Creează conturi și grupuri de utilizatori, ca un profesionist IT

Creează conturi și grupuri de utilizatori, ca un profesionist IT

Toate versiunile de Windows oferă modalități ușoare de a crea conturi de utilizatori folosind experți bazați pe clicuri. Poți crea utilizatori utilizând aplicația Setări din Windows 10, la fel de ușor cum poți crea conturi de utilizatori din Panoul de control, în Windows 7. Cu toate acestea, nu vezi prea des profesioniști IT care să utilizeze astfel de instrumente, nu-i așa? Nu, administratorii IT folosesc console, scripturi sau comenzi pentru astfel de sarcini. Dacă vrei să înveți cum să creezi utilizatori și grupuri de utilizatori locali în Windows, folosind un snap-in numit Local Users and Groups, atunci ai ajuns la locul potrivit. Iată cum creezi conturi noi de utilizatori în Windows, ca un profesionist:

Reclamă

Ce tipuri de conturi și grupuri de utilizatori poți crea utilizând această metodă?

Metoda pe care o prezentăm în acest tutorial pentru crearea conturilor de utilizator în Windows funcționează numai pentru conturi de utilizatori locale, cunoscute și sub numele de conturi offline. Nu poți utiliza această metodă pentru a crea conturi Microsoft pentru Windows 10 sau Windows 8.1.

Fereastra Gestionare conturi
Fereastra Gestionare conturi

Dacă vrei să afli mai multe despre conturile de utilizator din Windows și cum funcționează, citește: Ce este un cont de utilizator ori un nume de utilizator, în Windows?. În plus, dacă ești curios ce sunt și ce scop au grupurile de utilizatori, acest ghid îți este de ajutor: Ce este un grup de utilizatori în Windows și ce face el?.

De ce instrumente ai nevoie pentru a crea conturi și grupuri de utilizatori locale?

Crearea conturilor și grupurilor de utilizatori locali se bazează pe utilizarea instrumentelor oferite de Local Users and Groups în Gestionare computer. Din păcate, instrumentele Local Users and Groups nu sunt disponibile în toate edițiile Windows. Dacă folosești o ediție Home de Windows 10, Windows 8.1 sau Windows 7, nu ai acces la ele. Ai nevoie de o ediție precum Pro, Enterprise sau Education. Dacă ai nevoie de ajutor pentru identificarea versiunii și ediției tale de Windows, citește: Ce versiune de Windows am pe calculatorul meu? (5 metode).

Înainte de a continua și a începe să creezi sau să gestionezi conturi sau grupuri de utilizatori, deschide Gestionare computer. Apoi, extinde Local Users and Groups în partea stângă a ferestrei.

Local Users and Groups în Gestionare computer
Local Users and Groups în Gestionare computer

Cum creezi un cont de utilizator local ca un profesionist IT

Pentru a crea un utilizator local, întâi selectează Users din Local Users and Groups din partea stângă a ferestrei Gestionare computer.

Selectare Users în Local Users and Groups
Selectare Users în Local Users and Groups

Dă clic dreapta undeva în spațiul gol din partea centrală a ferestrei și apoi apasă pe New User (Utilizator nou).

Crearea unui utilizator nou
Crearea unui utilizator nou

Această acțiune deschide fereastra New User (Utilizator nou), unde poți introduce toate detaliile despre noul cont de utilizator.

Reclamă

Mai întâi, tastează numele de utilizator (1) și, opțional, numele său complet (2), precum și descriere (3).

Tastarea numelui și descrierii noului utilizator
Tastarea numelui și descrierii noului utilizator

Apoi, tastează parola care va fi utilizată pentru acel utilizator și confirmă-o. Poți alege și să nu folosești o parolă și să bifezi caseta care spune "User must change the password at next logon" ("Utilizatorul trebuie să schimbe parola la următoarea conectare"). În acest fel, atunci când persoana care utilizează acest cont de utilizator se conectează pentru prima dată, el sau ea trebuie să își creeze parola.

Opțiunea de a cere utilizatorului să creeze o parolă la prima conectare
Opțiunea de a cere utilizatorului să creeze o parolă la prima conectare

Există și alte opțiuni care pot fi utilizate:

  • "User cannot change password" ("Utilizatorul nu poate schimba parola") - este evident ce face această opțiune. Doar administratorul poate schimba parola pentru respectivul cont de utilizator.
  • "Password never expires" ("Parola nu expiră") - această setare este utilă în mediile de rețele din companii, care au politici pentru parolele contului de utilizator și le fac să expire după un anumit timp. Dacă bifezi această casetă, parola nu va expira.
  • "Account is disabled" ("Contul este dezactivat") - prin bifarea acestei casete creezi un cont de utilizator dezactivat, ce nu poate fi utilizat.

După ce ai terminat toate setările, apasă pe Create (Creare) și Windows va crea imediat contul de utilizator. După ce ai terminat cu crearea conturilor de utilizator, apasă pe Close (Închidere) în fereastra New User (Utilizator nou).

NOTĂ: Niciunul dintre conturile de utilizator create utilizând această metodă nu are permisiuni administrative. Aceștia sunt toți membri ai grupului Users (Utilizatori), ce poate folosi numai aplicațiile și resursele existente și nu pot instala aplicații noi sau modifica setările sistemului.

Cum gestionezi un cont de utilizator local

De asemenea, poți și să editezi proprietățile utilizatorilor existenți. Pentru a face acest lucru, dă clic dreapta pe contul de utilizator pe care vrei să îl configurezi și apasă pe Proprietăți.

Meniul clic dreapta pentru un cont de utilizator
Meniul clic dreapta pentru un cont de utilizator

Această acțiune deschide fereastra Proprietăți a acelui cont de utilizator. În fila General, ai opțiunile pe care le-am prezentat în secțiunea anterioară a acestui ghid. Le poți schimba după cum vrei.

Informații generale și opțiuni pentru un cont de utilizator
Informații generale și opțiuni pentru un cont de utilizator

În fila Member Of (Membru al) sunt afișate grupurile de utilizatori în care contul de utilizator este membru. În mod implicit, orice utilizator local pe care l-ai creat ar trebui să fie membru al grupului Users (Utilizatori).

Contul de utilizator poate deveni membru și al altor grupuri, dacă dai clic pe Add (Adăugare) și apoi selectezi grupurile de utilizatori. De asemenea, poți să îi elimini calitatea de membru într-un grup, selectând grupul de utilizatori din care vrei să îl scoți și dând clic pe Remove (Eliminare).

Adăugarea sau eliminarea unui cont de utilizator la sau din un grup
Adăugarea sau eliminarea unui cont de utilizator la sau din un grup

Fila Profile (Profil) este utilizată doar în rețelele din companii, pentru a specifica manual căi personalizate pentru unde este stocat profilul utilizatorului, scripturi ce sunt executate la conectare sau pentru setarea folderului principal la o altă valoare decât cea implicită din Windows.

Datele de profil ale unui cont de utilizator
Datele de profil ale unui cont de utilizator

După ce ai făcut modificările dorite, nu uita să apeși pe OK, astfel încât acestea să fie aplicate.

Reclamă

Cum creezi un grup de utilizatori ca un profesionist IT

Pentru a crea un nou grup de utilizatori, selectează Groups (Grupuri) în Local Users and Groups din partea stângă a ferestrei Gestionare computer.

Selectarea Groups în Local Users and Groups
Selectarea Groups în Local Users and Groups

Dă clic dreapta undeva în spațiul gol din partea centrală a ferestrei. Apoi, apasă pe New Group (Grup nou).

Crearea unui grup nou
Crearea unui grup nou

Se deschide fereastra New Group (Grup nou). În ea, scrie numele și descrierea (opțional) grupului.

Introducerea numelui și a descrierii noului grup
Introducerea numelui și a descrierii noului grup

Apoi, este timpul să adaugi membri. Apasă pe Add (Adaugă). Se deschide fereastra Selectare Utilizatori. În ea, dă clic pe Complex. Se deschide o altă fereastră, cu mai multe opțiuni pentru găsirea conturilor de utilizator. Apasă pe Căutare acum, apoi derulează în jos prin lista de rezultate și alege conturile de utilizator pe care le vrei să facă parte a grupului de utilizatori. Apoi, apasă pe OK.

Adăugarea utilizatorilor la noul grup
Adăugarea utilizatorilor la noul grup

Acum este afișat contul de utilizator pe care l-ai selectat. Apasă din nou pe OK.

Confirmarea utilizatorilor care sunt adăugați la grup
Confirmarea utilizatorilor care sunt adăugați la grup

Te-ai întors la fereastra New Group (Grup nou), unde poți vedea membrii pe care tocmai i-ai adăugat. Când ai terminat de configurat grupul de utilizatori, apasă pe Create (Creare) și apoi pe Close (Închidere).

Finalizarea creării unui grup
Finalizarea creării unui grup

Acum poți să dai permisiuni speciale acelui grup de utilizatori și toți membrii săi le moștenesc. Dacă te afli în căutarea unui tutorial bun despre modificarea permisiunilor, citește-l pe acesta: Cum preluăm proprietatea & schimbăm permisiunile fișierelor sau folderelor din Windows.

Îți place să creezi utilizatori și grupuri în acest fel?

Sperăm că ghidul nostru despre crearea și gestionarea utilizatorilor și grupurilor din Windows ca un administrator IT ți-a fost util. Dacă ai probleme sau întrebări, nu ezita să ne scrii în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Securitate Conturi utilizator și siguranța familiei Ghiduri Recomandate Windows