Recenzie TP-Link Deco E4: accesibil și frumos!

Recenzie TP-Link Deco E4: accesibil și frumos!
Rating

Cu Deco 4E sau 4ER, TP-Link vine cu un preț și mai accesibil pentru utilizatorii interesați de lumea sistemelor mesh WiFi. Acest model este disponibil la un preț excelent și poate funcționa în tandem cu alte modele din linia Deco. Dacă vrei să afli mai multe despre TP-Link Deco E4 și dacă se potrivește nevoilor tale, citește acest review și vezi ce părere avem despre el:

Reclamă

Acest sistem mesh WiFi pentru întreaga casă, este o alegere bună pentru:

 • Casele care au conexiuni la internet cu viteza maximă sub 100 Mbps
 • Părinții care-și doresc o soluție eficientă de control parental
 • Persoanele care vor să-și controleze de la distanță rețeaua de acasă
 • Utilizatorii care vor să extindă un sistem mesh WiFi existent, care are alte modele Deco, adăugând stații noi la un preț foarte accesibil
 • Persoanele care folosesc Amazon Alexa și vor să-și controleze rețeaua WiFi prin comenzi vocale

Pro și contra

Iată ce ne place la TP-Link Deco E4:

 • Cel mai bun preț pentru un sistem mesh WiFi
 • Un design plăcut, simplu și elegant
 • Transferurile WiFi pe banda de 5 GHz sunt extraordinar de stabile
 • Ușor de configurat prin aplicația mobilă TP-Link Deco
 • Poate fi folosit în tandem cu alte dispozitive Deco, chiar dacă sunt alt model
 • Este integrat cu Amazon Alexa și IFTTT (If This Then That)

Există și puncte slabe de luat în considerare:

 • Viteza maximă pe care o primești este de 100 Mbps, chiar și pe banda wireless de 5 GHz
 • Nu oferă interfață web pentru administrare
 • Are mai puține funcții avansate decât alte sisteme Deco
Notă produs4/5
Verdict

Verdict

TP-Link Deco E4 este un produs important deoarece face ca lumea sistemelor mesh WiFi să fie accesibilă tututor. Deși are unele limitări, prețul acestui model este suficient de accesibil încât construirea unui sistem mesh WiFi nu mai presupune costuri mari. Un atu important este și faptul că poți să folosești Deco E4 în tandem cu alte modele Deco, fiind astfel o soluție ieftină pentru extinderea acoperirii unui sistem deja existent. Deco E4 vine cu hardware de calitate, facilități utile (chiar dacă nu sunt multe) și o aplicație mobilă ușor de folosit. Singurul punct slab important este faptul că nu poate funcționa la viteze mai mari de 100 Mbps. Per total, TP-Link Deco E4 oferă multă valoare utilizatorilor săi, la un preț foarte accesibil. Dacă conexiunea ta la internet nu este mai rapidă de 100 Mbps, TP-Link Deco E4 este cea mai bună alegere pe care o poți face.

TP-Link Deco E4 sau E4R, este vândut în cutii cu una, două sau trei stații. Noi am primit în teste versiunea cu două stații pe care o vezi în poza de mai jos. Cutia în care vine este la fel ca la celelalte modele din linia Deco. Aceasta arată foarte bine și oferă detalii despre caracteristicile esențiale ale acestui kit, precum și o fotografie cu stațiile pe care le găsești în cutie.

Cuta în care vine TP-Link Deco E4
Cuta în care vine TP-Link Deco E4

Atunci când deschizi cutia, găsești înăuntru o alta cutie alba. Înăuntrul ei găsești dispozitivele care compun sistemul TP-Link Deco E4. Alături de ele sunt câteva cutii cu accesorii. Totul arată bine și-ți lasă impresia că ai de-a face cu un dispozitiv premium.

Despachetarea TP-Link Deco E4
Despachetarea TP-Link Deco E4

Atunci când deschizi toate cutiile și cutiuțele, găsești următoarele: stațiile Deco E4, alimentările, un cablu Ethernet Cat5e, garanția, licența pentru firmware și ghidul pentru configurarea rapidă.

TP-Link Deco E4 - ce găsești în cutie
TP-Link Deco E4 - ce găsești în cutie

Experiența de despachetare oferită de TP-Link Deco E4 este foarte plăcută. Totul arată bine și este frumos împachetat, ceea ce te face să simți că primești mai mult decât ai plătit. De asemenea, ai la dispoziție toate accesoriile de care ai nevoie pentru a-ți configura rețeaua WiFi.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

TP-Link Deco E4 sau E4R arată la fel ca TP-Link Deco M4. Stațiile care fac parte din kit sunt înalte și subțiri, fiind asemănătoare cu boxele tradiționale pentru PC. Stațiile au o mărime de 90.7 x 190 mm în lățime și înălțime. De asemenea, cântăresc 950 grame fiecare. Pe partea de sus a fiecărei stații se află logo-ul TP-Link și grilele pentru ventilație. Logo-ul se luminează în diferite culori, pentru a-ți semnala ce face stația respectivă. De exemplu, dacă este colorat în roșu, înseamnă că stația este deconectată de la internet. Atunci când logoul este alb, înseamnă că totul merge bine.

Partea de sus a TP-Link Deco E4
Partea de sus a TP-Link Deco E4

Pe spatele fiecărui Deco E4, sunt două porturi Ethernet cu o viteză de 100 Mbps. Da, ai citit bine, nu au o viteză de 1 Gbps precum Deco M4 ci doar 100 Mbps. Acest lucru limitează utilitatea acestui sistem mesh WiFi, fiind o alegere bună doar pentru utilizatorii care nu au conexiuni la internet mai rapide de 100 Mbps.

Porturile de pe spatele TP-Link Deco E4
Porturile de pe spatele TP-Link Deco E4

Pe fundul fiecărei stații TP-Link Deco E4, găsești mufa pentru alimentare și butonul Reset. De asemenea, sunt și patru picioare de cauciuc care le țin stabile pe orice suprafață plată pe care le așezi. Din păcate, stațiile Deco E4 nu pot fi montate pe pereți.

Partea dorsală a unei stații TP-Link Deco E4
Partea dorsală a unei stații TP-Link Deco E4

Fiecare TP-Link Deco E4 are un SoC (System on a Chip) Qualcomm Atheros QCA9561 la frecvența de 750 MHz, 128 MO de RAM și 16 MO spațiu de stocare pentru firmware. Stațiile au o lățime de bandă maximă teoretică de 1200 Mbps, împărțită astfel: 300 Mbps pentru banda de 2.4 GHz și 867 Mbps pentru banda de 5 GHz. De asemenea, funcționează cu toate standardele pentru rețelele wireless până la Wi-Fi 5 (802.11ac) și oferă transferuri wireless 2x2 MU-MIMO.

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile oficiale ale acestui router wireless, mergi la această pagină: TP-Link Deco E4 Specificații tehnice.

Reclamă

Configurarea sistemului mesh WiFi TP-Link Deco E4 este realizată folosind aplicația mobilă TP-Link Deco pentru Android și iOS. De asemenea, ai nevoie și de un cont TP-Link Cloud. Un neajuns este lipsa autentificării în doi pași, pentru a crește securitatea contului tău. Sperăm că TP-Link va adăuga acestă măsură de securitate în viitor. După ce îți creezi ori te autentifici folosind contul tău TP-Link Cloud, poți porni procesul de configurare. Expertul pentru configurare este ușor de folosit și începe cu alegerea modelului Deco pe care vrei să-l instalezi.

Configurarea TP-Link Deco E4
Configurarea TP-Link Deco E4

Primești instrucțiuni și ajutor la fiecare pas. Pe parcursul procesului trebuie să alegi locația stației Deco E4 pe care o instalezi, detaliile conexiunii tale la internet, precum și numele și parola rețelei wireless pe care o va emite. Acest sistem mesh WiFi este compatibil cu următoarele tipuri de conexiuni la internet: IP Dinamic, IP Static și PPPoE. După ce ai configurat prima stație Deco E4, poți să adaugi altele. Tot ce trebuie să alegi este locația lor. În rest, aplicația te ajută copiind automat setările realizate pentru primul dispozitiv. Atunci când ai terminat de configurat sistemul tău mesh, aplicația TP-Link Deco verifică în mod automat dacă există actualizări de firmware și, dacă sunt disponibile, îți cere să descarci și să instalezi cea mai nouă versiune. Ar trebui să faci asta, deoarece firmware-ul nou de obicei rezolvă problemele de performanță, stabilitate și securitate. Procesul de actualizare al firmware-ului durează câteva minute și implică o repornire a tuturor stațiilor Deco.

Actualizarea firmware-ului de pe TP-Link Deco E4
Actualizarea firmware-ului de pe TP-Link Deco E4

Aplicația TP-Link Deco este simplă și ușor de folosit. Pe ecranul principal vezi dispozitivele conectate și cât de multe date transferă prin rețea. Sunt și câteva butoane și meniuri. Pentru a accesa toate opțiunile de configurare, în colțul dreapta-jos al ecranului, apasă pe butonul format din mai multe pătrățele.

Aplicația mobilă TP-Link Deco
Aplicația mobilă TP-Link Deco

Nu sunt multe setări avansate disponibile și totul se configurează rapid. Poți configura funcții precum port forwarding, DDNS, controlul LEDurilor, notificările, controlul parental, administratorii sistemului și modul de funcționare. Lista facilitățile oferite de Deco E4 este mai mică decât cea a sistemelor Deco mai scumpe, din cauza faptului că are un preț foarte scăzut. Toate setările din aplicația mobilă sunt bine explicate și nu ar trebui să ai probleme în a configura acest sistem mesh WiFi.

Aplicația mobilă TP-Link Deco
Aplicația mobilă TP-Link Deco

Am conectat mai mult de zece dispozitive la rețea și ne-am bucurat de un semnal stabil și viteze bune de transfer, în toate camerele. Am conectat două PC-uri desktop, două laptop-uri, o tabletă, câteva smartphone-uri, o consolă Xbox One, mai multe prize inteligente, un bec inteligent, un robot aspirator inteligent și o imprimantă wireless. Toate s-au conectat la rețea fără probleme și au putut partaja conținut prin rețea.

TP-Link Deco E4 este un sistem mesh wireless AC1200, dar nu te aștepta la viteze maxime similare cu ale altor sisteme AC1200, deoarece există o limitare tehnică foarte importantă: porturile Ethernet de pe spatele fiecărui dispozitiv din acest sistem sunt limitate la viteza de 100 Mbps, spre deosebire de alte sisteme similare unde funcționează la viteza de 1 Gbps. Asta înseamnă că, chiar dacă ai o conexiune rapidă la internet de 500 Mbps sau mai mult, viteza de care te vei bucura va fi de maximum 100 Mbps pe Deco E4. Dar există și un aspect pozitiv legat de această limitare: viteza pe care o primești poate fi mai mică decât la alte sisteme mesh WiFi AC1200, dar conexiunea este incredibil de stabilă, mai ales pe frecvența wireless de 5 GHz. Vezi captura de ecran de mai jos a unui transfer făcut pe un laptop, conectat pe frecvența WiFi de 5 GHz, într-o cameră separată de un perete de stația principală. Nu am mai văzut un transfer așa de stabil, de foarte multă vreme. Este o linie aproape perfect dreaptă!

TP-Link Deco E4 - un transfer prin WiFi
TP-Link Deco E4 - un transfer prin WiFi

Ne place TP-Link Deco E4 și ce are de oferit. Ne-a plăcut cât de ușor este de configurat, cum arată și ce unelte oferă prin intermediul aplicației sale mobile. Viteza maximă este de 100 Mbps și transferurile prin WiFi sunt foarte stabile, mai ales pe banda de 5 GHz. De asemenea, lista de funcții incluse este mai subțire decât la alte sisteme Deco, deoarece E4 este mult mai ieftin decât frații săi din aceeași familie.

Dacă vrei să afli mai multe despre viteza oferită de TP-Link Deco E4, ce rezultate a avut în teste și care sunt toate uneltele avansate incluse, mergi la următoarea pagină a acestei recenzii.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless