Review ASUS RT-AX68U: Un router clasic regândit pentru Wi-Fi 6!

ASUS RT-AX68U
Rating

Performanța rețelei wireless

Să ne uităm la apartamentul în care am făcut testele și cum este amenajat. ASUS RT-AX68U a fost amplasat în Sufragerie. Cu majoritatea routerelor wireless, puterea semnalului nu este excelentă în locuri precum Bucătăria și Balconul mediu.

Apartamentul în care am testat ASUS RT-AX68U

Testele noastre au fost realizate folosind o conexiune la internet de 1 Gbps, care oferă o viteză maximă de upload (încărcare) de până la 800 Mbps. Am evaluat rețeaua Wi-Fi emisă de ASUS RT-AX68U folosind standardele: Wi-Fi 4 pe frecvența de 2.4 GHz, Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz.

Pentru a ne face o idee mai bună despre performanța oferită de ASUS RT-AX68U, l-am comparat cu ASUS RT-AX82U și TP-Link Archer AX20. Am analizat banda de 2.4 GHz folosind standardul Wi-Fi 4 și am măsurat puterea semnalului cu NetSpot. Poți vedea evoluția sa în graficul de mai jos.

Putere semnal pe banda de 2.4 GHz

După aceea, am folosit SpeedTest pentru a evalua viteza conexiunii la internet atunci când folosești Wi-Fi 4. Viteza de descărcare oferită de ASUS RT-AX68U a fost mult mai mare decât cea oferită de routerele cu care l-am comparat, în toate camerele din apartament.

ASUS RT-AX68U - SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 4

La fel s-a întâmplat și cu viteza de încărcare (upload).

ASUS RT-AX68U - SpeedTest - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 4

Am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea pe banda 2.4 GHz și standardul Wi-Fi 4. Și de această dată, ASUS RT-AX68U a oferit cele mai rapide descărcări de date din comparația noastră.

ASUS RT-AX68U - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 4

Cu excepția unei singure camere, ASUS RT-AX68U a fost cel mai rapid și atunci când am măsurat viteza de încărcare.

ASUS RT-AX68U - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 4

Pe banda de 2.4 GHz, atunci când folosești standardul Wi-Fi 4, ASUS RT-AX68U oferă performanțe foarte bune, ceea ce-l face o alegere foarte potrivită pentru utilizatorii care au mai multe dispozitive vechi și sunt obligați să folosească acest standard.

Pentru următorul set de măsurători, am analizat frecvența wireless de 5 GHz folosind standardele Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6. Am început prin a ne uita la evoluția puterii semnalului în fiecare cameră, așa cum se poate vedea în graficul de mai jos.

Putere semnal pe banda de 5 GHz

Am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet pe banda de 5 GHz și standardul Wi-Fi 5. În unele camere, ASUS RT-AX68U a oferit viteze de descărcare foarte bune, iar în altele a fost depășit de routerele cu care l-am comparat.

ASUS RT-AX68U - SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 5

Încărcările de date au fost foarte rapide aproape în toate camerele din apartament.

ASUS RT-AX68U - SpeedTest - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 5

Apoi, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea, folosind Wi-Fi 5. În acest test, ASUS RT-AX68U a avut o performanță bună, fără a mai fi liderul clar, așa cum era cazul atunci când am folosit SpeedTest.

ASUS RT-AX68U - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 5

Vitezele de încărcare oferite de ASUS RT-AX68U au fost bune în majoritatea camerelor, dar iarăși, nu a fost un câștigător detașat nici în această măsurătoare.

ASUS RT-AX68U - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 5

Atunci când folosești banda de 5 GHz și standardul Wi-Fi 5, ASUS RT-AX68U oferă viteze care nu te vor dezamăgi.

Am rămas pe banda de 5 GHz, dar am trecut la standardul Wi-Fi 6 și am rulat SpeedTest în toate camerele din apartament. ASUS RT-AX68U a avut performanțe bune, dar nu a oferit viteze de descărcare mai rapide decât routerele cu care l-am comparat.

ASUS RT-AX68U - SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6

La fel s-a întâmplat și cu viteza de încărcare a datelor. Fratele mai scump ASUS RT-AX82U a fost mai rapid decât RT-AX68U în multe camere, dar nu în toate.

ASUS RT-AX68U - SpeedTest - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 6

În ultimul rând, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea prin Wi-Fi 6. Ne-am bucurat de viteze de descărcare mai mari decât atunci când am folosit SpeedTest, iar în unele camere, ASUS RT-AX68U a fost cel mai rapid din comparația noastră.

ASUS RT-AX68U - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6

Vitezele de încărcare au fost și ele bune, dar ASUS RT-AX68U nu a bătut niciun record de viteză și a fost depășit de routerele cu care l-am comparat.

ASUS RT-AX68U - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 6

Atunci când folosește Wi-Fi 6, ASUS RT-AX68U performează bine, dar nu-și depășește competitorii.

Performanța pentru rețelele cu fir

Testarea performanței atunci când folosești porturile Ethernet ale unui router este o activitate care rareori oferă surprize. Așa cum ne-am așteptat, ASUS RT-AX68U oferă porturi Ethernet care funcționează la viteza de 1 Gbps, iar asta ne-a confirmat și testul SpeedTest. Conexiunea noastră la internet oferă o viteză maximă de descărcare de 1 Gbps și 800 Mbps pentru încărcare. Totuși, atunci când am testat ASUS RT-AX82U, viteza de încărcare era limitată la 500 Mbps și asta explică diferența din graficul de mai jos.

ASUS RT-AX68U - SpeedTest prin conexiuni Ethernet

Apoi, am realizat un transfer în rețea, folosind PassMark Performance test. De această dată, toate cele trei routere din comparația noastră au oferit viteze similare.

ASUS RT-AX68U - Transfer date prin conexiuni Ethernet

ASUS RT-AX68U oferă conexiuni Ethernet care merg conform specificațiilor de 1 Gbps.

Performanța portului USB

Am conectat un SSD portabil la portul USB 3.0 de pe ASUS RT-AX68U și am realizat un transfer de date. Am măsurat o viteză de descărcare de 875.11 Mbps, similară cu ce obții de pe routere premium, care costă mult mai mult decât ASUS RT-AX68U. Viteza de încărcare a fost și ea ridicată: 652.69 Mbps.

ASUS RT-AX68U - Viteza portului USB

ASUS RT-AX68U are un port USB 3.0 rapid care funcționează foarte bine cu soluții de stocare rapidă, care includ unități SSD. De asemenea, acesta oferă și un port USB 2.0, care este potrivit pentru imprimante și dispozitive ce nu au nevoie de viteze ridicate.

Funcții suplimentare

Firmware-ul de pe ASUS RT-AX68U este compatibil cu AiMesh, ceea ce înseamnă că poți folosi acest router ca să-ți creezi propriul sistem mesh Wi-Fi, împreună cu alte routere. Pentru mai multe detalii despre ce înseamnă asta, citește: ASUS mesh Wi-Fi: Ce-i mai bun din două lumi!

ASUS RT-AX68U este compatibil cu AiMesh

ASUS RT-AX68U include modulul AiProtection, care vine cu următoarele funcții de securitate:

 • Router Security Assessment – o unealtă bine realizată, care verifică nivelul de securitate al setărilor routerului. Atunci când găsește probleme, te anunță în mod proactiv și te îndrumă la zonele unde trebuie să faci schimbări.
 • Malicious Sites Blocking – o unealtă de securitate bazată pe cloud, pentru blocarea site-urilor malițioase pe toate dispozitivele conectate la rețea.
 • Two-Way IPS – un sistem de prevenție al intruziunilor, care te protejează de spam, de atacuri de tip DDOS, de atacuri la nivel de rețea și altele. În plus, scanează atât pachetele care intră în rețea, cât și pe cele care ies din rețea.
 • Infected Device Prevention and Blocking – dacă un dispozitiv din rețea este infectat și devine un zombie într-o rețea malware, este blocat automat și ești informat(ă) de această problemă, pentru a putea lua măsuri.
 • Parental Controls – controale parentale utile, bazate pe cloud, pe care părinții le pot folosi pentru a crea reguli pentru accesul la internet al copiilor. Dacă vrei să afli mai multe despre cum se folosesc eficient, citește Configurează controlul parental pe un router ASUS și Folosește-ți routerul ASUS pentru a controla timpul copilului tău pe internet.

Controlul parental de pe ASUS RT-AX68U

Lista de funcții avansate nu se oprește aici. Mai primești și următoarele facilități:

 • Guest network – poți activa până la trei rețele wireless pentru oaspeți pe fiecare bandă (2.4 GHz și 5 GHz) și setări de personalizare a tipului de acces.
 • Adaptive QoS – un serviciu avansat de tipul Quality of Service care poate fi folosit pentru a optimiza traficul în rețea, inclusiv pe cel pentru gaming online.
 • Traffic Analyzer – statistici vizuale care te ajută să vezi cât trafic trece prin rețeaua ta, cine folosește cea mai multă lățime de bandă și cum.
 • USB Applications - poți configura routerul să folosească hard disk-uri externe sau imprimante prin porturile sale USB. De asemenea, este oferit și suport pentru funcția Time Machine din macOS.
 • AiCloud 2.0 – uneltele necesare pentru a-ți crea propriul serviciu de stocare în cloud, folosind un hard disk conectat la router.
 • Dual WAN - poți folosi două conexiuni la internet în același timp.
 • IPv6 – suport pentru adresele IPv6, care devin noua normă, înlocuind treptat adresele IPv4.
 • VPN – îți poți configura routerul să funcționeze precum un server VPN, folosind protocoalele PPTP, OpenVPN și IPSec VPN. De asemenea, se oferă suport și pentru conexiuni VPN realizate de dispozitivele din rețeaua ta.
 • Network Tools – o colecție de unelte care sunt utile atunci când ai probleme cu rețeaua, routerul sau conexiunea la internet.
 • DDNS – Dynamic Domain Name System. Îți permite să te conectezi la routerul wireless chiar și atunci când are o adresă IP dinamică, printr-un nume de domeniu înregistrat.
 • Integrare cu Amazon Alexa și IFTTT– poți spune comenzi precum “Alexa, ask ASUS ROUTER to upgrade the firmware” pentru a realiza diverse sarcini. De asemenea, poți automatiza sarcini repetitive care în mod obișnuit “nu ar putea comunica una cu cealaltă”.

Asemeni multor altor routere ASUS, RT-AX68U vine cu o listă lungă de funcții avansate, care sunt utile multor utilizatori. Părinții vor aprecia controlul parental, iar utilizatorii mai tehnici vor dori soluțiile VPN oferite sau aplicațiile USB.

Care este părerea ta despre ASUS RT-AX68U?

Acum știi mai multe despre performanțele reale oferite de ASUS RT-AX68U, punctele sale forte și cele slabe. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce părere ai. Îl consideri o alegere bună pentru casa ta? Dacă-l ai deja, care a fost experiența ta cu el? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless