Review Samsung Galaxy S22 (Exynos): Evoluție naturală

Review Samsung Galaxy S22 (Exynos): Evoluție naturală
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Samsung Galaxy S22

Ca să fiu sincer, sunt un fan al smartphone-urilor mici. Folosesc un iPhone 12 Mini ca al doilea telefon și îmi place mult că-l pot folosi cu o singură mână și că-mi încape în buzunar fără să iasă în afară. Deci, deși unii utilizatori se pot plânge de dimensiunile mici ale lui Samsung Galaxy S22, eu cu siguranță nu o voi face. Dacă mă întrebi pe mine, este chiar puțin prea mare.

Samsung Galaxy S22 (în mijloc), comparat cu iPhone 12 Mini (stânga) și cu Samsung Galaxy S21 FE 5G (dreapta)

Samsung Galaxy S22 (în mijloc), comparat cu iPhone 12 Mini (stânga) și cu Samsung Galaxy S21 FE 5G (dreapta)

Samsung Galaxy S22 este construit ca un tanc. Un tanc elegant. Cadrul său de aluminiu protejează atât ecranul, cât și spatele său, iar telefonul îți dă senzația că este foarte robust. Îți lasă și senzația de dispozitiv premium, deși spatele din sticlă ar putea fi ușor confundat cu plastic.

Ecranul este extrem de luminos, iar dacă activezi the rata de reîmprospătare adaptivă (apropo, este pornită implicit), obții animații și redare video perfect cursive. Rata de refresh variază, în funcție de ce este afișat pe ecran. Poate urca până la 120 Hz atunci când este necesar (mai ales în timpul jocurilor) și coborî până la 24 Hz. Chipsetul puternic și interfața de utilizare sunt bine concepute și contribuie la experiență. În plus, nu vei avea probleme cu citirea ecranului în lumina directă a soarelui. Asta se datorează în mare parte luminozității ridicate a panoului, dar și pentru că Galaxy S22 își folosește senzorii pentru a detecta condițiile de iluminare și apoi ajustează alți parametri ai imaginii, cum ar fi contrastul și temperatura culorii, pentru a oferi cea mai bună experiență de vizionare. O mică omisiune, care ar fi putut avea un impact mare, este lipsa unei folii preaplicate pe ecran. Este un accesoriu ieftin de fabricat și aplicat, oferit de mulți concurenți.

Senzorul de amprentă este destul de rapid și foarte precis. Este situat puțin mai sus pe ecran decât cel de pe Samsung Galaxy S21 FE (care este optic, în loc de ultrasonic), ceea ce face ca degetul tău să ajungă la el mai natural.

La fel ca cele de pe S21 și S21 FE, difuzoarele de pe Galaxy S22 sunt puternice, iar sunetul este clar și limpede. Galaxy S21 FE este un pic mai zgomotos, dar este și mai mare. Basul este mai puțin prezent decât pe un iPhone 12 sau pe un Xiaomi 11T, sunetele medii și cele înalte sunt similare. Asigură-te că activezi Dolby Atmos în aplicația Setări pentru cea mai bună experiență.

Reclamă

Interfața ONE UI este foarte rafinată și are animații excelente pentru tranziții. Nu am experimentat încetiniri sau erori, iar performanța a fost epică în jocuri și aplicații. Dispozitivul se încălzește, dar nu excesiv. Te poți juca ore întregi fără probleme.

Dacă-ți cumperi Galaxy S22 pentru jocuri, nu vei fi dezamăgit(ă)

Dacă-ți cumperi Galaxy S22 pentru jocuri, nu vei fi dezamăgit(ă)

Calitatea audio în apeluri a fost excelentă pentru ambii interlocutori, iar recepția semnalului a fost bună. Și conectivitatea a fost bună. Nu am avut nicio problemă atunci când mi-am folosit căștile wireless Panasonic cu Samsung Galaxy S22, iar vitezele Wi-Fi au fost constante. Nu există mufă pentru căști, dar dacă ai noroc, s-ar putea să prinzi o promoție și să primești căștile Samsung Galaxy Buds Pro la pachet cu smartphone-ul. Chiar dacă nu, eu le recomand călduros, calitatea sunetului lor este foarte bună.

Galaxy Buds Pro se potrivesc perfect cu Samsung Galaxy S22

Galaxy Buds Pro se potrivesc perfect cu Samsung Galaxy S22

După cum bănuiam, durata de viață a bateriei nu este grozavă. Nu este teribilă, cum era cea de la generația mai veche de iPhone, bateria te poate ține o zi, dar la limită, mai ales dacă-ți folosești intens smartphone-ul. Consumul în standby este grozav, dar atunci când te joci sau folosești aplicații multimedia, bateria se duce destul de repede. Astfel, autonomia este departe de Galaxy S21 FE sau S22 Ultra și mai slabă chiar și decât flagshipul precedent, Galaxy S21. Am folosit un încărcător rapid Samsung de 45W (deși telefonul încarcă la maxim 25W) pentru a testa timpul de încărcare și iată rezultatele:

Graficul timpului de încărcare pentru Samsung Galaxy S22

Graficul timpului de încărcare pentru Samsung Galaxy S22

Bateria ajunge la 50% în aproximativ 25 de minute, ceea ce este decent, dar, prin comparație cu cele 15 minute de care are nevoie Xiaomi 11T pentru a ajunge la același nivel sau, chiar mai bine, cu cele 12 minute ale lui Realme GT2 Pro (care au amândouă baterii de capacitate mai mare), Samsung mai are de recuperat.

Sincer, smartphone-urile Samsung îmi dau din ce în ce mai mult aceeași senzație ca produsele Apple, dar fără mediul software restrictiv. Samsung Galaxy S22 5G este un produs bine pus la punct, cu performanțe bune, un ecran excelent și software matur. Este o evoluție firească de la generația anterioară de smartphone-uri emblematice Samsung și, în afară de autonomia redusă a bateriei, chiar nu am avut nimic de comentat.

Reclamă

Experiența de utilizare a camerelor pe Samsung Galaxy S22 5G

NOTĂ: Imaginile din articol sunt redimensionate în scopul optimizării. Poți găsi imaginile surprinse cu Samsung Galaxy S22 în galeria de mai jos:

Interfața camerei este simplă și ușor de utilizat, aproape neschimbată față de ceilalți membri ai familiei Galaxy S. Principalele moduri ale camerei sunt Portrait (Portret), Photo (Foto) și Video, în timp ce secțiunea More (Mai multe) conține încă unsprezece, cum ar fi Slow Motion (Mișcare cu încetinitorul) și Super Slow-mo (Mișcare super lentă). Pentru a rearanja modurile sau a include orice mod în ecranul principal, poți să tragi și să plasezi orice pictogramă pe el.

Interfața camerei de pe Samsung Galaxy S22

Interfața camerei de pe Samsung Galaxy S22

Configurația camerelor este diferită de cea de pe Galaxy S21. Senzorul pentru camera principală este complet diferit, cu o rezoluție de 50 de megapixeli (comparativ cu cei 12 megapixeli de pe S21). Camera telefoto de 10 megapixeli este, de asemenea, diferită, oferind zoom optic de 3x. Camera ultrawide este identică celei de pe Galaxy S21, cel puțin în teorie. Camera principală folosește o tehnologie (pixel binning) pentru a combina patru pixeli alăturați într-unul, producând fotografii de 12,5 megapixeli.

Fotografiile realizate de camera principală a lui Samsung Galaxy S22 sunt foarte bune. Ele păstrează o cantitate bună de detalii, chiar vizionate în mărime naturală, după cum poți vedea mai jos:

Fotografiile realizate cu noua cameră wide sunt clare, cu detalii bune

Fotografiile realizate cu noua cameră wide sunt clare, cu detalii bune

Te poți juca cu setările și chiar fotografia la 50 de megapixeli, dar asigură-te că activezi funcția Detail Enhancer (Sporire detalii) - chiar face o diferență.

Camera telefoto are un dublu rol: poate fi folosită pentru zoom și poate fi utilizată și pentru fotografii macro sau prim-plan. Iată o fotografie făcută din același loc, folosind camera telefoto la zoom 3x. Nivelul de detaliu este excelent pentru camera unui smartphone, chiar dacă imaginea este neclară în secțiunea în mărime naturală.

Pozele făcute folosind camera telefoto sunt foarte detaliate, chiar dacă sunt puțin supraprocesate

Pozele făcute folosind camera telefoto sunt foarte detaliate, chiar dacă sunt puțin supraprocesate

La final, iată o fotografie realizată folosind camera ultrawide. Balansul de alb și culorile sunt un pic mai calde, iar, după cum era de așteptat, nivelul detaliilor nu este grozav.

Camera wide abia ține pasul cu celelalte două

Camera wide abia ține pasul cu celelalte două

Samsung anunță o îmbunătățire semnificativă atunci când vine vorba de fotografiile de noapte. Într-adevăr, calitatea este bună chiar și cu Modul noapte dezactivat. Totuși, atunci când activezi Modul noapte, calitatea fotografiilor devine uimitoare. Smartphone-ul face mai multe fotografii și le combină pentru a crea o imagine detaliată și luminoasă. Nu uita să verifici mostrele în mărime naturală pentru a vedea diferențele.

Efectul modului noapte când faci fotografii cu luminozitate scăzută folosind Samsung Galaxy S22

Efectul modului noapte când faci fotografii cu luminozitate scăzută folosind Samsung Galaxy S22

Hardware-ul camerei selfie este identic cu cel de pe Galaxy S21 și, ca să fiu sincer, înțeleg de ce au decis să îl păstreze. Nu-l repara dacă nu este stricat:

Selfie-urile sunt detaliate, având culori și gamă dinamică bune

Selfie-urile sunt detaliate, având culori și gamă dinamică bune

Per total, un sistem de camere solid pentru fotografii, dar cum rămâne cu videoclipurile? Ei bine, pot spune că și acestea sunt foarte bune. Recomand cu tărie înregistrarea în 4K, deoarece nivelul de detaliu este mult mai bun, dar 1080p este decent dacă vrei să înregistrezi un videoclip și apoi să-l trimiți prin intermediul aplicațiilor de socializare. Înregistrarea video 8K este foarte sacadată și încă nu o pot recomanda. Iată un scurt videoclip capturat în 4K la 60 fps:

Stabilizarea video este foarte bună, iată o mostră înregistrată la 1080p și 30 fps în timp ce mergeam pe jos:

Iată un scurt videoclip în slow-motion la rezoluție 1080p. Numărul de cadre pe secundă (fps) este 30:

Există și un mod Super Slow-motion. Înregistrarea se face la 720p, așa că videoclipurile nu arată grozav, dar datorită numărului ridicat de cadre din înregistrare, subiectul se mișcă de 32 de ori mai încet!

Experiență de utilizare a camerelor este grozavă în condiții de iluminare bună și chiar și mai bună în cele de iluminare slabă. Modul noapte este uimitor. Aplicația pentru cameră este ușor de utilizat, ajustările automate ale scenei sunt subtile, iar configurația camerelor este perfectă pentru înregistrări de zi cu zi.

Reclamă

Android 12 și aplicațiile incluse

Samsung Galaxy S22 are din dotare Android 12 și One UI 4.1. Se pare că producătorii de smartphone-uri Android au învățat ceva de la Apple: Samsung s-a angajat să ofere patru actualizări ale sistemului de operare și cinci ani de actualizări de securitate. Aceasta este o veste excelentă, pentru că înseamnă că-ți vei putea folosi în siguranță smartphone-ul chiar și în 2027! Configurarea inițială este ușoară și poți sări peste instalarea unora dintre aplicațiile Samsung.

Există destul de multe aplicații preinstalate, unele dintre ele foarte utile, altele mai puțin

Există destul de multe aplicații preinstalate, unele dintre ele foarte utile, altele mai puțin

Experiența completă Samsung include:

  • Samsung Browser - deși încă prefer să folosesc Chrome, browserul de la Samsung este rapid și are avantajul de a fi testat complet pe dispozitivele Samsung
  • SmartThings - aplicația Samsung pentru gestionarea și automatizarea dispozitivelor inteligente
  • Bixby - asistentul virtual Samsung, gata să te ajute
  • Samsung Health - o aplicație de sănătate și fitness care necesită un cont Samsung și dispozitive portabile Samsung
  • Galaxy Wearable - te ajută să asociezi și să configurezi dispozitive portabile Samsung cu smartphone-ul tău
  • AR Zone - îți permite să te joci cu emoji-uri, doodle-uri și alte elemente de realitate augmentată
  • Galaxy Store - magazinul de aplicații mobile de la Samsung. Nu pot să nu mă întreb dacă există cineva care îl folosește în loc de Google Play Store
  • Samsung Voice Recorder - o aplicație simplă de înregistrare vocală, care face exact ce te aștepți să facă
  • Samsung Members - te ajută să te conectezi cu alți utilizatori de dispozitive Samsung Galaxy și să primești ajutor atunci când întâlnești probleme
  • Spotify - cunoscutul serviciu de streaming de muzică
  • Gallery - alternativa Samsung la Google Photos
  • Samsung Notes - o aplicație bună și ușor de utilizat pentru luarea de notițe. S-ar putea să-ți placă s-o utilizezi
  • Game Launcher - o combinație între un magazin de jocuri și o platformă de gaming, ce-i permite utilizatorului să se joace fără a instala jocurile pe dispozitiv. Permite, de asemenea, ajustarea unor setări de performanță pentru jocuri
  • Samsung Global Goals - o aplicație care le permite utilizatorilor să doneze bani în scopuri caritabile vizionând reclame sau donând direct
  • Samsung Free - Alternativa Samsung la feed-ul Google Discover

Configurația implicită include, de asemenea, mai multe aplicații Microsoft (Office, OneDrive, LinkedIn și Outlook) și aplicațiile obișnuite Google. Samsung Galaxy S22 5G are, de asemenea, câteva caracteristici exclusive, precum Samsung DeX (care îmbunătățește productivitatea permițând utilizarea lui Galaxy S22 cu ecran și periferice wireless) și Edge Panels, care permite accesul rapid la aplicații.

Samsung Galaxy S22 5G poate fi umplut de la început cu un număr mare de aplicații nenecesare. Însă este la fel de ușor să nu le selectezi în configurarea inițială. În plus, le poți dezinstala pe majoritatea dintre ele. Este minunat că Samsung va oferi actualizări timp de cinci ani pentru software-ul său deja excelent.

Performanță în benchmarkuri

Am avut recent ocazia să testez mai multe dispozitive cu chipsetul Snapdragon 8 Gen 1 și am fost foarte curios să aflu unde se situează Samsung Galaxy S22 cu chipsetul Exynos din punct de vedere al performanței, în comparație cu (probabil) cel mai bun chipset de pe piață. Aveam la îndemână, de asemenea, un Samsung S21 FE, care are chipsetul Qualcomm din generația anterioară, Snapdragon 888. Să înceapă competiția!

Am început, ca de obicei, cu Geekbench, iar Samsung Galaxy S22 (Exynos) a obținut 1142 în Single-Core și 3459 în Multi-Core. Rezultatul este foarte asemănător cu cel al lui Galaxy S21 FE, echipat cu Snapdragon 888 (care a obținut 1084 în Single-Core și 3252 în Multi-Core). În comparație cu smartphone-urile cu Snapdragon 8 Gen 1, chipsetul Exynos 2200 are o performanță ușor mai scăzută în single-core, dar similară în multi-core.

Scorul Geekbench 5.0 pentru Samsung Galaxy S22 (Exynos)

Scorul Geekbench 5.0 pentru Samsung Galaxy S22 (Exynos)

Apoi, am instalat PCMark for Android, care simulează o gamă mai largă de sarcini (navigare, editare text etc.). În testul Work 3.0, Samsung Galaxy S22 a obținut 12849 de puncte, un rezultat excelent.

Rezultatul PCMark pentru Samsung Galaxy S22

Rezultatul PCMark pentru Samsung Galaxy S22

M-am concentrat apoi pe testele grafice. Chipsetul Exynos 2200 are un subsistem grafic foarte interesant, Xclipse 920, produs în colaborare cu AMD (creatorii procesoarelor Ryzen și ai plăcilor grafice Radeon). Acesta dispune de noi tehnologii de ray-tracing și ray-shading, care ar putea îmbunătăți dramatic calitatea vizuală. Însă dezvoltatorii trebuie să implementeze această tehnologie în jocurile lor. Va fi interesant de văzut cum se comportă subsistemul grafic peste un an, când (sperăm) vor fi disponibile jocuri care profită de această nouă tehnologie. Momentan, am rulat 3DMark, mai exact testele Wild Life și Wild Life Extreme. Samsung Galaxy S22 s-a descurcat foarte bine, obținând 6979 de puncte în Wild Life și 2085 în Wild Life Extreme. Cu toate acestea, performanța au fost mult sub cea a GPU-ului Adreno 730 prezent pe chipsetul Snapdragon 8 Gen 1. De exemplu, Realme GT2 Pro a reușit să obțină 9215 (Wild Life) / 2572 (Wild Life Extreme). Deși diferența este semnificativă, bănuiesc că mai poate fi stoarsă niște performanță de la Xclipse 920 și că vom vedea o creștere pe măsură ce software-ul evoluează.

Rezultatele din 3DMark sunt mari, dar Xclipse 920 este departe de Adreno 730

Rezultatele din 3DMark sunt mari, dar Xclipse 920 este departe de Adreno 730

Rezultatele din GFXBench sunt în conformitate cu cele din 3DMark - sub Adreno 730 și similare cu Adreno 660 (care face parte din chipsetul Snapdragon 888). Samsung Galaxy S22 a avut o rată medie de cadre de 64 fps la testul Car Chase (3811 de cadre randate) și 65 fps la testul 1080p Car Chase Offscreen (3835 de cadre randate).

Rezultatele din GFXBench sunt foarte asemănătoare cu cele ale lui Adreno 660 din generația anterioară de GPU

Rezultatele din GFXBench sunt foarte asemănătoare cu cele ale lui Adreno 660 din generația anterioară de GPU

După ce am setat luminozitatea ecranului dispozitivului la 250 de lucși și cu toate celelalte setări la valorile implicite, am folosit testul Battery Life 3.0 din suita PCMark pentru a testa durata de viață a bateriei. Acesta a rulat pentru 9 ore și 29 de minute, care nu este un rezultat grozav. Pentru referință, Samsung Galaxy 21 FE a rezistat aproape 14 ore.

Testul bateriei de la PCMark a scos la iveală una dintre slăbiciunile lui Galaxy S22

Testul bateriei de la PCMark a scos la iveală una dintre slăbiciunile lui Galaxy S22

Recepția 5G este puțin dubioasă cu operatorul meu actual, așa că nu am testat vitezele 5G. Am măsurat totuși vitezele Wi-Fi 6, folosind Speedtest de la Ookla, iar Samsung Galaxy S22 a reușit să atingă aproximativ 600 Mbps la descărcare și aproximativ 580 Mbps la încărcare. Acestea sunt viteze bune, dar nimic ieșit din comun.

Viteze obținute de Samsung Galaxy S22 prin Wi-Fi 6 într-o rețea de 1 Gbps

Viteze obținute de Samsung Galaxy S22 prin Wi-Fi 6 într-o rețea de 1 Gbps

The Samsung Galaxy S22 (Exynos) este un dispozitiv foarte puternic, care ar trebui să facă față fără probleme celor mai solicitante jocuri și aplicații. Subsistemul grafic are scoruri mai mici decât corespondentul său Snapdragon, Adreno 730, dar oferă totuși o experiență excelentă când vine vorba de navigare, gaming și muncă.

Îți place Samsung Galaxy S22?

Sunt foarte puține lucruri pe care le mai pot cere în plus cere de la un smartphone emblematic din 2022. Utilizarea lui Samsung Galaxy S22 a fost o experiență minunată și îmi place mult faptul că este mai compact decât predecesorul său, Galaxy S21. Tu ce crezi? Ce părere ai despre Samsung Galaxy S22? Te bucuri că există în sfârșit pe piață un smartphone cu Android demn de denumirea de „flagship”? Ce alternative mai ai în vedere? Spune-mi în comentarii și, dacă ai deja un Samsung Galaxy S22 (varianta Snapdragon), zi-mi dacă ai avut probleme cu el, mai ales cu durata de viață a bateriei.

Descoperă: Smartphone Android Hardware și sunete Recenzii Recomandate