Scanează și repară erorile de pe unitățile de disc, cu Check Disk, din Windows

Windows vine cu o aplicație numită Check Disk (Verificare disc), de foarte mulți ani. Aceasta îți permite să verifici toate partițiile și unitătile de stocare pentru erori, sectoare cu probleme, fișiere corupte ș.a.m.d. De asemenea, poți folosi această aplicație și pentru a rezolva erorile detectate astfel încât unitățile tale de stocare să funcționeze corect, din nou. Din păcate, pentru a spori confuzia utilizatorilor, în Windows 10 și Windows 8.1, această aplicație a fost redenumită în Error Checking (Verificare erori). Din fericire însă, această unealtă și-a păstrat comanda din Linia de Comandă la fel ca în Windows 7: chkdsk. Iată cum se folosește Check Disk (Verificare disc) în toate versiunile moderne de Windows:

NOTĂ: Acest ghid este adresat pentru utilizatorii de Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. Dacă folosești Windows 7, sari la pagina doi a acestui tutorial, unde vei găsi instrucțiuni doar pentru sistemul tău de operare. Pe prima pagină acestui ghid vorbim despre cum se folosește această aplicație în Windows 10 și Windows 8.1. Pentru a putea folosi această aplicație, trebuie să te autentifici în Windows folosind un cont de administrator.

Cum pornești Check Disk în Windows 10 și în Windows 8.1

Mai întâi deschide File Explorer. Apoi, mergi la secțiunea Acest PC și apoi la Dispozitive și unități. Aici, dă clic dreapta ori apasă și ține apăsat (pe un ecran tactil) pe unitatea pe care vrei să o verifici pentru erori. În meniul contextual, alege Proprietăți.

Se deschide fereastra Proprietăți pentru unitatea de disc aleasă. Mergi la fila Instrumenteși caută secțiunea “Verificare eroare”. Aici, apasă pe butonul Verificare.

Se deschide fereastra “Se verifică erorile” pentru unitatea aleasă.

Cum verifici un disc pentru erori în Windows 10 și în Windows 81 cu Verifică Erori

Windows 10 și Windows 8.1 execută în mod automat sarcini de mentenanță în fundal, la intervale regulate. Când deschizi fereastra “Se verifică erorile, este foarte posibil să ți se spună că “Nu este necesar să scanați această unitate. Dacă vrei să forțezi o scanare manuală, poți face asta apăsând butonul Scanați unitatea.

O bară de progres este afișată, care-ți oferă date despre procesul de verificare. Când s-a terminat și totul este în regulă, ți se spune că Windows a scanat cu succes unitatea și că nu s-au găsit erori.

Dacă apeși pe legătura “Afișare detalii din partea de jos a acestei notificări, se deschide aplicația Event Viewer care-ți arată un jurnal detaliat a procesului de verificare. Poți derula acest jurnal pentru a vedea toate etapele prin care s-a trecut și rezultatele detaliate ale fiecărei etape.

Acest informații sunt utile dacă vrei să înveți în detaliu ce face aplicația Error Checking (Verificare erori) (sau comanda chkdsk) din Windows.

Dacă vrei să știi mai multe despre Event Viewer și cum funcționează, citește acest ghid: Primii pași în lucrul cu Event Viewer în Windows.

Când ai terminat, închide Event Viewer și apasă pe butonul Închidere, în fereastra “Se verifică erorile”.

Cum repari erorile de pe disc cu Verifică Erori, în Windows 10 și în Windows 81

Se poate întâmpla ca verificarea pentru erori a unui disc ori a unei partiții să spună că s-au găsit erori pe unitatea respectivă. Când se întâmplă asta, apasă pe Închidere și se va deschide o nouă fereastră numită “Se verifică erorile”. Aceasta are un buton “Reparați unitatea” pe care trebuie să apeși.

Acum ți se poate da opțiunea de a repara unitatea acum ori la următoare repornire a calculatorului. Dacă alegi să se repare acum, o bară de progres este afișată. Când s-a terminat, ți se spune că s-a reparat cu succes. Dacă apeși pe “Afișare detalii”, se deschide Event Viewer, unde poți vedea un jurnal detaliat al procesului de reparare. Dacă nu vrei să vezi acest jurnal, apasă Închidere și s-a terminat.

Dacă alegi să se facă repararea la următorul restart, procesul de reparare pornește automat data viitoare când îți repornești sistemul cu Windows. Înainte ca sistemul de operare să se încarce, ți se spune că “To skip disk checking, press any key within 10 seconds(Pentru a sări verificarea discului, apasă orice tastă în 10 secunde).

Îți recomandăm să nu faci asta și să lași procesul de reparare să se execute. Pe parcursul său vei vedea progresul într-o notificare similară cu cea de mai jos.

Când repararea s-a terminat, Windows se încarcă și te poți autentifica. Un jurnal complet al reparațiilor efectuate se găsește în Event Viewer.

Mergi la a doua pagină a acestui ghid dacă vrei să afli cum se folosește Check Disk (Verificare disc) în Windows 7.