memoriei de 21 Gbps). Frecvența (de boost) a plăcii este de 2730 MHz în modul implicit și poate ajunge la 2760 MHz în modul OC (overclocking).

Specificații tehnice pentru ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition

Specificații tehnice pentru ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition

Pentru a activa sau dezactiva modul OC de la ASUS, poți folosi micul comutator aflat pe marginea plăcii. Modul OC activat este numit Performance Mode (Modul performanță), iar modul OC dezactivat este indicat de textul Quiet Mode (Modul silențios).

Placa video ASUS RTX 4070 Ti GPU este overclockată din fabrică

Placa video ASUS RTX 4070 Ti GPU este overclockată din fabrică

La fel ca și plăcile video RTX 4080 și RTX 4090, placa RTX 4070 Ti acceptă și DLSS 3. Aceasta este cea mai recentă revizuire a tehnologiei NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling), care oferă opțiunea de a rula jocuri cu efecte de ray tracing la un număr mai mare de cadre pe secundă. Asta înseamnă că te poți bucura de efecte de iluminare, umbre și reflexii mai realiste în jocurile tale preferate, chiar dacă acestea sunt foarte solicitante, iar placa video are dificultăți în a face față unor rezoluții mari, precum 4K. Deși există o anumită pierdere de calitate vizuală, aceasta nu este cu adevărat vizibilă cu ochiul liber.

Placa video RTX 4070 Ti este compatibilă cu DLSS 3

Placa video RTX 4070 Ti este compatibilă cu DLSS 3

Placa video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition oferă cinci porturi de ieșire: două porturi HDMI 2.1a și trei porturi DisplayPort 1.4a. În total, poți conecta până la patru ecrane simultan, la o rezoluție maximă de 7680 x 4320 pixeli.

Reclamă

Din nefericire, niciuna dintre plăcile RTX 4000 de la NVIDIA, inclusiv 4070 Ti, nu oferă DisplayPort 2.1. Este într-adevăr păcat.

Există cinci porturi de ieșire pentru display pe placa video

Există cinci porturi de ieșire pentru display pe placa video

După cum am văzut la toate plăcile video TUF Gaming lansate de ASUS, și GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition dispune de o soluție de răcire cu trei ventilatoare. Compania a folosit ventilatoare axiale cu rulmenți cu două bile, afirmând că acestea vor oferi un flux de aer cu până la 21% mai mare și vor dura de două ori mai mult decât modelele convenționale.

Placa folosește trei ventilatoare axiale pentru răcire

Placa folosește trei ventilatoare axiale pentru răcire

Pentru a ajuta și mai mult la disiparea căldurii, precum și pentru a oferi stabilitate și rigiditate, dispozitivul este protejat de o placă metalică în partea din spate. Cu un design hexagonal în formă de fagure de albine și imprimări destul de discrete ale mărcii și logoului TUF, trebuie să spun că arată destul de bine.

ASUS a montat o mare placă metalică pe spatele plăcii video

ASUS a montat o mare placă metalică pe spatele plăcii video

O alegere proastă de design, după părerea mea, deși nu din partea ASUS, ci mai degrabă din partea NVIDIA, este faptul că RTX 4070 Ti necesită utilizarea unui cablu de alimentare cu 16 pini. De ce? După cum vei vedea în secțiunea de benchmarkuri a acestei recenzii, placa video are nevoie de mai puțin de 300 de wați pentru a funcționa la viteză maximă (se recomandă o sursă de alimentare de 750 de wați), ceea ce înseamnă că ar fi putut folosi doi conectori de alimentare standard PCIe cu 8 pini.

Reclamă

Nu văd niciun motiv pentru a adăuga un alt cablu (care combină doi conectori cu 8 pini într-un conector cu 16 pini). Nu este deloc amuzant să adaugi la dezordinea din carcasa PC-ului pentru că trebuie să te ocupi de un alt cablu.

NVIDIA RTX 4070 necesită un conector de alimentare cu 16 pini

NVIDIA RTX 4070 necesită un conector de alimentare cu 16 pini

În altă ordine de idei, un lucru care s-ar putea să-ți placă la ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition este că are și iluminare RGB. Luminile sunt compatibile cu software-ul Aura Sync de la ASUS și sunt, de asemenea, destul de subtile: un mic logo TUF și o linie sub acesta, ambele poziționate spre partea frontală a plăcii video.

Luminile RGB de pe placa video ASUS TUF Gaming RTX 4070 Ti

Luminile RGB de pe placa video ASUS TUF Gaming RTX 4070 Ti

În ceea ce privește dimensiunile, trebuie să știi că ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition este o placă video mare. Măsurând 30,5 cm în lungime, 13,8 cm în lățime și cu o grosime de 6,5 cm, placa ocupă efectiv patru sloturi PCIe (3,25 mai exact). Ține cont de asta dacă intenționezi să montezi alte plăci în sloturile PCI Express disponibile pe placa ta de bază.

Această placă este mare și foarte groasă

Această placă este mare și foarte groasă

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition are specificații tehnice excelente și un design eficient. Construită pe cea mai recentă arhitectură pentru plăci video de la NVIDIA, aceasta ar trebui să ofere un număr mare de cadre pe secundă dacă te joci în 1440p sau la o rezoluție mai mică. Ar trebui să fie, de asemenea, o opțiune rezonabil de viabilă pentru gaming în rezoluție 4K, în funcție de jocul pe care-l joci, dacă folosești sau nu DLSS și dacă ești de acord fie cu un număr mai mic de cadre, fie cu o calitate vizuală medie.

Dacă vrei mai multe detalii despre specificațiile și caracteristicile hardware ale acestei plăci video, accesează această pagină web: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition - Tech Specs.

Performanța în jocuri și benchmarkuri

Pentru a vedea ce performanțe oferă în viața reală placa video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition, am rulat o serie de benchmarkuri de gaming. Am comparat, de asemenea, rezultatele sale cu cele ale unei AMD Radeon RX 7900 XTX și ale unei AMD Radeon RX 7900 XT, pe care le-am testat în prealabil folosind aceleași componente hardware:

Înainte de a prezenta rezultatele, trebuie să menționez că am testat toate jocurile folosind cele mai înalte setări grafice posibile (Ultra) și cu efectele de ray tracing activate (setări de înaltă calitate) în jocurile care le acceptă. Nu am folosit tehnologiile de upscaling DLSS sau AMD FSR, deoarece am vrut să văd cum se compară plăcile ca performanță brută.

Reclamă

Am început cu CyberPunk 2077, un joc extrem de frumos, care are nevoie de o placă video foarte performantă. Pe setarea Ray Tracing Ultra, ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition a redat o medie de 77 de cadre pe secundă în rezoluția 1080p, 50 fps în 1440p și 20 fps în 4K. Acestea sunt, sincer, rezultate uimitoare, demonstrând că NVIDIA continuă să depășească AMD atunci când vine vorba de performanța de ray tracing. RTX 4070 Ti a demonstrat că este semnificativ mai rapidă și decât AMD Radeon Radeon RX 7900 XTX ( o creștere de aproximativ 22% a numărului de cadre) și 7900 XT (o creștere de aproximativ 38% a performanței) în rezoluțiile 1440p și 1080. Cu toate acestea, în 4K, Radeon RX 7900 XTX a fost puțin mai rapidă decât RTX 4070 Ti.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în Cyberpunk 2077

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în Cyberpunk 2077

Al doilea joc analizat a fost The Callisto Protocol. Și acesta necesită o placă video puternică ca să te poți bucura de el la calitate vizuală maximă. Folosind presetarea grafică Ultra și cu efectele de ray tracing setate la nivel înalt, ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition a reușit să redea constant peste 60 de cadre pe secundă în toate cele trei rezoluții testate. Însă, cu excepția rezoluției 4K, s-a dovedit a fi mai lent atât decât Radeon RX 7900 XTX (care a oferit o creștere de 15 până la 17% a numărului de cadre pe secundă), cât și decât Radeon RX 7900 XT (creștere a numărului de cadre pe secundă de 7 până la 12%). În 4K, ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition a fost mai lent decât Radeon RX 7900 XTX (care oferă o creștere de ~19% a numărului de cadre), dar mult mai rapid (creștere de 63% a numărului de cadre) decât AMD Radeon RX 7900 XT.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în The Callisto Protocol

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în The Callisto Protocol

Al treilea joc testat a fost The Witcher 3: Wild Hunt Next-Gen Update. Folosind setarea grafică RT Ultra, toate plăcile video au avut probleme majore în a rula fluent, însă ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition s-a descurcat constant mai bine decât ambele plăci AMD Radeon testate, chiar și în rezoluția 4K. Comparativ cu Radeon RX 7900 XTX, RTX 4070 Ti a oferit o creștere a numărului de cadre pe secundă de 4 până la 6%, iar în comparație cu Radeon RX 7900 XT, creșterea de performanță a fost de aproximativ 19 până la 23%, în funcție de rezoluție.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în The Witcher 3 Wild Hunt Next-Gen Update

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în The Witcher 3 Wild Hunt Next-Gen Update

În continuare, am testat Total War WARHAMMER III, un joc care nu include efecte de ray tracing. Plăcile AMD Radeon au fost mai bune decât ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition. Însă, chiar dacă media de cadre măsurată cu RTX 4070 Ti nu a fost la fel de mare ca cea a celorlalte plăci, aceasta a fost totuși excelentă. În 1080p și 1440p, placa video poate depăși cu ușurință 100 fps (cadre pe secundă), iar dacă ești OK cu 60 fps, se apropie de această valoare în 4K.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în Total War WARHAMMER III

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în Total War WARHAMMER III

Assassin’s Creed Valhalla de la Ubisoft nu are efecte de ray tracing, dar efectele vizuale frumoase din acest joc necesită o performanță grafică foarte mare. Similar cu ce am văzut în Total War WARHAMMER III, RTX 4070 Ti a redat un număr uimitor de cadre în rezoluțiile 1080p și 1440p, egalând sau apropiindu-se de rata de refresh standard de 144 Hz, folosită în prezent de majoritatea monitoarelor de jocuri. Chiar și în 4K, placa a reușit să depășească cerința minimă necesară pentru o experiență plăcută în joc, de 60 fps, atingând o medie de 81 fps. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că atât AMD Radeon RX 7900 XTX, cât și Radeon RX 7900 XT au fost mai rapide decât GeForce RTX 4070 Ti (cu cel puțin 10%), indiferent de rezoluția folosită.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în Assassin's Creed Valhalla

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în Assassin's Creed Valhalla

Am continuat benchmarkurile cu Resident Evil Village, un joc ceva mai vechi, dar care încă impresionează prin grafica sa. Deși are efecte de ray tracing, jocul nu este la fel de solicitant ca altele, iar asta se vede imediat din rezultatele obținute. Indiferent de rezoluția sau de placa video folosite, numărul de cadre pe secundă obținut a fost de peste 100 fps. ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition a redat aproximativ aceeași medie de cadre pe secundă în 1080p și 1440p (141 și 143 fps), adică exact ce-ți dorești dacă ai un monitor de gaming cu o rată de refresh standard de 144 Hz. În plus, chiar și în 4K, placa a reușit să ofere 103 fps, ceea ce este de-a dreptul uimitor. Pe de altă parte, atât AMD Radeon RX 7900 XTX, cât și Radeon RX 7900 XT au obținut rezultate și mai mari, oferind o creștere a performanței cuprinsă între 5 și 43% mai multe cadre pe secundă, în funcție de rezoluție și de modelul de placă video.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în Resident Evil Village

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în Resident Evil Village

În ultimul joc testat, F1 22, ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition a fost puțin mai rapidă decât AMD Radeon RX 7900 XT în rezoluțiile 1080p și 1440p, dar numai cu câteva procente. Radeon RX 7900 XTX a fost considerabil mai rapidă în toate rezoluțiile, în timp ce Radeon RX 7900 XT a obținut cu câteva cadre mai mult decât RTX 4070 Ti în 4K.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în F1 22

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în F1 22

Nu în ultimul rând, am rulat și câteva teste din aplicația de benchmarkuri pentru jocuri 3DMark: Time Spy Extreme (evaluează performanța în jocurile 4K), Port Royale (evaluează performanța ray tracing) și Speed Way (evaluează performanța în jocurile care folosesc DirectX 12 Ultimate). Placa video NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti a obținut rezultate excelente în toate testele. Dacă analizezi graficul de mai jos, poți vedea că rezultatele indică aceeași concluzie la care am ajuns și noi ca urmare a jocurilor analizate: RTX 4070 Ti este mai bună decât AMD Radeon RX 7900 XT și mai slabă decât AMD Radeon RX 7900 XTX în jocurile noi, ce folosesc DirectX 12 Ultimate sau efecte sofisticate de ray tracing, fiind, de asemenea, mai lentă decât ambele concurente AMD la gaming în 4K.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în 3DMark

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Rezultate în 3DMark

Temperaturile și consumul de energie electrică sunt, de asemenea, importante la evaluarea unei componente hardware, precum o placă video. ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition s-a menținut stabilă la aproximativ 75 de grade Celsius, chiar și atunci când a fost solicitată cu Furmark, iar consumul de energie nu a depășit 285 de wați. Este mai puțin decât ambele plăci video AMD Radeon RX 7900 cu care am comparat-o, ceea ce este minunat. Însă asta arată, de asemenea, că NVIDIA nu trebuia să folosească conectorul de alimentare cu 16 pini pentru placa video RTX 4070 Ti; doi conectori PCIe cu 8 pini ar fi fost suficienți.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Temperatură și consum electricitate

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition: Temperatură și consum electricitate

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition se dovedește a fi o placă video excelentă, care oferă multe performanțe, mai ales când te joci la rezoluție de până la 1440p. Deși este, de asemenea, o placă video capabilă pentru gaming la 4K, în acest caz, va trebui probabil să folosești tehnologia de upscaling DLSS sau să reduci calitatea vizuală pentru jocurile mai solicitante.

Ce părere ai despre ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition?

Acum știi ce are de oferit ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition și ce poate face în jocuri. Deși vorbim despre o placă video destul de puternică, prețul va fi dezagreat de mulți, mai ales având în vedere concurența. Tu ce părere ai? Intenționezi s-o cumperi sau te uiți la alternative? Spune-mi părerea ta despre ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition în secțiunea de comentarii.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows