Setează și folosește o conexiune la Internet prin PPPoE, în Windows 10

Multe companii care oferă conexiuni la Internet, precum RCS & RDS, îşi oferă serviciile folosind conexiuni Point-to-Point Protocol over Ethernet ori, pe scurt, PPPoE. Pentru a putea folosi o astfel de conexiune, RDS îţi oferă un cont de utilizator şi o parolă pe care trebuie să le foloseşti pentru a te putea conecta la reţeaua lor. În acest tutorial îţi vom arăta ce paşi trebuie să urmezi pentru a-ţi configura corect calculatorul cu Windows 10, pentru a te conecta la internet folosind PPPoE, prin RDS:

Cum lansezi expertul de configurare Conectare la internet

Pentru a seta o conexiune PPPoE la RDS, în Windows 10, va trebui mai întâi să lansezi expertul de configurare "Conectare la internet". Pentru a începe, deschide aplicaţia Setări. Există mai multe metode de a face acest lucru şi le poţi găsi pe toate în acest articol: 9 metode de a deschide aplicaţia Settings (Setări) în Windows 10. Totuşi, dacă te grăbeşti, o cale rapidă de a deschide Setările este să apeşi pe scurtătura acestei aplicaţii, în Meniul Start.

Accesează Setări în Meniul Start

În Setări, mergi la secţiunea Reţea şi internet.

Rețea și Internet

Apoi, apasă pe Linie comutată din lista de opţiuni din stânga.

Linie comutată în Windows 10

În partea dreaptă a ferestrei, apasă pe "Configuraţi o conexiune nouă", în secţiunea Linie comutată.

Configurează conexiune nouă în Windows 10

Acum se va deschide expertul numit "Configurare conexiune sau reţea".

Conectează PC-ul cu Windows 10 la internet

Există şi o altă metodă de a lansa expertul de configurare "Conectare la internet": implică folosirea Panoului de control. Deschide-l folosind una din metodele descrise aici: 8 Metode pentru pornirea Panoului de control în Windows 10. În Panoul de control, deschide Reţea şi internet şi apasă pe Centru de reţea şi partajare.

Centru rețea și partajare

Aici, apasă pe opţiunea "Configurare conexiune sau reţea nouă", din secţiunea "Modificare setări reţea".

Configurare conexiune sau rețea nouă

Indiferent de metoda pe care ai ales-o pentru a lansa expertul de configurare "Conectare la internet", următorii paşi pe care îi vei face sunt aceiaşi. Iată ce trebuie să faci:

Cum setezi o conexiune PPPoE la internet, în Windows 10

Din lista de opţiuni disponibile, selectează "Conectare la internet" şi apoi apasă pe butonul Următorul.

Conectează Windows 10 la internet

În fereastra "Conectare la internet", apasă pe opţiunea "Bandă largă (PPPoE)".

Conectare prin PPPoE

Am ajuns la locul unde trebuie să faci setările pentru conexiunea ta la RDS, prin PPPoE. Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci sunt să îţi scrii Numele (de) utilizator şi Parola pe care le-ai primit de la RDS.

Detaliile de conectare prin PPPoE

De asemenea, ai şi alte opţiuni de configurare:

  • Poţi să bifezi opţiunea Afişare caractere dacă vrei să îţi vezi parola, ca să fii sigur că ai scris-o bine.
  • Dacă nu vrei să fii întrebat care este parola de fiecare dată când te conectezi la internet, poţi să îţi setezi calculatorul Windows 10 să îţi memoreze parola.
  • În mod implicit, Windows 10 îi dă conexiunii tale PPPoE denumirea de "Conexiune pe bandă largă". Totuşi, dacă vrei ca ea să poarte un alt nume, îl poţi scrie în câmpul text Nume conexiune.
  • La final, dacă vrei că această conexiune la internet să poată fi folosită şi de alte persoane care au acces la calculatorul tău, bifează ultima opţiune: "Permiteţi altor persoane să utilizeze această conexiune". Totuşi, e de menţionat faptul că, pentru a putea activa această opţiune, va trebui să ai drepturi de administrator.

Odată ce ai terminat de făcut toate setările, apasă pe Conectare pentru a iniţia conexiunea PPPoE.

Detaliile de conectare prin PPPoE

Expertul de configurare va trece prin câţiva paşi de verificare a numelui de utilizator, a parolei şi a funcţionării conexiunii la internet.

Conectarea la internet prin PPPoE

Dacă totul a funcţionat bine, expertul de configurare te va informa că acum "Conexiunea la internet este gata de utilizare".

Windows 10 este conectat la internet

Poţi să închizi expertul de configurare şi să începi să navighezi pe internet, folosind orice browser web sau orice aplicaţie sau program care are nevoie de acces la internet.

Cum te conectezi la internet printr-o conexiune PPPoE, în Windows 10

Acum că ai terminat de setat conexiunea PPPoE la internet, o poţi folosi oricând vrei. Dar mai e ceva de făcut întâi: pentru a o putea folosi, este necesar să te conectezi la ea de fiecare dată. Iată cum faci acest lucru:

Apasă pe iconiţa de Reţea din zona de notificare de pe bara de activităţi şi apoi apasă pe conexiunea PPPoE. Dacă nu i-ai schimbat numele implicit, ea ar trebui să se numească "Conexiune pe bandă largă".

Listă de conexiuni disponibile

Acţiunea de mai sus va duce la deschiderea aplicaţiei Setări şi te va duce automat la secţiunea Linie comutată. Aici, apasă pe conexiunea PPPoE, în partea dreaptă a ferestrei.

Conexiunea pe bandă largă

Pentru a iniţia conexiunea PPPoE, apasă pe butonul Conectare.

Conectare la internet prin PPPoE

Dacă ai ales ca Windows 10 să îţi memoreze datele de conectare ale conexiunii PPPoE, atunci calculatorul tău se va conecta direct la internet. Dacă nu ai făcut acest lucru, atunci va trebui să îţi introduci numele de utilizator şi parola conexiunii.\

Contul de utilizator și parola PPPoE

După ce calculatorul tău cu Windows 10 este conectat, vei fi adus înapoi la secţiunea Reţea şi internet a aplicaţiei Setări. Aici, vei vedea acum un mesaj care îţi spune că eşti Conectat, imediat sub conexiunea PPPoE.

Conectare cu succes

Cum te deconectezi de la o conexiune PPPoE în Windows 10

Pentru a închide o conexiune PPPoE în Windows 10, va trebui să urmezi exact aceeaşi paşi ca în secţiunea anterioară a acestui tutorial. Adică apeşi pe iconiţa Reţea din bara de activităţi şi apoi apeşi pe conexiunea PPPoE. La final, odată ce ai ajuns la opţiunile de Linie comutată, în loc să apeşi pe butonul Conectare, acum vei apăsa pe butonul Deconectare.

Deconectare de la internet

Nu mai sunt alţi paşi de făcut în acest proces. Odată ce ai apăsat pe Deconectare, Windows 10 va închide conexiunea PPPoE.

Cum ştergi o conexiune PPPoE din Windows 10

La un moment dat, este posibil să vrei să ştergi definitiv o conexiune PPPoE pe care ai configurat-o pe calculatorul tău cu Windows 10. Pentru asta, deschide aplicaţia Setări, apoi mergi la secţiunea Reţea şi internet şi apoi la opţiunile de Linie comutată.

Aici, dacă este necesar, închide conexiunea PPPoE şi apoi apasă pe butonul Eliminare.

Ștergerea conexiunii PPPoE

Windows 10 te va anunţa că "Dacă eliminaţi această conexiune VPN, va trebui să o configuraţi din nou pentru a vă reconecta". După cum ai observat, aici apare o mică greşeală: mesajul îţi spune că elimini o conexiune VPN, dar de fapt tu elimini o conexiune PPPoE. :)

Dacă eşti sigur că vrei să continui, apasă pe Eliminare şi conexiunea PPPoE va fi ştearsă definitiv.

Confirmă ștergerea conexiunii PPPoE

Concluzie

Aşa cum ai văzut din acest ghid, setarea, utilizarea şi eliminarea conexiunilor pe bandă largă prin PPPoE, precum cele de la RDS, sunt toate acţiuni uşor de realizat în Windows 10. Totuşi, trebuie să admitem că nouă ne-ar fi plăcut mai mult ca toate conectările şi deconectările să fie realizate direct din popup-ul Reţea de pe bara de activităţi. Să trebuiască să mergi în Setări de fiecare dată ni se pare chiar nenecesar. Voi ce părere aveţi?