Cum gestionezi utilizatorii locali și grupurile din Windows 10 folosind lusrmgr.msc

Cum gestionezi utilizatorii locali și grupurile din Windows 10 folosind lusrmgr.msc

Majoritatea oamenilor editează conturile de utilizator din Windows 10 din aplicația Setări sau din secțiunea Conturi de utilizator a Panoului de control. Însă există și o altă metodă care îți oferă acces la mult mai multe informații detaliate despre utilizatorii și grupurile de pe PC-ul tău și permisiunile pe care le au. Vorbim despre gestionarea utilizatorilor locali și a grupurilor folosind consola care poartă același nume (Local Users and Groups - Utilizatori și grupuri locale). O poți accesa din Gestionare computer sau rulând direct fișierul lusrmgr.msc. Iată cum vezi și cum administrezi toate conturile locale și grupurile de pe PC-ul tău cu Windows 10:

Reclamă

IMPORTANT: Local Users and Groups (lusrmgr.msc) este disponibilă doar în Windows 10 Pro și Enterprise. Nu se găsește în Windows 10 Home.

Cum găsești toți utilizatorii și grupurile în Windows 10 folosind “Local Users and Groups” (lusrmgr.msc)

În Windows 10, consola Local Users and Groups, cunoscută și drept lusrmgr.msc, oferă cea mai bună cale de a vedea toți utilizatorii și grupurile configurate pe sistem. Acest instrument îți arată conturile de utilizator “vizibile”, precum și toate conturile de utilizator și grupurile ascunse care sunt disponibile pe sistem, dar sunt dezactivate în mod implicit, precum contul Administrator. Deschide Gestionare computer - o metodă rapidă este să apeși simultan pe tastele Win + X și să dai clic pe Gestionare computer în meniu.

Deschide Gestionare computer

Deschide Gestionare computer

În Gestionare computer, selectează “Local Users and Groups” în panoul din stânga.

Local Users and Groups în Gestionare computer

Local Users and Groups în Gestionare computer

O cale alternativă de a deschide Local Users and Groups este să rulezi comanda lusrmgr.msc. O poți face din fereastra Executare (Win + R), Linia de comandă sau PowerShell.

Executare lusrmgr.msc în Windows 10

Executare lusrmgr.msc în Windows 10

Executarea comenzii lusrmgr.msc deschide consola Local Users and Groups direct, fără a o încărca în Gestionare computer.

lusrmgr.msc - Local Users and Groups

lusrmgr.msc - Local Users and Groups

Indiferent de cum alegi să deschizi Local Users and Groups (lusrmgr.msc), aici este locul unde găsești toate conturile de utilizator și toate grupurile configurate pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, împărțite în două categorii: Users (Utilizatori) și Groups (Grupuri).

Cum găsești și cum administrezi utilizatorii în Windows 10 cu “Local Users and Groups” (lusrmgr.msc)

În folderul Users, vezi toate conturile de utilizator disponibile pe PC-ul tău cu Windows 10, inclusiv conturile care sunt ascunse sau dezactivate.

Lista de conturi de utilizator afișată de lusrmgr.msc

Lista de conturi de utilizator afișată de lusrmgr.msc

Care sunt toate conturile de utilizator aflate pe orice calculator cu Windows 10? Nu sunt chiar atât de multe pe cât ai crede. Ai:

 • Toate conturile de utilizator pe care le-ai creat pe PC-ul tău cu Windows 10
 • Administrator - un cont implicit de Windows 10 chiar dacă îl folosești sau nu, creat de sistemul de operare în scopuri administrative
 • DefaultAccount - un cont de utilizator gestionat de Windows 10
 • Guest - un alt cont predefinit care poate fi folosit pentru acces ca “musafir” pe calculator sau domeniu
 • WDAGUtilityAccount - gestionat și folosit de antivirusul Windows Defender din Windows 10 pentru a rula anumite procese (precum browserul Microsoft Edge) în medii de lucru virtualizate (sandbox).

NOTĂ: Poți vedea o listă cu toate conturile de utilizator și folosind PowerShell sau Linia de comandă. Află cum faci asta citind acest tutorial: Cum vezi toate conturile de utilizator care există pe PC-ul tău cu Windows.

Reclamă

Așa cum poate ai observat, unele dintre conturile de utilizator afișate de Local Users and Groups au o săgeată mică lângă pictogramele lor. Acea săgeată semnalizează faptul că acel cont de utilizator este dezactivat și deci nu poate fi folosit, chiar dacă este disponibil pe calculatorul tău cu Windows 10.

Utilizatorii dezactivați sunt evidențiați de săgeți

Utilizatorii dezactivați sunt evidențiați de săgeți

Dacă dai dublu clic sau apeși de două ori pe un cont de utilizator, se deschide o fereastră de Proprietăți care afișează mai multe informații despre el și diverse opțiuni de personalizare. De exemplu, poți seta ca parola acelui cont să expire, poți să dezactivezi contul sau să schimbi grupurile din care face parte. Dacă vrei detalii despre fiecare informație și opțiune disponibilă aici, le-am acoperit în cea de-a doua parte a acestui tutorial: Creează conturi și grupuri de utilizatori, ca un profesionist IT.

Proprietățile unui cont de utilizator

Proprietățile unui cont de utilizator

Cum găsești și cum administrezi grupurile de utilizator în Windows 10 cu “Local Users and Groups” (lusrmgr.msc)

Mergând înapoi la Local Users and Groups console (lusrmgr.msc), în folderul Groups poți vedea toate grupurile de utilizatori disponibile pe calculatorul tău cu Windows 10. Lista este lungă și include grupurile de utilizatori create atât de Windows 10, cât și de alte software-uri, precum drivere sau aplicații de virtualizare, care au nevoie de utilizatori și grupuri ascunse pentru a funcționa corect.

Lista de grupuri de utilizatori din Windows 10 afișați de lusrmgr.msc

Lista de grupuri de utilizatori din Windows 10 afișați de lusrmgr.msc

Pe majoritatea PC-urilor cu Windows 10, ar trebui să ai cel puțin următoarele grupuri:

 • Access Control Assistance Operators - membrii acestui grup pot rula cereri de la distanță pentru atribute de autorizare și permisiuni pe calculatorul tău cu Windows 10. Acest grup este folosit pe calculatoarele ce fac parte din domenii, așa că este util mai ales pentru administratorii de rețea din companiile mari.
 • Administrators – include toate conturile de utilizatori cu permisiuni administrative de pe calculatorul tău. Grupul Administrators nu poate fi șters sau redenumit
 • Backup Operators – conturi de utilizator cu permisiuni pentru realizarea de copii de rezervă și restaurări, folosind instrumente precum Backup and Restore.
 • Cryptographic Operators – conturi de utilizator cu permisiuni de criptare și decriptare date, folosind instrumente precum BitLocker.
 • Device Owners - Windows 10 spune că membrii acestui grup pot să modifice setări legate de funcționarea sistemului. Totuși, din câte știm noi, acest grup nu este folosit în prezent de Windows 10.
 • Distributed COM Objects – acest grup de utilizatori este mai greu de explicat. Este folosit în principal pentru conturile de utilizatori care au nevoie să participe la scenarii mai complexe precum “distributed computing” pe calculatoare dintr-o rețea. Drept urmare, este folosit în mediile de lucru din companii.
 • Event Log Readers – acest grup oferă membrilor săi permisiuni de citire a jurnalelor de evenimente din Windows 10, acestea arătându-ți ce se întâmplă pe sistem.
 • Guests – sunt conturi de utilizatori normale dar care nu pot efectua niciun fel de sarcini administrative pe calculator. Acestea sunt folosite doar pentru activități simple precum navigarea pe internet sau rularea aplicațiilor deja instalate. Nu pot să facă modificări în configurația sistemului, să acceseze sau să modifice datele utilizatorilor etc.
 • Hyper-V Administrators - oferă membrilor săi acces nerestricționat la toate opțiunile Hyper-V.
 • IIS_IUSRS – acest grup este folosit doar de Internet Information Services, o facilitate pe care o poți instala din panoul Caracteristici Windows.
 • Network Configuration Operators – acest grup dă utilizatorilor săi permisiunea de a configura caracteristicile de rețea din Windows 10.
 • Performance Log Users & Performance Monitor Users – membrii lor au permisiunea de a realiza colectare de date de performanță Windows 10.
 • Power Users – acest grup de utilizatori a fost folosit în versiunile mai vechi de Windows pentru a oferi permisiuni administrative limitate pentru anumiți utilizatori. Încă mai este prezent în Windows 10 dar numai pentru a oferi compatibilitate cu aplicațiile foarte vechi.
 • Remote Desktop Users – acest grup de utilizatori le oferă membrilor săi permisiunea de a se conecta de la distanță la calculator prin intermediul Desktop la distanță.
 • Replicator – acest grup de utilizatori este folosit în domeniile de rețea și le oferă membrilor permisiunea de a realiza “replicare fișiere” (file replication) pe domenii.
 • System Managed Accounts Group - sistemul de operare Windows 10 gestionează membrii acestui grup.
 • Users – include conturile de utilizatori standard creați pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Membrii săi nu au permisiuni administrative. Aceștia pot să ruleze doar aplicațiile instalate și nu pot face schimbări de sistem care afectează și alți utilizatori.

Pe calculatorul tău, s-ar putea să găsești și alte grupuri instalate de caracteristicile Windows 10, drivere sau aplicații provenite din terțe părți.

Reclamă

Dacă dai dublu clic sau apeși de două ori pe un grup de utilizatori, se deschide o fereastră de proprietăți care afișează mai multe informații despre grup, precum și o serie de opțiuni. Pentru un ghid pas cu pas despre cum să lucrezi cu opțiunile disponibile, citește ultima parte din acest tutorial: Creează conturi și grupuri de utilizatori, ca un profesionist IT.

Proprietățile grupului Administrators în Windows 10

Proprietățile grupului Administrators în Windows 10

Ce este foarte util la grupurile de utilizatori este faptul că le poți folosi pentru a oferi permisiuni suplimentare pentru conturile de utilizatori standard. De exemplu, dacă îți creezi un cont de utilizator care este membru al Users, dar nu și al Administrators, acel utilizator nu se poate conecta de la distanță la calculator. Dacă faci acel cont de utilizator membru al Remote Desktop Users, se poate conecta la distanță. Acest principiu se aplică tuturor grupurilor de utilizatori. Adaugi un cont de utilizator ca membru și primește atât permisiunile, cât și restricțiile acelui grup.

NOTĂ: Dacă te uiți la toate grupurile de utilizatori de pe calculatorul sau dispozitivul tău, vei observa probabil că utilizatorii definiți ca administratori nu sunt listați ca membri ai celorlalte grupuri. Asta se datorează faptului că administratorii au deja permisiunea să facă orice pe calculatorul tău cu Windows 10, așa că nu au nevoie să facă parte dintr-un anume grup pentru a îi moșteni permisiunile.

Atenție: Nu schimba utilizatorii și grupurile standard din Windows 10

S-ar putea să te simți tentat să ștergi unele dintre conturile de utilizator și grupurile standard aflate pe PC-ul tău cu Windows 10. Dacă încerci să faci așa ceva, ar trebui să primești o avertizare de la Windows 10 despre posibilele probleme ce pot apărea. De exemplu, asta vezi dacă dacă încerci să ștergi contul Administrator:

Utilizatorii și grupurile implicite din Windows 10 nu ar trebui modificate

Utilizatorii și grupurile implicite din Windows 10 nu ar trebui modificate

Ștergerea sau modificarea conturilor de utilizator și a grupurilor standard din Windows 10 poate face ca aplicațiile și caracteristicile sistemului să nu mai funcționeze corect. Înțelegerea tuturor conexiunilor dintre conturile de utilizator standard, grupurile de utilizatori implicite și caracteristicile Windows 10 este dificilă. O schimbare minoră poate avea efecte neașteptate asupra multor caracteristici și poate deteriora experiența ta de lucru, așa că recomandarea noastră este “Nu te atinge de utilizatori și grupurile implicite din Windows 10!”.

Folosești lusrmgr.msc pentru a gestiona utilizatorii și grupurile locale de pe calculatoarele tale cu Windows 10?

Sperăm că ți-a făcut plăcere să citești acest tutorial. Dacă ai ceva de adăugat la el sau dacă ai întrebări despre cum gestionezi conturile de utilizator și grupurile cu lusrmgr.msc, spune-ne în comentariile de mai jos.

Descoperă: Securitate Conturi utilizator și siguranța familiei Ghiduri Recomandate Windows