Cum elimini sau adaugi scurtături pe desktop în Windows 10

Scurtăturile sau pictogramele pe desktop sunt folositoare, iar să știi cum să le adaugi sau elimini te ajută să eviți dezordinea și să păstrezi organizat ecranul desktopului tău. Arătând în mod implicit o singură pictogramă, Windows 10 pare să încurajeze un desktop "curat", dar poți adăuga câte scurtături vrei cât timp îți încap pe ecran. Acest tutorial ilustrează cum adaugi și elimini scurtături sau pictograme desktop, ajutându-te să accesezi rapid orice îți este necesar pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10:

NOTĂ: Caracteristicile din acest ghid sunt disponibile în Windows 10 November 2019 Update sau mai nou. Dacă folosești o versiune de Windows 10 mai veche, este posibil ca lucrurile să arate diferit. Verifică versiunea de Windows 10 și, dacă este necesar, instalează-ți cea mai recentă actualizare de Windows 10 disponibilă pentru tine.

Mai întâi: Despre scurtături sau pictograme desktop

Scurtăturile sau pictogramele pe desktop reprezintă unul dintre cele mai eficiente moduri de a accesa locațiile tale preferate de pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Îți pot salva timp pe care altfel l-ai petrece "săpând" prin fișierele și folderele tale. Pe lângă scurtăturile obișnuite pe care le poți crea pentru a accesa aplicații, fișiere, foldere și site-uri web, Windows are un set predefinit de pictograme pe desktop. Majoritatea acestor pictograme erau arătate în mod implicit pe desktopul tău în versiuni precedente de Windows, dar, începând cu Windows 7, a fost afișată o singură pictogramă: "Coș de reciclare".

Pictogramele de desktop predefinite pe care le poți afișa în Windows 10

Înainte de a vedea cum îți poți personaliza desktopul adăugând mai multe scurtături standard, hai să trecem în revistă ce face fiecare din ele.

  • Acest PC - îți permite să răsfoiești conținutului computerului tău și cel al altor calculatoare din rețeaua ta: partiții, foldere, fișiere, biblioteci și altele; corespunde intrării Computer din lista de "Pictograme pe desktop".

  • Rețea - afișează o listă cu computerele conectate în acest moment la rețeaua ta și folderele sau dispozitivele partajate de acestea.

  • Coș de reciclare - stochează temporar fișierele și foldere șterse, până când acestea sunt eliminate definitiv.

  • Panou de control - este modul clasic de a accesa rapid setări importante ale sistemului.

  • Fișierele utilizatorului (Folder pentru utilizator) - oferă acces rapid la folderele și fișierele asociate contului tău de utilizator: Documente, Descărcări, Muzică, Imagini și altele.

Cum adaugi scurtături pe desktopul din Windows 10

În funcție de tipul de scurtătură sau pictogramă pe care vrei s-o adaugi, procesul este diferit. Am discutat Cum creezi scurtături către aplicații, fișiere, foldere și pagini web în Windows 10, dar lucrurile nu stau la fel când vine vorba de setul predefinit de pictograme pe desktop. Pentru a adăuga mai multe scurtături standard de Windows, trebuie mai întâi să accesezi "Setări pictograme desktop". Dă clic dreapta sau menține apăsat pe o zonă liberă de pe desktopul tău, și apoi să apeși pe Personalizare.

Accesează Personalizare

Asta deschide fereastra de setări Personalizare. Din coloana din stânga, apasă pe Teme.

Accesează Teme

Derulează fila Teme până jos și, în secțiunea numită Setări asociate, apasă pe "Setări pictograme pentru desktop".

Accesează Setări pictograme pentru desktop

PONT: Poți ajunge în același loc deschizând Setări și accesând "Personalizare -> Teme -> Setări pictograme pentru desktop".

Se deschide fereastra "Setări pictograme desktop", afișând în partea de sus o listă de pictograme implicite, pe care le poți activa sau dezactiva. Bifează casetele pentru a alege pictogramele pe care le vrei afișate pe desktop.

Selectează pictogramele pe care le vrei pe desktop

Apasă OK sau Se aplică și scurtăturile sunt afișate pe desktop.

Acum sunt afișate pictogramele pe desktop

Dacă nu poți vedea nici o scurtătură sau pictogramă pe desktop în ciuda tuturor eforturilor, este posibil să trebuiască să le recuperezi. Am detaliat pașii necesari ca să le ai din nou pe desktop în Cum recuperezi scurtăturile Windows implicite și pictogramele lor.

PONT: Ține cont că scurtăturile sunt foarte personalizabile. Poți modifica mărimea unei pictograme desktop și schimba pictograma oricărei scurtături din Windows 10.

Cum ștergi scurtături de pe desktop în Windows 10

Când le instalezi pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, majoritatea programelor și aplicațiilor adaugă, în mod implicit, o scurtătură pe desktopul tău pentru a le accesa mai ușor. În timp, poate deveni dificil să găsești ceea ce cauți dacă ai prea multe pictograme pe desktop, deci este o idee bună să știi cum să le elimini. Cu excepția pictogramei "Coș de reciclare", poți șterge orice scurtătură de pe desktopul tău la fel cum ai șterge orice alt fișier. O metodă este să dai clic dreapta sau să menții apăsat pe ea pentru a deschide un meniu contextual și apoi să apeși pe Ștergere.

Apasă pe Ștergere pentru a înlătura o scurtătură

O altă metodă este să selectezi scurtătura pe care vrei s-o elimini și apoi să apeși pe tasta Delete de pe tastatură. Poți, de asemenea, să apuci scurtătura menținând apăsat pe ea, iar apoi să o tragi și să o plasezi în "Coșul de reciclare". Dă-i drumul când apare mesajul "Mutare la Coș de reciclare".

Trage și plasează scurtături la Coșul de reciclare

Pentru a elimina "Coșul de reciclare" și alte scurtături standard, trebuie să accesezi "Setări pictograme desktop". Urmează pașii ilustrați în secțiunea precedentă și apoi scoate bifa din casetele care corespund pictogramelor pe care nu le vrei pe desktopul tău.

Scoate bifa din casete pentru a elimina pictograme desktop

Apasă OK sau Se aplică pentru a-ți salva schimbările.

PONT: Când ștergi o scurtătură către un program sau o aplicație, nu elimini programul de pe dispozitivul tău, doar scurtătura care te ajută să o accesezi. Pentru a înlătura în totalitate aplicații sau programe, citește 9 metode de a dezinstala programe și aplicații în Windows.

Câte scurtături sau pictograme desktop ai pe ecranul tău?

Să știi cum adaugi mai multe scurtături sau pictograme desktop te ajută să accesezi ușor elementele tale preferate. Să știi cum să ștergi scurtături poate fi util la organizarea lucrurilor în funcție de focalizarea și preferințele tale actuale. Câte scurtături ai pe desktop? Ai vreo pictogramă desktop vizibilă în afară de "Coșul de reciclare"? Spune-ne într-un comentariu mai jos.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Aspect și Personalizare Ghiduri Recomandate Windows