Schimbă limba folosită de Windows 10 din engleză în română (sau altă limbă)

Ți-ai cumpărat un calculator nou cu Windows 10 preinstalat și acesta este disponibil doar în limba engleză? Vrei să-l folosești în limba română ori altă limbă precum italiana, germana, maghiara ori spaniola? Pentru Windows 10, Microsoft a pus la dispoziție 106 pachete linvgistice care pot fi descărcate și utilizate de oricine are o licență validă pentru sistemul său de operare. Iată cum se descarcă și se instalează orice limbă dorești, inclusiv limba română, astfel încât Windows 10 să nu mai fie doar în engleză. La finalul acestui ghid, avem și câteva recomandări despre cum să faci astfel încât și cele mai puțin evidente lucruri să fie traduse în limba dorită de tine. Să începem:

NOTĂ: În acest ghid arătăm cum schimbi limba folosită de Windows 10 din engleză în română. Dar, pașii sunt aceiași indiferent de limba pe care vrei să o folosești.

Cum descarci și instalezi o nouă limbă de afișare pentru Windows 10

Mai întâi, trebuie să deschizi aplicația Settings (Setări). Dacă nu știi cum se face asta, citește acest ghid: 9 metode de a deschide aplicația Settings (Setări) în Windows 10. Apoi, apasă pe Time & language (Vorbire, regiune, dată).

În coloana din stânga, apasă pe Region & language (Limbi) și apoi, în partea dreaptă apasă butonul “Add a language” (Adăugați o limbă).

Se afișează o listă lungă cu toate limbile disponibile pentru Windows 10. Poți derula lista până găsești limba care te interesează. De asemenea, poți folosi și căsuța de căutare din partea de sus.

Noi preferăm să utilizăm căutarea, deoarece ne ajută să găsim ceea ce vrem mult mai repede. Drept urmare, am tastat numele limbii dorite în căsuța de cautare și am apăsat pe rezultatul de căutare care ne interesează.

În funcție de limba aleasă, Windows 10 te poate ruga să alegi între mai multe variații ale ei, în funcție de țară și regiune. De exemplu, pentru limba română avem de ales între Română (Moldova) și Română (România). Dacă am dori să instalăm limba spaniolă, lista de variații ar fi cu mult mai lungă deoarece sunt foarte multe țări care folosesc variații ale acestei limbi. Apasă pe limba din țara ori regiunea ta.

Limba aleasă este adăugată la lista de limbi pe care le poți utiliza pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows. La acest pas, limba aleasă este instalată doar ca limbă pentru tastatură, nu ca limbă pentru afișarea interfeței sistemului de operare. De aceea, Windows 10 începe să caute dacă există un pachet lingivistic disponibil pentru acea limbă, în Windows Update. După ce a terminat verificarea îți spune: “Language pack available” (Pachet lingvistic disponibil).

După ce-ți transmite acest mesaj, apasă din nou pe numele limbii tale și sunt afișate câteva butoane. Pentru a instala limba dorită de tine, apasă butonul Options (Opțiuni) de sub numele ei.

Ți se arată o listă cu mai multe butoane și opțiuni, care diferă în funcție de limba aleasă. Pentru a descărca și instala limba dorită, apasă pe butonul Download (Descărcare) de sub textul “Download language pack” (Descărcare pachet lingvistic).

Acum, așteaptă ca Windows 10 să descarce și să instaleze limba aleasă de tine. Acest proces durează câteva minute și variază în funcție de mărimea pachetului linvgistic și viteza conexiunii tale la internet. Când s-a terminat de instalat limba respectivă, apasă de săgeata Înapoi (Back) din colțul stânga sus al ferestrei Settings (Setări). Încă nu ai terminat, așa că citește mai departe!

Cum schimbi limba de afișare utilizată de Windows 10

Acum limba aleasă de tine este descărcată și instalată. Dar, Windows 10 este încă în limba engleză. Pentru a schimba limba de afișare, în lista de limbi instalate, apasă pe limba la care vrei să treci (în cazul nostru Română). Sub numele limbii, Windows 10 spune ““Language pack installed (Pachet lingvistic instalat). Dacă nu scrie asta, ceva nu a mers bine și trebuie să reiei pașii din secțiunea precedentă a acestui tutorial.

Dacă totul este în regulă, apasă butonul “Set as default” (Setat ca implicit) de sub numele limbii pe care dorești să o folosești. Butonul apare după ce dai clic ori apeși pe numele limbii.

Acum limba aleasă este afișată prima în lista de limbi disponibile pentru utilizare, iar Windows 10 spune că: “Will be display language after next sign-in” (Va fi limba de afișare după următoarea conectare).

Pentru a utiliza noua limbă ieși din contul tău de utilizator și intră din nou ori repornește-ți sistemul. Când vei intra din nou în Windows 10, folosind contul tău de utilizator, va folosi limba aleasă de tine și nu va mai fi în engleză.

Cum traduci toate părțile sistemului Windows 10 în limba română (sau altă limbă)

Acum majoritatea ecranelor și setările din Windows 10 sunt în limba aleasă de tine. Dar, ecranul de autentificare și toate conturile noi de utilizator vor fi, în continuare, în limba engleză. Dacă vrei să le traduci și pe acestea în română, citește acest ghid: Cum traduci ecranul de conectare din Windows în limba română.

De asemenea, unele programe non-Unicode s-ar putea să nu afișeze corect toate caracterele din limba ta. Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, citește și acest ghid: Cum schimbi limba de afișare pentru programele non-Unicode în Windows.

Unde găsesc lista cu toate limbile disponibile pentru Windows 10?

Microsoft a publicat o listă cu toate limbile disponibile pentru Windows 10, în pachete lingvistice. O găsești aici: Language packs: Windows 10. O poți consulta pentru a vedea dacă limba pe care vrei să o folosești este disponibilă pentru Windows 10. Dacă nu este, atunci acest ghid nu te va putea ajuta.

De asemenea, se poate să ai o licență pentru Windows 10 Home Single Language Edition. Dacă ai acest ghinion, această ediție poate fi folosită doar în limba în care ai cumpărat sistemul și nu poți instala o altă limbă pentru afișare. Din nou, acest ghid nu te va putea ajuta.

Concluzie

După cum ai văzut în acest ghid, procesul pentru instalarea și schimbarea limbii de afișare folosită de Windows 10 nu este foarte dificil dar necesită puțină atenție și timp din partea ta. După ce ai urmat instrucțiunile noastre, spune-ne dacă totul a decurs fără probleme, folosind formularul de comentarii de mai jos.