Cum creezi scurtături cu parametri în Windows 10

Cum creezi scurtături cu parametri în Windows 10

Știai că Windows 10 îți permite să modifici scurtături prin adăugarea de parametri de comandă? Sau că poți să creezi scurtături noi cu argumente, astfel încât acestea să deschidă aplicații cu unele dintre caracteristicile lor activate sau dezactivate, în mod automat? Dacă vrei să înveți cum să adaugi opțiuni de lansare pentru aplicațiile tale din Windows 10, folosindu-le scurtăturile, citește în continuare:

Reclamă

Ce este un parametru de scurtătură, cunoscut și ca argument de scurtătură?

Înainte de a îți arăta cum se creează scurtături cu parametri și cum să adaugi argumente scurtăturilor deja existente, ar trebui să știi mai întâi ce sunt. Parametrii de scurtături sunt comenzi speciale, ce pot altera felul în care se execută aplicațiile atunci când le deschizi prin intermediul scurtăturilor respective. Astfel, o scurtătură cu argumente de lansare poate să activeze sau să dezactiveze anumite caracteristici ale aplicației pe care o deschide.

O scurtătură cu argumente de linie de comandă
O scurtătură cu argumente de linie de comandă

De exemplu, prin adăugarea unui parametru special la scurtătura unui browser, poți să îl faci să se deschidă automat în modul Incognito. Similar, unele jocuri îți permit să folosești argumente pentru scurtături ca să activezi modul de trișare (cheats), să le configurezi setările video și așa mai departe, totul automat.

Cum adaugi parametri de lansare unei scurtături din Windows 10

În primul rând, găsește scurtătura căreia vrei să îi adaugi parametru de lansare, sau creează o scurtătură către fișierul executabil al programului pe care intenționezi să îl deschizi folosind argumente de linie de comandă. Dacă nu știi cum să creezi o scurtătură, găsești toate informațiile de care ai nevoie aici: Cum creezi scurtături către aplicații, fișiere, foldere și pagini web în Windows 10.

Crearea unei scurtături noi în Windows 10
Crearea unei scurtături noi în Windows 10

Apoi, dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe scurtătură și selectează Proprietăți în meniul contextual, pentru a deschide fereastra cu același nume. Alternativ, poți să selectezi scurtătura și să apeși simultan pe tastele Alt + Enter.

Deschiderea Proprietăților unei scurtături
Deschiderea Proprietăților unei scurtături

Fereastra de Proprietăți a scurtăturii este locul unde poți să adaugi parametri de linie de comandă pentru acea scurtătură. Selectează fila Scurtătură și localizează câmpul Țintă.

Reclamă

Țintă îi spune scurtăturii ce aplicație trebuie să lanseze. În exemplul de mai jos, poți vedea că noi am ales să creăm și să utilizăm o scurtătură care deschide Firefox.

Ținta unei scurtături îi spune ce aplicație să deschidă
Ținta unei scurtături îi spune ce aplicație să deschidă

Pentru a adăuga parametri de lansare pentru scurtătură, apasă în câmpul text Țintă și scrie toate argumentele pe care vrei să i le adaugi, la finalul liniei de text. Fiecare dintre parametrii de lansare suplimentari trebuie să fie precedat de un spațiu gol și o cratimă.

În cazul nostru, deoarece am vrut să creăm o scurtătură care deschide Firefox în modul privat, a trebuit să adăugăm parametrul de linie de comandă "-private-window". Așa că, pentru scurtătura noastră Firefox Incognito, am ajuns să avem o Țintă care arăta astfel: "C:Program FilesMozilla Firefoxfirefox.exe" -private-window.

Scurtătură cu parametri în Windows 10 - adaugă argumentele la ținta ei
Scurtătură cu parametri în Windows 10 - adaugă argumentele la ținta ei

NOTĂ: Când scrii parametri, ai grijă să verifici lista de parametri suportați de aplicația pentru care creezi scurtătura personalizată. Folosirea de parametri incompatibili poate cauza probleme când deschizi aplicația.

Reclamă

După ce ai terminat de editat scurtătura, apasă pe Se aplică sau pe OK pentru a salva modificările pe care le-ai făcut.

Salvarea unei scurtături cu parametri
Salvarea unei scurtături cu parametri

De acum înainte, de câte ori dai dublu clic pe scurtătură, aceasta lansează aplicația țintă folosind parametrii de linie de comandă pe care i-ai adăugat.

O scurtătură pentru un browser, cu un parametru care îl deschide în modul incognito
O scurtătură pentru un browser, cu un parametru care îl deschide în modul incognito

P.S. Deși poți lăsa scurtătura modificată unde era sau unde ai creat-o, acum s-ar putea să vrei să-ți și fixezi scurtătura cu parametri altundeva: pe bara de activități, Meniul Start, desktop și așa mai departe.

Pentru ce scurtături ai vrut să adaugi parametri de lansare?

După cum vezi, adăugarea de parametri linie de comandă la scurtături, în Windows 10, este ușor de făcut și nu necesită multă muncă. Ce scurtături cu parametri ai creat? Ai vrut să personalizezi unele dintre scurtăturile tale deja existente, prin adăugarea de parametri linie de comandă? De ce ai vrut să știi cum să creezi scurtături cu parametri în Windows 10?

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Aspect și Personalizare Ghiduri Programe Recomandate Windows