Review Gigabyte Z790 AORUS PRO X: Sufletul pereche pentru Intel Core

Review Gigabyte Z790 AORUS PRO X: Sufletul pereche pentru Intel Core
Rating

Dacă ești în căutarea unei plăci de bază high-end, care poate să facă față celor mai recente procesoare Intel și să ofere performanțe de top, ar trebui să te uiți la Gigabyte Z790 AORUS PRO X. Această placă de bază are multe de oferit și vine cu un design elegant, complet alb, care va atrage toate privirile în birou, în sufragerie sau oriunde ai de gând să folosești noul tău PC. Bazată pe chipsetul Intel Z790, care este compatibil inclusiv cu cele mai noi procesoare Core din generația a 14-a, placa are câteva caracteristici impresionante, precum compatibilitatea cu memorii DDR5 de ultimă generație, PCIe 5.0 și Wi-Fi 7. Vrei să afli mai multe despre ea? Citește această recenzie și vezi dacă ar trebui să iei în considerare cumpărarea plăcii de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X:

Reclamă

Gigabyte Z790 AORUS PRO X: Pentru cine este o alegere potrivită?

Aceasta este placa de bază pe care ar trebui s-o cumperi dacă:

 • Ești în căutarea unei plăci de bază superbe, cu un PCB (Printed Circuit Board) alb
 • Vrei să asamblezi un PC bazat pe un procesor Intel de ultimă generație
 • Îți dorești să beneficiezi de ultimele noutăți (WiFi 7, DDR5, PCIe 5 etc.)

Pros and cons

Iată cele mai bune aspecte ale plăciii Gigabyte Z790 AORUS PRO X:

 • Concepută pentru ultimele procesoare Intel din generația a 14-a, oferă performanțe excelente
 • Compatibilă cu cele mai rapide kituri de memorie DDR5 de pe piață
 • Dispune de un slot PCIe 5.0 x16 pentru plăci video de mare viteză și de ultimă generație
 • Fidelitate audio și condensatori de calitate (pentru audiofili)
 • Arată foarte bine
 • Calitate excelentă a construcției
 • Compatibilă cu rețele Wi-Fi 7 foarte rapide

Singurul lucru care nu este chiar atrăgător la Gigabyte Z790 AORUS PRO X este:

 • Prețul său, deoarece toate aceste caracteristici de top vin la un preț foarte mare
Notă produs 4.5/5
Verdict

Verdict

Placa de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X nu are doar un aspect deosebit; oferă, de asemenea, performanțe puternice, componente high-end, caracteristici excelente și un management termic eficient. Dacă ești în căutarea unei plăci de bază de top pentru procesorul tău Intel Core de primă clasă și ai bugetul necesar, atunci da, această placă de bază este una dintre cele mai bune alegeri pe care le-ai putea face. Totuși, dacă portofelul tău spune altceva, ar fi bine să explorezi alte opțiuni mai accesibile, chiar dacă ți-ar plăcea să beneficiezi de toate caracteristicile de pe Gigabyte Z790 AORUS PRO X.

Despachetarea plăcii de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X

Placa de bază Z790 AORUS PRO X este ambalată într-o cutie mare de carton, care include o imagine mare a șoimului în formă de G al mărcii. Partea superioară dezvăluie doar câteva detalii esențiale despre placă, precum numele acesteia și compatibilitatea cu procesoarele Intel Core de generația a 14-a, DDR5 și PCI Express 5. Mai multe informații sunt disponibile pe spatele ambalajului, precum și pe laturile acestuia.

Cutia lui Gigabyte Z790 AORUS PRO X

Cutia lui Gigabyte Z790 AORUS PRO X

În cutie, găsești placa de bază într-o pungă antistatică, împreună cu o serie de accesorii. Printre acestea, se numără o antenă WIFI, două cabluri SATA III, două cabluri termistor, un cablu de detectare a zgomotului și un G Connector. De asemenea, vei găsi și un manual de utilizare.

Ce se află în cutie

Ce se află în cutie

Despachetarea plăcii Gigabyte Z790 AORUS Pro X este o experiență plăcută. La prima vedere, placa arată impresionant, cu un design alb elegant și o construcție robustă. În plus, ambalajul și accesoriile pe care le primești împreună cu placa de bază contribuie la sentimentul că ai în față un dispozitiv premium.

Reclamă

Specificații hardware și design

Gigabyte Z790 AORUS PRO X este o placă de bază, care combină estetica și performanța într-un format ATX standard. Culoarea de bază este alb, care contrastează cu sloturile, condensatorii și diversele porturi de culoare neagră, ceea ce o face perfectă dacă-ți dorești să asamblezi un PC desktop cu tematică albă. Pe alocuri, se găsesc câteva accente argintii, în special pe piesele metalice care alcătuiesc radiatoarele, dar nimic deranjant.

Placa de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X

Placa de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X

Placa de bază are radiatoare mari, care mențin VRM-urile (Voltage Regulator Modules) reci. Gigabyte îl numește VRM Thermal Armor Advanced și spune că este extrem de eficient, datorită faptului că este construit dintr-o singură bucată de metal, în loc de mai multe părți, ca unii dintre competitori. În ceea ce privește VRM-urile în sine, placa de bază oferă 18+1+2 trepte de alimentare de înaltă performanță, cu 90A SPS (90 Amperes Smart Power Stage). Optsprezece faze (împărțite într-un design de alimentare paralelă de 9+9) mențin stabilă furnizarea de energie către nucleele procesorului, o fază (60A SPS) asigură performanța grafică integrată a procesorului, iar două faze asigură o alimentare stabilă pentru PCIe integrat al procesorului și pentru controlerul de memorie.

Cu alte cuvinte, placa de bază nu va avea probleme să furnizeze toată puterea de care ai nevoie chiar și pentru cele mai solicitante procesoare Intel Core, inclusiv pentru cele care necesită multă energie, precum i9-14900K. De asemenea, va avea tot ceea ce este necesar pentru a menține o furnizare stabilă de energie atunci când faci overclocking pe procesor, reglând limita maximă de tensiune a acestuia și prevenind vârfurile de tensiune, care ar putea afecta performanța acestuia.

Slotul CPU și VRM-urile

Slotul CPU și VRM-urile

În continuare, placa de bază și procesorul primesc energia de care au nevoie prin intermediul a trei conectori EPS. Conectorul principal cu 24 de pini este situat în partea din dreapta sus a plăcii de bază, iar cei doi conectori cu 8 pini pentru procesor se află în stânga sus, deasupra VRM-urilor.

Conectorii de alimentare pentru procesor

Conectorii de alimentare pentru procesor

Gigabyte Z790 AORUS PRO X este o placă de bază construită pentru procesoarele Intel moderne. Astfel, aceasta oferă un socket LGA1700, care o face compatibilă cu procesoarele Intel Core din generația 12, 13 și 14. Pentru această recenzie, am testat placa de bază cu un procesor de top Core i9-14900K din generația a 14-a de la Intel, seria Raptor Lake Refresh.

ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi folosește un socket LGA 1700

ASUS TUF Gaming Z790-Pro Wi-Fi folosește un socket LGA 1700

După cum ai observat cu siguranță din numele său, placa se bazează pe chipsetul Z790. Totuși, denumirea sa nu-ți permite să ghicești ce tip de memorie folosește. Placa de bază este compatibilă cu memorii RAM DDR5 și poate gestiona până la 192 GB prin patru sloturi DIMM. În plus, promite să funcționeze fără probleme cu o memorii cu o viteză de până la 8266 MT/s (mega transferuri pe secundă)!

Gigabyte Z790 AORUS PRO X este compatibilă cu DDR5 extrem de rapid

Gigabyte Z790 AORUS PRO X este compatibilă cu DDR5 extrem de rapid

Placa de bază este compatibilă și cu cel mai recent standard PCI Express 5.0, care permite transferul mai rapid de date între dispozitive precum plăci video și SSD-uri. Aceasta are trei sloturi x16: primul este compatibil cu PCIe 5 și conceput pentru a susține o placă video, iar celelalte două sunt compatibile cu PCIe 4.0 și, respectiv, PCIe 3.0.

Placa de bază are sloturi PCIe x16

Placa de bază are sloturi PCIe x16

Placa de bază oferă o mulțime de opțiuni și pentru instalarea de SSD-uri M.2. Conectați la lane-urile PCIe ale procesorului, ai doi conectori M.2 pentru SSD-uri cu format 25110/2580. Unul este compatibil cu PCIe 5.0, iar celălalt cu PCIe 4.0. Conectate la lane-urile chipsetului plăcii de bază, ai alte trei sloturi pentru SSD-uri. Primul este compatibil cu PCIe 4.0 (format 22110/2280), al doilea este compatibil cu PCIe 4.0 (format 2280), iar al treilea este compatibil cu SSD-uri SATA sau PCIe 4.0 (format 2280).

Gigabyte Z790 AORUS PRO X este compatibil cu SSD-urile rapide M.2

Gigabyte Z790 AORUS PRO X este compatibil cu SSD-urile rapide M.2

Gigabyte Z790 AORUS PRO X oferă opțiuni de conectivitate excelente. Are un cip Realtek 5GbE LAN, care poate gestiona viteze de până la 5 Gbps, precum și o placă wireless rapidă cu Wi-Fi 7. În funcție de versiunea plăcii de bază, cea din urmă poate fi o MediaTek Wi-Fi 7 MT7927, RZ738 (versiunea 1.0; cea pe care am testat-o eu), o Intel Wi-Fi 7 BE200 (versiunea 1.1) sau o Qualcomm Wi-Fi 7 QCNCM865 (versiunea 1.2). Toate acestea sunt compatibile cu toate standardele de rețea wireless până la Wi-Fi 7 și pot folosi benzile de frecvență de 2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz. De asemenea, este prezent și Bluetooth 5.3.

Primești Wi-Fi 7!

Primești Wi-Fi 7!

Sistemul audio este bazat pe un Realtek ALC1220-VB 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC. Potrivit Gigabyte, placa de bază este echipată cu WIMA capacitors, care oferă un sunet de înaltă calitate. În plus, dacă ești audiofil, probabil că te vei bucura să afli că cipul audio este compatibil și cu DSD (Direct Stream Digital), un format audio digital, care oferă un sunet realist, cu o gamă dinamică excelentă.

Reclamă

Panoul I/O al plăcii de bază are multe porturi diferite pentru diverse utilizări. Poți să conectezi un monitor folosind portul DisplayPort sau HDMI și ai la dispoziție și un port USB Type-C cu compatibilitate USB 3.2 Gen 2. Pe lângă acestea, ai un port USB Type-C cu compatibilitate USB 3.2 Gen 2x2, două porturi USB 3.2 Gen 2 Type-A (colorate în roșu), patru porturi USB 3.2 Gen 1 și două porturi USB 2.0. De asemenea, există doi conectori de antenă și un port RJ-45 pentru plăcile de rețea, iar două mufe audio plus un port optic S/PDIF Out acoperă conexiunile sistemului audio.

Panoul I/O al plăcii de bază

Panoul I/O al plăcii de bază

La nivel intern, alți conectori I/O îți permit să controlezi ventilatoare, sisteme de răcire, headere RGB, etc. De asemenea, sunt disponibile și headere USB suplimentare. Printre altele, ai un header pentru ventilatorul CPU, un header pentru ventilatorul CPU/pompe de răcire cu apă, patru headere pentru ventilatoarele de sistem, două headere pentru ventilatorul sistemului/pompe de răcire cu apă, trei headere pentru benzi LED RGB Gen2 adresabile și un header pentru benzi LED RGB. De asemenea, sunt prezente un header pentru panoul frontal și un header audio, plus un header USB Type-C (compatibil cu USB 3.2 Gen 2x2), un port USB Type-C (DisplayPort, compatibil cu USB 2.0), un header USB 3.2 Gen 1, două headere USB 2.0 și doi conectori Thunderbolt pentru carduri add-in.

Placa de bază dispune de multe porturi și headere interne

Placa de bază dispune de multe porturi și headere interne

Deși am încercat să prezint toate aspectele esențiale ale plăcii de bază, am parcurs doar o mică parte din specificațiile tehnice. Dacă vrei mai mult, există o mulțime de informații suplimentare pe pagina sa web oficială: Gigabyte Z790 AORUS PRO X.

Gigabyte Z790 AORUS PRO X este o placă de bază high-end, compatibilă cu cele mai noi procesoare Intel și memorii DDR5. Dispune de un design robust pentru alimentarea cu energie electrică, un sistem de răcire avansat și efecte de iluminare RGB. Cu componente premium și un design elegant, iese cu siguranță în evidență.

Reclamă

Gigabyte Z790 AORUS PRO X: Rezultate benchmarkuri

Pentru a evalua placa de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X, am folosit următoarele componente hardware și software:

Calculatorul de teste, folosit pentru a evalua Gigabyte Z790 AORUS PRO X

Calculatorul de teste, folosit pentru a evalua Gigabyte Z790 AORUS PRO X

NOTĂ: Din păcate, nu pot face o comparație a plăcii de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X cu alte modele similare. Prin urmare, următoarele rezultate din benchmarkuri reflectă doar performanța acestei plăci de bază cu un procesor Intel Core i9-14900K și restul componentelor hardware enumerate mai sus.

Benchmarkul CPU-Z a fost primul pe care l-am rulat pentru a testa placa de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X și procesorul Intel Core i9-14900K. Testul Single Thread, care evaluează performanța procesorului pe un singur nucleu, mi-a oferit un scor de 933 de puncte. Testul Multi Thread, care evaluează performanța procesorului pe mai multe nuclee, mi-a oferit un scor de 17390 puncte. Acestea sunt rezultate impresionante, care arată că PC-ul desktop, pe care l-am construit, poate face față fără probleme oricărui scenariu de muncă creativă sau de gaming.

Rezultate în CPU-Z

Rezultate în CPU-Z

Pentru a testa performanța procesorului în sarcinile de randare, am folosit Cinebench R23. Placa de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X a oferit 39285 de puncte sau mai mult în acest benchmark. Acesta este un rezultat de top pentru procesorul high-end Intel Core i9-14900K, dar, mai important, arată că placa de bază poate face față fără probleme sarcinilor, iar sistemul a rămas stabil pe tot parcursul testului.

Rezultate în Cinebench R23

Rezultate în Cinebench R23

Blender, al doilea test de randare, a decurs, de asemenea, fără probleme. Placa de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X cu procesorul Intel Core i9-14900K a obținut 550 de puncte la acest benchmark.

Rezultate în Blender

Rezultate în Blender

Pentru a evalua performanțele calculatorului în sarcini obișnuite, precum navigare pe internet, conferințe video, productivitatea și crearea de conținut digital, am rulat PCMark 10, un benchmark care simulează aceste scenarii. Placa de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X a obținut 10743 de puncte în acest test, iar calculatorul a funcționat fără probleme pe tot parcursul procesului.

Rezultate în PCMark 10

Rezultate în PCMark 10

Navigarea pe internet este o activitate obișnuită pentru utilizatorii de calculatoare, deoarece cu toții ne dorim ca site-urile web să se încarce rapid. Am folosit JetStream 2.1 în Google Chrome pentru a testa performanța calculatorului meu pe internet. Rezultatul a fost impresionant: 377 de puncte, datorită procesorului Intel Core i9-14900K și a plăcii de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X.

Rezultate în JetStream 2

Rezultate în JetStream 2

Pentru a evalua performanța plăcii de bază în scenarii de gaming, am rulat câteva teste cu diferite jocuri, care necesită performanță și stabilitate ridicate. Unul dintre ele a fost Cyberpunk 2077, care mi-a oferit un număr de cadre mediu de 48 fps. Acesta este un rezultat excelent, având în vedere că am folosit o rezoluție 4K și setările grafice ultra (inclusiv efectele de ray tracing) și am repetat benchmarkul de mai multe ori. Placa de bază nu a prezentat niciun semn de instabilitate sau supraîncălzire în timpul testelor.

Rezultate în Cyberpunk 2077

Rezultate în Cyberpunk 2077

Calculatorul de teste s-a descurcat bine și în The Callisto Protocol. Acest joc solicită foarte multe resurse, mai ales pe presetările grafice ultra cu efectele de ray tracing activate. PC-ul meu de teste a obținut un număr de cadre mediu de 145 fps, ceea ce este impresionant pentru un joc atât de intens din punct de vedere grafic.

Rezultate în The Callisto Protocol

Rezultate în The Callisto Protocol

Cu placa de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X, am avut, de asemenea, o experiență de gaming fără probleme în Total War WARHAMMER 3. Jocul a rulat impecabil la setările grafice ultra la rezoluție 4K, oferind o medie de 63 de cadre pe secundă. Încă o dată, placa de bază s-a dovedit a fi foarte stabilă și fiabilă pe tot parcursul benchmarkului.

Rezultate în Total War WARHAMMER 3

Rezultate în Total War WARHAMMER 3

Dacă ești în căutarea unei plăci de bază care să funcționeze excelent indiferent de situație, Gigabyte Z790 AORUS PRO X este cu siguranță o alegere bună. Acesta permite procesorului, memoriei, graficii și SSD-urilor să ruleze la performanța lor maximă, fără a compromite stabilitatea. Benchmarkurile demonstrează că oferă rezultate consistente în diverse teste, reflectând calitatea sa ridicată.

Software inclus cu Gigabyte Z790 AORUS PRO X

La fel ca mulți alți producători, Gigabyte oferă o platformă software unificată cu plăcile sale de bază, inclusiv Z790 AORUS PRO X. Acest software se numește GIGABYTE Control Center (GCC) și integrează diverse comenzi și utilități. Printre altele, îți permite să administrezi și să optimizezi diferite aspecte ale modului cum funcționează sistemul tău, precum reglarea vitezei ventilatoarelor sau a efectelor de iluminare RGB.

Gigabyte Control Center

Gigabyte Control Center

Poți, de asemenea, să folosești GCC pentru a găsi informații și pentru a monitoriza starea sistemului. De exemplu, poți să vezi frecvența, tensiunea și temperatura procesorului, să verifici versiunea UEFI (BIOS) sau să vezi viteza la care rulează memoria ta. Poți chiar să faci overclocking procesorului, sau să faci undervolting sau overclocking plăcii video, dacă asta vrei.

Comenzile pentru performanța procesorului

Comenzile pentru performanța procesorului

Pe lângă toate acestea, software-ul GCC poate fi folosit ca un centru unic pentru a descărca și instala driverele de care are nevoie placa de bază, precum și pentru a instala instrumente suplimentare de la Gigabyte. Software-ul suplimentar, pe care-l poți lua împreună cu acesta, este opțional și include aplicații precum Gigabyte cFOS Speed (un software de optimizare a rețelei, care are ca scop îmbunătățirea performanței conexiunii tale la internet), Gigabyte Smart Backup (îți permite să faci copii de rezervă și să restaurezi date și poate crea imagini complete ale sistemului) și Norton Internet Security (90 de zile de probă; oferă protecție împotriva diferitelor amenințări online, precum viruși, malware, phishing, ransomware și furt de identitate).

Gigabyte cFos SPEED

Gigabyte cFos SPEED

Împreună cu placa de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X, primești și Gigabyte Control Center (GCC), un instrument util pentru personalizarea preferințelor hardware și a esteticii. Aplicația este ușor de folosit, deși interfața sa este puțin învechită. Ai, de asemenea, posibilitatea de a descărca și alte aplicații de la Gigabyte, dar acestea sunt opționale și poți stabili dacă le vrei sau nu.

Ce părere ai despre Gigabyte Z790 AORUS PRO X?

Îți mulțumesc că ai citit această recenzie a plăcii de bază Gigabyte Z790 AORUS PRO X. Este un produs de înaltă calitate, cu un set excelent de caracteristici și performanțe remarcabile. Ce părere ai despre ea? O ai deja sau intenționezi s-o cumperi în curând? Spune-mi părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows