8 metode prin care Microsoft face bani cu Windows 10

Poate că te întrebi cum face Microsoft bani din Windows 10. Deși unele metode sunt evidente, precum vânzarea de licențe, altele nu sunt și sursele din care compania generează venituri din Windows 10 s-ar putea să te surprindă. Cu Windows 10, Microsoft a venit nu doar cu un nou sistem de operare, ci și un model de afaceri diferit. Iată care sunt metodele prin care Microsoft face bani din Windows 10:

1. Vânzarea de licențe de Windows 10 (Retail, Enterprise și OEM)

În primul rând, Windows 10 este disponibil pentru vânzare. Deși compania a permis utilizatorilor de Windows 7 și Windows 8.1 să facă upgrade la Windows 10 gratuit, Microsoft nu a încetat niciodată să vândă licențe pentru noul sistem de operare. Poți să cumperi Windows 10 ca software retail de la Microsoft, precum și din magazine și de la parteneri Microsoft. Luând în considerare faptul că toate edițiile de Windows 10 au un preț de peste 100 de dolari americani, compania face cu siguranță niște bani frumoși din licențele retail.

Prețuri licențe Windows 10 retail

Însă, cei mai mulți bani sunt făcuți din vânzarea de licențe de Windows 10 către companii (Enterprise), care sunt vândute la volum, pentru corporații cu mii de calculatoare. Acele contracte sunt negociate de Microsoft direct cu cei mai mari clienți ai săi, iar detaliile nu sunt făcute publice. Dacă vrei să știi mai multe, vizitează Microsoft Enterprise Agreement. Din păcate, informațiile nu sunt disponibile în limba română.

Ediții de Windows 10 pentru clienții companii

Pe lângă vânzarea Windows 10 în magazinele de retail, Microsoft vinde și licențe OEM pentru Windows 10. Majoritatea calculatoarelor noi, a laptopurilor și a altor dispozitive similare pe care le cumperi din magazine, vin cu Windows 10 preinstalat. Deși s-ar putea să crezi că îl primești gratuit, adevărul este altul. Producătorii plătesc companiei Microsoft la volum sau în vrac dacă vrei, pentru toate licențele de Windows 10 pe care le instalează pe calculatoarele și dispozitivele pe care le vând. Acele licențe se numesc OEM (Original Equipment Manufacturer) și sunt legate de produsele pe care au fost instalate. Cu alte cuvinte, de fiecare dată când cumperi un dispozitiv nou cu Windows 10 preinstalat, cumperi și o licență nouă de Windows 10, deși aveai deja una pe calculatorul vechi. Microsoft face bani la fiecare calculator nou care este vândut cu Windows 10 pe el.

Laptopurile cu Windows 10 sunt comercializate cu licențe OEM

Conform Rezultatelor Microsoft pe trimestrul 3 din 2019, compania a avut o creștere a veniturilor de 15% pe Windows OEM Pro și o creștere a veniturilor de 1% pe Windows OEM.

2. Abonamente la Office 365 și Microsoft 365

Multe calculatoare și laptopuri noi vin cu aplicațiile Microsoft Office preinstalate. Atunci când le deschizi, ți se cere să cumperi un abonament la Office 365. Totuși, versiunile mai noi de Windows 10, începând cu May 2019 Update, includ și scurtături către aplicațiile Office pentru web. Acestea sunt versiuni gratuite dar mai simple ale aplicațiilor Office. Sună prea bine ca să fie adevărat? De ce ți-ar da Microsoft acces gratuit la unele dintre cele mai populare aplicații ale sale? Ideea este că poți să faci lucruri simple în aplicațiile web dar, pentru sarcinile mai complexe, trebuie să cumperi suita Office completă. Și atunci vine momentul când Microsoft îți spune "hei, ar trebui să te abonezi la Office 365, care costă ceva bani în fiecare lună!". Nu uita că totul a pornit de la câteva legături bine plasate în Meniul Start de pe PC-ul tău cu Windows 10. În cel de-al treilea trimestru din 2019, Microsoft a avut 34,2 milioane de abonați de tip consumator la Office 365.

Scurtături din Meniul Start către aplicațiile Office pentru web

O altă metodă similară de a genera venituri este vânzarea de abonamente pentru Microsoft 365 către companii, mici și mari. Aceste abonamente oferă pachete de Windows 10 cu Office 365.

3. Aplicații, jocuri, filme și alte elemente din Magazinul Microsoft

Unul dintre elementele cheie din Windows 10 este Magazinul Microsoft. Magazinul este un portal din care poți să descarci și să instalezi diverse aplicații, atât de la Microsoft cât și de la alți dezvoltatori. Unele dintre aplicațiile și jocurile din Magazinul Microsoft sunt gratuite, dar sunt și multe altele care costă. Atunci când cumperi o aplicație nouă, un joc sau un film din Magazinul Microsoft, compania își ia partea sa. Dezvoltatorii terți sunt obligați să plătească o mică parte din veniturile pe care le obțin în Magazin, către Microsoft.

Magazinul Microsoft din Windows 10

4. Aplicații bloatware preinstalate în Windows 10

Cu Windows 10, Microsoft se pare că a uitat complet ideea de a oferi un sistem de operare fără bloatware. Se pare că nu numai că au renunțat la vechiul program Microsoft Signature, ci chiar mai mult, compania a trecut exact pe partea opusă. În Windows 10, Microsoft preinstalează o mulțime de aplicații pe care nimeni nu le vrea. Chiar dacă instalezi sistemul de operare pe curat, tot primești aplicații și jocuri nedorite, cum ar fi de exemplu Candy Crush Saga, în Meniul Start. Microsoft face bani de la dezvoltatorii care vor să își vadă aplicațiile sau jocurile preinstalate în Windows 10. Fiecare dintre acele aplicații și jocuri, pe care nu le-ai cerut și nici nu le vrei, înseamnă dolari pentru compania din Redmond. Nu este ceva bun pentru utilizatori dar este excelent pentru Microsoft.

Aplicații bloatware preinstalate în Windows 10

Din fericire, poți să scapi de acele aplicații enervante pe care Microsoft le preinstalează în Windows 10. Pentru mai multe detalii, citește acest ghid: Oprește Windows 10 din a promova aplicații în Meniul Start.

5. Reclame în Windows 10

Peste tot prin sistemul de operare Windows 10 găsești reclame. Evident, principalul lor scop este să genereze venituri pentru Microsoft. Nu știm exact cât de mult, dar dacă nu ar face bani, compania nu le-ar folosi. Windows 10 afișează reclame în Meniul Start și pe bara de activități, pe ecranul de blocare, în Explorer și în Centrul Acțiuni.

Reclame pe ecranul de blocare din Windows 10

Partea bună este că poți să dezactivezi aceste reclame și să scapi de ele pentru totdeauna, dacă urmezi acest ghid: Reclamele în Windows 10: Cum le dezactivezi de peste tot?.

6. Căutarea din Windows 10

Dacă folosești căutarea din Windows 10, atunci probabil că folosești și Bing, deoarece toate căutările pe web din Windows 10 sunt bazate pe Bing. dacă nu știai, Bing este motorul de căutare pe internet al Microsoft, și o alternativă la Google. Este mediul perfect pentru companie pentru a îți arăta reclame bazate pe căutările pe care le faci.

Căutarea de rezultate pe web în Windows 10

Conform rezultatelor Microsoft din trimestrul 3 2019, compania a avut o creștere a veniturilor din reclamele din căutări de 12%. O mică parte a acestor venituri este generată de facilitatea de căutare din Windows 10.

7. Abonamente OneDrive

OneDrive este serviciul de stocare de la Microsoft pentru păstrarea fișierelor în cloud. În Windows 10, este inclus ca aplicație de sistem ce rulează permanent în fundal. Vestea bună pentru utilizatorii de Windows 10 este că OneDrive este gratuit. Vestea proastă este că este gratuit doar dacă nu consumi tot spațiul. Este discutabil dacă acel spațiu gratuit este destul de generos, pentru că s-ar putea să ai nevoie de spațiu suplimentar destul de rapid. Atunci începe și Microsoft să facă bani: deoarece ești deja dependent de beneficiile utilizării serviciilor sale de stocare în cloud, Microsoft îți cere să cumperi un abonament pentru mai mult spațiu în OneDrive, sau să cumperi Office 365, care include și OneDrive.

Opțiuni de abonare la OneDrive

8. Abonamente la Skype

Windows 10 include standard și Skype, care este creat și deținut tot de către Microsoft. Este o aplicație excelentă atât pentru discuții cât și pentru apeluri audio și video. Mulți utilizatori de afaceri folosesc Skype în mod regulat. Un avantaj al Skype este faptul că te lasă să apelezi numere de telefon fix precum și de mobil, la nivel internațional. Ghici ce? Dacă vrei să faci asta, Microsoft îți vinde minute sau abonamente.

Opțiuni de abonare pentru Skype

Skype este parte și din Office 365. Atunci când cumperi un abonament la Office 365, primești și minute pe Skype.

Ce părere ai despre felul în care Microsoft face bani din Windows 10?

Microsoft are mai multe metode de a genera venituri din Windows 10. În ultimii ani, compania a găsit modalități noi de a își monetiza utilizatorii, astfel încât să câștige mai mulți bani decât a reușit cu versiunile precedente. Unele dintre aceste metode sunt privite cu ochi buni de către utilizatori, în timp ce altele nu prea. De exemplu, unii utilizatori sunt nemulțumiți de faptul că Meniul Start este plin de reclame și aplicații nedorite. Înainte de a închide acest articol, spune-ne care este și părerea ta despre Windows 10 și felul în care Microsoft folosește acest sistem de operare pentru a face bani.

Descoperă: Productivitate Blog Recomandate Știri Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează