Review ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi: Bună pentru gameri!

Review ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi: Bună pentru gameri!
Rating

Au apărut procesoarele Intel Core din a 14-a generație. Odată cu aceste noi procesoare Raptor Lake Refresh, producătorii de hardware au lansat și plăci de bază „actualizate”. 🙂 Deși noile procesoare sunt compatibile cu orice placă de bază de tip LGA1700, este interesant că apar noi modele pe piață. Unul dintre acestea este ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi, o placă de bază mid-range, bazată pe un chipset de top, care oferă o gamă impresionantă de funcții, accesorii și componente de calitate. Am testat-o și sunt gata să-ți povestesc experiența și impresiile mele. Citește această recenzie pentru a vedea ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi în acțiune:

Reclamă

ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi este placa de bază pe care ar trebui s-o cumperi dacă:

 • Vrei o placă de bază frumoasă, cu un aspect robust
 • Intenționezi să construiești un calculator nou cu un procesor Intel recent
 • Vrei o mulțime de opțiuni de expansiune și compatibilitate cu memorii foarte rapide

Pro și contra

Acestea sunt cele mai bune lucruri la ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi:

 • Folosește un chipset de top, Intel Z790
 • Este oficial compatibil cu extrem de rapidul DDR5
 • Pachet generos de sloturi PCIe
 • O mulțime de sloturi M.2 pentru SSD-uri
 • Selecție excelentă de porturi USB rapide (inclusiv Type-C de 20 Gbps)
 • Arată bine și pare foarte rezistentă

Singurul lucru mai puțin reușit la ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi este că nu oferă compatibilitate cu SSD-urile PCIe 5.0.

Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Datorită construcției sale solide și a numărului generos de sloturi PCIe, ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi este o placă de bază ce reușește să se remarce. Pare a fi o alegere excelentă dacă vrei să construiești un PC puternic cu un procesor Intel Core din generația a 12-a, a 13-a sau a 14-a. Oferă performanțe remarcabile, un design militar, care arată foarte bine și o construcție de bună calitate. Z790-Pro Wi-Fi are o multitudine de caracteristici, componente și cipuri de top, pentru alimentarea cu energie, conectivitate și stocare.

Despachetarea plăcii de bază ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi

Placa de bază TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi sosește într-o cutie relativ mare, realizată din carton premium. Vopsită în negru și nuanțe de gri închis, cu câteva accente argintii, cutia prezintă o multitudine de detalii despre caracteristicile și specificațiile plăcii de bază. Deși unele aspecte esențiale pot fi văzute pe partea de sus, ar trebui să te uiți pe partea inferioară a cutiei dacă vrei mai multe informații.

Cutia lui ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi

Cutia lui ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi

Cutia conține placa de bază într-o pungă antistatică, împreună cu un pachet generos de accesorii. Ca să enumerăm totul, primești o antenă WIFI Q-Antenna, două cabluri SATA III, un pachet de șuruburi și distanțiere pentru unități M.2, două pachete de protecții de cauciuc pentru unități M.2., un ghid de pornire rapidă, un DVD cu drivere și software, un certificat de fiabilitate TUF Gaming Certificate of Reliability, un pliant promoțional ASUS WebStorage și o foaie cu abțibilduri TUF Gaming. Reține că poza de mai jos nu include tot ce am menționat, deoarece este vorba de o placă de bază de tip mostră, care a fost trimisă la o serie de evaluatori, printre care mă număr și eu, iar o parte din accesoriile sale s-au pierdut pe drum🙂.

Ce se află în cutie

Ce se află în cutie

Din punct de vedere tehnic, ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi este o placă de bază mid-range, bazată pe un chipset de top (Z790), situată între modelele premium ASUS ROG Maximus și Strix și seria mai ieftină Prime. Totuși, experiența de despachetare este foarte plăcută, iar pachetul de accesorii este generos.

Reclamă

Specificații hardware și design

ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi este o placă de bază cu un format ATX standard, care arată robust și frumos. Designerii săi au avut în mod clar intenția de a crea ceva ce pare puternic și este pregătit pentru gamerii „înrăiți”. Pe un fond de vopsea neagră, placa de bază are, de asemenea, accente gri și argintii, precum și câteva detalii galbene. Unele zone, panoul de protecție a porturilor I/O (Input Output) sau sloturile PCIe NVMe din partea inferioară, au inscripții cu termeni militari.

Placa de bază ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi

Placa de bază ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi

Radiatoarele de mari dimensiuni acoperă modulul de reglare a tensiunii (VRM), care oferă 16+1+1 trepte de putere, fiecare dintre ele putând susține până la 60 de amperi, potrivit ASUS. În termeni mai simpli, această placă de bază este pregătită pentru orice procesor Intel compatibil, chiar și pentru modelele din gama superioară, indiferent dacă este vorba de un model Core de generația a 12-a, a 13-a sau a 14-a.

Socketul procesorului și VRM-urile

Socketul procesorului și VRM-urile

Trei conectori EPS alimentează placa de bază și VRM-ul procesorului: un conector de alimentare principal ATX cu 24 de pini și doi conectori cu 8 pini. Conectorul cu 24 de pini se află în partea din dreapta sus a plăcii de bază, iar cei doi conectori cu 8 pini în stânga sus.

ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi acceptă DDR5 foarte rapid

ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi acceptă DDR5 foarte rapid

Placa de bază ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi oferă un socket LGA1700 pentru procesoarele Intel Core. După cum am menționat mai devreme, asta înseamnă orice procesor Intel Core din a 12-a generație sau mai nou, precum cele din a 13-a generație Raptor Lake sau ultimele procesoare Raptor Lake Refresh din a 14-a generație. De fapt, pentru această recenzie, am folosit un Intel Core i5-14600K nou-nouț, un procesor mid-range din generația a 14-a, care a fost lansat recent.

ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi folosește un socket LGA 1700

ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi folosește un socket LGA 1700

Bazată pe chipsetul Z790, această placă de bază are avantajul de a fi compatibilă cu memoria DDR5, care este mai rapidă și mai eficientă decât DDR4. Cele patru sloturi DIMM disponibile pot primi până la 192 GB de memorie RAM, iar placa de bază a fost testată pentru a funcționa cu memoria extrem de rapidă DDR5-7800.

Placa de bază poate găzdui până la 192 GB de DDR5

Placa de bază poate găzdui până la 192 GB de DDR5

SUGESTIE: Dacă nu ești sigur ce tip de memorie să folosești pentru PC-ul tău, citește această analiză: DDR4 vs. DDR5: Ar trebui să faci upgrade?.

Această placă este și compatibilă cu PCIe 5.0, cel mai recent standard de a conecta dispozitive precum plăci grafice și SSD-uri. În ceea ce privește sloturile PCIe, placa de bază este destul de generoasă, oferind un slot PCIe 5.0 x16, un slot PCIe 3.0 x16 (mod x1), un slot PCIe 4.0 x4, un slot PCIe 3.0 x1 și un slot PCIe 4.0 x16 (mod x4).

Există multe sloturi PCIe pe placa de bază

Există multe sloturi PCIe pe placa de bază

În mod similar, numărul de sloturi M.2 disponibile pentru montarea SSD-urilor rapide NVMe este destul de mare: un M.2 2280 PCIe4.0 x4, un M.2 22110 PCIe 4.0 x4 și un M.2 2280 PCIe 4.0 x4 & SATA. Merită menționat că, deși pachetul de sloturi SSD M.2 este generos, nu există niciun slot PCIe 5 disponibil pentru cele mai noi și mai rapide unități M.2 existente.

Primești și o selecție bună de sloturi M.2

Primești și o selecție bună de sloturi M.2

Caracteristicile de conectivitate ale modelului ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi sunt excelente. Beneficiem de Ethernet bazat pe un cip Intel I1226-V, care suportă viteze de transfer de până la 2,5 Gbps, Wi-Fi 6E (802.11ax; 2x2 MIMO; acceptă benzi de frecvență de 2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz), datorită unui cip Intel AX211, și Bluetooth v5.3.

Reclamă

Sistemul audio se bazează pe un codec Realtek S1220A 7.1 Surround Sound High Definition Audio. Acesta oferă un raport semnal-zgomot (SNR) uimitor, de 120 dB, ceea ce înseamnă că te poți bucura de un sunet foarte clar, fără distorsiuni sau interferențe. Intrarea audio (line in) are, de asemenea, un raport SNR impresionant, de 113 dB, ceea ce garantează că înregistrările sunt capturate cu o fidelitate și o acuratețe ridicate.

Panoul I/O (intrare/ieșire) oferă o varietate de alte porturi pentru diferite scopuri. Poți conecta un monitor prin intermediul portului DisplayPort 1.4 sau HDMI 2.1, ambele fiind compatibile cu rezoluția 4K la o rată de refresh de 60 Hz. În plus, ai la dispoziție un USB 3.2 Gen 2x2 Type-C (20 Gbps), un USB 3.2 Gen 2 Type-C (10 Gbps), două USB 3.2 Gen 2 Type-A (10 Gbps), patru USB 3.2 Gen 1 Type-A (5 Gbps), doi conectori pentru antena WIFI Q-Antenna inclusă în pachet și o serie de conectori audio (cinci mufe audio și un port de ieșire optic S/PDIF).

Panoul I/O al plăcii de bază

Panoul I/O al plăcii de bază

Placa de bază are mulți conectori pentru ventilatoare, sisteme de răcire, conectori USB suplimentari, conectori RGB etc. Pentru ventilatoare și răcire, ai un header cu 4 pini pentru ventilatorul procesorului (CPU Fan), un header cu 4 pini pentru ventilatorul CPU OPT, un header cu 4 pini pentru pompa AIO și patru headeri cu 4 pini pentru ventilatorul de șasiu (Chassis Fan). Pentru USB, ai un conector USB 20 Gbps (acceptă USB Type-C), un header USB 5 Gbps, care acceptă două porturi USB 5 Gbps suplimentare, și două headere USB 2.0, ce acceptă patru porturi USB 2.0 suplimentare.

Placa de bază dispune de un sistem de sunet 7.1

Placa de bază dispune de un sistem de sunet 7.1

Pe lângă toate cele de mai sus, placa de bază dispune și de trei headere Gen 2 adresabile, un header Aura RGB, un header Clear CMOS, un header pentru porturi COM, un header audio pentru panoul frontal și un header Thunderbolt (USB4).

Placa de bază include headere RGB

Placa de bază include headere RGB

Acestea sunt informațiile de bază pe care trebuie să le știi despre ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi. Dacă vrei și mai multe detalii despre specificațiile și caracteristicile sale, ar trebui să accesezi pagina sa web oficială: ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi.

Dacă ești în căutarea unei plăci de bază de top pentru procesorul tău Intel Core, ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi îndeplinește aproape toate condițiile. Are tot ce ai nevoie pentru o experiență de gaming puternică și sigură, de la componente de înaltă calitate, până la un design elegant. Îmi place aspectul său și cred că este una dintre cele mai bune plăci din segmentul său. Cu toate acestea, dacă vrei compatibilitate pentru SSD-uri PCIe 5.0 sau dacă ai nevoie de mai multe headere RGB, ar trebui să cauți alte alternative.

Reclamă

ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi: Rezultatele benchmarkurilor

Pentru această recenzie a plăcii de bază ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi, am folosit următoarele echipamente hardware și software:

Calculatorul folosit pentru teste

Calculatorul folosit pentru teste

Din păcate, la momentul redactării acestui articol, nu aveam o altă placă de bază similară, cu care să compar ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi. Astfel, rezultatele benchmarkurilor arată doar cum se descurcă această placă de bază cu un procesor Intel Core i5-14600K și cu toate celelalte echipamente hardware menționate anterior. Atunci când voi avea ocazia să achiziționez o altă placă de bază, proiectată pentru procesoarele Intel Core din generațiile 12, 13 și 14, voi actualiza acest review pentru a include informațiile suplimentare obținute. Acum să vedem rezultatele acestei plăci de bază în benchmarkuri:

Am început prin a rula benchmark-ul oferit de CPU-Z. În testul Single Thread, folosind placa de bază ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi, procesorul Intel Core i5-14600K a obținut 861 de puncte, iar în testul Multi Thread, care măsoară performanțele pe mai multe nuclee ale procesorului, acesta a obținut 10055 puncte. Ambele rezultate sunt foarte bune și indică o performanță excelentă în jocuri.

Rezultate în CPU-Z

Rezultate în CPU-Z

Apoi, am rulat Cinebench R23, un benchmark care măsoară viteza de randare a procesorului. Cu ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi, am obținut 23786 puncte. Deși scorul în sine este bun pentru un procesor, ceea ce este important în ceea ce privește evaluarea plăcii de bază este că testul a fost efectuat fără probleme, iar calculatorul a fost stabil în timpul acestui proces.

Rezultate în Cinebench R23

Rezultate în Cinebench R23

Cel de-al doilea benchmark de randare, Blender, a mers la fel de bine. Procesorul Intel Core i5-14600K de pe placa de bază ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi a terminat cu un scor de 315 puncte.

Rezultate în Blender

Rezultate în Blender

Am continuat cu PCMark 10, un benchmark care măsoară performanța calculatorului în sarcinile zilnice, precum navigarea pe internet, conferințele video, productivitatea și crearea de conținut digital. Folosind placa de bază ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi, am obținut 10416 puncte, iar testele au fost efectuate fără probleme.

Rezultate în PCMark 10

Rezultate în PCMark 10

Una dintre cele mai frecvente activități ale utilizatorilor de calculatoare este navigarea pe internet, deoarece tuturor ne pasă cât de repede se încarcă site-urile web. Pentru a măsura performanța pe internet a calculatorului meu de teste, am rulat JetStream 2 în Google Chrome. Procesorul Intel Core i5-14600K cuplat cu placa de bază ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi a dus la un rezultat excelent: 340 de puncte.

Rezultate în JetStream 2

Rezultate în JetStream 2

Am testat, de asemenea, câteva jocuri pentru a vedea dacă placa de bază oferă stabilitatea necesară în cazul titlurilor solicitante. Am început cu Cyberpunk 2077, unde am obținut în medie un număr de cadre de 49 fps. Acesta este un rezultat bun, iar placa de bază s-a dovedit a fi fiabilă chiar dacă am folosit o rezoluție 4K mare și setările grafice ultra (cu efectele de ray tracing activate) și chiar și după ce am rulat benchmarkul de câteva ori.

Rezultate în Cyberpunk 2077

Rezultate în Cyberpunk 2077

Nici în The Callisto Protocol, un alt joc care necesită multe resurse, calculatorul de test nu a avut probleme și am reușit să obțin un framerate mediu de 152 fps.

Rezultate în The Callisto Protocol

Rezultate în The Callisto Protocol

Același lucru a fost valabil și pentru Total War WARHAMMER 3, unde placa de bază ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi s-a dovedit din nou fiabilă. Folosind setările ultra grafice la rezoluție 4K, am obținut o medie de 65 de cadre pe secundă.

Rezultate în Total War WARHAMMER 3

Rezultate în Total War WARHAMMER 3

ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi este o placă de bază multifuncțională, care poate face față cu ușurință diferitelor scenarii. Indiferent dacă folosești un procesor mid-range sau high-end, multă memorie RAM sau un dispozitiv de stocare rapid, această placă de bază nu te va dezamăgi. Rezultatele testelor arată că se comportă bine în diverse benchmarkuri, ceea ce demonstrează fiabilitatea și calitatea sa.

Software inclus cu ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi

Surprinzător este că ASUS nu vă încarcă placa de bază cu niciun software nedorit. Dacă vrei, poți să instalezi placa de bază și să faci apoi o instalare curată a Windows fără să folosești niciunul dintre programele oferite de ASUS. Este cât se poate de curat. Cu toate acestea, ai opțiunea de a descărca și instala aplicația ASUS Armoury Crate după ce ai configurat sistemul de operare.

ASUS Armoury Crate

ASUS Armoury Crate

Armoury Crate este o aplicație care-ți permite să personalizezi și să optimizezi cum funcționează placa ta de bază TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi. Cu Armoury Crate, poți să monitorizezi performanța sistemului, să controlezi viteza ventilatoarelor, să-ți actualizezi driverele și BIOS-ul, să sincronizezi efectele de iluminare RGB cu Aura Sync și să configurezi alte dispozitive ASUS compatibile.

Opțiunile Aura Sync din Armoury Crate

Opțiunile Aura Sync din Armoury Crate

Pe lângă opțiunile rapide de descărcare și instalare a tuturor driverelor necesare pentru ca placa de bază să funcționeze, există alte câteva aplicații opționale de utilitate, pe care le oferă ASUS împreună cu placa de bază TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi. Însă acestea sunt în întregime la latitudinea ta, așa că nu ești obligat să le instalezi decât dacă vrei. Acestea sunt instrumentele adiționale pe care le poți lua:

 • AI Suite 3: un program care-ți permite să-ți analizezi calculatorul și să vezi detalii despre componentele sale, precum și să optimizezi aspecte precum consumul de energie electrică sau viteza ventilatoarelor. Nu știu de ce ASUS oferă acest program mai vechi la pachet cu Armoury Crate, întrucât cel din urmă asigură deja toate acestea.
 • CPUID ASUS CPU-Z: un program folositor, care afișează informații detaliate despre procesorul tău, precum numele, modelul, viteza, tensiunea și dimensiunea cache-ului. Totodată, îți permite să rulezi un benchmark rapid pentru a testa performanța procesorului tău și pentru a-l compara cu alte modele.
 • Norton 360: o soluție de securitate, care include un antivirus și un firewall, pentru a-ți proteja dispozitivele și datele de amenințările online. Beneficiezi de o perioadă de probă de 60 de zile.
 • Two-Way AI Noise Cancelation: o funcție care reduce zgomotul de fundal nedorit și îmbunătățește claritatea vocii în comunicarea online.
 • USB Wattage Watcher: un instrument util, care monitorizează consumul de energie electrică și permite folosirea încărcării rapide pentru dispozitivele USB.

Unelte suplimentare disponibile pentru instalare

Unelte suplimentare disponibile pentru instalare

Placa de bază ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi este însoțită de aplicația Armoury Crate, un instrument util pentru personalizarea setărilor și aspectului hardware-ului tău. Îl poți folosi pentru a regla iluminarea RGB, viteza ventilatoarelor și multe altele. Aplicația este ușor de folosit și fiabilă, așa că-ți recomand s-o instalezi. Ai, de asemenea, opțiunea de a descărca și alte aplicații de la ASUS, dar acestea nu sunt obligatorii și poți decide dacă ai nevoie de ele.

Ce părere ai despre ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi?

Sper că ți-a plăcut această recenzie a plăcii de bază ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi. Este un produs excelent, care oferă multe caracteristici și performanțe foarte bune. Ce părere ai despre această placă? O ai pe PC-ul tău sau plănuiești să ți-o cumperi în curând? Spune-mi părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows